Dobra waga czy nadwaga czyli czy wiesz, co jesz? Realizacja projektu: Koło Ekologiczne „Gaja” ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Kórniku w składzie: Michał Kostecki,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Szkoła z klasą 2.0 styczeń 2012r. Szkoła Podstawowa nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Olkuszu.
Advertisements

Projekt dobry na wszystko! oprac. Grażyna Czetwertyńska 2006.
Metoda projektu Opracowała: Katarzyna Otorowska.
Poznawanie metody projektu
Zamki średniowieczne na Górnym Śląsku Uczestnicy : Szkolne Koło Miłośników Historii Zespołu Szkół nr 1 – Gimnazjum nr 5 w Siemianowicach Śląskich Opiekun:
Uczestnicy projektu: uczniowie klasy II gimnazjum Nauczyciel prowadzący: Magdalena Terpiłowska 1 MOJA SZKOŁA – DAWNIEJ I DZIŚ Gimnazjum Specjalne Nr 5.
Zespół Placówek Oświatowych im. hm Janka Bytnara „Rudego”
KWASY W MEDYCYNIE Nauczyciel: mgr Monika Kosmala Uczestnicy:
„KONSTRUKCJE GEOMETRYCZNE Z PROGRAMEM C.a.R.”
Kleider machen Leute Zespół Oświatowy w Liniewie
METODA PROJEKTU Metoda ta polega na samodzielnym realizowaniu przez uczniów zadania przygotowanego przez nauczyciela na podstawie wcześniej ustalonych.
DZIAŁANIA NA UŁAMKACH ZWYKŁYCH
Spośród 80 szkół, które przystąpiły do realizacji projektu, znalazła się również nasza szkoła – Zespół Szkół nr 3 w Kędzierzynie-Koźlu.
1 Technologia informacyjna Małe ojczyzny – propagujemy region, w którym mieszkamy.
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
Dzień Sałatkowy Opracowanie: Agata Mielczarek - teksty
Projekty edukacyjne w szkole
T r z y m a j f o r m ę ! Program profilaktyki zdrowotnej realizowany w Gimnazjum nr 3 w Sieradzu program realizowany w roku szkolnym 2010/2011.
Iwona Budrewicz PZ i OZ PSSE Kamień Pomorski
TRZYMAJ FORMĘ Program edukacyjny.
Starorzecze Rzeki Łeby – wartość przyrodnicza naszego regionu.
Odżywiam się zdrowo i zdrowo żyję.
im. Adama Mickiewicza w Łebie
Szkole Podstawowej w Licheniu Starym
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Aktywny udział w zajęciach, w których była wykorzystana TIK Opracowanie projektu kodeksu 2.0 Prowadzenie blogów 2.0 Realizacja mini projektu uczniowski.
SZKOŁA GIMNAZJUM NR 8 BYTOM
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Stacje uczenia się WsteczWstecz NaprzódNaprzód Strona domowa WyjścieWyjście Przegląd projektu ITN – Społeczność Innowacyjnych Nauczycieli Teacher Planning.
Publiczna Szkoła Podstawowa nr 14 w Opolu jest mocno zaangażowana w procesie edukacji zdrowotnej i w związku z powyższym przeprowadzone zostały liczne.
Sprawozdanie z realizacji obchodów DBI 2014
Jak powinniśmy się odżywiać?
Prezentacja projektu "Co Obrócić?" Nauczyciel: Monika Konofał
Patrz i zmieniaj Realizacja uczniowie ze Szkolnego Klubu Europejskiego pod kierunkiem p.Marzeny Pytel.
Źródła energii na świecie
Sprawozdanie z realizacji projektu TRZYMAJ FORMĘ
O programie Szkoła z Klasą to ogólnopolska akcja edukacyjna prowadzona od 2002 roku przez Centrum Edukacji Obywatelskiej i „Gazetę Wyborczą”. która promuje.
Co chcieliśmy osiągnąć?
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
W którym z krajów europejskich żyje się dostatnio? Autorami projektu są uczniowie klasy Ig Gimnazjum w Bieńkowicach pod opieką nauczyciela Łukasza Zaborowskiego.
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
Dobre praktyki TIK. Dla kogo program? Program skierowany jest do wszystkich tych nauczycieli, którzy widzą potrzebę edukacji medialnej w szkole, chcą.
HISTORIA POLSKI W LEGENDACH
Tworzywa sztuczne wokół nas
Szkoła na widelcu Działania podejmowane w naszej szkole propagujące zdrowy tryb życia oraz nawyki prawidłowego żywienia.
Opracowała: Monika Zając, Szkoła Podstawowa nr 23.
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Matematyka – Twierdza Szyfrów
Klasa 2 Szkoła z klasą 2.0.
SZKOŁA Z KLASĄ 2.0 Spotkanie otwierające. SZKOŁA Z KLASĄ 2.0 Serdecznie witam Was w kolejnej – trzeciej już – edycji programu Szkoła z klasą 2.0. W tym.
Prawa człowieka i ich ochrona w Polsce Alicja Kopczyńska
SPOTKANIE OTWIERAJĄCE Program „Szkoła z klasą 2.0” edycja 2013/2014 Szkoła Podstawowa im. Elizy Orzeszkowej w Radgoszczy.
SPOTKANIE OTWIERAJĄCE Edycja 2012/2013 w Szkole Podstawowej im. H. Sienkiewicza w Konarzewie J. Liszkowska- koordynator.
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Metoda projektu w projekcie spotkania i nauka z komputerem
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
O nowych zadaniach nauczyciela matematyki w kontek ś cie wyboru podr ę czników i programów nauczania.
Dzie ń Bezpiecznego Internetu 2016 pod has ł em: „ Lepszy Internet zale ż y od Ciebie”
DEBATA SZKOLNA 20 grudnia 2010 Szkoła Podstawowa nr 1 im. Mikołaja Kopernika w Piszu.
W wybranym przez nas projekcie wzięli udział wybrani uczniowie ze wszystkich klas Zasadniczej Szkoły Zawodowej Specjalnej oraz Szkoły Specjalnej Przysposabiającej.
Szkoła Podstawowa nr 2 im. Wł. Broniewskiego w Kościanie rok szkolny 2011/2012.
Międzysemestralne Otwarte Spotkanie TIK-owe r. PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA IM. BŁOGOSŁAWIONEGO KS. JERZEGO POPIEŁUSZKI W NIECZAJNIE GÓRNEJ.
KONKURS PLASTYCZNY ZAWODY PRZYSZŁOŚCI - MAKIETA GRUPA PROJEKTOWA: Klaudia Zielińska Ewelina Socha Katarzyna Tomiczek Klaudia Binda Dominik Jordan Szymon.
R. Gromada – Kaleńska M. Wiercimak. Uczniowie gimnazjum mają obowiązek realizować jeden projekt edukacyjny w cyklu kształcenia. (na podstawie rozporządzenia.
Praca metodą projektu edukacyjnego
Co chcieliśmy osiągnąć?
Wykorzystanie technologii informacyjnej w rozwiązywaniu problemów edukacyjnych w różnych obszarach kształcenia.
Zapis prezentacji:

