Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Classification of perfumes

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Classification of perfumes"— Zapis prezentacji:

1 Classification of perfumes
KLASYFIKACJA PERFUM 1 1

2 Classification of perfumes
KLASYFIKACJA PERFUM Opis charakterystyki zapachu Perfumy są opisywane za pomocą muzycznej metafory, która na podstawie trzech zestawów nut tworzy harmoniczny, zapachowy akord. Nuty rozwijają się w czasie, zapoczątkowane natychmiastowym odczuciem nuty wysokiej (top note), poprzez głębsze, środkowe nuty (middle note), kończąc na podstawowych nutach (base note). Nuty są dokładnie dobierane zgodnie z zasadami procesu ulatniania perfum. Najprostszym sposobem w jaki można opisać perfum jest odniesienie do poszczególnych elementów nut zapachowych lub określenie rodziny do której należy dany zapach, co tworzy ogólne odczucia zapachu od momentu zastosowania aż po odczucie tej ostatniej nuty będącej istotą zapachu. Nuty wysokie oraz środkowe współdziałają z nutami podstawowymi. Różne kombinacje na poszczególnych poziomach będą działać w różny sposób w zależności od ich konfiguracji. Producenci perfum zazwyczaj publikują skład danego zapachu, najczęściej w formie piramidy zapachowej. Prócz konkretnych zapachów używają również abstrakcyjnych pojęć opisujących charakter perfumu. 2 2

3 Classification of perfumes
KLASYFIKACJA PERFUM Nuty zapachowe Nuty wysokie: są to zapachy odczuwane tuż po aplikacji zapachu. Nuty wysokie składają się z małych, lekkich molekuł które szybko się ulatniają. Tworzą początkowe odczucia związane z zapachem, więc są kluczowe podczas sprzedaży perfumu. Nazywane również nutami wiodącymi. Środkowe nuty: jest to zapach wydzielany tuż przed rozproszeniem górnych nut. Środkowe nuty nazywane są “sercem” lub też korpusem perfumu. Ich głównym zadaniem jest zamaskowanie początkowego, często nieprzyjemnego, skojarzenia z nutami podstawowymi, które wraz rozwojem działania perfumu staje się bardziej pozytywne. Nazywane również nutami serca. Nuty bazowe: zapach perfumu pojawiający się w okolicach zanikania nut środkowych. Nuty bazowe i środkowe są odpowiedzialne za charakter perfumu, nadają głębię oraz trwałość zapachu. Przedstawiciele tej grupy nut są zazwyczaj “bogate i głębokie” i można je zazwyczaj dopiero dostrzec ok. 30 min po użyciu. 3

4 Classification of perfumes
KLASYFIKACJA PERFUM Grupowanie perfum, jak każda forma klasyfikacji, nigdy nie jest ani zupełnie obiektywne ani ostateczne.Wiele zapachów posiada cechy różnych rodzin zapachowych. Nawet perfum oznaczony jako “pojedynczy kwiat”, jakkolwiek subtelny, będzie posiadał nuty wspomagające. “Czyste”, jednorodne zapachy są rzadko spotykane w perfumach, gdyż zazwyczaj występują jako pojedynczy materiał aromatyczny. Klasyfikacja według rodzin węchowych jest pierwszym krokiem w opisywaniu perfumu, jednak to nie wystarcza by oddać specyficzną charakterystykę danego perfumu. 4

5 Classification of perfumes
KLASYFIKACJA PERFUM Tradycyjne podejście Tradycyjna klasyfikacja która powstała ok 1900r. dzieli zapachy na następujące kategorie: Pojedynczy kwiatowy: zapachy zdominowane przez zapach jednego kwiata; po francusku soliflore. Bukiet kwiatów: jest to kombinacja zapachów wielu kwiatów Ambrowe, lub "Orientalne": duża rodzina zapachów charakteryzująca się słodkim, lekko zwierzęcym zapachem ambry lub labdanum, często mieszanymi z wanilią, fasolą tonka, zapachami kwiatowymi, drzewnymi. Mogą być wzmocnione olejkiem kamforowym co przynosi na myśl wiktoriańskie wyobrażenie Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Drzewny: zapachy zdominowane przez drzewne aromaty, zazwyczaj agar, sandałowiec, cedr. Charakteryzująca się kamforowym zapachem paczulka wonna jest również częstym składnikiem tych perfum.. Skórzane: rodzina zapachów składająca się z aromatów między innymi miodu, tytoniu, drewna czy dziegciu. Nuty środkowe oraz bazowe mają zapach przypominający skórę. Chypre: Cypr po francusku. Są to zapachy bazujące na pomarańczy bergamota, mąkli, paczulce wonnej i labdanum. Fougere: z francuskiego paproć, zapachy tworzone na podstawie lawendy, kumaryny oraz mąkli. Wiele męskich perfum należy do tej rodziny, cechującej się ostrym trawiastym i drzewnym zapachem. 5

6 Classification of perfumes
KLASYFIKACJA PERFUM Nowoczesne podejście Z uwagi na rozwój technologii produkcji perfum (t.j. synteza & zaawansowane komponowanie zapachów) oraz naturalne zmiany w preferencji stylów i gustów, wyłonił się nowy podział współczesnych zapachów. Jasne Kwiatowe: łączy tradycyjne kategorie: Pojedynczy Kwiatowy oraz Bukiet Kwiatowy. Zielone: lżejsza oraz bardziej nowoczesna interpretacja grupy Chypre wzbogacona o zapach ściętej trawy, zgniecone, zielone liście, oraz zapachy zbliżone do zapachu ogórka. Morski, Oceaniczny, Ozonowy: najnowsza kategoria w historii perfumerii. Bardzo czysty, nowoczesny zapach będący źródłem wielu perfum akceptowanych przez kobiety i mężczyzn. Zawiera Calone - syntetyk odkryty w Również używany do zaakcentowania kwiatowych, orientalnych oraz drzewnych nut. Cytrusowe: stara 'rodzina zapachowa' do niedawna składała się z odświeżających wód kolońskich, z uwagi na ich krótką trwałość. Dzięki rozwojowi nowych, chemicznych związków zapachowych, stworzenie głównych, trwałych zapachów cytrusowych stało się wreszcie możliwe. Owocowe: aromaty owocowe, inne niż cytrusy, takie jak brzoskwinia, czarna porzeczka, mango, marakuja i inne. Gourmand: zapachy 'jadalne' lub 'deserowe'. Często zawierają nuty takie jak wanilia, fasola tonka, kumaryna lub też syntetyczne związki odzwierciedlające różnego rodzaju smaki. 6


Pobierz ppt "Classification of perfumes"

Podobne prezentacje


Reklamy Google