Seminarium cukrownicze 23-24.06.2009 Łódź Katarzyna Mokrosińska 1.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Eksploatacja urządzeń przetwórstwa spożywczego w aspekcie HACCP, GMP, GHP Dr inż. K. Olszewski.
Advertisements

Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
PHARE Program PL98/IB/AG- 02 // Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Fr.
Zagrożenie fałszywymi środkami ochrony roślin
ORGANY I INSTYTUCJE WŁAŚCIWE W SPRAWACH EPIDEMII, EPIZOOTI I EPIFITOZ
Innowacyjność w sektorze rybołówstwa i przetwórstwa rybnego
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
SDSSA/BERD/komórka ds. działań horyzontalnych
Stanowisko Instytucji Koordynującej NSRO w kwestii prezentowania i akceptacji sprawozdań okresowych z PO/RPO przez Komitety Monitorujące KK NSRO, 17.
Wytyczne Ministra Rozwoju Regionalnego w zakresie wyboru projektów w trybie konkursowym Szkolenie, maja 2007 r. Departament Koordynacji i Zarządzania.
PRZYGOTOWANIA DO REACH W POLSCE PIOTR ZABADAŁA MINISTERSTWO GOSPODARKI
SYSTEMY ZARZĄDZANIA - GENEZA
Internet 2006: rozwój e-commerce
Polskie przepisy dotyczące tworzenia i funkcjonowania EUWT
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Zarządzanie 1. Zarządzanie
SYSTEMY OCHRONY PRACY W POLSCE:
Prawodawstwo w zakresie gospodarki odpadami
Lublin 4 sierpnia : rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lipca 2011 r. § 3: rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
AKREDYTACJA LABORATORIUM Czy warto
Jakość żywności w Polsce
Nadzór nad produkcją, przetwórstwem i obrotem żywności w Polsce opiera się na dwóch systemach kontroli: system kontroli zewnętrznej (niezależny od producenta),
System nadzoru nad bezpieczenstwem zewnetrznych granic Unii Europejskiej i polski w aspekcie zagrożenia chorobami zakaźnymi i czynnikami szkodliwymi w.
Szkolenie aktywu związkowego
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
„Coaching i jego standardy na polskim rynku szkoleniowym”
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Przestrzeganie przepisów bhp,
OD KONTROLI DO AUDITU HACCP
Justyna Gryz Jacek Losiak Michał Borsuk Adam Dargacz
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Identyfikowalność w łańcuchu dostaw branży spożywczej jako element wspierający zrównoważony rozwój firm i ich produktów Grzegorz Sokołowski Nowe trendy.
KONTROLA ZARZĄDCZA - 1 Kontrolę zarządczą stanowi ogół
1 Nowe przepisy unijne Dyrektywa z roku 2014 w sprawie ustawowych badań rocznych sprawozdań finansowych i skonsolidowanych sprawozdań finansowych Maria.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
„WPŁYW SYSTEMU HACCP NA FUNKCJONOWANIE
Działanie „Współpraca”
Koncepcje zarządzania jakością (prof. nadzw. dr hab. Zofia Zymonik)
Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy.
Eksploatacja zasobów informatycznych przedsiębiorstwa.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
SYSTEM ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM INFORMACJI- wymagania normy ISO 27001:2007 Grażyna Szydłowska.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich.
„Produkcja żywności niezwierzęcego pochodzenia w warunkach domowych”
SYSTEMY ZARZĄDZANIA.
Nowe założenia i zmiany w systemie HACCP
Autor: Piotr Bigosiński, Quality Systems
MINISTERSTWO ROLNICTWA I ROZWOJU WSIBIURO POMOCY TECHNICZNEJ Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich
British Polish Chamber of Commerce Usługa wsparcia polskich producentów Usługa Eksportowa – BPCC Export Marta Smolarek Konsultant ds. eksportu Brytyjsko.
Zakres obowiązywania kpa
ISO 22000:2005 a HACCP (CAC/RCP (Rev )) Aleksandra Kurzyńska.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
Polska Federacja Szpitali Projekt. Uzasadnienie: krajowe Na rynku ochrony zdrowia w Polsce brakuje organizacji zrzeszającej większość szpitali, działają.
Polityka, strategie i regulacje w zakresie efektywności energetycznej MINISTERSTWO ENERGII Kraków, dn. 30 marca 2016 r.
Nadzór nad bezpieczeństwem i warunkami pracy. Zewnętrzne i wewnętrzne organa nadzoru PAŃSTWOWA INSPEKCJA PRACY PAŃSTWOWA STRAŻ POŻARNA ZAKŁAD PRACY służba.
Dlaczego warto być w Polskim Stowarzyszeniu Sprzedaży Bezpośredniej
Konkurencja a polityka konkurencji
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Instytucja Zarządzająca PROW na lata 2014–2020 – Minister.
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
ISO 9001:2008 SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ w SP ZOZ WSPR w BIAŁYMSTOKU.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Materiał opracowany przez dr. inż. Mirosława Sienkiewicza
Zapis prezentacji:

