Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Chemia sacharozy, czyli …. co można zrobić ze zwykłego cukru Sławomir Jarosz Instytut Chemii Organicznej Polskiej Akademii Nauk Kasprzaka 44/52, 01-224.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Chemia sacharozy, czyli …. co można zrobić ze zwykłego cukru Sławomir Jarosz Instytut Chemii Organicznej Polskiej Akademii Nauk Kasprzaka 44/52, 01-224."— Zapis prezentacji:

1 Chemia sacharozy, czyli …. co można zrobić ze zwykłego cukru Sławomir Jarosz Instytut Chemii Organicznej Polskiej Akademii Nauk Kasprzaka 44/52, Warszawa

2 Chemia sacharozy, czyli …. co można zrobić ze zwykłego cukru Sławomir Jarosz Instytut Chemii Organicznej Polskiej Akademii Nauk Kasprzaka 44/52, Warszawa

3 ZWYKŁY CUKIER Ale najpierw trzeba wprowadzić kilka podstawowych pojęć

4 Galeria Andrzeja Mleczki Myślę, że będziemy mogli się porozumieć Mimo bardzo dużej różnicy wieku i unikniemy następującej sytuacji …..

5

6

7 Co to jest zwykły cukier ??? Cukier jaki jest, każdy widzi Jest to parafraza sławnego powiedzenia koń jaki, jest każdy widzi

8 Koń jaki jest, każdy widzi o pierwsza polska encyklopedia powszechna autorstwa Benedykta Chmielowskiego

9 Benedykt Joachim Chmielowski herbu Nałęcz (ur. 1700, zm. 1763) – polski ksiądz katolicki, kanonik kijowski, pisarz dewocyjny. Zasłynął jako twórca pierwszej polskiej encyklopedii powszechnej wydanej pod typowym dla jego epoki tytułem: Nowe Ateny albo Akademia wszelkiej sciencyi pełna, na różne tytuły jak na classes podzielona, mądrym dla memoryału, idiotom dla nauki, politykom dla praktyki, melancholikom dla rozrywki erygowana [...] przez xiędza Benedykta Chmielowskiego dziekana rohatyńskiego, firlejowskiego, podkamienieckiego pasterza. Encyklopedia miała dwa wydania, pierwsze w latach , drugie, uzupełnione i rozszerzone, w latach

10 Autor encyklopedii uznał konia za zbyt oczywiste zwierzę, aby je opisywać (wówczas każdy szlachcic miał konia). Obecnie cytat używany jest na określenie czegoś tak oczywistego, że każdy wie, co to jest. Czy cukier jest takoczywistą oczywistością że nie trzeba go charakteryzować ??

11 Sacharozę na skalę przemysłową zaczęto otrzymywać na Bliskim Wschodzie z trzciny cukrowej już w starożytności. Cukier wyrabiano także w Indiach oraz Chinach. Do Europy sacharozę sprowadzili Grecy w IV wieku p.n.e. W ówczesnych czasach była stosowana jako kosztowny lek. Kiedy Ameryka została odkryta i założono na niej wielkie plantacje trzciny cukrowej, dostawy tego produktu do Europy znacznie wzrosły. bezbarwne, krystaliczne ciało stałe, t.t. 184 °C [ ] D = 66.7 Pierwsza udana próba otrzymania cukru z buraków cukrowych odbyła się w 1747 r. przez niemieckiego chemika Andreasa Sigismunda Marggrafa. Pierwsza cukrownia została wybudowana na Śląsku w 1802 r.

