Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Czy wapń może wspomagać terapię odchudzającą ? Artur Grzywacz, Jadwiga Konieczna Koło Naukowe Technologów Żywności-Sekcja Dietetyków Wydział Nauk o Żywności.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Czy wapń może wspomagać terapię odchudzającą ? Artur Grzywacz, Jadwiga Konieczna Koło Naukowe Technologów Żywności-Sekcja Dietetyków Wydział Nauk o Żywności."— Zapis prezentacji:

1 Czy wapń może wspomagać terapię odchudzającą ? Artur Grzywacz, Jadwiga Konieczna Koło Naukowe Technologów Żywności-Sekcja Dietetyków Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskeigo

2 Rola wapnia w odchudzaniu Na podstawie: Calcium and Dairy Acceleration of Weight and Fat Loss during Energy Restriction in Obese Adults. Michael B. Zemel, Warren Thompson,Anita Milstead,Kristin Morris, and Peter Campbell. OBESITY RESEARCH Vol. 12 No. 4 April 2004 Cel badań: Określenie rezultatów związanych ze zwiększonym spożyciem Ca i produktów mlecznych podczas diety redukcyjnej Płeć27 kobiet; 5 mężczyzn Wiek49±6 BMI (kg/m2)34,9±4,3 LDL cholesterol (mg/dL)140±32 HDL cholesterol (mg/dL)46±11 Triglicerydy (mg/dL)142±63 Charakterystyka badanej populacji

3 Schemat Badań Dane na podstawie: Calcium and Dairy Acceleration of Weight and Fat Loss during Energy Restriction in Obese Adults. Michael B. Zemel, Warren Thompson,Anita Milstead,Kristin Morris, and Peter Campbell. OBESITY RESEARCH Vol. 12 No. 4 April 2004 PODZIAŁ POPULACJI I GRUPA kontrolna ( dieta niskowapniowa) 10 osób Dieta redukcyjna 500 kcal Suplementacja : placebo; Spożycie wapnia w DRP mg Ca/d.. Utrata masy ciała: 6,4 2,5 % II GRUPA (dieta wysokowapniowa) 11 osób Dieta redukcyjna 500 kcal Suplementacja :800 mg Ca/d, Łączne spożycie wapnia mg/d Utrata masy ciała: 8,6 1,1 % III GRUPA (dieta bogata w przetwory mleczne ) 10 osób Dieta redukcyjna 500 kcal Suplementacja : placebo Spożycie wapnia w DRP mg/d Utrata masy ciała: 10,9 1,6%

4 Wnioski Dane na podstawie: Calcium and Dairy Acceleration of Weight and Fat Loss during Energy Restriction in Obese Adults. Michael B. Zemel, Warren Thompson,Anita Milstead,Kristin Morris, and Peter Campbell. OBESITY RESEARCH Vol. 12 No. 4 April 2004 U wszystkich osób podczas stosowania diety redukującej zaobserwowano spadek masy ciała (m.c.) i zawartości tkanki tłuszczowej (FM); Spadek m.c. i zawartości FM był znacznie większy wśród osób z grupy spożywającej produkty mleczne, nieco mniejszy wśród osób z grupy stosującej suplementację Ca; Wyniki uzyskane wykazały, że większe spożycie Ca przyspiesza utratę m.c i FM przy ograniczeniu energii w diecie; Spadek m.c. i zawartości tkanki tłuszczowej był znacznie większy wśród osób z grupy spożywającej produkty mleczne, nieco mniejszy wśród osób z grupy stosującej suplementację Ca; Wykazano znacznie większy efekt antyotyłościowy gdy źródłem Ca były produkty mleczne, a nie wapń nieorganiczny (suplementacja).

5 Cel pracy W związku z powyższym postanowiliśmy określić: Czy podejmowane przez studentów w celach odchudzających, diety alternatywne odchudzające (Atkinsa, wegetariańska i niskoenergetyczna ) są wystarczającym źródłem wapnia mającego m.in.. wspomagać odchudzanie w jadłospisie?