Seminarium cukrownicze Łódź Katarzyna Mokrosińska 1

Standardy dotyczące systemu HACCP i GMP 2

 Rozporządzenie (WE) 852/2004 z „O higienie środków spożywczych”  Ustawa z  Ustawa z „O bezpieczeństwie żywności i żywienia” 3 Podstawy prawne wdrażania systemu HACCP, GMP

4 Rozporządzenie WE 852/2004 określa:  Zasady systemu HACCP i obowiązek weryfikacji oparty na tych zasadach  Zasady GMP (Dobrych Praktyk Produkcyjnych) wspólne dla wszystkich branż (załączniki)

5 Ustawa „O bezpieczeństwie żywności i żywienia” Ustawa nie powiela postanowień Rozporządzenia WE 852/2004, a jedynie zobowiązuje do jego stosowania „Art Podmioty działające na rynku spożywczym są obowiązane przestrzegać w zakładach wymagań higienicznych określonych w rozporządzeniu nr 852/2004” Co oznacza między innymi obowiązek WDRAŻANIE SYSTEMU HACCP

6 Dokumenty normatywne dotyczące systemu HACCP i GMP  spełniają role pomocniczą  i są podstawą do certyfikacji

7 Aktualnie stosowane standardy normatywne dotyczące systemu HACCP, GMP  Codex Alimentarius (Załącznik 1 CAC/RCP , Rev. 4, 2003)  BRC Global Standard – Food (Standard Brytyjskich Sieci Handlowych)  International Food Standard (IFS) – (Standard Niemiecko – Francuskich Sieci Handlowych)  Norma ISO 22000:2005 „Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla organizacji łańcucha żywnościowego”

Codex Alimentarius, czyli Kodeks Żywnościowy (dosłowne tłumaczenie z języka łacińskiego - kod żywienia) oznacza szereg:  zarówno ogólnych  jak i szczegółowych standardów zapewniania bezpieczeństwa żywności CODEX ALIENTARIUS 8

 Celem Kodeksu jest ochrona zdrowia konsumenta oraz gwarancja stosowania uczciwej praktyki w branży żywnościowej  Żywność wprowadzana na rynek lokalny, czy też wysyłana na eksport musi być bezpieczna i dobrej jakości CODEX ALIENTARIUS 9

Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius Food Hygiene Basic Text) został opracowany w latach 60- tych przez Komisję Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius Commission), jako wspólny organ działających w ramach ONZ organizacji:  FAO (Food and Agriculture Organization)  WHO (World Health Organization). CODEX ALIENTARIUS 10

Zadania Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ochrona zdrowia i interesów konsumentów zapewnienie uczciwych praktyk w międzynarodowym handlu żywnością promocja współpracy pomiędzy wszystkimi rządowymi i pozarządowymi organizacjami zajmującymi się tworzeniem norm żywnościowych KOMISJA KODEKSU ŻYWNOŚCIOWEGO 11

Zadania Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO określanie priorytetów prac, inicjowanie i kierowanie przygotowaniem projektów norm przy pomocy właściwych organizacji zatwierdzanie opracowanych norm i publikowanie ich w Kodeksie Żywnościowym, jako regionalne, bądź światowe normy zmiany opublikowanych norm po dokonaniu ich przeglądu w świetle postępującego rozwoju nauki i techniki 12 KOMISJA KODEKSU ŻYWNOŚCIOWEGO

Obecnie członkami Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO jest:  180 państw  w tym Wspolnota Europejska, a także Polska 13 KOMISJA KODEKSU ŻYWNOŚCIOWEGO

W pracach nad dokumentami Codex Alimentarius uczestniczyć mogą obok państw członkowskich, państwa zainteresowane normami żywnościowymi, na zasadach określonych dla obserwatorów Obserwatorami mogą być również międzynarodowe organizacje rządowe i pozarządowe, które mają prawo zgłaszać uwagi na każdym etapie tworzenia norm, z wyjątkiem ustaleń końcowych ZAINTERESOWANI 14