12 Przed II wojną Melchior Wańkowicz powiedział: Cukier krzepi tylko bardzo bogaci ludzie mogli sobie nań pozwolić Cukier był rarytasem Może król Staś na deser obiadów czwartkowych podawał cukier ?? W miarę rozwoju produkcji cukier stał się dobrem powszechnym

13 Skąd bierze się cukier ???

14 FOTOSYNTEZA to złożone reakcje syntezy związków organicznych z prostych substancji nieorganicznych (CO 2, H 2 O), które odbywają się poprzez wykorzystanie energii świetlnej. Głównym związkiem powstającym w wyniku redukcji CO 2 są cukry. Przebieg fotosyntezy jest uzależniony od dostępu światła, obecności chloroplastów z barwnikami asymilacyjnymi i odpowiednimi enzymami Reakcję fotosyntezy można zapisać w następujący sposób: 6CO 2 + 6H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6O 2 Fotosynteza przebiega w chloroplastach w dwóch fazach: świetlnej i ciemnej. UDP-glukoza + fruktozo-6-fosforan sacharozo-6-fosforan + UDP

15 Cukier jest dzisiaj obecny niemal we wszystkich gotowych potrawach. Znajduje się też w produktach, które do słodyczy na pewno nie należą: keczupie (niemal połowę zawartości), sosach, majonezach, musztardzie, grzybach marynowanych, ogórkach konserwowych i innych przetworach, gotowanej szynce, salami, parówkach.

16 Sacharoza jest najtańszym złożonym produktem dostępnym handlowo !!! (1 kg kosztuje ok zł w detalu). Jest również produktem bardzo czystym i jednorodnym pod względem chemicznym Czystość dostępnego w sklepie cukru wynosi minimum 99.5%

17 Sacharoza jako odczynnik chemiczny Nazwa produktu: Sacharoza Nr katalogowy: cz.d.a. – xxxx, cz. – xxxxx Przeznaczenie / zastosowanie: odczynnik analityczny lub chemikalia do syntez Przedsiębiorstwo: xxxxxxxxxxxxxxxxxxx Identyfikacja zagrożeń: Nie jest klasyfikowana jako substancja niebezpieczna Pierwsza pomoc: Po kontakcie z oczami: płukać wodą Po spożyciu znacznych ilości: skontaktować się z lekarzem jeżeli poszkodowany(a) poczuje się niezdrowo Postępowanie w przypadku niezamierzonego uwolnienia do środowiska: Zebrać na sucho, przekazać do likwidacji. Oczyścić zanieczyszczony teren (spłukać wodą). Obchodzenie się z substancją: Zapewnić skuteczną wymianę powietrza (wentylacja). Nie opróżniać do kanalizacji

18 Przed II wojną Melchior Wańkowicz powiedział: Cukier krzepi Cukier był rarytasem W miarę rozwoju produkcji cukier stał się dobrem powszechnym Uważany był za zdrowy i należało zachęcać do jego kupna

19 Dziś sytuacja cukru NIESTETY uległa DRAMATYCZNEJ zmianie !!!!!!

20 Dietetycy i lekarze zaliczają cukier do jednej z trzech "białych trucizn" naszego organizmu - pozostałe to sól i mąka. Tymczasem świadomie lub nieświadomie zjadamy go średnio 25 łyżek dziennie, czyli rocznie około 45 kg! (Statystyki te są zaniżane przez osoby chore na cukrzycę i te, walczące z nadwagą). Według badań, do normalnego funkcjonowania naszego organizmu, potrzebujemy zaledwie 7 g cukru dziennie. Nie jest łatwo ten poziom utrzymać, gdyż cukier uzależnia. Pobudza produkcję serotoniny w mózgu, a ta poprawia nasz nastrój. Kiedy poziom cukru we krwi rośnie, trzustka produkuje duże ilości insuliny, aby go obniżyć. Wtedy jego poziom spada poniżej normy. Skutek? Znużenie i wilczy apetyt na słodycze.

21 Dietetycy i lekarze zaliczają cukier do jednej z trzech "białych trucizn" naszego organizmu - pozostałe to sól i mąka. Tymczasem świadomie lub nieświadomie zjadamy go średnio 25 łyżek dziennie, czyli rocznie około 45 kg! (Statystyki te są zaniżane przez osoby chore na cukrzycę i te, walczące z nadwagą). Według badań, do normalnego funkcjonowania naszego organizmu, potrzebujemy zaledwie 7 g cukru dziennie. Nie jest łatwo ten poziom utrzymać, gdyż cukier uzależnia. Pobudza produkcję serotoniny w mózgu, a ta poprawia nasz nastrój. Kiedy poziom cukru we krwi rośnie, trzustka produkuje duże ilości insuliny, aby go obniżyć. Wtedy jego poziom spada poniżej normy. Skutek? Znużenie i wilczy apetyt na słodycze.

