Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Opracowała: Szatkowska Marta. MIEJSCA PRAKTYK UCZNIÓW.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Opracowała: Szatkowska Marta. MIEJSCA PRAKTYK UCZNIÓW."— Zapis prezentacji:

1 Opracowała: Szatkowska Marta

2

3 MIEJSCA PRAKTYK UCZNIÓW

4

5 Trzygwiazdkowy hotel "Pan Tadeusz" znajdujący się niedaleko STARÓWKI WILEŃSKIEJ gdzie niepowtarzalna atmosfera starego miasta oczarowuje swoim malowniczym położeniem, strzelistymi wieżami kościołów oraz magiczną plątaniną uliczek i zaułków. Na parterze Domu Kultury Polskiej w Wilnie mieści się restauracja "Pan Tadeusz", która serwuje dania kuchni regionalnej, polskiej i europejskiej. Lokal imponuje estetyką wnętrza, oferuje wyśmienite i zróżnicowane menu oraz uprzejmą i fachową obsługę.

6

7 Potężny i współczesny hotel leży w samym centrum miasta, nieopodal parlamentu Republiki Litewskiej, miejsc kulturalnych i rozrywek proponowanych przez nocne życie miasta. Hotel posiada 128 pokoi. Na I piętrze hotelu działa restauracja Perfect, która oferuje dania kuchni europejskiej oraz tradycyjne dania litewskie.

8

9 Hotel Alexa jest zaledwie kilka kroków od słynnej Ostrej Bramy i budynek Filharmonii Narodowej na Litwie. Restauracja oferuje dania kuchni litewskiej oraz międzynarodowej i zaprasza codziennie na śniadanie. Kawa oraz napoje bezalkoholowe i alkoholowe dostępne są w recepcji przez całą dobę.

10 POTRAWY WYKONYWANE PRZEZ UCZNIÓW PODCZAS PRAKTYKI

11 Natalia Dekarczyk Mateusz Perowicz Agnieszka Kazimierska

12 PRZYSTAWKI Z RYB, PRZYSTAWKI Z JAJ, PRZYSTAWKI Z WARZYW, PRZYSTAWKI Z DROBIU Łukasz Kalicki- kl. III kucharz Jacek Karol Marszelewski

13 PLACKI ZIEMNIACZANE, BLINY, NALEŚNIKI, RACUCHY Daniel Możejko- kl. II kucharz Monika Durka

14 CHŁODNIK LITEWSKI, KOŁDUNY W ROSOLE, ZUPA GULASZOWA, ZUPA KREM Z POMIDORÓW, ZUPA SZPINAKOWA, ZUPA OGÓRKOWA. Krzysztof Kołodziejczyk

15 Krzysztof Kołodziejczyk i Jacek Karol Marszelewski

16 Patrycja Grzywacz i Natalia Dekarczyk

17 CEPELINY, KIBINY, KOTLETY MIELONE Z KURCZAKA, BABA ZIEMNIACZANA, BABA ZIEMNIACZANA, SCHAB DUSZONY ZE ŚLWKAMI i inne. Przemek Pyrzanowski - kl. II kucharz Łukasz Kalicki - kl. III kucharz Krzysztof Kołodziejczyk i Sebastian Rybiński

18 Patrycja Grzywacz i Natalia Dekarczyk

19 Mateusz Rojek Krzysztof Kołodziejczyk

20 SAŁATKA MAKARONOWA, SAŁATKA Z KURCZAKIEM, PIECZRKAMI I ANANASEM, SURÓWKA Z MARCHWI, SURÓWKA Z KAPUSTY WŁOSKIEJ i inne. Mateusz Wiczkowski- kl. II kucharz Piotr Maliszewski

21 Mateusz RojekAgnieszka Kazimierska

22 PIERNIK, SZARLOTKA, JABŁKA W CIEŚCIE, TWAROŻEK NA SŁODKO Z TRUSKAWKAMI Krzysztof Kołodziejczyk i Jacek Karol Marszelewski

23 Patrycja Grzywacz i Monika Durka

24 Agnieszka Kazimierska Mateusz Perowicz

25 Natalia Dekarczyk Agnieszka Kazimierska

26

27

28 Mięso płuczemy, mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę, marchew obieramy, trzemy na tarce o najmniejszych (jak na placki ziemniaczane)oczkach. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku. Ziemniaki obieramy płuczemy i gotujemy do miękkości, przecedzamy i przeciskamy przez praskę dwukrotnie. Następnie duże ziemniaki obieramy płuczemy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach(jak na placki ziemniaczane).Odciskamy starte ziemniaki przez czystą bawełnianą szmatkę. Odciśnięte ziemniaki mieszamy z ugotowanymi, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy jednolite ciasto. W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą (robimy tak zwaną próbkę ciasta czy się nie rozpływa w czasie gotowania).Na dłoni spłaszczamy podłużny placek, na środek dajemy farsz, dokładnie zlepiamy brzegi formując cepelina. Wrzucamy do wrzątku gotujemy 15-20 minut od wypłynięcia ostrożnie mieszając.Wyciągamy łyżką cedzakową, porcjujemy na talerze.Podajemy okraszone podsmażoną na maśle cebulą. SMACZNEGO.

29

30

31 Sebastian Rybinski i Krzysztof Kołodziejczyk

32

33

34

35 Wilno

36 Kowno

37

38 Troki

39

40 Koniec!


Pobierz ppt "Opracowała: Szatkowska Marta. MIEJSCA PRAKTYK UCZNIÓW."

Podobne prezentacje


Reklamy Google