Dobra waga czy nadwaga czyli czy wiesz, co jesz? Realizacja projektu: Koło Ekologiczne „Gaja” ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Kórniku w składzie: Michał Kostecki, Ania Małkowska Agata Nikonowicz, Ola Bartkowiak, Marianna Duda, Kacper Gryglewicz, Karolina Hołderna, Monika Mateja, Monika Musielak, Martyna Stępa, Monika Ruszkowska, Patryk Szymański. Pod kierunkiem mgr Agnieszki Półchłopek

Cele projektu: uczniowie wykonują pomiary wagi i wzrostu uczniów klas IV-VI; obliczają ich BMI; piszą program liczący i interpretujący współczynnik BMI; wykonują w Excelu diagramy BMI dla poszczególnych klas i płci; dokonują interpretacji poziomu otyłości wśród uczniów; wyszukują, przetwarzają informacje i zdjęcia z Internetu; przygotowują prezentacje w programie Power Point na temat: składników pokarmowych, witamin, soli mineralnych, konserwantów i żywności fast food; prezentują je na forum szkoły; wyszukują i opracowują przepisy na sałatki; organizują piknik naukowy pod hasłem: „Dzień Sałatkowy”; umieszczają projekt na stronie internetowej szkoły. 2 z 17

W skrócie o projekcie Celem projektu jest promocja zdrowego stylu życia poprzez właściwe odżywianie oraz kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych. Jego pomysł powstał na podstawie obserwacji i analizy tego, co kupują uczniowie w szkolnym sklepiku, czym się częstują, jak wyglądają. Media lansują z jednaj strony szczupłą sylwetkę a z drugiej pokarmy wysokokaloryczne. Niestety młodzi ludzie bezkrytycznie przyjmują te reklamy i często padają ich ofiarą a co za tym idzie, mają problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi. 3 z 17

W skrócie o projekcie Realizując projekt postanowiliśmy praktycznie sprawdzić sytuację w naszej szkole. W tym celu:  zważyliśmy i zmierzyliśmy 92 uczniów z klas 4-6,  obliczyliśmy ich BMI i przedstawiliśmy wyniki w postaci diagramów,  przygotowaliśmy prezentacje PP o składnikach pokarmowych, witaminach solach mineralnych, konserwantach i pokarmach fast food,  zorganiozowaliśmy piknik naukowy prezentujący wyniki badań,  przygotowaliśmy degustację pysznych sałatek,  zamieściliśmy wypracowane materiały na stronie internetowej szkoły. 4 z 17

