Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Opracowała: Szatkowska Marta. MIEJSCA PRAKTYK UCZNIÓW.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Opracowała: Szatkowska Marta. MIEJSCA PRAKTYK UCZNIÓW."— Zapis prezentacji:

1 Opracowała: Szatkowska Marta

2

3 MIEJSCA PRAKTYK UCZNIÓW

4

5 Trzygwiazdkowy hotel "Pan Tadeusz" znajdujący się niedaleko STARÓWKI WILEŃSKIEJ gdzie niepowtarzalna atmosfera starego miasta oczarowuje swoim malowniczym położeniem, strzelistymi wieżami kościołów oraz magiczną plątaniną uliczek i zaułków. Na parterze Domu Kultury Polskiej w Wilnie mieści się restauracja "Pan Tadeusz", która serwuje dania kuchni regionalnej, polskiej i europejskiej. Lokal imponuje estetyką wnętrza, oferuje wyśmienite i zróżnicowane menu oraz uprzejmą i fachową obsługę.

6

7 Potężny i współczesny hotel leży w samym centrum miasta, nieopodal parlamentu Republiki Litewskiej, miejsc kulturalnych i rozrywek proponowanych przez nocne życie miasta. Hotel posiada 128 pokoi. Na I piętrze hotelu działa restauracja Perfect, która oferuje dania kuchni europejskiej oraz tradycyjne dania litewskie.

8

9 Hotel Alexa jest zaledwie kilka kroków od słynnej Ostrej Bramy i budynek Filharmonii Narodowej na Litwie. Restauracja oferuje dania kuchni litewskiej oraz międzynarodowej i zaprasza codziennie na śniadanie. Kawa oraz napoje bezalkoholowe i alkoholowe dostępne są w recepcji przez całą dobę.

10 POTRAWY WYKONYWANE PRZEZ UCZNIÓW PODCZAS PRAKTYKI

11 Natalia Dekarczyk Mateusz Perowicz Agnieszka Kazimierska

12 PRZYSTAWKI Z RYB, PRZYSTAWKI Z JAJ, PRZYSTAWKI Z WARZYW, PRZYSTAWKI Z DROBIU Łukasz Kalicki- kl. III kucharz Jacek Karol Marszelewski

13 PLACKI ZIEMNIACZANE, BLINY, NALEŚNIKI, RACUCHY Daniel Możejko- kl. II kucharz Monika Durka

14 CHŁODNIK LITEWSKI, KOŁDUNY W ROSOLE, ZUPA GULASZOWA, ZUPA KREM Z POMIDORÓW, ZUPA SZPINAKOWA, ZUPA OGÓRKOWA. Krzysztof Kołodziejczyk

15 Krzysztof Kołodziejczyk i Jacek Karol Marszelewski

16 Patrycja Grzywacz i Natalia Dekarczyk

17 CEPELINY, KIBINY, KOTLETY MIELONE Z KURCZAKA, BABA ZIEMNIACZANA, BABA ZIEMNIACZANA, SCHAB DUSZONY ZE ŚLWKAMI i inne. Przemek Pyrzanowski - kl. II kucharz Łukasz Kalicki - kl. III kucharz Krzysztof Kołodziejczyk i Sebastian Rybiński

18 Patrycja Grzywacz i Natalia Dekarczyk

19 Mateusz Rojek Krzysztof Kołodziejczyk

20 SAŁATKA MAKARONOWA, SAŁATKA Z KURCZAKIEM, PIECZRKAMI I ANANASEM, SURÓWKA Z MARCHWI, SURÓWKA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ i inne. Mateusz Wiczkowski- kl. II kucharz Piotr Maliszewski

21 Mateusz RojekAgnieszka Kazimierska

22 PIERNIK, SZARLOTKA, JABŁKA W CIEŚCIE, TWAROŻEK NA SŁODKO Z TRUSKAWKAMI Krzysztof Kołodziejczyk i Jacek Karol Marszelewski

23 Patrycja Grzywacz i Monika Durka

24 Agnieszka Kazimierska Mateusz Perowicz

25 Natalia Dekarczyk Agnieszka Kazimierska

26

27

28 Mięso płuczemy, mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę, marchew obieramy, trzemy na tarce o najmniejszych (jak na placki ziemniaczane)oczkach. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku. Ziemniaki obieramy płuczemy i gotujemy do miękkości, przecedzamy i przeciskamy przez praskę dwukrotnie. Następnie duże ziemniaki obieramy płuczemy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach(jak na placki ziemniaczane).Odciskamy starte ziemniaki przez czystą bawełnianą szmatkę. Odciśnięte ziemniaki mieszamy z ugotowanymi, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy jednolite ciasto. W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą (robimy tak zwaną próbkę ciasta czy się nie rozpływa w czasie gotowania).Na dłoni spłaszczamy podłużny placek, na środek dajemy farsz, dokładnie zlepiamy brzegi formując cepelina. Wrzucamy do wrzątku gotujemy minut od wypłynięcia ostrożnie mieszając.Wyciągamy łyżką cedzakową, porcjujemy na talerze.Podajemy okraszone podsmażoną na maśle cebulą. SMACZNEGO.

29

30

31 Sebastian Rybinski i Krzysztof Kołodziejczyk

32

33

34

35 Wilno

36 Kowno

37

38 Troki

39

40 Koniec!


Pobierz ppt "Opracowała: Szatkowska Marta. MIEJSCA PRAKTYK UCZNIÓW."

Podobne prezentacje


Reklamy Google