Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Kuchnia i restauracja-przewodnik dla początkujących Przyrządzanie i serwowanie gorących napojów, herbaty i kawy.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Kuchnia i restauracja-przewodnik dla początkujących Przyrządzanie i serwowanie gorących napojów, herbaty i kawy."— Zapis prezentacji:

1 Kuchnia i restauracja-przewodnik dla początkujących Przyrządzanie i serwowanie gorących napojów, herbaty i kawy

2 Serwis gorących napojów –herbata, kawa i kawy specjalne

3 Kluczowe zasady przyrządzania 1.Zawsze dokładnie wyczyść i sprawdź sprzętu przed użyciem. 2.Nakładaj strój ochronny przed przystąpieniem do pracy. 3.Przed czyszczeniem każde urządzenie elektryczne powinno być odłączone od zasilania. 4.Każdy sprzęt w wyposażeniu posiada zestaw instrukcji obsługi i sposobu czyszczenia i utrzymania. Zawsze postępuj zgodnie z zapisanymi tam wskazówkami.

4 Ciepłe napoje Ciepłe napoje obejmują : -herbatę -odmiany herbat – indyjska, cejlońska, chińska i ziołowa

5 Herbata Napar z liści wiecznie zielonych krzewów. Różne rodzaje herbaty sprzedawane są jako różne marki. Rodzaj wykorzystanej herbaty zależy od: wyboru konsumenta ceny Destylarnie herbat sprowadzają różnorodny towar z Indii, Cejlonu i Chin.

6 Parzenie i podawanie herbaty Herbata jest naparem – dlatego uzyskanie maksymalnie korzystnego smaku zależy od sposobu parzenia Od rodzaju herbaty zależy sposób jej podawania

7 Parzenie doskonałej filiżanki herbaty oT1Hl3mks&feature=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=2o oT1Hl3mks&feature=related

8 Jak parzyć herbatę 1.Podgrzej dzbanek przed włożeniem do niego sypkiej herbaty lub torebki z herbatą, tak aby zachować maksymalną temperaturę wlewanego wrzątku 2.Odmierz suchą herbatę/ ilość torebek herbaty zgodnie z wymaganą ilością 3.Upewnij się, że woda jest wrząca podczas wlewania jej do dzbanka 4.Zostaw napar na 3-4 minuty

9 Miejsca uprawy herbaty Herbata pochodzi z Chin, ale uprawia się ją również w Indiach i Indonezji

10 Herbata Na surowe liście herbaty ma wpływ: Gleba, na której rośnie Klimat - pogoda Czas zbioru Liście, które pojawiają się pierwsze na krzaku, dają najlepszą herbatę. Regularnie przycinanie stymuluje lepsze przyrosty. Pąki herbaty zbierane są ręcznie.

11 Przetwórstwo herbaty 1.Pąki herbaty przewożone są do fabryki i pozostawiane do wyschnięcia 2.Suszone liście są następnie zwijane i zgniatane 3.Liście umieszczane są w wilgotnym pomieszczeniu i zostawiane tak, by nastąpiła ich fermentacja i utlenianie 4.Potem herbata jest sortowana według wielkości liści i pakowana do wysyłki na całym świecie 5.Różnej wielkości liście składają się na różne rodzaje herbaty luzem i w torebkach Pączki herbaty Zbiór Suszenie w zakładzie Suche liście Zwijanie Rozdrabnianie Liście rozdrobnione Nawilżanie Fermentacja i oksydacja Herbata Sortowanie według rozmiaru Umieszczanie w torebkach Pakowanie Rozwożenie po całym świecie

12 Herbata indyjska lub cejlońska Parzona w dzbankach porcelanowych lub metalowych Mieszanka herbat z Indii jest często podawana jako herbatka popołudniowa lub po posiłku

13 Chińska herbata Uzyskana ze specjalnej mieszanki herbat Bardziej delikatna w smaku i aromatyczna niż inne herbaty

14 Mieszana herbata Earl Grey Znana z wonnego smaku i zapachu elated Angielska herbatka Tradycyjna mocna mieszanka herbaty indyjskiej (Assam) i cejlońskiej Tradycyjny napój angielski Hindusi nazywają ją herbatą do łóżka z powodu jej mocy i zdolności do pobudzania i stymulacji metabolizmu Podawana zwykle z mlekiem i cukrem

15 Rosyjska lub cytrynowa herbata Często parzona z herbaty indyjskiej lub cejlońskiej Zwykle podawana z plasterkiem cytryny Serwowana w szklankach o pojemności ¼ litra ze srebrnym uchwytem, na serwetce położonej na talerzyku, z łyżeczką Cukier podaje się oddzielnie

16 Herbata ziołowa i ziółka Każdy napar ziołowy z innego krzewu niż herbaciany Może być ze świeżych i suszonych kwiatów, liści, nasion lub korzeni Przyrządzana przez zalanie wrzątkiem i zaparzanie przez kilka minut Nasiona i korzenie mogą być także gotowane Herbata ziołowa może być słodzona Dostępne są różne herbaty owocowe i ziołowe, w tym rumianek, herbata miętowa, cytrynowa herbata z werbeny, herbata z pokrzywy Niemal każdą roślinę można wykorzystać do zrobienia herbaty lub naparu

17 Herbaty ziołowe lub ziółka powinny być parzone w naczyniach porcelanowych w celu zachowania delikatnego smaku, oraz podawane bez mleka i innych dodatków

18 Odmiany ziaren kawy Większość kawy pochodzi z ziaren kawowych Arabiki lub Robusty. Ziarna Arabiki mają wiele różnych odmian.

