Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Piramida zdrowego żywienia Ważne: Zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia są ważne dla dobrego samopoczucia i zachowania dobrej kondycji.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Piramida zdrowego żywienia Ważne: Zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia są ważne dla dobrego samopoczucia i zachowania dobrej kondycji."— Zapis prezentacji:

1

2 Piramida zdrowego żywienia Ważne: Zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia są ważne dla dobrego samopoczucia i zachowania dobrej kondycji.  Produkty, które powinny być podstawą naszej diety są umieszczone na dole piramidy;  Im niższe piętro piramidy tym więcej porcji danych produktów powinniśmy spożywać w ciągu dnia;  Podstawą naszego wyżywienia powinny być produkty zbożowe, natomiast najmniej w ciągu dnia powinniśmy spożywać produktów tłuszczowych. Jednak nie wszystkie produkty należące do poszczególnych grupach są zdrowe, niektóre należy ograniczać lub wręcz unikać.

3 PrawidłoweNieprawidłowe  dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych  regularność posiłków – ich liczba i rozłożenie w ciągu dnia. Dzieci i młodzież powinny spożywać średnio posiłków dziennie, najlepiej o stałych porach dnia.  Bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Powinno ono pokrywać około % dziennego zapotrzebowania na energię i być odpowiednio zbilansowane  niezbilansowane diety  nieregularność w spożywaniu posiłków  podjadanie między posiłkami (słodycze, słone przekąski)  Rzadsze spożywanie posiłków niż 3 w ciągu dnia powoduje obniżenie stężenia glukozy we krwi (hipoglikemię), co wywołuje uczucie głodu, zmęczenia, pogarsza koncentrację uwagi. Czasem mogą wystąpić bóle brzucha i inne dolegliwości.  Bez kontroli rodzaju spożywanej żywności i jej ilości można łatwo doprowadzić do nadmiaru energii w organizmie, a w rezultacie doprowadzić do nadwagi i otyłości. Prawidłowe odżywianie

4  Produkty zbożowe są głównym źródłem energii dla organizmu;  Zawierają niezbędne składniki mineralne oraz witaminy, a także błonnik pokarmowy regulujący pracę jelit; Produkty zbożowe Dobre i zdrowe produktyNiedobre, niezdrowe produkty  pieczywo: gruboziarniste, wieloziarniste, z mąk z pełnego ziarna np. graham, razowe, orkiszowe, pszenne, mieszane  kasze i pseudozboża: jaglana, jęczmienna, gryczana, orkiszowa, kukurydziana, ryż naturalny, ryż basmati, kus - kus, amarantus, quinoa  płatki zbożowe: owsiane, jęczmienne, żytnie, pszenne, orkiszowe  makarony z różnych mąk z pełnego ziarna lub mieszane  pieczywo białe w przeważającej ilości, produkty mączne na bazie białych mąk z wysokiego przemiału – oczyszczenia, np makarony, kluski, drożdżówki  płatki zbożowe wysokoprzetworzone i słodzone: smakowe,  chrupki smakowe i chipsy

5 Warzywa i owoce powinny być spożywane razy dziennie. Są bogatym źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika. Warzywa i owoce Dobre i zdrowe produktyNiedobre, niezdrowe produkty  owoce – uwzględniając sezonowość i z przewagą rodzimych: jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny, brzoskwinie, morele, porzeczki  owoce suszone (bezsiarkowe): rodzynki, daktyle, morele, śliwki, żurawina, jabłka, gruszki, śliwki, czereśnie, wiśnie, truskawki, maliny, brzoskwinie, morele, porzeczki, agrest, owoce cytrusowe  soki owocowe niedosładzane,  warzywa – z przewagą rodzimych i uwzględniając sezonowość: marchew, buraki, ziemniaki, seler korzeń i naciowy, rzepa, rzodkiew, dynia, pietruszka, cebula, czosnek, brokuły, kalafior, cukinia, kabaczki, szparagi, fasolka szparagowa, zielony groszek, kukurydza, papryka, ogórek, rzodkiewka, kiełki, sałaty, kapusty, pieczarki, grochy i fasole, soczewica, ciecierzyca  soki warzywne, soki i przeciery czyste  należy uwzględniać sezonowość i unikać warzyw i owoców z eksportu, dzięki czemu nie będziemy narażeni na niebezpieczne substancje chemiczne (pestycydy, sztuczne nawozy, środki przeciwgrzybiczne…)  nie mogą dominować ziemniaki (również w postaci frytek).

