Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

poprawia : wzrok wzrost skórę Jedzenie ze zbóż nieoczyszczonych reguluje przemianę materii poprawiają : krew nerwy przemianę materii skórę.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "poprawia : wzrok wzrost skórę Jedzenie ze zbóż nieoczyszczonych reguluje przemianę materii poprawiają : krew nerwy przemianę materii skórę."— Zapis prezentacji:

1

2 poprawia : wzrok wzrost skórę

3 Jedzenie ze zbóż nieoczyszczonych reguluje przemianę materii poprawiają : krew nerwy przemianę materii skórę

4 kiszonki poprawia odporność

5 jest niezbędna do mineralizacji kości powstaje w skórze pod wpływem

6 1 - cukry 2 - cukry wielocukry słodkie rozpuszczalne krystaliczne słodkie rozpuszczalne krystaliczne glukoza fruktoza sacharoza maltoza laktoza bez smaku nierozpuszczalne cząsteczka łańcuchowa bez smaku nierozpuszczalne cząsteczka łańcuchowa skrobia celuloza

7 LAKTOZA (2 – C) LAKTOZA (2 – C) GLUKOZA GLUKOZA FRUKTOZA FRUKTOZA FRUKTOZA C 6 H 12 O 6 FRUKTOZA C 6 H 12 O 6 GLUKOZA C 6 H 12 O 6 GLUKOZA C 6 H 12 O 6 SACHAROZA (2 – C) SACHAROZA (2 – C)

8 CELULOZA CELULOZA SKROBIA SKROBIA LEN ma w łodygach CELULOZĘ LEN ma w łodygach CELULOZĘ KONOPIE mają w łodygach CELULOZĘ KONOPIE mają w łodygach CELULOZĘ

9 FUNKCJA BUDULCOWA I MOTORYCZNA (mięśnie i kości) FUNKCJA BUDULCOWA I MOTORYCZNA (mięśnie i kości) FUNKCJA REGULUJĄCA FUNKCJA REGULUJĄCA ENZYMY umożliwiają i przyśpieszają procesy zachodzące w organizmach np. enzymy trawienne i oddechowe ENZYMY umożliwiają i przyśpieszają procesy zachodzące w organizmach np. enzymy trawienne i oddechowe HORMONY wpływają na czynności wzrost i rozwój organizmów HORMONY wpływają na czynności wzrost i rozwój organizmów PRZECIWCIAŁA niszczą zarazki PRZECIWCIAŁA niszczą zarazki FUNKCJA OBRONNA FUNKCJA OBRONNA FUNKCJA TRANSPORTOWA FUNKCJA TRANSPORTOWA HEMOGLOBINA transportuje gazy oddechowe HEMOGLOBINA transportuje gazy oddechowe BIAŁKA CZUCIOWE receptorowe BIAŁKA CZUCIOWE receptorowe składają się z aminokwasów aminokwasy endogenne nasz organizm potrafi wytworzyć aminokwasy egzogenne musimy dostarczyć wraz z pokarmem

10 Węgiel, wodór, tlen i azot to podstawowe składniki związków organicznych Cukrów Kwasów nukleinowych Tłuszczy BiałekEE kwasy tłuszczowe glicerol aminokwas grupa aminowa

11 Jony sodu i potasu umożliwiają przepływ impulsów elektrycznych

12 w kościach i w nabiale potrzebny do mineralizacji kości

13

14 Produkt Zawartość cynku (mg/100 g produktu) Produkt Zawartość cynku (mg/100 g produktu) Ostrygi16-176Nasiona dyni10 Kiełki pszenicy12Arbuz10 Ziarna sezamu10Gorzka czekolada9,6 Rostbef wołowy10Jagnięcina4,2-8,7 Wątroba cielęca12Orzeszki ziemne6,6 korzystnie wpływa na stan skóry, metabolizm, wzrost

15 potrzebny do mineralizacji kości korzystnie wpływa na pracę mózgu

16 w zębach poprawia nastrój korzystnie działa na układ nerwowy w kakao i czekoladzie

17 mg Mg /100 g mg Fe / 100 g Pestki dyni54015 mak450 Nasiona słonecznika 3504,2 Migdały2703 Soja sucha216 Kasza gryczana 2203 Fasola sucha170 Orzechy ,3 Płatki owsiane 1303,9 Płatki zbożowe, kasze 1003,6

18 w krwi w hemoglobinie w czerwonych krwinkach (erytrocytach)