19 Mapa miejsc na świecie, w których rosną ziarna kawy

20 Odmiany kawy Arabica Kolumbijska – kolumbijska kawa jest świeżo palona, ciężka i ma intensywny aromat Kostarykańska Tarrazu – ciemne, mocne ziarna z Kostaryki Etiopska Harrar – złożony owocowy smak Kolumbijska łagodna – kawa z Kolumbii, Kenii, Tanzanii – wszystkie są pochodnymi Arabiki Jamajska Blue Mountain – od niebieskiego górskiego regionu na Jamajce Java – z wyspy Java w Indonezji Kenijska – znana wśród miłośników kawy o delikatnym smaku

21 Srebrna zastawa do kawy Tacka serwisowa kładziona jest na starannie złożonej serwetce. To pozwala serwującemu obracać tacką swobodnie Zwróć uwagę na ustawienie naczyń: czajnik z kawą, dzbanek ze śmietanką i dwie cukiernice z łyżeczką zawierające do wyboru brązowy lub biały cukier Wymagana ilość cukru jest wsypywana do filiżanki Uwaga na ułożenie tacki obok filiżanki kawy Tacka jest obrócona na serwetce tak, aby dzbanek z gorącą kawą i ze śmietanką znajdowały się we właściwym położeniu

22 Kawa Różne rodzaje serwowania kawy obejmują: -Kawę ze srebrnej zastawy -Metodę filtrowania -Ekspres do kawy Rodzaje kawy przyrządzonej za pomocą maszyny do espresso: Americano Espresso Café au Lait Cappuccino Café latte Double/double shot Aromatyzowana kawa Mocha

23 Serwis kawowy Srebrny serwis kawowy: Kawa podawane jest po lunchu lub po obiedzie. Tradycyjnie była podawana w małej filiżance, ale teraz częściej jest podawana w filiżance śniadaniowej. filiżanka demi-tasse Ustawienia kawy: filiżanka na spodku postawiona na talerzyku z boku łyżeczka do kawy leży na spodku – pod kątem prostym pod uchwytem filiżanki

24 Kawa filtrowana Używa się elektrycznego ekspresu do kawy. Urządzenie zawiera zbiornik z wodą, który podgrzewa wodę wymaganą na jeden dzbanek kawy. Osiągnięcie właściwej temperatury sygnalizowane jest przez wskaźnik; dzbanek z zimną wodą wlewa się do gniazda w górnej części ekspresu, następnie ciepła woda jest filtrowana przez odmierzoną ilość kawy do dzbanka poniżej. Jest to skuteczny i szybki sposób parzenia mielonej kawy, stosowany w restauracjach, kawiarniach, na konferencjach.

25 Ciśnieniowy ekspres do kawy Urządzenie jest podgrzewane elektrycznie lub gazowo i jest dosyć drogie, zwykle używane hotelach, gdzie kawa jest robiona w dużych ilościach Posiada centralny kociołek, wytwarzający wrzątek, za pomocą kraniku do bezpośredniego użycia (do herbaty) Urządzenie posiada również punkt wtrysku pary do podgrzewania mleka podawanego z kawą

26 Ekspres do Espresso Ekspres jest używany do robienia tradycyjnej włoskiej kawy nazywanej espresso.

27 Kawa Espresso Pojedyncza kawa W filiżance espresso.

28 Kawa amerykańska Kawa amerykańska jest mieszanką espresso z ok. 20ml wody

29 Kawa z mlekiem Nieco mniej intensywna wersja kawy latte, przyrządzana z kawy parzonej zamiast espresso

30 Cappuccino Cappuccino jest włoską kawą przygotowaną z espresso, gorącego mleka i pianki zrobionej na parze

31 Kawa latte Mieszanka jednego espresso z gotowanym na parze mlekiem

32 Podwójna Kawa podwójna jest podwójną wersją espresso.

33 Kawa aromatyzowana Kawa z dodanym aromatem Przykłady: Syrop z orzechów laskowych, wanilii, maliny i wiśni dodawany do kawy

34 Specjalny likier kawowy Nazwa kawyLikier/Spirytus IrlandzkaIrlandzka whiskey RosyjskaWódka Calypso Rum Royale Brandy Baileys Irlandzki krem Baileys AngielskaGin JamajskaTia Maria i Rum Mokka Benedictine Gorzka Cointreau

35 Film – jak zrobić irlandzką kawę

36 Kawa z alkoholem 1.Podgrzej 2/3 pucharka, wypełniając go wrzątkiem i umieszczając w środku łyżeczkę, by uniknąć pęknięcia naczynia 2.Wylej wodę z pucharka, dodaj do niego cukier, który wspomaga unoszenie się śmietanki na powierzchni gorącej kawy 3.Wlej gorącą mocną czarną kawę 4.Dobrze wymieszaj do rozpuszczenia cukru 5.Teraz dodaj jedną miarkę likieru lub spirytusu i dobrze wymieszaj do połączenia wszystkich składników razem 6. Płyn powinien być teraz 2½ cm od górnej części naczynia 7. Dodaj podwójną śmietanę, wlewając ją powoli od spodu łyżki na wierzch kawy


Pobierz ppt "Kuchnia i restauracja-przewodnik dla początkujących Przyrządzanie i serwowanie gorących napojów, herbaty i kawy."

Podobne prezentacje


Reklamy Google