Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Przekarmianie Czynnik fizjologiczny i genetyczny.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Przekarmianie Czynnik fizjologiczny i genetyczny."— Zapis prezentacji:

1

2

3 Przekarmianie

4 Czynnik fizjologiczny i genetyczny

5 Niezdrowy styl życia

6 Czynnik psychologiczny

7 zaburzenia metabolizmu, niedoczynność tarczycy, niedoczynność kory nadnerczy

8

9 1. Jedz regularnie minimum 3 posiłki dziennie w tym koniecznie śniadanie. Zaplanuj 3 umiarkowane posiłki dziennie oraz gdy będziesz odczuwać głód, zdrowe przekąski w postaci warzyw lub owoców.

10 2. Dbaj o urozmaicanie diety Twój codzienny jadłospis powinien zawierać różnorodną żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

11 3. Jedz produkty zbożowe w każdym posiłku. Wybieraj te bogate w błonnik jak chleb razowy, chleb pełnoziarnisty kasze i płatki.

12 4. Używaj tłuszczów roślinnych. Ogranicz ilości spożywanego tłuszczu zwierzęcego jak smalec i masło. Do sałatek używaj oliwy z oliwek, olejów: słonecznikowego, sojowego. Do smażenia używaj oleju rzepakowego lub tłuszczu przeznaczonego do smażenia. Do smarowania pieczywa używaj miękkich, wysokiej jakości margaryn.

13 5. Jedz warzywa i owoce codziennie. Owoce, ze względu na dużą zawartość cukru, jedz w małych porcjach, nie więcej niż 2-3 razy dziennie, zaś warzywa jadaj do woli.

14 6. Jedz więcej ryb i roślin strączkowych Powinieneś jeść ryby co najmniej 2 razy w tygodniu, najlepiej śledzie, makrele, łososie, sardynki, tuńczyka, również z puszki. Pamiętaj, że najbardziej wartościowe są ryby morskie.

15 7. Pij mleko i przetwory mleczne codziennie. Jeżeli masz nadwagę lub wskazanie do obniżania cholesterolu i ilości tłuszczu w diecie, wybieraj mleko o obniżonej zawartości tłuszczu i jego niskotłuszczowe przetwory.

16 8. Czerwone mięso i jego przetwory jedz w umiarkowanych ilościach. Zastąp je drobiem. Wybieraj najchudsze kawałki mięsa, a nadmiar tłuszczu usuwaj.

17 9. Zachowaj umiar w jedzeniu cukru, słodyczy i spożywaniu napojów gazowanych. Ograniczaj spożywanie soli kuchennej, nie dosalaj, zastąp sól innymi przyprawami lub ziołami.

18 10. Pij wodę mineralną oraz naturalne soki warzywne i owocowe, bez dodatku cukru. Wypijaj min. 1,5 litra płynów dziennie.

19

20

21 Ruch wspomaga odchudzanie, czyli utratę tkanki tłuszczowej i utrzymanie niskiej wagi.

22 Ruch: ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie – obniża ryzyko zawału serca wzmacniając jego wydajność, umac - nia naczynia krwionośne, zwiększając poziom dobrego cholesterolu i zmniejszając poziom trójglicerydów, odciąża trzustkę, która produku je w konsekwencji mniej insuliny.

23 Ćwiczenia fizyczne budują mięśnie, które same w sobie spalają bardzo dużo kalorii, zatem przyspiesza się metabolizm oraz zmniejsza ryzyko otyłości.

24 Ruch powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi. Wzmacnia system immunologiczny – dzięki wysiłkowi fizycznemu organizm odbudowuje naturalną zdolność ciała do radzenia sobie z wirusami, gorączką i infekcjami. Ruszając się, wzmacniamy kości i stawy.

25 Regularne ćwiczenia redukują nagromadzony stres, organizm dotlenia się i relaksuje, a do krwi wydzielają się endorfiny – hormony szczęścia, ciało ma więcej energii i lepiej regeneruje się w trakcie snu.

26 Ćwiczenia podnoszą sprawność i wydajność umysłową – myślenie jest szybsze, a fakty lepiej kojarzone oraz zapamiętywane.

27 Skóra staje się zdrowsza i gładsza - pocąc się podczas ćwiczeń, pozbywamy się nagromadzonych w porach toksyn. Ćwiczenia poprawiają sylwetkę, pomagają utrzymać prostą postawę, modelują i wzmacniają mięśnie. Wysiłek fizyczny poprawia samopoczucie, dzięki temu wzrasta samoocena, poczucie satysfakcji i dobry nastrój.

28

29 Cukrzyca Bezdech nocny Astma Miażdżyca Niewydolność serca Bóle stawów Zwyrodnienia kości

30 Złamania Zwichnięcia Płaskostopie Rozstępy Udar serca Zawał serca

31 Posiłki Aby pomóc Wam w walce z nadwagą i otyłością przedstawimy teraz jadłospis na jeden dzień dla nastolatka.

32 Śniadanie 435 kcal pieczywo żytnie- 3 kromki (60 kcal) masło- 10 dag (100 kcal) wędlina- 4 plasterki (120 kcal) pomidor- 10 dag (25 kcal) herbata - (0 kcal) łyżeczka cukru- (40 kcal) sok pomarańczowy- (50 kcal) owoc- np. brzoskwinia- (40 kcal)

33 Drugie śniadanie 330 kcal drożdżówka z serem- (200 kcal) owoc- np. banan- (70 kcal) sok wieloowocowy- (60 kcal)

34 Obiad 550 kcal zupa jarzynowa- (150 kcal) ziemniaki- (70 kcal) pieczeń duszona- (300 kcal) surówka ze świeżej marchwi- (30 kcal)

35 Podwieczorek 410 kcal sernik- 1 porcja- (350 kcal) kompot z agrestu- 60 kcal)

36 Kolacja 355 kcal sałatka z warzyw- (65 kcal) wędlina, 5 dag- (60 kcal) masło-10 dag (100 kcal) chleb pszenno-żytni- 2 kromki- (90 kcal) herbata - (0 kcal) łyżeczka cukru- (40 kcal)


Pobierz ppt "Przekarmianie Czynnik fizjologiczny i genetyczny."

Podobne prezentacje


Reklamy Google