Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

XIX Sesja Sejmu Dzieci i Młodzieży Justyna Czoska Hanna Kotłowska Kl. I THB.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "XIX Sesja Sejmu Dzieci i Młodzieży Justyna Czoska Hanna Kotłowska Kl. I THB."— Zapis prezentacji:

1 XIX Sesja Sejmu Dzieci i Młodzieży Justyna Czoska Hanna Kotłowska Kl. I THB

2 Zasady obowiązujące podczas debaty 1. Cisza. Jedna osob mówi reszta słucha. 2. Jeśli chce ktoś zabrać głos zgłasza się. 3. Każdy ma prawo wyrazić swoją opinie na dany temat. 4. Słuchamy siebie nawzajem. 5. Mówimy krótko i na temat.

3 Droga, którą przebywa importowana żywność I. Przez samo spożywanie żywności przeciętny człowiek odpowiada za emitowanie 9,63 tony dwutlenku węgla do atmosfery. II. Koszyk importowanej żywności raz w tygodniu dla czteroosobowej rodziny to dodatkowe 1,1 tony per capita emitowanego dwutlenku węgla. III. Typowy niedzielny posiłek mógł przebyć 49 mil, co równa się dwóm podróżom dookoła świata i wiąże z uwolnieniem do 37 kg dwutlenku węgla. IV. Transport powietrzny powoduje emisję 50 razy większej ilości dwutlenku węgla niż transport wodny. V. Na 1000 owoców kupowanych zaledwie sześć pochodzi z lokalnych upraw.

4 Stosowanie oleju palmowego w masowo produkowanych przekąskach jest przyczyną wymierania orangutanów w odległych częściach świata – na Borneo i Sumatrze, gdyż niszczy się naturalne środowisko życia tych zwierząt

5 Czy człowiek to śmietnik, który je wszystko? Ludzie chcą zarobić szybko i małym kosztem własnym. Lecz ofiarami takiego postępowania mogą być zwykli obywatele, którzy nie są świadomi zagrożeń, na które są narażeni, przez nieuczciwych producentów. Żywność, aby wyglądała długo świeżo i ładnie jest poddawana różnego rodzaju procesom oraz dodawane są do nich substancje, które są dalekie od nazwania ich naturalnymi a mianowicie:

6 Tabela

7 Plusy kupna żywności z miejscowego targu: Można znacząco obniżyć koszty związane z transportem żywności Świeższa, dojrzalsza, smaczniejsza Wartość odżywczą Sezonowa. Urozmaicona. Bardziej personalna.

8 PYTANIE: PRODUKTY LOKALNE CZY IMPORTOWANE? CO WOLICIE? CZY NIE SĄDZICIE, ŻE KUPUJĄC ŻYWNOŚĆ LOKLNĄ MACIE WIĘKSZĄ ŚWIADOMOŚĆ ICH POCHODZENIA ORAZ ŚRODKÓW, KTÓRE BYŁY STOSOWANE PRZY ICH PRODUKCJI? CZY ZASTANAWIALIŚCIE SIĘ KIEDYŚ SKĄD POCHODZI ŻYWNOŚĆ KTÓRĄ JECIE?

9 Afera z koniną: Dotyczyła ona obecności koniny w kotletach (hamburgerach)i klopsikach jest to afera między narodowa, wcześniej wołowinie w wyrobach mięsnych wykryta w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Włoch, Czech, Niemiec. Podejrzana żywność miał pochodzić z Polski, ale nie wykluczono, że może pochodzić z Holandii. Nie tylko mięso... afera jajeczna. Z zepsutych jaj, które zawierają bakterie chorobotwórcze była produkowana mączka jajeczna, czyli susz jajeczny. Susz jajeczny, w którym znalazły się także susz rybny, wapno i kurkuma był sprzedawany do przedsiębiorstw wytwarzających m.in. ciasta, ciastka, pieczywo, makarony, majonezy, wędliny. Sól drogowa stosowana do produkcji żywności a nie spożywczą Przykłady, dla których warto wiedzieć skąd pochodzi żywność przez nas konsumowana....

10 Filmiki

11 PYTANIE JAK MYŚLICIE DLACZEGO LUDZIE TAK ROBIĄ? DLA PIĘNIĘDZY, KONINA KOSZTUJE 11 ZŁ, A WOŁOWINA 50 ZŁ. GŁÓWNYM POWODEM JEST ZYSK ZA MAŁE PONIESIENIE KOSZTÓW

12 PYTANIE DO GOŚCI Czy ludzie zwracają uwagę na żywność? Jaka jest świadomość ludzi teraz i kiedyś?

13 Pytanie Co możemy zrobić, aby czuć się bezpiecznie i nie padać ofiarami osób, które chcą nas oszukać? odpowiednie prawo, sprecyzowane, bez luk prawnych.... częste kontrole, brak łapówek, różne kontrole, aby zmniejszyć możliwość korupcji... za nie przestrzeganie prawa dotkliwe sankcje, a nawet zamknięcia zakładu, które zagraża ludziom uświadamianie ludzi