22 Dietetycy i lekarze zaliczają cukier do jednej z trzech "białych trucizn" naszego organizmu - pozostałe to sól i mąka. Tymczasem świadomie lub nieświadomie zjadamy go średnio 25 łyżek dziennie, czyli rocznie około 45 kg! (Statystyki te są zaniżane przez osoby chore na cukrzycę i te, walczące z nadwagą). Według badań, do normalnego funkcjonowania naszego organizmu, potrzebujemy zaledwie 7 g cukru dziennie. Nie jest łatwo ten poziom utrzymać, gdyż cukier uzależnia.

23 Dietetycy i lekarze zaliczają cukier do jednej z trzech "białych trucizn" naszego organizmu - pozostałe to sól i mąka. Tymczasem świadomie lub nieświadomie zjadamy go średnio 25 łyżek dziennie, czyli rocznie około 45 kg! (Statystyki te są zaniżane przez osoby chore na cukrzycę i te, walczące z nadwagą). Według badań, do normalnego funkcjonowania naszego organizmu, potrzebujemy zaledwie 7 g cukru dziennie. Nie jest łatwo ten poziom utrzymać, gdyż cukier uzależnia. Pobudza produkcję serotoniny w mózgu, a ta poprawia nasz nastrój. Kiedy poziom cukru we krwi rośnie, trzustka produkuje duże ilości insuliny, aby go obniżyć. Wtedy jego poziom spada poniżej normy. Skutek? Znużenie i wilczy apetyt na słodycze.

24 Dietetycy i lekarze zaliczają cukier do jednej z trzech "białych trucizn" naszego organizmu – pozostałe to sól i mąka. A zatem użycie cukru powinno być zminimalizowane Stosowane są SUBSTYTUTY cukru, które są SŁODKIE a jednocześnie niemetabolizowalne Mogą być one pochodną sacharozy (tzw. sukraloza ) lub zupełnie innych związków (aspartam) Jak wspomniano cukier jest dzisiaj obecny niemal we wszystkich gotowych potrawach. Znajduje się też w produktach, które do słodyczy na pewno nie należą.

25 Modyfikacja sacharozy może być zrobiona : Z destrukcją szkieletu: Z zachowaniem szkieletu:

26 Zastosowanie przemysłowe sacharoza Sukraloza 650 x bardziej słodka

27 W zależności od proporcji izomerów gluko/manno guma jest bardziej lub mniej chrupiąca Guma do żucia zwykle zawiera cukier. Gdy w wyszukiwarce internetowej wrzuci się hasło guma do żucia dość częto pojawiają się linki do przychodni dentystycznych !!!!! Rozwiązaniem jest zastosowanie sztucznego cukru Izomalt jest stosowany np. w gumach do żucia

28 Podstawiając odpowiednio sacharozę można otrzymać Środki powierzchniowo czynne Ciekłe kryształy Biopolimery

29 E 473 (emulgator, dodatek do żywności E 472 Co będzie przy wysokim stopniu podstawienia ??? niski stopień podstawienia

30 Niskokaloryczny substytut tłuszczów Dopuszczony przez FDA na rynek USA Dietetyczny olej do smażenia frytek OLESTRA TM

31 Przejdźmy do właściwego problemu Jak z sacharozy otrzymać ( inne niż spożywcze ) złożone związki o interesującym profilu (biologicznym) ??

