Dobra waga czy nadwaga czyli czy wiesz, co jesz? Realizacja projektu: Koło Ekologiczne „Gaja” ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Kórniku w składzie: Michał Kostecki, Ania Małkowska Agata Nikonowicz, Ola Bartkowiak, Marianna Duda, Kacper Gryglewicz, Karolina Hołderna, Monika Mateja, Monika Musielak, Martyna Stępa, Monika Ruszkowska, Patryk Szymański. Pod kierunkiem mgr Agnieszki Półchłopek
Cele projektu: uczniowie wykonują pomiary wagi i wzrostu uczniów klas IV-VI; obliczają ich BMI; piszą program liczący i interpretujący współczynnik BMI; wykonują w Excelu diagramy BMI dla poszczególnych klas i płci; dokonują interpretacji poziomu otyłości wśród uczniów; wyszukują, przetwarzają informacje i zdjęcia z Internetu; przygotowują prezentacje w programie Power Point na temat: składników pokarmowych, witamin, soli mineralnych, konserwantów i żywności fast food; prezentują je na forum szkoły; wyszukują i opracowują przepisy na sałatki; organizują piknik naukowy pod hasłem: „Dzień Sałatkowy”; umieszczają projekt na stronie internetowej szkoły. 2 z 17
W skrócie o projekcie Celem projektu jest promocja zdrowego stylu życia poprzez właściwe odżywianie oraz kształtowanie odpowiednich nawyków żywieniowych. Jego pomysł powstał na podstawie obserwacji i analizy tego, co kupują uczniowie w szkolnym sklepiku, czym się częstują, jak wyglądają. Media lansują z jednaj strony szczupłą sylwetkę a z drugiej pokarmy wysokokaloryczne. Niestety młodzi ludzie bezkrytycznie przyjmują te reklamy i często padają ich ofiarą a co za tym idzie, mają problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi. 3 z 17
W skrócie o projekcie Realizując projekt postanowiliśmy praktycznie sprawdzić sytuację w naszej szkole. W tym celu: zważyliśmy i zmierzyliśmy 92 uczniów z klas 4-6, obliczyliśmy ich BMI i przedstawiliśmy wyniki w postaci diagramów, przygotowaliśmy prezentacje PP o składnikach pokarmowych, witaminach solach mineralnych, konserwantach i pokarmach fast food, zorganiozowaliśmy piknik naukowy prezentujący wyniki badań, przygotowaliśmy degustację pysznych sałatek, zamieściliśmy wypracowane materiały na stronie internetowej szkoły. 4 z 17
Narzędzia komputerowe wykorzystane w projekcie wyszukiwarka internetowe Google, przeglądarka Firefox do poszukiwania informacji, zdjęć i grafiki; program Microsoft Excel do prowadzenia obliczeń i tworzenia wykresów; program Adobe Flash CS3 do klatkowania i tworzenia skryptów; język programowania Actoin script 3.0 do pisania programów; Visual Basic 2006 do stworzenia programu obliczającego BMI; edytor tekstu Word do pisania przepisów oraz tekstów prezentacji; program Power Point do tworzenia prezentacji multimedialnych; program Photo Express do obróbki i dostosowania zdjęć do slajdów; rzutnik multimedialny i laptop do publicznej prezentacji na forum szkoły; aparat cyfrowy do wykonywania zdjęć i dokumentacji projektu. program Outlook Express do komunikacji . 5 z 17
Organizacja pracy Projekt realizowany był tylko przez 12 uczniów szkolnego koła ekologicznego „Gaja”, z klas piątych i szóstych. W tak małej grupie część zadań realizowana była indywidualnie, w zespołach dwuosobowych lub czteroosobowych, zależnie od zainteresowań, preferencji i umiejętności uczniów, które okazały się bardzo zróżnicowane. Jednak taka formuła pracy pozwoliła uczniom na indywidualne tempo, zakres, większe zaangażowanie oraz odpowiedzialność za efekt końcowy. W ramach działań uczniowie realizowali następujące zadania i tematy: Składniki pokarmowe - ich źródła, rola i skutki niedoboru (prezentacja PP) Wybrane witaminy i sole mineralne - ich rola, źródła i skutki niedoboru (prezentacja PP); Konserwanty – oznakowania na pokarmach, nazwa i szkodliwy wpływ na organizm (prezentacja PP); Niebezpieczna żywność fast food (prezentacja PP) – 2 osoby; Napisali program obliczający wskaźnik BM, wykonali w programie Excel diagramy BMI dla klas i płci – (1 osoba); Wykonali pomiary wzrostu i wagi uczniów klas IV – VI (4 osoby); Wyszukali opracowali zestaw 30 sałatek w programie Word (4 osoby). Przygotowali sałatki do degustacji (12 osób) 6 z 17
Rola nauczyciela Przygotowałam biblioteczkę adresów stron internetowych dla uczniów oraz zakres tematyczny prezentacji Power Point. Opracowałam harmonogram prac oraz kartę oceny projektu. Prowadziłam cotygodniowe spotkania grupy oraz konsultacje indywidualne. Dokonywałam korekty roboczych wersji prezentacji. Pomagałam rozwiązywać problemy techniczne i spory w grupie. Czuwałam nad terminowością wykonywania zadań. Pośredniczyłam w przekazywaniu informacji. Zadbałam o organizację i stronę techniczną publicznej prezentacji, prowadziłam ją. Dopingowałam i wspierałam uczniów podczas realizacji i prezentacji projektu. Dbałam o przyjazny klimat i dobrą komunikację w grupie. 7 z 17
