Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Advertisements

Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.
Znaczenie mleka i produktów mlecznych w diecie dzieci i młodzieży opracowanie mgr Aleksandra Cichocka prezentacja dr Lucyna Pachocka Instytut Żywności.
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Sole w kuchni.
Agnieszka Ostachowska-Gąsior, Jacek Kwiatkowski
WARZYWA I WITAMINY.
1.29. Składniki pokarmowe i ich rola w organizmie Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Światowy Dzień Zdrowia 2016 Pokonaj cukrzycę. Światowy Dzień Zdrowia 7 kwietnia 2016.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ! Armanda Bilewska Dominika Ziętek Karolina Głodek Sonia Halasz.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE RUCH WYPOCZYNEK CZYNNY I BIERNY HIGIENA OSOBISTA BRAK NAŁOGÓW RADOŚĆ,ZADOWOLENIE, RADZENIE SOBIE ZE STRESEM ZDROWY STYL ŻYCIA.
Paulina Śmietana. 1. Anoreksja 2. Bulimia 3. Witaminy i minerały 4. Zapobieganie chorobom 5. Zasady zdrowego odżywiania się 6. Odpowiednia dieta 7. Dbanie.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
By M. Matyasik WNoŻi Ż Żywienie niemowląt i dzieci Magdalena Człapka-Matyasik, dr inż Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu,
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
PRODUKTY VISION: DLA PŁCI PIĘKNEJ -DLA KOBIET ! On-line konferencja Laureata Pierwszej Krajowej Nagrody «Zdrowe.
SP SZKODNA ZAPRASZAMY NA POKAZ SLAJDÓW. To my ! Drużyna „ Zdrowe Warzywa” - członkowie Klasowego Klubu Śniadanie Daje Moc. Nasza drużyna liczy 9 osób,
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
ZDROWY STYL ŻYCIA GIMNASTYKA PROZDROWOTNA. Gimnastyka prozdrowotna - czyli kompleksowy program aktywności ruchowej mający na celu skuteczną odbudowę kondycji.
1 Z A S A D Y P R A W I D Ł O W E G O Ż Y W I E N I A Bernadetta Świątek WSSE Rzeszów.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
stanów fizjologicznych.
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
-Tłuszcze *proste – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych *złożone – estry alkoholi i kwasów tłuszczowych zawierające dodatki innych związków *Sterole.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
NAJCZĘSTSZYCH CHORÓB UKŁADU KRĄŻENA 5. Nadciśnienie tętnicze.
Mówię NIE używkom – wybieram ZDROWIE Alkohol: Nie ma żadnej korzyści z picia alkoholu w kontekście zdrowia człowieka i społeczeństwa. Każda jego ilość.
Budowa chemiczna organizmów
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
Zdrowy styl życia Weronika Kufel.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Pharmanex® Bone Formula
Znaczenie wody w organizmie człowieka
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Składniki odżywcze w organiźmie człowieka
MasterChef w gimnazjum czyli jak prowadzić zdrowy tryb życia.
Zdrowe odżywianie się.
Odżywiaj się zdrowo 1.
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Zapis prezentacji:

Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"

Piramida zdrowego żywienia

10 zasad zdrowego żywienia: 1.Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 2.Strzeż się nadwagi i otyłości,kontroluj masę ciała. 3.Produkty zbożowe powinny by dla ciebie głównym źródłem energii. 4.Produkty mleczne powinny byłym elementem codziennej diety. 5.Mięso spożywaj z umiarem,zastępuj je rybami i roślinami strączkowymi. 6.Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. 7.Ograniczaj spożycie tłuszczów,w szczególności zwierzęcych,a także produktów zawierających dużo cholesterolu i izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. 8.Z umiarem spożywaj cukier i słodycze. 9.Ograniczaj spożycie soli. 10.Pij wystarczającą ilość wody.

1.Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. W skład produktów spożywczych wchodzą niezbędne składniki odżywcze,zawarte w różnych ilościach i proporciach. Nie ma produktu żywnościowego który by dostarczał organizmowi wszystkich składników pokarmowych w odpowiednich ilościach. W codziennej diecie Należy uwzględnić produkty:zbożowe,mleczne,warzywa i owoce,produkty bogate w białko.

2.Strzeż się nadwagi i otyłości,kontroluj masę ciała. Nadwaga i otyłość to nie tylko problem estetyczny,ale choroba,która jest przyczyną innych chorób,takich jak:cukrzyca,choroby układu krążenia,nadciśnienie tętnicze i wiele innych.Aby zachować odpowiednią masę ciała należy odżywiać się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia.

3.Produkty zbożowe powinny być dla ciebie głównym źródłem energii. Produkty zbożowe powinny stanowi podstawowe źródło energii w diecie człowieka.Produkty te dostarczają węglowodanów,błonnika,białka roślinnego.Zawierają witaminy z grupy B oraz witaminę E.Dostarczają też składniki mineralne(miedz,żelazo,cynk,magnez,fosfor i potas).

4.Produkty mleczne powinny być elementem codziennej diety. Mleko i jego przetwory są nie tylko głównym źródłem wapnia w diecie,ale dostarczają również białka o wysokiej wartości biologicznej,oraz witaminy z grupy B,a także A i D.

5.Mięso spożywaj z umiarem,zastępuj je rybami i roślinami strączkowymi. Mięso jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka,a także zawiera witaminy z grupy B,szczególnie B1,B12,PP oraz łatwo przyswajalnego żelaza.Należy wybierać chude gatunki mięs a także zastępować je roślinami strączkowymi i rybami które są źródłami pełnowartościowych białek.

6.Spożywaj codziennie dużo warzyw i owoców. Warzywa i owoce powinny wchodzić w skład codziennej diety,gdyż są źródłem cennych witamin,zwłaszcza witaminy C i B.dostarczają również kwasu foliowego oraz składników mineralnych(wapnia,pota su,magnezu i sodu).

7.Ograniczaj spożycie tłuszczów,zwłaszcza zwierzęcych,a także produktów zawierających dużo cholesterolu. Tradycyjna polska dieta obfituje w tłuszcze.Zaleca się obniżenie spożycia tłuszczów ogółem poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię.Tłuszcze zwierzęce powinny być zastępowane roślinnymi,które są zdrowsze dla organizmu ludzkiego.

8.Z umiarem spożywaj cukier i słodycze. Cukier nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych,jest źródłem "pustych kalorii".Produkty na bazie cukru wspomagają próchnicę zębów oraz prowadzą do otyłości i nadwagi.

9.Ograniczaj spożycie soli. Sód zawarty w soli odgrywa ważną rolę w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie,jednak jego zbyt wysoki poziom może przyczynia wzrostu ciśnienia tętniczego krwi.Dzienne zużycie soli nie powinno przekraczać 5-6g.

10.Pij wystarczające ilości wody. Woda dostarczana jest organizmowi w postaci napojów oraz razem z produktami i potrawami.Organizm nie może magazynować większej ilości wody,a niedostateczna podaż płynów może szybko doprowadzić do odwodnienia organizmu,dlatego też należy pic często,w umiarkowanych ilościach.

Skutki złego odżywiania -Choroby układu krążenia. -Nowotwory. -Cukrzyca insulinoniezależna. -Choroby jelita grubego. -Kamica żółciowa. -Próchnica zębów. -Osteoporoza. -Otyłość. -Bulimia,Anoreksja.

Koniec Cezary Palęga