W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

Biologia Karolina Iwanowska
Witaminy Jakub Dorobisz.
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Witaminy mgr Paulina Siwik.
Profilaktyka antyalkoholowa No promil No problem.
Składniki odżywcze.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Gdy dziecko próbuje papierosów istnieje bardzo duże ryzyko, że w przyszłości popadnie w uzależnienie od nikotyny. To zaś wiąże się z ciągłą potrzebą palenia,
1.29. Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
ŻYJMY ZDROWO Prezentacja multimedialna Prezentacja multimedialna.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Witaminy i minera ł y w ż yciu cz ł owieka. WITAMINA Funkcje witaminy A regulacja wzrostu i funkcjonowania komórek tkanki nabłonkowej, odpowiada za stan.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Tydzień zdrowia i bezpieczeństwa pracy pod hasłem „Dźwigaj mniej” Październik 2007.
Aspiryna i ból - mechanizm działania aspiryny Albert Pawula Konferencja: Małopolski Program Stypendialny – doświadczenia i perspektywy Tarnów, r.
Witaminy. WITAMINY Co to jest (definicja witaminy)? Podział Formy występowania Funkcje Odkrywca.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Nordic Walking Przygotowała: Małgorzata Kurek. Co to jest Nordic Walking? Nordic Walking jest ciekawą i przyjemną formą odpoczynku. Polega on na marszu.
Wady cewy nerwowej (WCN) Kwas foliowy(witamina B 9 )
CZAS NA ZDROWIE.
SKÓRA Budowa i Funkcje Ewa Trznadel-Budźko
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Witaminki! Witaminki! Mieszkają w środku owoca i jarzynki.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
2.27 Anabolizm i katabolizm
Jak sobie z nim radzić ?.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
DOPALACZE mswia.gov.p l. Co to są dopalacze? Grupa różnych substancji lub ich mieszanek o rzekomym lub faktycznym działaniu psychoaktywnym, nie znajdujących.
DO CZEGO SŁUŻĄ NARZĄDY ZMYSŁÓW?
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Pierwsze próby palenia papierosów, picia alkoholu czy brania narkotyków powodują przyjemny stan relaksu, pomagają zapomnieć, fikcyjnie ułatwiają kontakty.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Budowa chemiczna organizmów
Wpływ aktywności fizycznej na zdrowie dziecka. Aktywność fizyczna wpływa na:  Sferę emocjonalną  Sferę intelektualną  Sferę społeczną.
Monika Hołowacz. Obecnie nie ma już wątpliwości, że palenie papierosów szkodliwie działa na zdrowie człowieka. Gdy pali dziecko, konsekwencje uzależnienia.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Bezpieczne wakacje Pamiętaj, że brązowa skóra wcale nie jest zdrowa !!!
Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki... Prezentację przygotowali Uczniowie klasy III b.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Kanapki w naszej szkole
Pharmanex® Bone Formula
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
DLACZEGO RUCH JEST TAK WAŻNY DLA NASZEGO ZDROWIA ?
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
GDY GNIAZDO OPUSTOSZEJE...
RUCH jest : potrzebą biologiczną zwierząt i ludzi,
Wpływ osiągnięć technicznych XXI wieku wpływających negatywnie na rozwój i kondycję zdrowotną dzieci i młodzieży. Telewizja.
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
Witaminy Jakub Ignatowicz kl.3a Daniel Dąbrowski kl.3a
CZŁOWIEK I JEGO BUDOWA.
Zapis prezentacji:

W I T A M I N Y Związki organiczne, które w małych ilościach muszą być przyjmowane wraz z pokarmem. Pomagają w utrzymaniu prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Po raz pierwszy nazwy witaminy użył polski biochemik Kazimierz Funk w 1912 roku.