Opis kolejnych działań uczniów 1.Wybór zadań i tematów prezentacji do realizacji; 2.Ważenie i mierzenie uczniów klas 4 – 6; 3.Wyszukiwanie, analiza i przetwarzanie informacji; 4.Przygotowanie prezentacji PP na temat: składników odżywczych, witamin, soli mineralnych, konserwantów, fast food; 8 z 17
Opis kolejnych działań uczniów 5. Napisanie programu liczącego wskaźnik BMI 6. Obliczenie BMI dla każdego ucznia z wykorzystaniem programu BMI; 7. Przygotowanie diagramów BMI z podziałem na klasy i płeć uczniów; 8. Wyszukanie przepisów na sałatki i przygotowanie prezentacji PP; 9. Umieszczenie projektu na stronie internetowej szkoły Dokonanie oceny pracy – samooceny, oceny grupy i nauczyciela; 11. Umieszczenie prezentacji i programu BMI na stronie szkoły; 9 z 17
Rezultaty pracy uczniów - BMI 1. Napisano program obliczający wskaźnik BM. BMI to zależność miedzy masą ciała podaną w kilogramach, podzieloną przez wysokość podaną w metrach i podniesioną do kwadratu. Ponadto program diagnozuje uzyskany wynik zależnie od płci oraz podaje ocenę ryzyka nadwagi lub niedowagi. 2. Obliczono BMI dla 92 uczniów i przedstawiono wyniki w postaci 12 wykresów dla poszczególnych klas i płci. 3. Dokonano analizy diagramów, z której wynika, że 37,8% dziewcząt i 10,6% chłopców z klas IV –VI ma nadwagę. 10 z 17
Rezultaty pracy uczniów -prezentacje 4. Przygotowano 6 prezentacji w programie Power Point : Składniki pokarmowe - ich źródła, rola i skutki niedoboru ; Witaminy - ich rola, źródła i skutki niedoboru Sole mineralne - ich rola, źródła i skutki niedoboru; Konserwanty – oznakowanie i szkodliwy wpływ na organizm ; Niebezpieczna żywność fast food - antyreklama; Przepisy na sałatki – produkty i ich przygotowanie 11 z 17
Rezultaty pracy uczniów 5. Przygotowano piknik naukowy pod hasłem „Dzień Sałatkowy”, którego celem była publiczna prezentacja na forum szkoły efektów pracy nad projektem. 6. Opublikowano program BMI, diagramy, prezentacje i przepisy na stronie internetowej szkoły 12 z 17
Prezentacja projektu odbyła się w odpowiednio przygotowanej auli szkoły, z udziałem wszystkich uczniów klas IV – VI, nauczycieli, pielęgniarki i dyrekcji, podczas pikniku naukowego pt. „Dzień Sałatkowy”. W tym celu przygotowano również „szwedzki stół”, na którym znalazło się 14 pysznych, kolorowych sałatek warzywnych i owocowych, różne gatunki pełnoziarnistego pieczywa i ugotowany kompot z jabłek. Plan publicznej prezentacji: powitanie i przedstawienie celu spotkania; krótkie omówienie zadań wykonanych przez realizatorów projektu; prezentacja programu liczącego BMI, diagramów i wniosków; prezentacje PP uczniów (składniki pokarmowe, witaminy i sole mineralne, pokarmy fast food, konserwanty w żywności, sałatki) podsumowanie i przedstawienie wszystkich realizatorów projektu; zaproszenie na degustację przygotowanych przez uczniów sałatek. Publiczna prezentacja projektu 13 Z 17
Publiczna prezentacja - fotoreportaż Wprowadzenie i prezentacje PP uczniów 14 z 17
Publiczna prezentacja - fotoreportaż Degustacja sałatek i autorzy projektu 15 z 17
Co zyskaliśmy pracując nad projektem? W wypowiedziach uczniów podczas fazy podsumowania i oceny projektu można było usłyszeć: - „Czują się dumna z siebie i dobrze wykonanego zadania”; - „Wszyscy nam gratulowali - pani dyrektor, nauczyciele i inni uczniowie” - „Początki były trudne, ale na koniec wszystko poszło bardzo dobrze”. - „Dzięki projektowi lepiej się poznaliśmy, lepiej znamy też swoje możliwości”. Wszyscy podkreślali walory edukacyjne projektu: „Nauczyłam się przetwarzania informacji, tworzenia ciekawych prezentacji w programie Power Point”; - „Pisanie programu obliczeniowego nie jest trudne, trzeba mieć jedynie narzędzia komputerowe i chęci” - „Diagramy nie tylko ładnie wyglądają, ale ułatwiają analizę danych” - „Można polubić Excela” 16 Z 17
Co zyskałam realizując projekt? Sukces i zadowolenie moich uczniów jest wystarczającą satysfakcją dla mnie. Choć bardzo się denerwowałam o finał projektu (działanie sprzętu, czas, przyjęcie zagadnień przez innych uczniów) to jednak muszę przyznać, że wszystkie zaplanowane elementy imprezy harmonijnie współgrały ze sobą a całość projektu, przedstawiona dużemu gremium słuchaczy, rzeczywiście robiła wrażenie. Furorę zrobiły również sałatki a cała atmosfera tego spotkania była niesamowita. Dla mnie realizacja tak ważnego i potrzebnego, z punktu widzenia zdrowotności i nawyków żywieniowych, projektu umożliwiła wytworzenie nowej jakości w kontaktach i relacjach z uczniami oraz nowej jakości w edukacji. Tą drogą pójdę dalej z moimi uczniami, ponieważ uważam że edukacja to sztuka, w której uczniowie podążają za mistrzem, przygotowującym ich do samodzielnego poznawania i poszukiwania odpowiedzi. Z drugiej strony należy też uznać, że w technologiach informatycznych naszymi przewodnikami mogą być uczniowie. Do tego trzeba też dojrzeć, ale warto. autor prezentacji: mgr Agnieszka Półchłopek 17 z 17