6 Są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, na które zapotrzebowanie w okresie intensywnego wzrostu jest u nastolatków wysokie i wynosi mg/dobę. Mleko i przetwory mleczne Dobre i zdrowe produktyNiedobre, niezdrowe produkty  mleko pasteryzowane,  biały twaróg,  jogurt naturalny,  kefir  maślanka  mleko UHT,  sery topione i żółte w dużej ilości,  serki smakowe, serki słodkie,  jogurty owocowe słodzone,  desery mleczne

7 Powinny występować w co najmniej jednym posiłku w ciągu dnia, ale nie więcej niż 2-3 porcje. Są one produktami bogatymi w łatwo przyswajalne żelazo, pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B. Ryby, drób, jajka, chude mięso Dobre i zdrowe produktyNiedobre, niezdrowe produkty  mięso, wędliny: cielęcina, drobiowe, wołowina, wieprzowina, wędliny chude i dobrej jakości; mięsa głównie duszone, pieczone, gotowane  ryby: ryby wędzone, jak makrela, szczególnie ryby morskie  jajka  mięso i wędliny nie najlepszej jakości: parówki, tłuste kiełbasy, tłuste mięso, wędliny wysokoprzetworzone np. mortadele, oparte na mielonym mięsie, pasztety, pasztetowe, wędliny z dużą zawartością substancji chemicznych (warto czytać etykiety); nie powinny dominować mięsa smażone

8  Tłuszcze powinny stanowić jedynie dodatek do żywności!  Tłuszcz w diecie powinien pochodzić z ryb, orzechów i olejów roślinnych (rzepakowego, słonecznikowego, oliwy z oliwek); Tłuszcze Dobre i zdrowe produktyNiedobre, niezdrowe produkty  masło pełne, oliwa z oliwek, olej z pestek winogron, olej rzepakowy, olej słonecznikowy  nasiona: słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni, sezam  orzechy i migdały  wysokorafinowane oliwy, margaryny niskiej jakości, tłuszcze zwierzęce

9 Cukry i słodycze Dobre i zdrowe produktyNiedobre, niezdrowe produkty  cukier trzcinowy, melasa, syrop klonowy, miód naturalny, marmolady niskosłodzone  słodycze naturalne: suszone owoce (śliwki, rodzynki, żurawina, jabłka, figi, morele, daktyle…), batony z bakalii i płatków zbożowych  ciasta “domowe” na bazie mąk mieszanych, w tym razowych, z cukrem trzcinowym lub miodem, ciastka owsiane,  na podwieczorek powinny dominować owoce  Cukier nie dostarcza żadnych witamin i składników mineralnych, a jego nadmiar prowadzi do odkładania w organizmie tkanki tłuszczowej.  słodycze: cukierki, lizaki, czekolady, batony, wafelki, bardzo słodkie ciastka, masła czekoladowe, drożdżówki  biały cukier,  zmniejszenie ilości kisielu i budyniu z proszku,

10 Napoje Dobre i zdrowe produktyNiedobre, niezdrowe produkty  czysta woda,  kompoty naturalne,  soki owocowe i warzywne niedosładzane,  herbaty ziołowe (koperkowa, rumiankowa, z lipy, melisa…),  herbaty owocowe bez sztucznych aromatów (żurawinowa, z dzikiej róży, malinowa),  herbata imbirowa, cynamonowa, roiboos  woda z wysokosłodzonym sokiem owocowym,  herbaty słodzone dużą ilością cukru białego,  napoje gazowane,  napoje owocowe, w których zawartość owoców jest znikoma,  wody smakowe,  herbaty rozpuszczalne