32 Niewątpliwie najbardziej opłacalnym produktem otrzymywanym z sacharozy z destrukcją szkieletu jest (BIO)ETANOL Biopaliwo C 12 H 22 O 11 C 2 H 5 OH Saccharomyces cerevisiae

33

34 M+M+

35 KRYPTAT potasu - supramolekularny kompleks kryptandu[2.2.2] z kationem potasu (atomy tlenu - kolor czerwony; atomy azotu - kolor niebieski

36 Chemia supramolekularna - dział chemii organicznej zajmującej się "nadcząsteczkowymi" strukturami, które powstają samorzutnie na skutek słabych oddziaływań międzycząsteczkowych takich jak: siły van der Waalsa i słabe wiązania wodorowe lub poprzez wzajemne, mechaniczne zaplecenie. Wiele cząsteczek ma skłonność do spontanicznego łączenia się w regularne struktury, które często mają inne własności niż wolne, wyjściowe cząsteczki. Typowym przykładem struktury nadcząsteczkowej jest helisa DNA, która składa się z dwóch polimerycznych cząsteczek kwasów nukleinowych połączonych razem słabymi wiązaniami wodorowymi.

37 Nagroda Nobla z Chemii 1987 Charles J. Pedersen ( ) Jean-Marie Lehn ( ) Donald J. Cram (1919 – 2001)

38 In 1960 I returned to investigations in coordination chemistry, and decided to study the effects of bi- and multidentate phenolic ligands on the catalytic properties of the vanadyl group, VO. In the course of these investigations one of my experiments yielded an unexpected small quantity of unknown white crystals which I eventually identified as dibenzo18- crown-6, first crown ether. The last nine years of my career were spent in the further study of crown ethers. I retired from Du Pont in Charles J. Pedersen After taking a bachelor's degree in chemical engineering at the University of Dayton, I went to the Massachusetts Institute of Technology where I obtained a master's degree in organic chemistry. I did not remain at MIT to take a Ph.D In 1927, I obtained employment at the Du Pont Company in Wilmington, Delaware, through the good offices of Professor James F. Norris, a very prominent professor and my research advisor. At Du Pont, I was fortunate enough to be directed to research at Jackson Laboratory by William S. Calcott. I remained at Du Pont for my entire 42-year career as a chemist.

39 In 1960 I returned to investigations in coordination chemistry, and decided to study the effects of bi- and multidentate phenolic ligands on the catalytic properties of the vanadyl group, VO. In the course of these investigations one of my experiments yielded an unexpected small quantity of unknown white crystals which I eventually identified as dibenzo18- crown-6, first crown ether. The last nine years of my career were spent in the further study of crown ethers. I retired from Du Pont in Charles J. Pedersen After taking a bachelor's degree in chemical engineering at the University of Dayton, I went to the Massachusetts Institute of Technology where I obtained a master's degree in organic chemistry. I did not remain at MIT to take a Ph.D In 1927, I obtained employment at the Du Pont Company in Wilmington, Delaware, through the good offices of Professor James F. Norris, a very prominent professor and my research advisor. At Du Pont, I was fortunate enough to be directed to research at Jackson Laboratory by William S. Calcott. I remained at Du Pont for my entire 42-year career as a chemist.

40 The reactions gave a product mixture in the form of an unattractive goo. Initial attempts at purification gave a small quantity (about 0.4 percent yield) of white crystals which drew attention by their silky, fibrous structure and apparent insolubility in hydroxylic solvents.

41 0,4%

42 Własne wyniki (S. Jarosz)

43 Nagroda Nobla z Chemii 2005 Richard R. SchrockRobert H. GrubbsYves Chauvin Inna możliwość syntezy makrocykli z sacharozy

44 Własne wyniki (S. Jarosz)

45 C 12 H 22 O 11 sacharoza różne inne użyteczne produkty

46 I to by było na tyle Czy są pytania ???


Pobierz ppt "Chemia sacharozy, czyli …. co można zrobić ze zwykłego cukru Sławomir Jarosz Instytut Chemii Organicznej Polskiej Akademii Nauk Kasprzaka 44/52, 01-224."

Podobne prezentacje


Reklamy Google