Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Jakość produktów ekologicznych. Jak produkowana jest żywność ekologiczna Nie używa się nawozów sztucznych Nie stosuje syntetycznych środków ochrony roślin.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Jakość produktów ekologicznych. Jak produkowana jest żywność ekologiczna Nie używa się nawozów sztucznych Nie stosuje syntetycznych środków ochrony roślin."— Zapis prezentacji:

1 Jakość produktów ekologicznych

2 Jak produkowana jest żywność ekologiczna Nie używa się nawozów sztucznych Nie stosuje syntetycznych środków ochrony roślin Rolnik ekologiczny chroni środowisko naturalne- produkuje w harmonii z przyrodą Zwierzęta są hodowane w systemie półwolnościowym Nie stosuje się w produkcji wspomagaczy tuczu – hormonów i antybiotyków Proces produkcji i sprzedaż jest pod kontrolą dwóch niezależnych inspekcji

3

4 4 Porównanie pozostałości pestycydów w płodach rolnych z różnych typów systemów produkcji rolniczej w różnych krajach[Rembiałkowska 2008] Rolnictwo ekologiczne Rolnictwo integrowane Rolnictwo konwencjo- nalne Kraj% prób z pozostałoś- ciami % prób z pozostałośc iami USA Szwecja Polska Belgia 4 12 brak danych 49 1 USDA (Baker et al. 2002) 2 Monitoring narodowy w żywności pochodzenia roślinnego Urzędowa kontrola krajowej żywności pochodzenia roślinnego FSCA – FAVY 2001; badania wielkoskalowe 1995 – 2001

5 Motywy zakupu produktów ekologicznych Większa wartość zdrowotna Spożywanie żywności produkowanej metodami ekologicznymi jest najtańszą formą profilaktyki zdrowotnej …

6 Świadomy wybór konsumenta – wspieranie w ten sposób różnych form ochrony przyrody Motywy zakupu produktów ekologicznych Ponad połowa konsumentów w krajach skandynawskich ten motyw uznała za najważniejszy bodziec do zakupu żywności ekologicznej

7 Wyróżniki produktów ekologicznych Jakość Sposób produkcji Kontrola i znakowanie Zielononóżka kuropatwiana

8 Chów przemysłowy czas tuczu dni podatność na stres wysoka żywienie skoncentrowanymi paszami przemysłowymi – opartymi na białku sojowym często GMO wysoka wydajność rzeźna wspomaganie tuczu linia 990 pbz wbp

9 Stare rasy Puławska Złotnicka pstra czas tuczu 300 dni żywienie paszami gospodarskimi, w tym zielonkami systemy półwolnościowe odporność na stres profilaktyka zdrowotna

10 W przetwórstwie Bez chemicznych konserwantów (tylko sól peklująca i witamina C) Bez sztucznych wypełniaczy (fosforany*, kleik sojowy np.Wyroby wędlinopobne * powoduje to zakłócenie równowagi między wapniem a fosforanami i źle wpływa na proces budowy kości; zbyt duże stężenie konserwujących fosforanów zaburza wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego

11 S z y n k a w i e p r z o w a Mięso wieprzowe kl. I 80,00 kg Mięso wieprzowe kl. III 20,00 kg Polifosforan 0,45 kg Karagen 1,00 kg Cukier 0,80 kg Izolat białka sojowego (SUPRO 595, IPSO MRd) 3,00 kg Mąka ziemniaczana 1,00 kg Askorbinian sodu 0,10 kg Przyprawy 0,20 kg Glutaminian sodu 0,20 kg Woda 80,00 kg Oto przykłady receptur wyrobów produkowanych przez współczesne zakłady mięsne

12 Oto przykłady receptur wyrobów produkowanych przez czołowe polskie zakłady mięsne

13 OGŁOSZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 14 września 2006 roku w sprawie wniosków o rejestrację nazw Kiełbasa jałowcowa jako gwarantowana tradycyjna specjalność 4. Metoda produkcji Składniki: Surowce mięsne (na 100 kg produktu) - mięso wieprzowe kl. I o zawartości tłuszczu do 15 % – 20 kg - mięso wieprzowe kl. IIA o zawartości tłuszczu do 20 % – 50 kg - mięso wieprzowe kl. III – mięso ścięgniste o zawartości tłuszczu do 25 % – 20 kg - tłuszcz drobny twardy – 10 kg Dodatki (na 100 kg produktu) - pieprz naturalny – 0,17 kg - jałowiec – 0,12 kg - cukier – 0,20 kg Rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 Kiełbasa jałowcowa (Nr: 11/2006/GTS

14 Kiełbasa jałowcowa jako gwarantowana tradycyjna specjalność

15 Konwencjonalny zupa – krem z pieczarek (zupa w proszku) Herkömmliche Champignoncreme Suppe Ekologiczna zupa – krem z pieczarek (zupa w proszku) Öko-Champignoncreme Suppe Składniki: Odtłuszczone mleko w proszku, Mąka pszenna, Olej roślinny (utwardzony) Modyfikowana mąka ziemniaczana 1, Ekstrat z pieczarek Sól jodowana Substancje wzmacniające smak: glutaminian sodu 1 (E 621), Pieczarki Champignons Przetwory mleczno-białkowy, Przyprawy i zioła, Aromat Regulator kwasowości Kwasek cytrynowy (E 330) Składniki: Mleko pełnotłuste w proszku 2, Mąka orkiszna, jęczmienna i owsiana pełnoziarnista 2, Sól morska, Mąka ziemniaczana 2, Pieczarki 2, Miso 2 (przyprawy na bazie soji, jęczmienia i ryżu) Borowiki w proszku 2, Cebula 2, Przyprawy i zioła 2 Różnice Źródło: NRW-Bro-schüre zur EU-Öko-Verordnung (1. Auflage, 2001):

16 Mleko ekologiczne w niemiec

17 Ministerstwo Rolnictwa Jednostki certyfikujące (11) Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Rolnik Polskie Centrum Akredytacji Kontrola i akredytacja Kontrola jednostek certyfikujących oraz producentów (rolników) Wydawanie upoważnień Nadzór nad systemem rolnictwa ekologicznego Kontrola i certyfikacja CDR Brwinów O/Radom Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach Instytut Ochrony Roślin w Poznaniu OBSŁUGA ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO Doradztwo dla rolnictwa ekologicznego Ośrodki Doradztwa Rolniczego (16) Koordynacja Kwalifikowanie środków produkcji Nadzór nad systemem rolnictwa ekologicznego Nadzór nad systemem rolnictwa ekologicznego – wspieranie rozwoju

18 Baba z chleba żytniego Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły Powidła krzeszowskie Ser Koryciński "Swojski" Domowy ser parzony z kminkiem Produkty tradycyjne – z jakich surowców?

19 Obrót żywnością ekologiczną -35mld -Polsce ok. 500mln.zł.(udział w rynku- 0,5%) W Niemczech prawie -15% W rejonie Norymbergii udział żywności ekologicznej -25%; -uruchamiane są specjalne programy wsparcia ekolog. do zbiorowego żywienia(dofinansowanie szpitali, stołówek)


Pobierz ppt "Jakość produktów ekologicznych. Jak produkowana jest żywność ekologiczna Nie używa się nawozów sztucznych Nie stosuje syntetycznych środków ochrony roślin."

Podobne prezentacje


Reklamy Google