Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr."— Zapis prezentacji:

1 ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr inż. E. Skorupa, dr n. przyr. E. Karczmarewicz Zakład Biochemii i Medycyny Doświadczalnej

2 WSTĘP Otyłość jest istotnym zagrożeniem dla zdrowia i życia, a jej występowanie w krajach wysoko rozwiniętych i rozwijających gwałtownie wzrasta.

3 PRZEPROWADZONE BADANIA Badanie na modelu zwierzęcym: Badanie na modelu zwierzęcym: przeprowadzone przez Zemela i współpracowników, przeprowadzone przez Zemela i współpracowników, wykorzystano myszy transgeniczne. wykorzystano myszy transgeniczne. Badanie kliniczne: Badanie kliniczne: ten sam zespół przeprowadził badania dotyczące wpływu wapnia na proces odchudzania. ten sam zespół przeprowadził badania dotyczące wpływu wapnia na proces odchudzania.

4 BADANIA NA MODELU ZWIERZĘCYM-WYNIKI myszy te nie wykazywały tendencji do otyłości, gdy spożywały dietę standardową myszy te nie wykazywały tendencji do otyłości, gdy spożywały dietę standardową były podatne na jej rozwój pod wpływem modyfikacji dietetycznych analogicznych do tych, które powodują otyłość u ludzi były podatne na jej rozwój pod wpływem modyfikacji dietetycznych analogicznych do tych, które powodują otyłość u ludzi podawanie zwierzętom pożywienia z niską zawartością wapnia powodowało przyspieszony wzrost masy tkanki tłuszczowej podawanie zwierzętom pożywienia z niską zawartością wapnia powodowało przyspieszony wzrost masy tkanki tłuszczowej

5 z kolei dieta wysokowapniowa powodowała znaczący spadek lipogenezy, przyspieszenie lipolizy, wzrost termogenezy oraz zapobiegała przyrostowi masy tkanki tłuszczowej z kolei dieta wysokowapniowa powodowała znaczący spadek lipogenezy, przyspieszenie lipolizy, wzrost termogenezy oraz zapobiegała przyrostowi masy tkanki tłuszczowej wykazano ponadto, że istotne znaczenie ma także źródło wapnia, najlepsze efekty zaobserwowano w grupie zwierząt otrzymującej ten makroelement w postaci odtłuszczonego mleka w proszku wykazano ponadto, że istotne znaczenie ma także źródło wapnia, najlepsze efekty zaobserwowano w grupie zwierząt otrzymującej ten makroelement w postaci odtłuszczonego mleka w proszku również spożywanie przez zwierzęta z rozwiniętą już otyłością pożywienia zawierającego wysokie dawki wapnia znacznie przyspiesza proces redukcji masy ciała przy zastosowaniu restrykcji kalorycznych również spożywanie przez zwierzęta z rozwiniętą już otyłością pożywienia zawierającego wysokie dawki wapnia znacznie przyspiesza proces redukcji masy ciała przy zastosowaniu restrykcji kalorycznych

6 BADANIA KLINICZNE- MATERIAŁ I METODY czas trwania badania - 12 tygodni czas trwania badania - 12 tygodni ilość osób biorących udział w badaniu 34 otyłe osoby ilość osób biorących udział w badaniu 34 otyłe osoby Każdą z osób biorących udział w badaniu przypisano w sposób losowy do jednej z grup: grupę kontrolną stanowiły osoby otrzymujące zbilansowaną dietę redukcyjną (deficyt energetyczny 500 kcal/dzień), zawierającą mg Ca grupę kontrolną stanowiły osoby otrzymujące zbilansowaną dietę redukcyjną (deficyt energetyczny 500 kcal/dzień), zawierającą mg Ca druga grupa spożywała także dietę redukcyjną o analogicznym deficycie energetycznym z tym,że w jej skład wchodziły 3 porcje jogurtu, a całkowita wartość Ca wynosiła ok mg/dzień druga grupa spożywała także dietę redukcyjną o analogicznym deficycie energetycznym z tym,że w jej skład wchodziły 3 porcje jogurtu, a całkowita wartość Ca wynosiła ok mg/dzień

7 BADANIA KLINICZNE-WYNIKI ubytek masy ciała stwierdzono w obydwu grupach, ubytek masy ciała stwierdzono w obydwu grupach, całkowity ubytek masy tkanki tłuszczowej był o 62% większy u osób z grupy spożywającej jogurt w porównaniu do grupy kontrolnej całkowity ubytek masy tkanki tłuszczowej był o 62% większy u osób z grupy spożywającej jogurt w porównaniu do grupy kontrolnej obwód w talii w grupie osób z grupy spożywającej jogurt zmniejszył się średnio o 3,99 cm, podczas gdy w grupie kontrolnej jedynie o 0,58 cm. obwód w talii w grupie osób z grupy spożywającej jogurt zmniejszył się średnio o 3,99 cm, podczas gdy w grupie kontrolnej jedynie o 0,58 cm.

8 PODSUMOWANIE w badaniach nie stwierdzono negatywnego wpływu spożywanych produktów mlecznych na profil lipidowy osób badanych. w badaniach nie stwierdzono negatywnego wpływu spożywanych produktów mlecznych na profil lipidowy osób badanych. uzyskano natomiast polepszenie wrażliwości tkankowej na insulinę, poprawę metabolizmu glukozy oraz ciśnienia tętniczego w grupach konsumujących produkty mleczne. uzyskano natomiast polepszenie wrażliwości tkankowej na insulinę, poprawę metabolizmu glukozy oraz ciśnienia tętniczego w grupach konsumujących produkty mleczne. kluczowe znaczenie w anty-otyłościowym efekcie wapnia odgrywa źródło tego pierwiastka. Spożycie mleka i produktów mlecznych daje lepsze wyniki zarówno w zapobieganiu rozwojowi otyłości jak i przyspieszaniu utraty tkanki tłuszczowej w trakcie diet redukcyjnych w porównaniu z analogiczną ilością wapnia nieorganicznego (suplementy) kluczowe znaczenie w anty-otyłościowym efekcie wapnia odgrywa źródło tego pierwiastka. Spożycie mleka i produktów mlecznych daje lepsze wyniki zarówno w zapobieganiu rozwojowi otyłości jak i przyspieszaniu utraty tkanki tłuszczowej w trakcie diet redukcyjnych w porównaniu z analogiczną ilością wapnia nieorganicznego (suplementy)

9 Otyłość stanowi obecnie istotny problem zdrowotny i społeczny. Odpowiednie spożycie mleka i przetworów mlecznych może być jednym z elementów profilaktyki otyłości i jej zdrowotnych powikłań w postaci cukrzycy typu 2, zaburzeń sercowonaczyniowych i innych. Badania te zostały przeprowadzone w ciągu ostatnich 4 lat, wymagają jeszcze potwierdzenia i dlatego nie należy oczekiwać, że odpowiednie spożycie wapnia rozwiąże wszystkie problemy związane z otyłością.

10 Dziękuję za uwagę.


Pobierz ppt "ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr."

Podobne prezentacje


Reklamy Google