6 Charakterystyka populacji i schemat badań ParametryGrupa stosująca terapię odchudzającąGrupa kontrolna (GK) n10 (K:8,M:2 ) Wiek20-25 BMI (kg/m 2 ) 23,6±1,620,1±1,3 Rodzaj diety Atkinsa (AT), Wegetariańska (WE), Niskoenergetyczna (NE) Brak modyfikacji sposobu żywienia

7 Metody badań 1)Ocena sposobu żywienia (podaż energii i Ca), metodą przygotowanego w tym celu kwestionariusza częstości spożycia (FFQ) 2)Ocena współczynników zmienności, gęstości odżywczej racji pokarmowych INQ przy wykorzystaniu programu Statistica 6.0 PL –INQ = wartości nieprawidłowe: INQ 1,15 wartości prawidłowe : 0,85

8 Charakterystyka stosowanych diet Dieta Atkinsa – AT- dieta wysokotłuszczowa, bogatoenergetyczna. Źródło Ca: sery żółte i topione, mleko 3,5% tł. oraz śmietanka 30%; Wegetariańska – ograniczenie podaży produktów zwierzęcych. Źródło Ca: nasiona roślin strączkowych, pieczywo; Niskoenergetyczna - NE – dieta ograniczająca spożycie tłuszczu. Źródło Ca: ser twarogowy chudy, mleko 2% tł. oraz jogurt naturalny; Dieta grupy kontrolnej – GK - brak modyfikacji sposobu żywienia, restrykcji żywieniowych. Źródło Ca: sery żółte, mleko 2% tł. i jogurt naturalny.

9 WYNIKI BADAŃ- ocena podaży wapnia i energii w redukcyjnych dietach alternatywnych Średnia podaż Ca w diecie [mg] Współczynnik zmienności Podaż energii w diecie [kcal] INQ [Wskaźnik gęstości żywieniowej] AT 2245± ,78±0,16 WE 370± ,43±0,07 NE 1066± ,3±0,7 GK 1595± ,53±0,8 Poziom zalecany spożycia Ca : 1200 mg

10 Zbilansowanie diety (INQ) w odniesieniu do makroskładników w DRP badanych

11 WYNIKI BADAŃ – Zależność pomiędzy spożyciem Ca a wskaźnikiem masy ciała osób stosujących alternatywne diety odchudzające r=-0,55; p<0,05; y = -0,0032x + 27,09

12 WYNIKI BADAŃ- Ilość Ca/100 kcal w badanych dietach alternatywnych

13 Wnioski 1.Diety alternatywne stosowane przez studentów w celu obniżenia masy ciała szczególnie dieta wegetariańska, nie były zbilansowane pod względem podaży Ca i charakteryzowały się jednocześnie duża zmiennością w jego podaży 2.Diety studentów charakteryzujących się wskaźnikiem masy ciała > 25kg/m 2 były całkowicie niezbilansowane w Ca. 3.Największym źródłem wapnia okazała się dieta Atkinsa, 4.Alternatywne diety stosowane przez studentów w celach redukcji masy ciała pomimo, ze mogą być wysokim źródłem Ca nie spełniają podstawowych zasad jakie winna spełniać dieta redukcyjna (są wysokoenergetyczne-dieta Atkinsa). 5.Wapń stanowiący jeden z czynników mogących wspomagać odchudzanie winien pochodzić w produktów mlecznych niskokalorycznych (odtłuszczone sery i mleko) 6.Metody redukcji masy ciała podejmowane przez studentów nie spełniają podstawowych kryteriów diet redukcyjnych.


Pobierz ppt "Czy wapń może wspomagać terapię odchudzającą ? Artur Grzywacz, Jadwiga Konieczna Koło Naukowe Technologów Żywności-Sekcja Dietetyków Wydział Nauk o Żywności."

Podobne prezentacje


Reklamy Google