Znanych jest 13 witamin: Witaminy rozpuszczalne w wodzie Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach GrupaRok odkrycia B1B C1912 B2B B B5B H1931 B6B PP1936 Kwas foliowy GrupaRok odkrycia A1909 D1918 E1922 K1929

WITAMINA A Występowanie: produkty mleczarskie, jaja, wątroba, ryby. Działanie: Bierze udział we wzroście kości, włosów, zębów, dziąseł Pomaga w leczeniu trądziku, zmarszczek, plam starczych na skórze Zapobiega „kurzej ślepocie” Poprawia stan nabłonka skóry Niedobór powoduje: suchą swędzącą skórę ślepotę zmierzchową zahamowanie wzrostu kruche wolno rosnące paznokcie Nadmiar powoduje: osłabienie mięśni zahamowanie wzrostu utrata apetytu zmiany zabarwienia skóry

WITAMINA B 1 Występowanie: otręby, drożdże, nasiona roślin strączkowych Działanie: uczestniczy w procesie wzrostu organizmu bierze udział w trawieniu węglowodanów poprawia sprawność umysłową pomaga zwalczać chorobę lokomocyjną Niedobór powoduje: prowadzi do choroby „beri-beri”, zmiany w układzie nerwowym i sercowo-naczyniowym zawroty głowy i oczopląs zaburzenia pamięci i koncentracji Nadmiar powoduje: osłabienie, zmęczenie, zawroty głowy zaburzenia rytmu serca reakcje alergiczne

WITAMINA B 2 Niedobór powoduje: osłabienie wzroku, wrażliwość gałek ocznych (łzawienie), popękane usta, zawroty głowy i brak koncentracji, zaburzenia oddychania, anemia WYSTĘPOWANIE: ser, mleko, przetwory zbożowe z pełnego ziarna, wątroba Działanie: poprawia wzrok; współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych

WITAMINA B 6 Nadmiar jest toksyczny!!!! Zaburzenia w procesie tworzenia aminokwasów Występowanie: mięso, wątroba, ryby, rośliny strączkowe, pełne ziarna zbóż Działanie: bierze udział w wchłanianiu białek i tłuszczów przeciwdziała zaburzeniom nerwowym; bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, przez co zapobiega starzeniu; ma działanie moczopędne; Niedobór powoduje: Przedwczesne starzenie się neuronów Drżenie mięśni, mrowienie Niedokrwistość Depresję

WITAMINA B 12 Niedobór powoduje: Zaburzenia w układzie krwionośnym Anemia Problemy z żołądkiem Występowanie: wątroba, nerki, ryby, jaja, mleko Działanie: bierze udział w przemianach węglowodanów i tłuszczy jest niezbędna w tworzeniu krwinek czerwonych powłok nerwowych powstawania białek

WITAMINA C Niedobór powoduje: Szkorbut (krwawe wylewy, rogowacenie naskórka) zmniejszenie odporności na infekcje, bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia i brak apetytu Występowanie: owoce dzikiej róży, truskawki, kapusta, ziemniaki Działanie: wzmacnia odporność organizmu; hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin ; uczestniczy w biosyntezie kolagenu, przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości; bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy; uczestniczy w regeneracji witaminy E

WITAMINA D Niedobór powoduje: występowanie krzywicy u dzieci i młodzieży stany zapalne skóry osłabienie i wypadanie zębów; spadek masy ciała zmniejszona odporności na zaziębienia. Nadmiar powoduje: biegunka szybkie męczenie się wzmożone oddawanie moczu ból oczu świąd skóry bóle głowy, nudności, brak apetytu, Występowanie: tran, jaja, produkty mleczne Działanie: pobudza wchłanianie wapnia i fosforu wpływa korzystnie na system nerwowy i na skurcze mięśni serca reguluje wydzielanie insuliny zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry

Dlaczego warto znać pozostałe witaminy? Kwas foliowy bierze udział w tworzeniu DNA i RNA (podział komórkowy), współuczestniczy z witaminą B12 w regulacji tworzenia i dojrzewania czerwonych krwinek (erytrocytów) zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u płodu (tzn. kanał kręgowy kręgosłupa nie zamyka się w sposób prawidłowy u kobiet w ciąży może powodować występowanie wad wrodzonych u ich dzieci anemie u wszystkich może powodować zaburzenia żołądkowe; z zahamowanie wzrostu tkanek i organizmu powoduje również wypadanie włosów i powstawanie ognisk martwicy w mięśniach;

Witamina K zapewnia prawidłową krzepliwość krwi,prawdopodobnie hamuje rozwój nowotworów ; Witamina E: łagodzi zmęczenie; przyśpiesza leczenie oparzeń; zabezpiecza przed poronieniem; łagodzi kurcze łydek; przeciwdziała miażdżycy hamuje proces starzenia