Narzędzia komputerowe wykorzystane w projekcie wyszukiwarka internetowe Google, przeglądarka Firefox do poszukiwania informacji, zdjęć i grafiki; program Microsoft Excel do prowadzenia obliczeń i tworzenia wykresów; program Adobe Flash CS3 do klatkowania i tworzenia skryptów; język programowania Actoin script 3.0 do pisania programów; Visual Basic 2006 do stworzenia programu obliczającego BMI; edytor tekstu Word do pisania przepisów oraz tekstów prezentacji; program Power Point do tworzenia prezentacji multimedialnych; program Photo Express do obróbki i dostosowania zdjęć do slajdów; rzutnik multimedialny i laptop do publicznej prezentacji na forum szkoły; aparat cyfrowy do wykonywania zdjęć i dokumentacji projektu. program Outlook Express do komunikacji . 5 z 17

Organizacja pracy Projekt realizowany był tylko przez 12 uczniów szkolnego koła ekologicznego „Gaja”, z klas piątych i szóstych. W tak małej grupie część zadań realizowana była indywidualnie, w zespołach dwuosobowych lub czteroosobowych, zależnie od zainteresowań, preferencji i umiejętności uczniów, które okazały się bardzo zróżnicowane. Jednak taka formuła pracy pozwoliła uczniom na indywidualne tempo, zakres, większe zaangażowanie oraz odpowiedzialność za efekt końcowy. W ramach działań uczniowie realizowali następujące zadania i tematy: Składniki pokarmowe - ich źródła, rola i skutki niedoboru (prezentacja PP) Wybrane witaminy i sole mineralne - ich rola, źródła i skutki niedoboru (prezentacja PP); Konserwanty – oznakowania na pokarmach, nazwa i szkodliwy wpływ na organizm (prezentacja PP); Niebezpieczna żywność fast food (prezentacja PP) – 2 osoby; Napisali program obliczający wskaźnik BM, wykonali w programie Excel diagramy BMI dla klas i płci – (1 osoba); Wykonali pomiary wzrostu i wagi uczniów klas IV – VI (4 osoby); Wyszukali opracowali zestaw 30 sałatek w programie Word (4 osoby). Przygotowali sałatki do degustacji (12 osób) 6 z 17

Rola nauczyciela Przygotowałam biblioteczkę adresów stron internetowych dla uczniów oraz zakres tematyczny prezentacji Power Point. Opracowałam harmonogram prac oraz kartę oceny projektu. Prowadziłam cotygodniowe spotkania grupy oraz konsultacje indywidualne. Dokonywałam korekty roboczych wersji prezentacji. Pomagałam rozwiązywać problemy techniczne i spory w grupie. Czuwałam nad terminowością wykonywania zadań. Pośredniczyłam w przekazywaniu informacji. Zadbałam o organizację i stronę techniczną publicznej prezentacji, prowadziłam ją. Dopingowałam i wspierałam uczniów podczas realizacji i prezentacji projektu. Dbałam o przyjazny klimat i dobrą komunikację w grupie. 7 z 17

Opis kolejnych działań uczniów 1.Wybór zadań i tematów prezentacji do realizacji; 2.Ważenie i mierzenie uczniów klas 4 – 6; 3.Wyszukiwanie, analiza i przetwarzanie informacji; 4.Przygotowanie prezentacji PP na temat: składników odżywczych, witamin, soli mineralnych, konserwantów, fast food; 8 z 17

Opis kolejnych działań uczniów 5. Napisanie programu liczącego wskaźnik BMI 6. Obliczenie BMI dla każdego ucznia z wykorzystaniem programu BMI; 7. Przygotowanie diagramów BMI z podziałem na klasy i płeć uczniów; 8. Wyszukanie przepisów na sałatki i przygotowanie prezentacji PP; 9. Umieszczenie projektu na stronie internetowej szkoły Dokonanie oceny pracy – samooceny, oceny grupy i nauczyciela; 11. Umieszczenie prezentacji i programu BMI na stronie szkoły; 9 z 17

