Sól – od makroekonomii do nadciśnienia Wiesława Łysiak-Szydłowska prof. dr hab. n. med..

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Składniki odżywcze.
Składnik odżywczy Wartość odżywcza Kaloria [cal] Lub Kilokaloria[kcal] Przykadowa wartość odżycza kinder bueno Piramida zdrowego Żywienia* GDA.
Sole w kuchni.
Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Czynniki sprzyjające zdrowiu Tryb życia a zdrowie
Projekt.  W projekcie uczestniczyli uczniowie klasy V.  Przygotowali przepisy na potrawy wigilijne przygotowywane w ich domach.  Ustalili listę zakupów.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Martyna Furtak kl. 1 TT. Według art. 3 ustawy z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych GMO to organizm inny niż organizm człowieka,
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
KUCHNIA NIEMIECKA SZNYCEL WIEDE Ń SKI Składniki (4 porcje): 4 kotlety cielęce sól mąka 1 jajko, roztrzepane wraz z 2 łyżkami mleka lub wody sucha bułka.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Jak zachęcić uczniów do ćwiczenia na w-fie? Oliwia Kułaga Kl. IIe.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
 Czasem pracy jest czas, w którym pracownik pozostaje w dyspozycji pracodawcy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym do wykonywania pracy.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
Wady cewy nerwowej (WCN) Kwas foliowy(witamina B 9 )
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
Szkoła Podstawowa nr 29 ‘’SZKOŁA MYŚLENIA” Sałatki - wersja w j.polskim.
II Mała Wojewódzka Liga Przyrodnicza Wykonali: Nikodem Nalecziński Łukasz Ciesielski Kacper Szatkowski.
stanów fizjologicznych.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
W kalendarzu chrze ś cija ń skim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany tak ż e jako zapusty. W Polsce, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Papierosy to zła rzecz, z nim zdrowie idzie precz!!! Autor: Weronika Pączek.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Wartość rynkowa nieruchomości dr Małgorzata Zięba.
Program „ dla Zdrowia” podsumowanie 5 lat pracy Gdańsk, r. Paulina Metelska Koordynator Programu „ dla Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę 7 kwietnia 2016.
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
14 listopada Światowy Dzień Walki z CUKRZYCĄ
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Kanapki w naszej szkole
ŻYWIENIE MŁODEGO SPORTOWCA
Zasady zdrowego odżywiania
Gospodarka i ekonomia – pochodzenie pojęć
Cel projektu Klasy, biorą udział w projekcie – zdobywają
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Zapis prezentacji:

Sól – od makroekonomii do nadciśnienia Wiesława Łysiak-Szydłowska prof. dr hab. n. med..

Symbolizm soli Sól jest darem bożym, jest święta Wrzucona do ognia odstrasza złe moce Oczyszcza i ochrania żywność przed zepsuciem Symbolizuje pierwiastki żeńskie w przeciwieństwie do siarki personifikującej pierwiastki męskie W trakcie chrztu oczyszcza z grzechu pierworodnego i czyni niedostępnym dla szatana Oznacza gościnność i dobre intencje Rozsypanie soli przynosi kłótnie, nieszczęście (rozsypana sól pod ręką Judasza)

Symbolizm związany z płodnością Według Rzymian „salax” człowiek posolny to zakochany Angielskie „salacious” – lubieżny Egipcjanie wierzyli, że spożywanie soli wzbudza pożądanie seksualne We Francji pan młody lub panna młoda nosili sól w kieszeni lub butach

Symbolizm związany z konserwacją Konserwowanie mumii w Egipcie W judaizmie zanurzenie chleba (daru Boga) w soli konserwuje go Posypywanie solą oczyszcza z grzechu pierworodnego, przydaje mądrości „Sal Sapientia”; W tradycji japońskiej sól niszczy złe moce

Początek hodowli zwierząt i roślin – rolnictwo – jest zarazem początkiem nowej funkcji soli jako artykułu handlowego, systemu monetarnego, tworzenia gałęzi przemysłu i monopolu państwowego.