W każdym państwie członkowskim Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO zorganizowany jest Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO, którego celem jest między innymi: koordynacja współpracy i uczestnictwo w pracach Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO koordynowanie opiniowania roboczych dokumentów kodeksowych, a następnie wypracowywanie komentarzy i przekazywanie stanowisk do Sekretariatu KKŻ FAO/WHO Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO 15

W każdym państwie członkowskim Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO zorganizowany jest Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO, którego celem jest między innymi: przekazywanie wszystkim instytucjom i organizacjom zainteresowanym pracami kodeksowymi dokumentów roboczych, zaproszeń i informacji o sesjach prowadzenie biblioteki oraz udostępnianie dokumentów kodeksowych zainteresowanym jednostkom Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO 16

W Polsce Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO działa od początku istnienia Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO 1963 w Polskim Komitecie Normalizacyjnym 1964 – 2003 w Centralnym Inspektoracie Standaryzacji (CIS), działającym przy Ministerstwie Handlu Zagranicznego Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO 17

Od roku na mocy ustawy z roku „O jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych” oraz statutu Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych nadanego Zarządzeniem nr 15 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z roku prowadzenie Punktu Kontaktowego KKŻ FAO/WHO zostało powierzone Głównemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO 18

Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius Food Hygiene Basic Text) jest efektem prac Komisji Kodeksu Żywnościowego i stanowi zbiór przyjętych w skali międzynarodowej:  norm dla żywności  oraz praktyk, zaleceń i wytycznych wykorzystywanych przez urzędowe służby kontroli, przemysł rolno-spożywczy oraz środowiska naukowe Codex Alientarius 19

Pomimo, że normy ustalone przez Codex Alimentarius nie są prawnie obowiązujące, to jednak mają one duże znaczenie i są rozpoznawane jako uzgodniony głos światowej nauki W uzasadnionych przypadkach rozstrzygania sporów handlowych dotyczących artykułów i produktów żywnościowych Światowa Organizacja Handlu (World Trade Organisation) odsyła właśnie do standardów Kodeksu Również prawo krajowe wielu państw przyjmuje standardy Codex Alimentarius, przyczyniając się do rozprzestrzeniania się tych standardów na wszystkie kontynenty Codex Alientarius 20

W Kodeksie Żywnościowym znajdują się tysiące zapisów obejmujących ogólne i szczegółowe standardy, stosowane do całej żywności oraz poszczególnych produktów Do ogólnych możemy zaliczyć standardy dotyczące np.: higieny żywności, etykietowania produktów, zawartości pestycydów, pozostałości leków weterynaryjnych, zasady przeprowadzania inspekcji i wydawania zaświadczeń potrzebnych do importu i eksportu, metody analiz, pobierania próbek, dozwolonych i zabronionych dodatków do żywności, zanieczyszczeń żywności i tzw. żywności funkcjonalnej Codex Alientarius 21

Ponadto w Kodeksie znajdują się szczegółowe zapisy dotyczące wszystkich grup środków spożywczych i poszczególnych produktów, obejmujące standardy w zakresie np.:  świeżości produktów, zasad ich mrożenia,  przetwarzania owoców i warzyw, soków owocowych  płatków zbożowych, nasion roślin strączkowych  tłuszczów i oleju  ryb, mięsa  CUKRU  kakao i czekolady  mleka i produktów mlecznych Codex Alientarius 22

Z chwilą opracowania zasad systemu HACCP i GMP zostały one wpisane do Codex Alimentarius wraz z definicjami podstawowych pojęć dotyczących tego systemu. Od tego momentu Codex stał się dokumentem, stanowiącym podstawę wdrażania systemu HACCP oraz oceny skuteczności jego działania w odniesieniu do żywności. Codex jest także punktem wyjścia dla innych dokumentów (prawnych, normatywnych), w których opisany jest system HACCP. Codex Alientarius 23

Obecnie obowiązuje wydanie CAC/RCP , Rev „Recommended International Code of Practice General Principles of Food Hygiene". Codex Alientarius 24