Rezultaty pracy uczniów - BMI 1. Napisano program obliczający wskaźnik BM. BMI to zależność miedzy masą ciała podaną w kilogramach, podzieloną przez wysokość podaną w metrach i podniesioną do kwadratu. Ponadto program diagnozuje uzyskany wynik zależnie od płci oraz podaje ocenę ryzyka nadwagi lub niedowagi. 2. Obliczono BMI dla 92 uczniów i przedstawiono wyniki w postaci 12 wykresów dla poszczególnych klas i płci. 3. Dokonano analizy diagramów, z której wynika, że 37,8% dziewcząt i 10,6% chłopców z klas IV –VI ma nadwagę. 10 z 17

Rezultaty pracy uczniów -prezentacje 4. Przygotowano 6 prezentacji w programie Power Point :  Składniki pokarmowe - ich źródła, rola i skutki niedoboru ;  Witaminy - ich rola, źródła i skutki niedoboru  Sole mineralne - ich rola, źródła i skutki niedoboru;  Konserwanty – oznakowanie i szkodliwy wpływ na organizm ;  Niebezpieczna żywność fast food - antyreklama;  Przepisy na sałatki – produkty i ich przygotowanie 11 z 17

Rezultaty pracy uczniów 5. Przygotowano piknik naukowy pod hasłem „Dzień Sałatkowy”, którego celem była publiczna prezentacja na forum szkoły efektów pracy nad projektem. 6. Opublikowano program BMI, diagramy, prezentacje i przepisy na stronie internetowej szkoły 12 z 17

Prezentacja projektu odbyła się w odpowiednio przygotowanej auli szkoły, z udziałem wszystkich uczniów klas IV – VI, nauczycieli, pielęgniarki i dyrekcji, podczas pikniku naukowego pt. „Dzień Sałatkowy”. W tym celu przygotowano również „szwedzki stół”, na którym znalazło się 14 pysznych, kolorowych sałatek warzywnych i owocowych, różne gatunki pełnoziarnistego pieczywa i ugotowany kompot z jabłek. Plan publicznej prezentacji: powitanie i przedstawienie celu spotkania; krótkie omówienie zadań wykonanych przez realizatorów projektu; prezentacja programu liczącego BMI, diagramów i wniosków; prezentacje PP uczniów (składniki pokarmowe, witaminy i sole mineralne, pokarmy fast food, konserwanty w żywności, sałatki) podsumowanie i przedstawienie wszystkich realizatorów projektu; zaproszenie na degustację przygotowanych przez uczniów sałatek. Publiczna prezentacja projektu 13 Z 17

Publiczna prezentacja - fotoreportaż Wprowadzenie i prezentacje PP uczniów 14 z 17

Publiczna prezentacja - fotoreportaż Degustacja sałatek i autorzy projektu 15 z 17

Co zyskaliśmy pracując nad projektem? W wypowiedziach uczniów podczas fazy podsumowania i oceny projektu można było usłyszeć: - „Czują się dumna z siebie i dobrze wykonanego zadania”; - „Wszyscy nam gratulowali - pani dyrektor, nauczyciele i inni uczniowie” - „Początki były trudne, ale na koniec wszystko poszło bardzo dobrze”. - „Dzięki projektowi lepiej się poznaliśmy, lepiej znamy też swoje możliwości”. Wszyscy podkreślali walory edukacyjne projektu: „Nauczyłam się przetwarzania informacji, tworzenia ciekawych prezentacji w programie Power Point”; - „Pisanie programu obliczeniowego nie jest trudne, trzeba mieć jedynie narzędzia komputerowe i chęci” - „Diagramy nie tylko ładnie wyglądają, ale ułatwiają analizę danych” - „Można polubić Excela” 16 Z 17

Co zyskałam realizując projekt? Sukces i zadowolenie moich uczniów jest wystarczającą satysfakcją dla mnie. Choć bardzo się denerwowałam o finał projektu (działanie sprzętu, czas, przyjęcie zagadnień przez innych uczniów) to jednak muszę przyznać, że wszystkie zaplanowane elementy imprezy harmonijnie współgrały ze sobą a całość projektu, przedstawiona dużemu gremium słuchaczy, rzeczywiście robiła wrażenie. Furorę zrobiły również sałatki a cała atmosfera tego spotkania była niesamowita. Dla mnie realizacja tak ważnego i potrzebnego, z punktu widzenia zdrowotności i nawyków żywieniowych, projektu umożliwiła wytworzenie nowej jakości w kontaktach i relacjach z uczniami oraz nowej jakości w edukacji. Tą drogą pójdę dalej z moimi uczniami, ponieważ uważam że edukacja to sztuka, w której uczniowie podążają za mistrzem, przygotowującym ich do samodzielnego poznawania i poszukiwania odpowiedzi. Z drugiej strony należy też uznać, że w technologiach informatycznych naszymi przewodnikami mogą być uczniowie. Do tego trzeba też dojrzeć, ale warto. autor prezentacji: mgr Agnieszka Półchłopek 17 z 17