Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wycieczka w chemię żywności. W projekcie udział biorą: Piotr Kwiatkowski Kamila Kowalczyk Dominika Pietrzak.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wycieczka w chemię żywności. W projekcie udział biorą: Piotr Kwiatkowski Kamila Kowalczyk Dominika Pietrzak."— Zapis prezentacji:

1 Wycieczka w chemię żywności

2 W projekcie udział biorą: Piotr Kwiatkowski Kamila Kowalczyk Dominika Pietrzak

3 Monika Bartkowiak Paulina Nowacka Pod opieką Pani Lidii Tuszyńskiej

4 Dziś w menu: Mentosowa erupcja, Porwanie jajka, Tlen w kuchni, Mleczna zabawa, Skaczące jajko, Chemiczny Kubuś, Niebieska galareta, Twaróg syntetyczny, Ryczące misie.

5 Mentosowa erupcja Odczynniki: MentosyCoca cola

6 ColaMentosy Gdyby Coca Cola została pozbawiona barwników miałaby kolor zielony:) popularna marka cukierków, głównych ich składnikiem jest guma arabska.

7 Mentosowa erupcja

8 Obserwacje Po wrzuceniu kilku mentosów do coca coli, napój zaczął się silnie burzyć i powstała fontanna.

9 Mentosowa erupcja Wniosek 1.Tajemnicą reakcji jest połączenie silnie gazowego płynu z porowatą powierzchnią mentosa. Żelatyna i guma arabska rozpuszczają się łamiąc napięcie powierzchniowe, co umożliwia zwiększenie się wytrącającego dwutlenku węgla. Nagle zwiększa się ciśnienie w butelce powodujące erupcję coli.

10 Mentosowa erupcja Wniosek: 2.Spożycie mentosów i coli w dowolnej kolejności zamiast odbić może spowodować dotkliwy ból brzucha.

11 Ryczące misie Sprzęt: probówka, statyw do probówek, palnik.

12 Ryczące misie Odczynniki: Żelki

13 Żelki To rodzaj cukierka z galaretki. Wytwarzane są głównie z żelatyny oraz cukru buracznego.

14 Ryczące misie Odczynniki Chloran (V) potasu

15 Ryczące misie

16 Obserwacje: Po wrzuceniu żelkowego misia do stopionego chloranu(V) potasu zachodzi gwałtowna reakcja. Miś zaczyna się spalać, podskakiwać i wydaje charakterystyczne dzwięki.

17 Ryczące misie Wnioski: 1. Między chloranem (VI) potasu, a składnikami organicznymi żelek zachodzi silna reakcja utleniania i redukcji. 8KClO 3 +C 12 H 22 O 11 8 KCl+ 12CO H 2 O

18 Ryczące misie Wnioski: 2. W wyniku reakcji powstaje m.in. chlorek potasu oraz liczne produkty gazowe (tlenek węgla(IV) i para wodna)

19 Ryczące misie Wnioski: 3. Ciekły utleniacz wpływa na szybkość reakcji, a wydzielający się tlenek węgla (IV) i para wodna, powodują energiczne skoki niedźwiedzia.

20 Kosmiczna galaretka. Odczynniki: Siarczan(VI) miedzi (II) Wodorotlenek sodu Sprzęt: probówka, statyw do probówek

21 Kosmiczna galaretka

22 Obserwacje: Po dodaniu wodorotlenku sodu do roztworu siarczanu(VI) miedzi(II), roztwór zaczął gęstnieć i przybrał jaskrawo niebieską barwę.

23 Wnoisek: Cu(OH) 2 - wodorotlenek miedzi(II) ma barwę niebieską i wytrąca się w postaci galaretki. CuSO 4 +2NaOH Na 2 SO 4 +Cu(OH) 2

24 Chemiczny Kubuś Odczynniki glukoza Cu(OH) 2 (wodorotlenek miedzi II) Sprzęt kolba stożkowa palnik łapa do probówek

25 Chemiczny Kubuś

26 Obserwacje: W probówce znika niebieskie zabarwienie wodorotlenku miedzi (II) i pojawia się osad o ceglanej barwie.

27 Wniosek: W wyniku ogrzewania wodorotlenek miedzi (II) rozkłada się na tlenek miedzi (II) i wodę. Cu(OH) 2 CuO+H 2 O Powstały tlenek miedzi (II) reaguje z glukozą: 2 CuO+C 6 H 12 O 6 Cu 2 O+C 6 H 12 O 7


Pobierz ppt "Wycieczka w chemię żywności. W projekcie udział biorą: Piotr Kwiatkowski Kamila Kowalczyk Dominika Pietrzak."

Podobne prezentacje


Reklamy Google