1 18 ‘Smaków’ Owoców
2 Malezja (malajski Malaysia) – państwo w Azji Południowo-Wschodniej, na Półwyspie Malajskim i wyspie Borneo; obszar km², ludność (5 września 2008), Stolica Kuala Lumpur,siedziba rządu w Putrajaya. Malezja na Półwyspie Malajskim graniczy z Tajlandią i Singapurem, na wyspie Borneo z Brunei i Indonezją
3 DURIAN Często nazywany "królem owoców ". Ma kształt owalny, do 40 cm długości i wadze do 4 kg, pokryty zieloną grubą skórką z kolcami. Charakterystyczny jest niezwykle intensywny (nieprzyjemny) zapach i wykwintny smak. Nazwa owocu pochodzi od malajskiego słowa duri oznaczającego kolec. Wewnątrz zielonego owocu, czasem przechodzącego w czerwień, znajduje się kremowy jasny miąższ. Owoc rośnie na wysokich drzewach osiągających nawet do 40 m. Spadający kolczasty owoc może zranić lub nawet zabić, dlatego uważany jest za "najniebezpieczniejszy owoc świata".
4 CHIKU Chiku, Sapodilla - Kulistawy owoc pokryty cienką, brązowoszarą skórką, pod którą znajduje się słodki, żółtawozielonawy, ziarnisty miąższ. Owoc smaczny, aromatyczny, spożywany na surowo. Przerabiany też na dżemy, marmolady.
5 BANAN Wydłużony, zakrzywiony żółty owoc rosnący w pęczkach. Ma liczne synonimy: banan właściwy, banan rajski, pizang, figa rajska, figa błogosławiona, muza.
6 Orzech kokosowy Duży twardy orzech o owalnej skorupie z zewnętrzną włóknistą powłoką, zawierający gruby biały miąższ wypełniony przezroczystym płynem zwanym mlekiem kokosowym.
7 PITAJA Pitaja (Dragon Fruit ) jest owocem pewnej odmiany kaktusa. Ma słodkawy miąższ o delikatnym aromacie, z licznymi drobnymi pestkami.
8 GRUSZLA, GUAVA Owoce o kształcie okrągłym lub gruszkowatym (średnica 3–10 cm), cienka i delikatna skórka, barwa - jasnozielona, żółta, czerwona lub różowa. Miąższ owocu jasny lub czerwonawy o silnym i charakterystycznym zapachu z małymi twardymi nasionami.
9 HONEY DEW MELON Znany również jako Winter Melon. Owoce z gładką białą skórką, białe lub zielonkawe, o smaku słodkawym.
10 Jackfruit - Dżakfrut Jego owoce osiągają do 90 cm długości i 30 kg wagi i tym samym są największymi owocami na świecie, rosnącymi na drzewie. Owoce spożywa się zarówno na surowo, jak i po poddaniu obróbce termicznej. Miąższ jest dość soczysty, ciemno-żółty, odznacza się intensywnym, upajającym zapachem. W kuchni indyjskiej wykorzystuje się również nasiona.
11 DUKU - LANGSAT Owoce mają żółtawą, grubą, skórzastą skórkę. Wnętrze owocu dzieli się na pięć lub sześć cząstek. Miąższ półprzezroczysty i soczysty,o kwaśnym lekko smaku.Dojrzałe okazy są słodsze.
12 MANGO Owoc mango jest bogaty w witaminy C,B i E. Ma aromatyczny słodki miąższ. Skórka ma początkowo barwę ciemnozieloną, przechodząca później w różne odcienie żółto-złoto-czerwone. Jest cienka i gładka lecz twarda, dlatego, pomimo iż jest jadalna, usuwa się ją przed spożyciem.
13 MANGOSTAN WŁAŚCIWY Owoce okrągłe, ciemnofioletowe od 4-7 cm, pokryte suchą, grubą, ciemnofioletową skórką. Ich miąższ zawiera kilka (6-8) nasion, jest biały, soczysty, a w smaku przypomina morelę, pomarańczę i ananas.
14 PAPAYA Długi,owalny tropikalny owoc. Miąższ owocu jest smaczny,bogaty w witaminy i ubogi w kwasy. Dzięki dużej zawartości papainy spożywanie tych owoców ułatwia trawienie.
15 ANANAS JADALNY duże słodkie,soczyste i aromatyczne owoce nadają się do spożycia zarówno w stanie surowym jak i po przetworzeniu (soki, dżemy, kompoty). Zawierają enzym ułatwiający trawienie (bromelina).
16 POMELO Są to bardzo duże, owoce cytrusowe z płd-wsch.Azji i Malezji. Ich masa może dochodzić nawet do 2 kg, a średnica do 20 cm. Mają słodki miąższ. Owoce są żółte, żółtozielone lub różowe, mają grubą, pokrytą woskiem skórkę (do 5 cm). Miąższ jest żółtawy lub różowy, podzielony na segmenty, wewnątrz są liczne nasiona.
17 RAMBUTAN Owoc ma kształt jajowaty, około 3 cm średnicy i czerwoną, pokrytą kolcami skorupkę. Wewnątrz znajduje się biaława, galaretowata, aromatyczna osnówka otaczająca niejadalne nasiono. Smak osnówki zależy od odmiany.
18 SOUR SOP (Nona) Flaszowiec Owoce są duże, długości do 35 cm, o wadze do 6 kg (zwykle mniejsze, do 3 kg), nerkowatego kształtu, pokryte zieloną skórką podzieloną na pola, na każdym znajduje się kolec. Miąższ jest śnieżnobiały, z licznymi czarnymi nasionami długości do 2 cm. Smak bardzo oryginalny, słodkawo kwaśny, przypominający krem poziomkowo-ananasowy.
19 OSKOMIAN - CARAMBOLA Żółtawa jagoda o wydłużonym kształcie i pięciu podłużnych żebrach, które w owocach w pełni dojrzałych mają brązowe wierzchołki. Otoczona jest woskowaną skórką. Ma słodko-kwaśny smak.
20 KAWON Zawiera aż 92% wody, dlatego też dobrze gasi pragnienie. Ma słodkawy, przyjemny, orzeźwiający smak, do czego przyczynia się zawartość kwasu jabłkowego i cytrynowego.
21 Poznaj smak egzotycznych owoców KONIEC Wersja polska i udźwiękowienie: jokoretsina