1.Konserwanty w pożywieniu

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Dodatki do żywności „E”
Advertisements

ANOREKSJA I BULIMIA Jak to możliwe, żeby dorosła kobieta ważyła 32 kilogramy i wciąż twierdziła, ze jej uda i brzuch są za grube i ze powinna jeszcze schudnąć?
Autorzy: Daria Woźny Ania Strzępka Julia Niegowska
Skutki niewłaściwego odżywiania
ODŻYWIANIE Jedz zdrowo i kolorowo!.
"Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz,
Na bakier z jedzeniem czyli zaburzenia odżywiania
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Bulimia Co to jest bulimia? Co to jest bulimia? Przyczyny Przyczyny Leczenie Leczenie Ciekawostki Ciekawostki.
Odżywiaj się zdrowo 1.
DLACZEO JA? anoreksja i bulimia anoreksja i bulimia.
ANOREKSJA I BULIMIA mgr Anna Grygny.
Wykład VI Współczesne rozumienie anoreksji i bulimii
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Znaczenie Kogo dotyczy Objawy Typy Zwalczanie
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Otyłość, anoreksja i bulimia
TRZYMAJ FORMĘ.
Co jedzą uczniowie naszej szkoły i co z tego wynika?
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Anoreksja...  zaburzenie odżywiania polegające na celowej utracie wagi wywołanej i podtrzymywanej przez osobę chorą. Obraz własnego ciała jest zaburzony;
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Opracowała Agnieszka Balcerak
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Czemu warto zdrowo się odżywiać i co się dzieje, gdy nasze żywienie jest niewłaściwe? Podtytuł.
Złe nawyki żywieniowe.
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Choroby związane ze złym odżywianiem się mają wiele przyczyn.
Zdrowe odżywianie.
OTYŁOŚĆ A ANOREKSJA.
Skutki niezdrowego odżywiania
Natalia Czapla 1.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
ANOREKSJA.
X Zdrowy Styl Życia.
Zaburzenia odżywiania
Ulubione potrawy mieszkańców Bełchatowa. Czy wiemy, co jemy?
Zasady prawidłowego żywienia
Prawidłowa waga człowieka
Światowy Dzień Zdrowia 2015
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
betkowski-psychoterapia.pl_betkowski-psychoterapia.pl_betkowski-psychoterapia.pl_betkowski-psychoterapia.pl_betkowski-psychoterapia.pl SYTUACJE KRYZYSOWE.
Zaburzenia odżywiania
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Jak nastolatkowie radzą sobie ze stresem ?
Substancje dodatkowe w żywności
Anoreksja i bulimia dzieci i młodzieży
prezentacja o zaburzeniach odżywiania
Trzymaj formę! Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju związane z nieprawidłowym odżywianiem. Wykonał: Michał Górecki.
Poznajemy składniki pokarmu.
Choroby cywilizacyjne i zaburzenia odżywiania
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
BMI.
Zapis prezentacji:

1.Konserwanty w pożywieniu 2.Choroby Jakub & Wojtek ©

modyfikowana genetycznie Żywność żywność syntetyczna ekologiczna funkcjonalna modyfikowana genetycznie

Zakresy numerów listy chemicznych dodatków do żywności 100–199 Barwniki 200–299 Konserwanty 300–399 Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości 400–499 Emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp. 500–599 Środki pomocnicze 600–699 Wzmacniacze smaku 900–999 Środki słodzące, nabłyszczające i inne 1000–1999 Stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne

Konserwanty Konserwant– związek chemiczny lub mieszanina związków, powodująca przedłużenie przydatności do spożycia produktów spożywczych i przemysłowych.

Polepszacze smaku Substancje naturalne pozyskiwane są z roślin lub materiałów pochodzenia zwierzęcego np. wanilia otrzymywana jest z lasek wanilii. Substancje o aromacie identycznym z naturalnym tworzone są w specjalistycznych laboratoriach gdzie analizuje się cząsteczki aromatów naturalnych, a następnie wiernie je odtwarza. Barwniki i aromaty syntetyczne powstają w oparciu o cząsteczki naturalne, które są modyfikowane by jeszcze bardziej wzmocnić smak i zapach. Niestety jest to bardzo liczna grupa, coraz częściej stosowana ze względu na niską cenę produkcji.

Przykładowa etykieta

Barwniki Barwniki spożywcze – chemiczne dodatki do żywności nadające lub przywracające barwę produktom spożywczym.

Choroby związane z odżywianiem Jadłowstręt psychiczny (anoreksja)- zaburzenie odżywiania polegające na celowej utracie wagi wywołanej i podtrzymywanej przez osobę chorą. Obraz własnego ciała jest zaburzony; występują objawy dysmorfofobii. Lęk przybiera postać uporczywej idei nadwartościowej, w związku z czym pacjent wyznacza sobie niski limit wagi. Największe zagrożenie zachorowaniem dotyczy wieku między 14. a 18. rokiem życia.Anoreksję cechuje szybko postępujące wyniszczenie organizmu, które pozostawia często już nieodwracalne zmiany. Nieleczona prowadzi do śmierci w około 10% przypadków.

Choroby związane z odżywianiem Bulimia (żarłoczność psychiczna)-zaburzenie odżywiania charakteryzujące się napadami objadania się, po których występują zachowania kompensacyjne. Do najczęstszych zachowań należą: wywoływanie wymiotów, głodówki, użycie diuretyków, środków przeczyszczających, nadmierne ćwiczenia fizyczne.

Choroby związane z odżywianiem Ortoreksja - patologiczna obsesja na punkcie spożywania zdrowej żywności. Osoby dotknięte ortoreksją unikają spożywania określonych pokarmów ponieważ uważają, że są one szkodliwe dla zdrowia. Codzienna aktywność osoby chorej na ortoreksję zostaje zdominowana przez czasochłonne planowanie, kupowanie oraz przygotowywanie posiłków. Ortoreksja nie jest jednostką uwzględnioną w aktualnie obowiązujących klasyfikacjach chorób i zaburzeń psychicznych zwyczajowo jest jednak umieszczana wśród innych zaburzeń odżywiania.