Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Uczestnicy projektu: Patrycja Nieckarz Agnieszka Molik Barbara Jabłońska Natalia Hulak Małgorzata Zając Paulina Ozimek Opiekun projektu: Aneta Lichacz.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Uczestnicy projektu: Patrycja Nieckarz Agnieszka Molik Barbara Jabłońska Natalia Hulak Małgorzata Zając Paulina Ozimek Opiekun projektu: Aneta Lichacz."— Zapis prezentacji:

1 Uczestnicy projektu: Patrycja Nieckarz Agnieszka Molik Barbara Jabłońska Natalia Hulak Małgorzata Zając Paulina Ozimek Opiekun projektu: Aneta Lichacz

2 Szlachetne zdrowie, Nikt się nie dowie, Jako smakujesz, Aż się zepsujesz. Jan Kochanowski

3 Wyniki z przeprowadzonej ankiety na temat nawyków żywieniowych uczniów gimnazjum 1.Ponad połowa uczniów (55%) twierdzi, iż ważne jest dla nich zdrowe odżywianie. 2.Najwięcej uczniów z naszego gimnazjum je drugie śniadanie (34%), a najmniej podwieczorek (12%). 3. Duża liczba ankietowanych (65%) je owoce i warzywa 1-2 razy w ciągu dnia % ankietowanych zjada swój ostatni posiłek 1-2 godzin przed snem, a aż 7% bezpośrednio przed snem % uczniów spożywa przetwory mleczne i pije mleko w ciągu dnia w jednym posiłku. 6. Duża część uczniów (56%) twierdzi, że raczej prowadzi zdrowy tryb życia.

4

5

6 Wnioski z przeprowadzonej ankiety na temat funkcjonowania stołówki szkolnej 1.Duża liczba uczniów naszego gimnazjum uczęszcza na stołówkę. Jak wynika z przeprowadzonej ankiety aż 90%. 2.Prawie ¾ osób uczęszczających na stołówkę jest zadowolonych z menu. 3.81% ankietowanych uważa, że owoce powinny być podawane codziennie. 4.Nasi ankietowani, zapytani,, Co chciałbyś zmienić w naszej stołówce? odpowiedzieli, że chcieliby, aby codziennie dostawali coś do picia. 5.Uczniowie uważają, że jedzenie na stołówce jest świeże.

7

8

9 Wyniki z przeprowadzonej ankiety na temat oczekiwań uczniów względem sklepiku szkolnego 1. Większość uczniów naszego gimnazjum robi zakupy w szkolnym sklepiku co najmniej kilka razy w tygodniu % młodzieży w naszym gimnazjum przeznacza tygodniowo od 3zł do 10zł na zakupy. 3. Połowa uczniów gimnazjum wybiera produkty czekoladowe tj. batony i wafelki spośród dostępnego asortymentu. 4. Niepokojące jest to, iż znaczna ilość ankietowanych częściej kupuje napoje gazowane niż soki owocowe.

10 5. Większość gimnazjalistów jest za tym, aby w sklepiku były owoce. 6. Młodzież naszego gimnazjum jest zadowolona z faktu, iż w okresie letnim w sklepiku są lody % ankietowanych uważa, że w sklepiku powinny być drożdżówki. 8. Połowa uczniów chętnie kupowałaby bakalie (orzeszki, suszone owoce).

11 Etykieta źródłem informacji… czyli … "widziały gały, co brały Wszystkie produkty spożywcze muszą być oznakowane. Tak każe prawo. Podstawowe informacje, jakie powinny znaleźć się na etykiecie to : - nazwa produktu, - lista występujących składników, - termin przydatności do spożycia, - sposób przyrządzenia, - dane o producencie, - masa netto lub liczba sztuk, - warunki przechowywania, - partia produkcyjna.

12 GDA, czyli wskazane dzienne spożycie

13 Przykładowy jadłospis dla nastolatka Pierwsze śniadanie: pieczywo żytnie – 3 kromki (60 kcal ) masło – 10 dag (100 kcal ) wędlina – 4 plasterki ( 120 kcal ) pomidor – 10 dag ( 25 kcal ) herbata – ( 0 kcal ) łyżeczka cukru – ( 40 kcal ) sok pomarańczowy – (50 kcal ) owoc – np. brzoskwinia ( 40 kcal ) razem: 435 kcal Drugie śniadanie: drożdżówka z serem – ( 200 kcal ) banan – ( 70 kcal ) sok wieloowocowy – ( 60 kcal ) razem: 330 kcal Obiad: zupa jarzynowa – ( 150 kcal ) ziemniaki – ( 70 kcal ) pieczeń duszona – ( 300 kcal ) surówka ze świeżej marchwi – ( 30 kcal ) razem: 550 kcal Podwieczorek: sernik – 1 porcja – ( 350 kcal ) kompot z agrestu – ( 60 kcal ) razem :410 kcal Kolacja: sałatka z warzyw ( 65 kcal ) wędlina – 10 dag ( 120 kcal ) masło – 10 dag ( 100 kcal ) razem: 285 kcal RAZEM: 2010 kcal

14 Gazetka tematyczna Żyj zdrowo, jedz kolorowo

15 Konkurs Żyj zdrowo, jedz kolorowo! Najciekawszym działaniem realizowanym w ramach projektu był konkurs międzyklasowy przygotowany dla uczniów gimnazjum. W czasie występu przeprowadzono atrakcyjne dla oglądających konkurencje.

16 Dmuchanie balonów

17 Zdobywanie owoców

18 Wyklejanie piramidy żywienia

19 Rozpoznawanie składników pokarmowych za pomocą zmysłów

20 Tor sprawnościowy

21 Nasze wspaniałe jury

22 I miejsce - kl. III

23 II miejsce – kl. II

24 III miejsce - kl. I

25 Nawiązanie współpracy z pielęgniarką, przygotowanie punktu do mierzenia tętna i ciśnienia krwi

26 Realizacja projektu umożliwiła nabycie pożądanych społecznie postaw: odpowiedzialności, umiejętności współpracy w grupie, terminowości, kreatywności, prezentacji wyników. Podsumowanie

27 Dziękujemy Radzie Rodziców i sklepikowi szkolnemu za ufundowanie nagród

28 Dziękujemy za uwagę


Pobierz ppt "Uczestnicy projektu: Patrycja Nieckarz Agnieszka Molik Barbara Jabłońska Natalia Hulak Małgorzata Zając Paulina Ozimek Opiekun projektu: Aneta Lichacz."

Podobne prezentacje


Reklamy Google