Chiny lat pne - Chiny -słone jezioro Yuncheng Chiny - sól w regulacji fermentacji mlekowej – sos sojowy, sos rybny, warzywa kimchi Chiny - pierwszy państwowy monopol solny

Egipt Konserwowanie solą mięsa i ryb Jadalne oliwki moczone w solance Natron i sól w procesie mumifikacji

Morze Martwe – osady soli

Morze Martwe – skład soli [g/L] Głębokość [m] CaMgNaKClBrSO 4 HCO 3 Suma , Przeciętnie EJGE Paper-2004

Sól z wody morskiej

Murcia – Hiszpania: produkcja soli

Europa Galowie – lud solny – greckie hal (Halle, Hallstatt, Halicz) – mumie w kopalni Halstatt 400 lat pne – wynalazcy peklowanej szynki Rzymianie – kontrola cen soli; subwencje dla ubogich na zakup soli. Sól z wody morskiej metodą odparowania (Ostia, Morze Martwe) Sal – produkty solone, opłata solą np.ang. soldier, salary, salsamentum (później garum) – fermentowany sos rybny z (sardynek) Wenecja – handel solą podstawą potęgi w Średniowieczu, marynarka wojenna dożów kontrolowała wymianę handlową Marco Polo – handel z Chinami - makaron

Europa Zachodnia Rybołówstwo – zapotrzebowanie na sól, łowiska Labradorskie –śledź i dorsz Kiszona kapusta – choucroute – przysmak Marii Antoniny

Wielka Rewolucja Francuska -podatek solny „gabelle” jako haracz na rzecz państwa -Lavoisier poborca

Polska Kopalnie w Bochni i Wieliczce dostarczają 30% rocznych dochodów Korony Gomółki solne pieniądzem Litewski bóg Roguszys – opiekun marynat

Ameryka Miasta powstają na szlakach zwierząt prowadzących do lizawek solnych np. Buffalo nad j. Erie (widok z 1911 r)

Polityka kolonialna Wojna o niepodległość Stanów Zjednoczonych - monopolizowanie dostaw soli przez Wielką Brytanię - handel solonymi produktami: mięso, skóry, ryby (walka o łowiska z Francuzami) ograniczany przez Wielką Brytanię - przełamanie monopolu – produkcja soli z wody morskiej John Sears - różnice ekonomiczne Północ/Południe produkcja soli buszli/ buszli; zniesienie niewolnictwa

Polityka kolonialna - Indie Monopol Wielkiej Brytanii na produkcję soli – niszczenie gospodarki lokalnej Marsz protestacyjny Gandhiego 1930 – bierny opór i złamanie zakazu zbierania soli morskiej 1931 podpisanie umowy Irwin-Ghandi – prawo do soli każdego obywatela 1947 – niepodległość Indii

Mahatma Ghandi – marsz „solny”

Czy sól jest potrzebna? Plemiona myśliwskie nie kupują ani nie produkują soli Masajowie piją krew hodowanych zwierząt bo zawiera sól Ludy rolnicze na wszystkich kontynentach poszukują soli

Rozmieszczenie sodu w organizmie Przestrzeń wewnątrzkomórkowa – ok. 20 mM Przestrzeń pozakomórkowa – ok. 140 mM Gradient stężeń utrzymywane przez ATP- zależne mechanizmy enzymatyczne

Funkcja sodu Główny jon w przestrzeni pozakomórkowej- utrzymanie wody w tym przedziale Gospodarka sodem ściśle związane z gospodarką wodną organizmu; Przewodnictwo nerwowe: polaryzacja i depolaryzacja błon komórkowych

HW. Smith: Evolution of the kidney- lectures”. 1943,

Nerki - ewolucja Powstanie nerek umożliwiło zasiedlenie wód lądowych. Ryby morskie wydalają mocz o takim samym stężeniu osmotycznym jak osocze. Podobnie niektóre ptaki morskie (albatrosy, pingwiny) także żółwie morskie mają specjalne gruczoły w okolicach oczu wydalające nadmiar soli. Foki i wieloryby rzadko piją; sól ich diety pochodzi z ciał zjadanych zwierząt; białko ryb metabolizowane do mocznika, który musi być wydalony Niektórym zwierzętom wystarcza woda metaboliczna – wydalają bardzo zatężony mocz

