Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Desery Mleczne. Obecnie w Polsce produkuje się różnorodne desery mleczne. Technologie ich wytwarzania są opracowywane najczęściej w poszczególnych zakładach.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Desery Mleczne. Obecnie w Polsce produkuje się różnorodne desery mleczne. Technologie ich wytwarzania są opracowywane najczęściej w poszczególnych zakładach."— Zapis prezentacji:

1 Desery Mleczne

2 Obecnie w Polsce produkuje się różnorodne desery mleczne. Technologie ich wytwarzania są opracowywane najczęściej w poszczególnych zakładach mleczarskich. Ogólnie desery mleczne można podzielić na: Desery mleczne nie ubijane (pudding, galaretki mleczne, desery twarożkowe) Desery mleczne ubijane (mus, koktajle, lody, kremy owocowe) Ubijane kremy dekoracyjne, mrożone i oziębione desery typu instant

3 Pudding

4 Wytwarzany z mleka, śmietanki, cukru z dodatkiem żelatyny i substancji emulgujących. Zastosowane dodatki smakowe: kakao, wanilia czy proszek owocowy decydują o charakterze wyrobu gotowego. Przykładem mogą być desery Kubuś, Smakołyk.

5 Desery jogurtowe

6 Wytwarza się podobnie jak jogurty, z tym, ze w celu nadania im odpowiedniej konsystencji stosuje się substancje zagęszczające, np. skrobie. Przykładem tego deseru jest produkt po nazwie Deser jogurtowy Tojo.

7 Koktajle Mleczne

8 Wytwarza się zwykle z mleka UHT, z dodatkiem owoców lub kakao.

9 Desery twarogowe

10 Produkuje się z serków twarogowych termizowanych z różnymi dodatkami (cukier, żelatyna spożywcza, dodatki smakowe, najczęściej owocowe lub kawa i kakao). Proces technologiczny tych deserów polega na wymieszaniu twarogu z dodatkami, rozlaniu do opakowań jednostkowych i pozostawieniu do stężenia masy.

11 Lody

12 Są produktem otrzymywanym przez zamrożenie pasteryzowanej i schłodzonej (ewentualnie homogenizowanej) płynnej mieszanki, w której skład mogą wchodzić: mleko spożywcze zagęszczone, śmietanka, cukier, jaja, owoce, przyprawy smakowo- aromatyczne, np. kawa, kakao. W zależności od rodzaju użytego tłuszczu rozróżnia się: Lody wyprodukowane z tłuszcz i białka mlecznego (kremowe, śmietankowe, mleczne) Lody wyprodukowane z tłuszczu roślinnego, zastępujące częściowo lub w całości tłuszcz mleczny (deserowe, wyborowe) Lody owocowe, nie zawierające dodatku tłuszczu i białka, wyprodukowane z przecierów i soków owocowych.


Pobierz ppt "Desery Mleczne. Obecnie w Polsce produkuje się różnorodne desery mleczne. Technologie ich wytwarzania są opracowywane najczęściej w poszczególnych zakładach."

Podobne prezentacje


Reklamy Google