Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Opracowanie: mgr Joanna Mrowczyk. 2014-01-13 07:33.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Opracowanie: mgr Joanna Mrowczyk. 2014-01-13 07:33."— Zapis prezentacji:

1 Opracowanie: mgr Joanna Mrowczyk

2 :33

3 urządzenie kuchenne służące do ogrzewania przedmiotów znajdujących się w jej wnętrzu poprzez poddanie ich działaniu mikrofal :33

4

5 elektryczne urządzenie kuchenne, służące do miksowania lub mieszania. Najczęściej używane jest do przyrządzania koktajli owocowych, warzywnych i alkoholowych :33

6 Blender :33

7 urządzenie do przygotowywania herbaty, charakterystyczne szczególnie w Rosji. Klasyczna konstrukcja składa się ze zbiornika na wodę, przez który przechodzi pionowo rura na węgiel drzewny, z rusztem u dołu. W dolnej części zbiornika znajduje się kranik do spuszczania wody, a u góry miejsce na czajnik na esencję :33

8

9 urządzenie mechaniczne używane do czyszczenia naczyń, sztućców oraz innych przedmiotów służących do przygotowywania i podawania żywności oraz napojów. Najczęściej spotykane w gospodarstwie domowym i w gastronomii :33

10

11 część pieca kuchennego, a również oddzielne urządzenie kuchenne (gazowe lub elektryczne) przeznaczone do pieczenia produktów żywnościowych :33

12

13 szafka, szafa o pojemności do kilkuset litrów, wewnątrz której utrzymywana jest temperatura obniżona w stosunku do otoczenia :33

14

15 urządzenie służące do rozcierania, urabiania, ubijania ciast lub innych produktów spożywczych. Urządzenie jest napędzane silnikiem o mocy zazwyczaj od 250 do 500 watów i ma od trzech do ośmiu prędkości :33

16

17 urządzenie pracujące pod ciśnieniem (standardowo 15 bar), w którym wrzątek dozowany jest pod ciśnieniem wytwarzanym przez pompę do pojemnika zawierającego zmieloną kawę :33

18

19 naczynie z tłuczkiem do ręcznego rozdrabniania i ucierania różnorodnych substancji. Różne typy mają różne zastosowania, m.in. w pracowniach i laboratoriach oraz w kuchni :33

20

21

22 Do jakiego zakresu długości fal elektromagnetycznych należą mikrofale? :33

23

24 Na ilustracji został przedstawiony blender z pojemnikiem. Jak będziemy nazywać blender bez pojemnika? :33

25

26 Ile wynosi temperatura wody? (odpowiedź podaj w stopniach Celsjusza) :33

27

28 Jakie zabiegi są stosowane w zmywarkach dla dokładnego usuwania brudu? :33

29

30 Jakie produkty żywnościowe będziemy najczęściej poddawać pieczeniu? :33

31

32 Rozróżniamy dwa rodzaje mikserów: ręczny i stojący. Który z nich ma najczęściej większą moc? :33

33

34 W jaki sposób możemy spienić mleko w ekspresie do kawy? :33

35

36

37 Ilustracja przedstawia dwa rodzaje młynków. Nazwij je :33

38

39 Podaj przykłady produktów rozdrabnianych za pomocą moździerza :33

40

41

42 Jak nazywa się proces obróbki termicznej polegający na ogrzewaniu potrawy w piecu w środowisku nagrzanego powietrza? :33

43 Odpowiedź: Pieczenie :33

44 Jak nazywa się proces obróbki termicznej stosowany w gastronomii polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu? :33

45 Odpowiedź: Smażenie :33

46 Jak nazywa się proces podczas którego powstaje skórka sprawiająca, iż z potrawy nie wydostają się znaczne ilości wody :33

47 Odpowiedź: Smażenie :33

48 Jak nazywa się jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji) żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę (kiszonki), opierający się na procesie fermentacji mlekowej :33

49 Odpowiedź: Kiszenie, kwaszenie :33

50 Jak nazywa się proces wpływający na podniesienie smaku i zapachu produktów, stanowiących bardzo cenne dietetyczne pożywienie, bogate w witaminy C, a występujące w nich sole mineralne i kwas mlekowy korzystnie oddziałują na proces trawienia? :33

51 Odpowiedź: Kiszenie, kwaszenie :33

52 Jak nazywamy technikę konserwacji przy pomocy odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych? :33

53 Odpowiedź: Pasteryzacja :33

54 Jak nazywamy proces obróbki termicznej jeden stosowanych w gastronomii, odbywający się w środowisku wrzącej wody :33

55 Odpowiedź: Gotowanie :33

56 Jak nazywamy proces, w którym wysoka temperatura sprawia, że w potrawie: Białka oraz zawarta w potrawie skrobia staje się łatwiej przyswajalne dla człowieka. Następuje ubytek wody. W zewnętrznej części potrawy, czyli tej która jest pod bezpośrednim działaniem wysokiej temperatury, powstają związki Maillarda :33

57 Odpowiedź: Pieczenie :33

58 Jak nazywa się proces hermetyzacji umożliwiający dłuższe przechowywanie żywności, który wytłumaczył, Ludwik Pasteur :33

59 Odpowiedź: Pasteryzacja :33

60

61 Jak nazywa się ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 kilograma substancji o 1Kelwin? :33

62 Odpowiedź: Ciepło właściwe :33

63 Jak nazywamy sumę wszystkich rodzajów energii wszystkich cząsteczek danego ciała? :33

64 Odpowiedź: Energia wewnętrzna :33

65 Jak nazywa się ta część energii wewnętrznej, którą ciało o wyższej temperaturze przekazuje do ciała o temperaturze niższej? :33

66 Odpowiedź: Ciepło :33

67 Co jest miarą średniej energii kinetycznej cząsteczek ciała? :33

68 Odpowiedź: Temperatura :33

69 Jak nazywa się forma zmiany stanu skupienia ciała stałego na ciekły? :33

70 Odpowiedź: Topnienie :33

71 Jak nazywa się forma zmiany stanu skupienia cieczy na ciało stałe? :33

72 Odpowiedź: Krzepnięcie :33

73 Wielkość fizyczna wyrażona poprzez stosunek siły parcia, działającej prostopadle na daną powierzchnię do wielkości pola tej powierzchni :33

74 Odpowiedź: Ciśnienie :33

75 Jak nazywa się proces parowania w całej objętości cieczy? :33

76 Odpowiedź: Wrzenie :33

77 Jest tym większa, im większa jest ilość cząsteczek składających się na daną substancję oraz tym mniejsza im mniejsza jest szybkość cząsteczek tej substancji :33

78 Odpowiedź: Energia wewnętrzna :33

79

80

81 Ręczna maszynka do mięsa w częściach :33

82

83 Czajnik elektryczny :33

84

85 Zmywarka do naczyń i talerzy :33

86

87 Termos :33

88

89 Blender :33

90

91 Płyta indukcyjna :33

92

93 Elektryczna maszynka do mięsa :33

94

95 Termos :33

96

97 Ekspres do kawy :33

98

99 1. 100ºC na Kelwiny, 2. 5 litrów wody na kilogramy, 3. 2 m ^3 na dm^3, Pa na hPa, gramów na kilogramy :33

100 1. 373,15 K, 2. 5 kg, dm^3, 4.11 hPa, 5. 3kg :33

101


Pobierz ppt "Opracowanie: mgr Joanna Mrowczyk. 2014-01-13 07:33."

Podobne prezentacje


Reklamy Google