Nerki najważniejszy narząd w regulacji gospodarki mineralnej

Wrażliwość na sól – 10% wzrost ciśnienia po posiłku bogatym w sól Wysoka podaż sodu, niezależnie od nadciśnienia jest czynnikiem ryzyka sercowo-naczyniowego u osób otyłych Mężczyźni wrażliwi na sól mają takie samo ryzyko sercowo- naczyniowe zachorowalności i śmiertelności jak osoby z nadciśnieniem Zachorowalność i śmiertelność i wrażliwych na sól osób normotensyjnych jest wyższa niż u odpornych na sód osób normotensyjnych (Lancet 1997, 350, 1734; Hypertension 2001, 37, 429)

Regulacja dopaminergiczna 75% nerkowego wydalania sodu Jelitowy transport sodu Mózgowe centra apetytu; centra aktywne układu sercowo-naczyniowego Sekrecja hormonów i czynników humoralnych

Nadciśnienie tętnicze Złożona choroba sercowo-naczyniowa a nie jedynie podwyższone wartości ciśnienia tętniczego krwi 120/80 mm Hg

Klasyfikacja nadciśnienia tętniczego KategoriaCiśnienie [mm Hg] skurczowerozkurczowe Optymalne<120<80 Prawidłowe Wysokie prawidłowe Nadciśnienie Stopień 1 Stopień 2 Stopień > >110 Izolowane nadciśnienie skurczowe  140 <90

Nadciśnienie pierwotne (samoistne) Złożone przyczyny genetyczne i środowiskowe Dotyczy 25% dorosłej populacji % przypadków nadciśnienia samoistnego ma charakter dziedziczny – celowe badania genetyczne Badania naukowe ogniskują się na nerkach jako narządzie odpowiedzialnym za utrzymanie ciśnienia krwi.

Główne czynniki ryzyka sercowo- naczyniowego Nadciśnienie Palenie tytoniu Otyłość; BMI >30kg/m 2 Brak aktywności fizycznej Dyslipidemia Cukrzyca Mikroalbuminuria >20mg; GFR<60ml/min Wiek (M>55 lat; K>65 lat) Rodzinny wywiad wczesnej choroby sercowo-naczyniowej (M<55 lat; K<65 lat)

Ryzyko choroby sercowo- naczyniowej Im wyższe ciśnienie tym większe ryzyko zawału, niewydolności serca, udaru, ślepoty, niewydolności nerek Dla osoby w wieku lat, wzrost ciśnienia skurczowego o 20 mmHg i rozkurczowego o 10 mmHg zwiększa dwukrotnie ryzyko choroby sercowo-naczyniowej w całym zakresie ciśnienia tętniczego między 115/75 a 185/115 mmHg

Korzyści z obniżenia ciśnienia krwi 35-40% obniżenie udarów 20-25% obniżenie zawałów 50% redukcji niewydolności serca Utrzymanie spadku ciśnienia skurczowego o 12 mmHg przez 10 lat ratuje życie 1 z 11 leczonych pacjentów a 1 z 9 w przypadku współistniejących chorób sercowo-naczyniowych lub uszkodzeń narządowych

Dieta DASH – dietary approach to stop hypertension Celem diety : zmniejszenie podaży sodu, tłuszczów nasyconych, białka zwierzęcego – obniżenie ciśnienia tętniczego Ann. Intern. Med , 135,

DASH piramida

Dieta DASH (Dietary approach to stop hypertension) – poziom 2000 kcal/dzień ProduktyDzienne porcjeWielkość porcji Zboża6-81 kromka; 28 g kaszy, płatków ½ gotowanych (ryż, makaron, kasza) Warzywa4-51 szkl surowych liściastych ½ szkl surowych lub gotowanych lub soku Owoce4-51 średni; ¼ suszonych ½ świeżych, mrożonych, puszkowanych lub soku Nabiał niskotłuszczowy 2-31 szkl mleka lub jogurtu; 40 g sera Chude mięso6 lub mniej28 g mięsa, drobiu lub ryb; 1 jajko Orzechy, ziarna, strączkowe 4-5 / tydzień1/3 szkl orzechów 2 łyżki ziaren lub masła orzechowego ½ szkl strączkowych Tłuszcze, oleje łyżeczka margaryny, oleju roślinnego; 1 łyżka majonezu Słodycze, cukier5 lub mniej/tydzień1 łyżka cukru; 1 łyżka dżemu ½ szkl sorbetu; 1 szkl lemoniady