19

20

21

22

23 człowiek ma zęby zróżnicowane na : siekacze, kły, przedtrzonowe i trzonowe człowiek ma zęby zróżnicowane na : siekacze, kły, przedtrzonowe i trzonowe służą one do rozdrabniania pokarmów roślinnych i zwierzęcych, ugotowanych i surowych służą one do rozdrabniania pokarmów roślinnych i zwierzęcych, ugotowanych i surowych

24 przełyk wątroba woreczek żółciowy żołądek trzustka jelito cienkie jelito grube odbyt dwunastnica

25 w jamie ustnej amylaza ślinowa rozkłada skrobię na łańcuchy glukozowe i glukozę w jamie ustnej amylaza ślinowa rozkłada skrobię na łańcuchy glukozowe i glukozę w żołądku pepsyna i podpuszczka rozkładają białka na łańcuchy aminokwasowe w żołądku pepsyna i podpuszczka rozkładają białka na łańcuchy aminokwasowe w dwunastnicy : lipaza rozkłada tłuszcze na glicerol i kwasy tłuszczowe w dwunastnicy : lipaza rozkłada tłuszcze na glicerol i kwasy tłuszczowe w jelicie cienkim substancje odżywcze przenikają do układu krwionośnego w jelicie grubym masa resztek pokarmowych zagęszcza się w jelicie grubym masa resztek pokarmowych zagęszcza się odbyt usuwa resztki pokarmowe w dwunastnicy : proteaza i trypsyna rozkładają łańcuchy aminokwasowe na aminokwasy w dwunastnicy : proteaza i trypsyna rozkładają łańcuchy aminokwasowe na aminokwasy w dwunastnicy : amylaza trzustkowa rozkłada łańcuchy glukozowe na glukozę w dwunastnicy : amylaza trzustkowa rozkłada łańcuchy glukozowe na glukozę

26 PEPSYNA PODPUSZCZKA PROTEAZA TRYPSYNA AMYLAZA ślinowa AMYLAZA trzustkowa LIPAZA jama ustna żołądek dwunastnica

27 WITAMINY, SOLE, AMINOKWASY, GLUKOZA, GLICEROL i KWASY TŁUSZCZOWE przenikają z jelita cienkiego do naczyń krwionośnych oplatających kosmki jelitowe w procesie DYFUZJI WODA przenika z jelita cienkiego do naczyń krwionośnych oplatających kosmki jelitowe w procesie OSMOZY

28 woda witaminy błonnik (celuloza) sole aminokwasy glukoza lipaza glicerol z rozkładu rozkładu białek → z cukrów → z tłuszczu → z tłuszczu → k t ó r e n i e p o d l e g a j ą t r a w i e n i u powstały podczas trawienia

29 W szklance z wodnym roztworem barwnika umieszczono pęcherz ze słabszym roztworem tego barwnika W szklance z wodnym roztworem barwnika umieszczono pęcherz ze mocniejszym roztworem tego barwnika barwnik ze szklanki wchodzi do pęcherza woda z pęcherza przenika do szklanki barwnik z pęcherza wchodzi do szklanki woda ze szklanki przenika do pęcherza DYFUZJA OSMOZA OBA TE PROCESY ZACHODZĄ JEDNOCZEŚNIE DO WYRÓWNANIA STĘŻEŃ Małgorzata Ługin

30 CZYSTA WODA W SZKLANCE BARDZO SŁODKA WODA W SZKLANCE Owoc zanurzony w wodzie spęczniał, bo wchłonął wodę Owoc zanurzony w słodkiej wodzie skurczył się, bo oddał wodę PRZENIKANIE CZĄSTECZEK CIAŁ STAŁYCH, CIECZY I GAZÓW Z MIEJSC, GDZIE JEST ICH DUŻO DO MIEJSC, GDZIE JEST ICH MAŁO, DO MOMENTU WYRÓWNANIA STĘŻEŃ PRZENIKANIE CZĄSTECZEK WODY Z MIEJSC, GDZIE JEST JEJ DUŻO DO MIEJSC, GDZIE JEST JEJ MAŁO, DO MOMENTU WYRÓWNANIA STĘŻEŃ Małgorzata Ługin woda zaróżowiła się, bo zaszła dyfuzja barwnika z owocu do szklanki skurczony owoc stał się słodszy, bo zaszła dyfuzja cukru ze szklanki do owocu

31 WĄTROBA TRZUSTKA ŻOŁĄDEK dwunastnica wytwarza : proteazę trypsynę lipazę amylazę insulinę glukagon trzustka to gruczoł trawienny i hormonalny U W A G A ! C U K R Z Y C A wątroba to gruczoł : trawienny (żółć) magazyn glikogenu i ADB odtruwający regulujący przemianę białek (zamiana nadmiaru aminokwasów w mocznik)