 SEKCJA I, II – CELE, ZAKRES, ZASTOSOWANIE I DEFINICJE  SEKCJA III - PRODUKCJA PIERWOTNA  SEKCJA IV – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE: PROJEKT I URZĄDZENIA  SEKCJA V – NADZOROWANIE OPERACJI PRODUKCYJNYCH  SEKCJA VI – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE – UTRZYMANIE I PRAKTYKI SANITARNE  SEKCJA VII – OBIEKTY ŻYWNOŚCIOWE – HIGIENA OSOBISTA  SEKCJA VIII – TRANSPORT  SEKCJA IX – INFORMACJA O PRODUKCIE I ŚWIADOMOŚĆ KONSUMENTA  SEKCJA X – SZKOLENIE  ZAŁĄCZNIK: SYSTEM ANALIZY ZAGROŻEŃ I KRYTYCZNY PUNKT KONTROLNY (HACCP) ORAZ WYTYCZNE JEGO STOSOWANIA Załącznik nr 1 do Codex Alientarius – spis treści 25

 Brytyjska organizacja zrzeszająca kupców (BRC - British Retail Consortium) stworzyła w 1998 roku pierwszy standard dla branży spożywczej i handlowej (BRC Food Technical Standard)  W bardzo krótkim czasie standard ten stał się wiodącym w Wielkiej Brytanii, nie tylko w sektorze żywności, lecz był wykorzystywany także przez inne branże, jak swoisty wzorzec BRC Global Standard - Food 26

Obecnie rodzina standardów BRC obejmuje następujące normy:  BRC Global Standard - Food, wyd. 5 z  BRC Global Standard - Storage and Distribution  BRC/FDF Non-GM Food Standard  BRC Global Standard - Consumer Products  BRC Global Standard – Packaging 27 BRC Global Standard - Food

1.System HACCP 2.System zarządzania jakością 3.Zakład i środowisko produkcji 4.Kontrola produktu 5.Kontrola procesu 6.Pracownicy 7.Słownik terminów 8.Ocena protokołu 28 BRC Global Standard – Food Spis treści

Ocena firmy zgodnie z wymaganiami BRC określa, czy i jak efektywnie producent spełnia wymagania standardu BRC w następujących obszarach:  systemu HACCP (wg Codex Alimentarius)  systemu zarządzania jakością  zapewnienia właściwego środowiska produkcji  kontroli produktu  kontroli procesu  wymagań związanych z personelem BRC Global Standard - Food 29

International Food Standard W 2002 roku niemiecka federacja sprzedawców detalicznych HDE (Hauptverband des Deutschen Einzelhandels e.V.) stworzyła standard IFS (International Food Standard) W 2003 roku francuska federacja sprzedawców detalicznych i hurtowych FCD (Federation des enterprises du Commerce et de la Distribution) przyłączyła się do Grupy Roboczej IFS w celu rozwijania standardu 30

Obecnie rodzina standardów IFS obejmuje następujące normy:  IFS – Food (wydanie 5, 2007)  IFS – Logistic (wydanie 1, 2006) International Food Standard 31

 Standard IFS - Food preferowany jest przez odbiorców z Niemiec (np. Metro, Lidl) oraz Francji (np. Auchan, Geant)  Odbiorcy z Wielkiej Brytanii i Skandynawii preferują natomiast BRC Global Standard – Food 32

1.Odpowiedzialność najwyższego kierownictwa (polityka, struktura, ukierunkowanie na klienta, przegląd zarządzania) 2.System zarządzania jakością i system HACCP w oparciu o Codex Alimentarius (Zespół HACCP, Analiza HACCP, wymagania dotyczące dokumentacji) 3.Zarządzanie zasobami 4.Proces produkcyjny 5.Pomiary, analiza i doskonalenie (audity wewnętrzne, kontrola procesów produkcji, wzorcowanie urządzeń kontrolno-pomiarowych, kontrola ilości, analiza produktu, kwarantanna i zwalnianie produktu, postępowanie w przypadku sytuacji awaryjnych, zwrotu i wycofania wyrobu, postępowanie z wyrobami niezgodnymi, działania korygujące 33 International Food Standard

34 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla organizacji łańcucha żywności NORMA ISO 22000:2005

35 Struktura normy ISO 22000: 1 Zakres 2. Dokumenty powołane 3. Terminy i definicje 4. System zarządzania bezpieczeństwem żywności 5. Odpowiedzialność kierownictwa 6. Zarządzanie zasobami 7. Planowanie i realizacja bezpiecznych wyrobów 8. Weryfikacja, walidacja i doskonalenie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności W Y M A G A NI A

36 Norma ISO także powołuje się na Codex Alimentarius

37 DZIĘKUJĘ