Wynik badania DASH zmiany w mm Hg Grupa pacjentówWysoka podaż Na (150 mmoli/d) Niska podaż Na (50 mmoli/d) Hypertensyjni Normotensyjni Kobiety Mężczyźni BMI >30 BMI< Wykształcenie <Średniego >Średniego Ann. Intr. Med

Światowa produkcja soli [GUS]

Fast food

Modyfikacja stylu życia Rodzaj modyfikacjiZaleceniaObniżenie SBP Redukcja masy ciała BMI mmHg/10kg Dieta DASH Dieta bogata w warzywa i owoce; obniżenie spożycia tłuszczów 8-14 mmHg Ograniczenie spożycia sodu Nie więcej niż 2.4 g sodu (6g soli) 2-8 mmHg Aktywność fizyczna Regularne ćwiczenia aerobowe 30 min/d 4-9 mmHg Ograniczenie spożycia alkoholu Nie więcej niż 2 drinki/d (M), nie więcej niż 1 drink/d (K) 2-8 mmHg

Współczynniki aterogenności i trombogenności niektórych produktów. ProduktIAIT Masło2,032,07 Margaryna utwardzona0,561,26 PUFA margaryna0,350,53 Olej słonecznikowy0,070,28 Wołowina0,721,06 Wieprzowina0,601,37 Kurczak0,500,95 Makrela0,280,16 WG Human Nutrition

Źródła soli Żywność konserwowana77% Występowanie naturalne12% Dodawanie przy stole6% Dodawanie przy gotowaniu 5%

Etapy ograniczenia sodu ( 1 g Na = 2,5 g NaCl ) Podaż NaOgraniczenie g- 4 g Bez soli stołowej 3 g Bez chipsów, krakersów, oliwek, pikli 2 g Bez solenia potraw, żywności konserwowanej 1 gChleb nie solony 0,5 g Tylko w szpitalu

Zawartość sodu i potasu w niektórych produktach spożywczych. ________________________________________________ Produkt SódPotas __________________ w mg/100 produktu_______________ mleko krowie 2.0% twaróg chudy32177 jajko całe wieprzowina schab wołowina polędwica śledź w oleju boczek wędzony78163 kasza gryczana3443 makaron 4-jajeczny chleb żytni fasola biała19118 chrzan9677 kapusta czerwona pietruszka korzeń ziemniaki7557 pomidory8282 jabłka2134 pomarańcze3183 orzechy laskowe2616

Jak zredukować ilość sodu w diecie Świeże lub mrożone warzywa zamiast konserwowanych Świeże mięso zamiast konserwowanego (wędzonego, peklowanego) Ograniczenie spożycia wędlin wędzonych, peklowanych Unikanie żywności wysoko przetworzonej Odsączanie produktów konserwowanych z zalewy Wybór produktów o małej lub obniżonej zawartości sodu

Produkty niskosodowe Produkty bezsodowe lub bezsolne – mniej niż 5 mg/porcję Bardzo nisko sodowe – 35 mg/porcję lub mniej Nisko sodowe – 140 mg/porcję lub mniej Nisko sodowy posiłek – 140 mg/1000g lub mniej 0 obniżonej zawartości sodu – przynajmniej o 25% mniej sodu niż standardowy posiłek Light – 50% mniej sodu niż w produkcie standardowym Bez soli – bez dodatku soli w procesie produkcji

Czym zastąpić sól Sól niskosodowa (potas!!!) Sok z cytryny, pomidorów Czosnek, szczypiorek Zioła przyprawy -wanilia, cynamon -goździki, kminek, koper, czarnuszka -liście pietruszki, selera, lubczyku, estragonu, majeranek, szałwia, ziele angielskie, liść laurowy Nie zaleca się, glutaminianu sodu, gotowych przypraw typu wegeta, octu, musztardy, sosu sojowego, maggi

„Dzieje soli” – Mark Kurlansky „Dieta – niedoceniona metoda leczenia nadciśnienia tętniczego” – Danuta Gajewska, SGGW