Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej 1.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej 1."— Zapis prezentacji:

1 Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej 1

2 Typy firm kateringowych Handlowe Hotele Restauracje Kawiarnie Bary i puby Bary Fast Food Catering zewnętrzny Przemysłowe Catering na umowę Wojsko Catering w samolotach Opieka społeczna Stołówki pracownicze Placówki wychowawcze 2

3 Handlowe Handlowe - Hotele Tanie hotele Bed and Breakfast Jednogwiazdkowe Dwugwiazdkowe Trzygwiazdkowe Czterogwiazdkowe Pięciogwiazdkowe Hotel Buri Al. W Dubaju 3

4 Handlowe - Restauracje 1.Fine dinning 2.Proste dania 3.Bistro 4.Brassiere 5.Narodowe 4

5 Dobre rady Gordona Ramsay na ciągły sukces restauracji Kliknij przycisk play aby zobaczyć wideo 5

6 1. Fine dining Zwykle mała karta dnia Uroczyste otoczenie Innowacyjne usługi Wytworne 6

7 Michelin Star Chefs Król kuchni Kliknij przycisk play aby odtworzyć 7

8 2. Żywienie codzienne Różne style i rodzaje żywności Różne otoczenie Przystępne ceny Jedzenie serwowane cały dzień 8

9 3. Bistro Różne style i rodzaje jedzenia Nieformalne spotkania Konkurencyjne ceny 9

10 4. Brasserie Podobne do bistro Zwykle dołączone do większych zakładów Mniej formalne otoczenie 10

11 5. Restauracje narodowe Bardzo popularne Oferują szeroki zakres kuchni międzynarodowych, np. menu indyjskie i azjatyckie 11

12 Komercyjne - Kawiarnie Małe placówki gastronomiczne Oferują szeroki zakres napojów i przekąsek 12

13 Jak zrobić zawiniętą kanapkę? Kliknij w obrazek powyżej aby zobaczyć wideo 13

14 Komercyjne - Bary & Puby / Gastro-puby Szeroki zakres ofert Zależne od lokalizacji np. centrum miasta bądź malownicza wieś Gastro puby są bardziej nowoczesne i oferują bardziej innowacyjne jedzenie 14

15 Komercyjne – Restauracje Fast Food Wspólną cechą jest brak sztućców i naczyń Klienci jedzą jedzenie palcami wprost z jednorazowego pojemnika Zatrudnieni: Niskie kwalifikacje W niepełnym wymiarze czasu Nienadające się dla młodych ludzi, których marzeniem jest zostać szefem kuchni 15

16 Typy restauracji fast-food: 1. Zamawianie przy ladzie Po przygotowaniu jedzenie jest przynoszone do stolika Płatność przy zamawianiu lub po posiłku 2. Zabieranie jedzenia z lady Klient płaci, siada i je (restauracje samoobsługowe) 16

17 Inne rodzaje fast foodów Klienci zabierają gotowe porcje Klienci nakładają sobie sami z pojemników Klienci obsługują się przy ladzie 17

18 Często stosowany na imprezach, jak np. na weselach. Komercyjne – Catering zewnętrzny 18

19 Przemysłowe – Catering na umowę Zaopatrzenie w jedzenie i picie zgodne z warunkami umowy Działanie na dużą skalę w określonym czasie i za określoną stawkę Catering przemysłowy np. pracownicy stołówki Szpitale, szkoły itp. Oferuje szeroki zakres możliwości rozwoju pracowników 19

20 Przemysłowe 20 Sektor publiczny Siły zbrojne Edukacja Opieka społeczna Pracownicy stołówki

21 Społeczne 21 Oferują stabilną karierę Długoterminowe zatrudnienie Często tylko w krajach pochodzenia

22 Przemysłowe – Catering w samolotach Duża skala cateringu w branży lotniczej Lekkie przekąski w pięciogwiazdkowych samolotach podawane do obiadu 22


Pobierz ppt "Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej 1."

Podobne prezentacje


Reklamy Google