11 Inne produkty stosowane do przygotowania posiłków Dobre i zdrowe produktyNiedobre, niezdrowe produkty  zioła i przyprawy pojedyncze: bazylia, tymianek, oregano, kminek, cząber, estragon, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir, rozmaryn, czosnek, cynamon, kardamon  zielenina: koperek, natka pietruszki, szczypiorek, kiełki  czyste suszone warzywa  sól morska  chrzan  produkty zawierające wzmacniacze smaku, np glutaminian sodu: kostki rosołowe, wegety, ziarenka smaku, niektóre mieszanki ziołowe, gotowe sosy, sosy w proszku, zupy w proszku  majonez, keczup, koncentraty w dużej ilości  produkty, które zawierają konserwanty chemicznie np. benzoesan sodu  sól w dużych ilościach

12 Aktywność fizyczna Aktywność ruchowa jest nieodłącznym atrybutem życia człowieka. Odpowiednio dobrana, duża aktywność ruchowa sprzyja rozwojowi organizmu, pomnażaniu i zachowaniu zdrowia. Ruch rozwija mięśnie, wpływa na prawidłowy wzrost i kształt kości, rozwija układ krążeniowo – oddechowy, podnosi sprawność i wydolność fizyczną. Niewydolność ruchu powoduje, że rosnący organizm nie osiąga pełni rozwoju: ma mniejszą pojemność płuc, mniejszą wydolność fizyczną, słabsze mięsnie, gorszy refleks i koordynację ruchów.

13 Aktywność fizyczna Długie przesiadywanie przy komputerze obciąża zarówno ciało, jak i psychikę. Przez wiele godzin siedzi się w jednej pozycji, powtarza te same ruchy dłońmi, ma wzrok wbity w ekran. To sprawia, że odczuwa się zmęczenie i ból w różnych częściach ciała. Długotrwałe siedzenie przy komputerze skutkuje nie tylko drobnymi dolegliwościami. Mało aktywny tryb życia –spędzając większość dnia przy komputerze – zwiększa ryzyko poważnych chorób, m.in. nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, choroby zwyrodnieniowej stawów. Praca przy komputerze nie sprzyja również naturalnemu, zdrowemu widzeniu. Aktywizuje bowiem jedynie wąski zakres zdolności narządu wzroku. Monotonia widzenia przyczynia się do przeciążenia wzroku. Rozmywanie się obrazu, podwójne widzenie, uczucie suchości i pieczenia, zaczerwienienie spojówek, łzawienie oczu, wrażliwość na światło, a także pogłębianie się wad wzroku. Ponadto codzienne wielogodzinne spędzanie czasu przed telewizorem, komputerem, konsolą może spowodować groźne uzależnienie od komputera, gier, internetu.

14 Aktywność fizyczna Dobre i zdrowe sposoby spędzanie wolnego czasu Niezdrowe sposoby spędzania wolnego czasu  Codziennie: spacery, wchodzenie po schodach, pomoc w obowiązkach domowych, droga do szkoły w miarę możliwości na piechotę.  3 – 5 razy w tygodniu: rekreacja ruchowa na obiektach sportowych, jazda na rowerze, biegi lub marszobiegi  2 – 3 razy w tygodniu: ćwiczenia rozwijające siłę i wytrzymałość, ćwiczenia rozciągające, kształtujące estetykę ruchu np. taniec, pływanie, fitness  wielogodzinne korzystania z komputera, konsoli do gier  wielogodzinne oglądania TV


Pobierz ppt "Piramida zdrowego żywienia Ważne: Zróżnicowana i zbilansowana dieta oraz zdrowy styl życia są ważne dla dobrego samopoczucia i zachowania dobrej kondycji."

Podobne prezentacje


Reklamy Google