14 Choroby cywilizacyjne, a żywność PYTANIE Jak myślicie czy żywność może powodować choroby, jakie, co się z nimi wiąże?

15 Cukrzyca Cukrzyca typu 2 to choroba cywilizacyjna. Zaburzenia poziomu cukru dotyczą coraz większej części populacji na świecie, dlatego mówi się już o pandemii. Powszechnie uważa się, że ujawnienie cukrzycy typu 2 jest uwarunkowane genetycznie, podczas gdy w rzeczywistości głównym czynnikiem jest nieprawidłowa dieta. Cukrzyca typu 2 występuje u około 2–4% Polaków. Co roku w Polsce zapada na nią około 200 nowych osób.

16 Dieta dla diabetyków Należy unikać soli oraz cukrów prostych zawartych w słodkich, suszonych i konserwowanych owocach, słodyczach i sokach. Niewskazany jest także alkohol. Można z kolei jeść świeże warzywa, ryby i pełnoziarniste produkty - to zalecane produkty w cukrzycy. Szczególnie korzystnymi warzywami są rośliny strączkowe. Tłuszcze zwierzęce są dopuszczalne, ale nie powinny stanowić głównego źródła tłuszczów. Tłuszcze trans są całkowicie zakazane, nie tylko dla cukrzyków, ale również wszystkich osób prowadzących zdrowy tryb życia. Tego rodzaju tłuszcze są wynikiem przemian tłuszczy roślinnych i znajdują się w żywności wysoko przetworzonej, produktach typu fast food, niektórych margarynach i ciastkach.

17 Ogólne zasady współczesnej diety cukrzycowej zawierają reguły. Są to po prostu reguły zdrowego żywienia. Posiłki należy spożywać regularnie, o mniej więcej stałych porach. Suma przyjętych codziennie kalorii powinna być mniej więcej stała. Osoby z nadwagą i otyłością powinny spożywać mniej kalorii niż dotychczas. Należy dbać nie tylko o ilość spożywanego jedzenia, lecz także o jego jakość – ilość zawartych witamin, błonnika, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych itd.

18 Alergie Alergeny występujące w dodatkach do żywności: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, środki zagęszczające, emulgatory. Alergia: na nabiał: sery, twarogi, kefiry, śmietany, serki homogenizowane, jogurty. Do nabiału zalicza się także jajka. alergia na orzechy, na cytrusy, truskawki, banany i jabłka, na czereśnie, gruszki, brzoskwinie, warzywa, ryby, czekoladę, miód

19 Pytanie Pomysły na przeciwdziałanie takich zjawisk? slow food zdrowy tryb życia sporty jogging zwracanie uwagi na etykiety promocja, akcje konkursy

20 Do gości Czy sądzi pani, że zaproponowane pomysły mają racje bytu, a ludzi będą chcieli dostosować do dawanych im rad?

21 Promocja stylu bycia Eko... Zaczynając od żywności… Popularne stała się moda na bycie eko, czyli przyjaznym naturze. W związku z tym organizowane są rożnego rodzaju akcje, wytwarzane są przedmioty za naturalnych tworzyw lub pochodzących z recyklingu... Eko: torby. ołówki, hotel z produktów Eko.. Nie koniecznie kupować tylko żywność eko, ale np. warzywa pochodzące od rolników, targi

22 Pytania Czy sądzicie, że to dobry pomysł? Czy styl bycia Eko rozwinie się czy po pewnym czasie zaniknie? Czy to dobra metoda na ochronę naszego zdrowia i środowiska?

23 PYTANIA Z jakich produktów są serwowane potrawy w naszej szkole? Czy są ze sprowadzonego źródła? Czy odpowiada wam jedzenie przygotowywane w szkole? Wolicie żywność eko z wiadomych źródeł czy nie zwracacie na to uwagi? ZSHG Nasza szkoła jest związana z tematem naszej debaty..... Żywność…

24 Ankieta

25

26

27

28

29 Promocja regionu, utożsamianie się z nim. Wykorzystujmy to co nasze: pasieki, port = ryby, rolników, mleczarnie, targi, piekarnie, rzeźnik.

30 Nie tylko żywność, ale towary wyroby lokalne... przedsiębiorstwa.... korzystanie z usług lokalnych firm.... Początki : dla firm: Dotacje z UE, prowadzenie rankingów, plebiscytów mobilizujących do rywalizacji między firmami. Korzyści: dla środowiska, ekonomiczne i społeczne Wzrost PKB, rozwoju gospodarczego, poziomu życia ludności miejsca pracy spadek bezrobocia

31 Dziękujemy za przybycie …


Pobierz ppt "XIX Sesja Sejmu Dzieci i Młodzieży Justyna Czoska Hanna Kotłowska Kl. I THB."

Podobne prezentacje


Reklamy Google