32 odtruwa krew produkuje emulgator tłuszczu – żółć zamienia nadmiar aminokwasów w mocznik magazynuje skrobię zwierzęcą (glikogen) i witaminy A, D, B to największy gruczoł

33

34 KUPUJĄC PRODUKTY SPOŻYWCZE SPRAWDZAJ ICH TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA, I NIGDY NIE DAWAJ CZŁONKOM RODZINY ZEPSUTEGO JEDZENIA. JADŁOSPIS NALEŻY KONSTRUOWAĆ Z UWZGLĘDNIENIEM PONIŻSZEJ PIRAMIDY POKAZUJĄCEJ ILOŚCIOWE PROPORCJE POSZCZEGÓLNYCH GRUP POKARMÓW.

35 CHIPSÓW KTÓRE WNOSZĄ DO ORGANIZMU ZBYT DUŻO KALORII I TŁUSZCZU, CO SPRZYJA OTYŁOŚCI chipsy i Fast foody zawierają sztucznie wytworzone smaki i zapachy FAST FOODÓW KTÓRE WNOSZĄ DO ORGANIZMU ZBYT DUŻO KALORII I TŁUSZCZU Z CHOLESTEROLEM POWODUJĄCYM MIAŻDZYCĘ, CO SPRZYJA OTYŁOŚCI NAPOJÓW GAZOWANYCH A ZWŁASZCZA COCACOLI KTÓRA ZAWIERA KWAS FOSFOROWY ZAKŁÓCAJĄCY RÓWNOWAGĘ WAPNIOWO – FOSFORANOWĄ I POWODUJĄCY OSŁABIENIE KOŚCI ZBYT DUŻEJ ILOŚCI SŁODYCZY, KTÓRE SPRZYJAJĄ PRÓCHNICY ZĘBÓW I OTYŁOŚCI ORAZ OSŁABIAJĄCYCH APETYT NA ZDROWE POKARMY

36 RYBY MORSKIE, BO ZAWIERAJĄ DUŻO FOSFORU I WITAMINY D UTWARDZAJĄCEJ KOŚCI I KORZYSTNIE DZIAŁAJĄ NA PAMIĘĆ NABIAŁ, A ZWŁASZCZA JOGURT BOGATY W WAPŃ POTRZEBNY DO BUDOWY KOŚCI I BIAŁKO KONIECZNE DO WZROSTU PIECZYWO RAZOWE PEŁNOZIARNISTE, BO ZAWIERA BŁONNIK, MIKROELEMENTY I WITAMINY Z GRUPY B KASZE, A ZWŁASZCZA KASZĘ Z PROSA, BO ZAWIERA BŁONNIK, MIKROELEMENTY I WITAMINY Z GRUPY B

37 JADŁOSPIS POWINIEN BYĆ WZBOGACONY DUŻĄ ILOŚCIĄ OWOCÓW I WARZYW, KTÓRE ZAWIERAJĄ RÓŻNORODNE WITAMINY I SOLE MINERALNE ZIMĄ NALEŻY WYKORZYSTYWAĆ MROŻONKI Z WARZYW, BO MROŻENIE ZACHOWUJE WIĘKSZOŚĆ WITAMIN NIE ODMAWIAJ SOBIE OD CZASU DO CZASU GORZKIEJ CZEKOLADY BOGATEJ W MAGNEZ, KTÓRY PODOBNIE JAK ORZECHY, KORZYSTNIE WPŁYWA NA PRACĘ MÓZGU I UKŁADU NERWOWEGO DBAJ O TO, ABY KAŻDY W TWOJEJ RODZINIE NIE WYSZEDŁ Z DOMU BEZ ŚNIADANIA ZJADŁ CO NAJMNIEJ TRZY POSIŁKI DZIENNIE WYPIŁ OKOŁO DWÓCH LITRÓW WODY DZIENNIE ZAWSZE MYŁ RĘCE PRZED JEDZENIEM

38 Ile wody spożył człowiek wraz z 4 bułeczkami o masie 80 g każda i zawartości wody 15 % 250 g mleka o zawartości wody 90% i parówkami ważącymi 180 g ( 20 % wody) bułki mleko parówki ,15 = 250 0,90 = 180 0,20 = : 100 = : 10 = : 10 = 25 9 = : 10 = 48 g 225 g 36 g razem 309 g wody Jaki % spożytej wody stanowiła woda pochodząca z parówek razem 309 g wody → 100 % 36 g wody → X % X = 3600 : 309 = 11,65 % Jaki % masy posiłku stanowiły parówki = 750 g g → 100 % 180 g → X % : 750 g X = 24 %

39 Ludzie ciężko pracujący fizycznie powinni zjadać wysokoenergetyczny pokarm (posiłek powinien być około godziny przed wysiłkiem) Dzieci i młodzież powinni zjadać wysokobiałkowy pokarm bogaty w wapń i fosfor Ludzie starsi powinni zjadać lekkostrawny pokarm ubogi w cholesterol i cukry Wszyscy powinni jeść dużo owoców, sałatek i surówek, które powinno się jeść między posiłkami zapotrzebowanie na białko intensywnie rosnącego człowieka wynosi 1,2 g na 1 kg masy ciała. Ile ( X ) twarogu (20 % białka) powinien zjeść taki człowiek ważący 45 kg. 45  1,2 = 54 g białka potrzebuje ten człowiek 0,20  X twarogu = 54 X = 54 / : 0,2 X = 54  5 = 270 g Odp. Ten człowiek powinien zjeść 270 g twarogu.

40 zapotrzebowanie na białko dorosłego człowieka wynosi 0,9 g na 1 kg masy ciała. O ile g mięsa za dużo zjadł człowiek ważący 75 kg, który zjadł 300 g schabu ( 4 kotlety) – z 45 % białka powinien zjeść 0,9  75 = 67,5 g białka powinien zjeść 0,45  X schabu = 67,5 g białka X schabu = 67,5 g : 0,45 = 6750 : 45 = 150 g schabu On zjadł 300 g schabu, a powinien zjeść 150 g schabu, czyli 2 razy więcej niż zaleca norma żywieniowa

41 zapotrzebowanie na białko 16 letniej dziewczynki wynosi 1,2 g na 1 kg masy ciała. O ile g białka i twarogu za mało zjada dziewczynka ważąca 50 kg, która konsumuje 120 g twarogu – z 20 % białka Ona potrzebuje 60 g białka, czyli twarogu Ona zjada 24 g białka, czyli o 36 g za mało. 1,2  50 = 60 g 300 g Ona zjada 120 g twarogu, czyli o 180 g za mało. 60 g → 20 % X g → 100 % X = 6000 : 20 = 300 g X g → 20 % 120 g → 100 % X = 2400 : 100 = 24 g

42 11 12 Glukoza  Glikogen  Glukoza  22 kwasy tłuszczowe  23 tłuszcz Skrobia  Łańcuchy reszt glukozowych  Dwucukry  Glukoza 16, Białko  Łańcuchy reszt aminokwasowych  Aminokwasy  Białko Tłuszcz   21 Kwasy tłuszczowe  krople tłuszczu  Glicerol

43 oskrzeliki Angina, zapalenie płuc i gruźlica to choroby bakteryjne. Chorobą wirusową jest grypa.

44 78 % azot78 % azot 21 % tlen17 % tlen 0,03 % dwutlenek węgla 4 % dwutlenek węgla WDECH WYDECH Wyjaśnij istotę sztucznego oddychania metodą usta – usta Ma ono sens ponieważ powietrze wydychane ma jeszcze sporo tlenu

45 Gdy organizm jest słabo natleniany, a wykonuje on ciężką pracę Glukoza nie jest utleniana, lecz zostaje przekształcona beztlenowo w kwas mlekowy

46 pęcherzyk płucny powietrze z CO 2 krtań płuca pęcherzyki płucne jama nosowa, tchawica, oskrzela mitochondria powietrze z O 2 drogi doprowadzające powietrze do płuc narząd wentylacyjny człowieka miejsce powstawania głosu miejsce wymiany gazowej między krwią, a układem oddechowym miejsce w komórce gdzie tlen jest wykorzystywany do utlenienia glukozy w celu wytworzenia energii C 6 H 12 O 6 + O 2  H 2 O + CO 2

47 Po co człowiek oddycha ? Aby doprowadzić powietrze z tlenem do płuc i wyprowadzić powietrze z dwutlenkiem węgla z płuc Po co człowiekowi tlen ? Aby wszystkie komórki ciała zostały natlenione Po co komórkom tlen ? Aby mitochondria mogły utlenić glukozę Jak tlen dociera do komórek ?Tlen jest roznoszony przez hemoglobinę wraz z krwią Po co komórki utleniają glukozę ? Podczas utlenienia glukozy powstaje energia Po co człowiekowi energia? Aby rosnąć i wymieniać stare komórki na nowe aby pracowały narządy wewnętrzne aby się poruszać aby myśleć


Pobierz ppt "poprawia : wzrok wzrost skórę Jedzenie ze zbóż nieoczyszczonych reguluje przemianę materii poprawiają : krew nerwy przemianę materii skórę."

Podobne prezentacje


Reklamy Google