Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Analiza głównych składników (PCA) Analiza czynnikowa (FA) Liniowa analiza funkcji dyskryminacyjnej (LDA) Kanoniczna analiza funkcji dyskryminacyjnej (DA)

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Analiza głównych składników (PCA) Analiza czynnikowa (FA) Liniowa analiza funkcji dyskryminacyjnej (LDA) Kanoniczna analiza funkcji dyskryminacyjnej (DA)"— Zapis prezentacji:

1

2 Analiza głównych składników (PCA) Analiza czynnikowa (FA) Liniowa analiza funkcji dyskryminacyjnej (LDA) Kanoniczna analiza funkcji dyskryminacyjnej (DA) Analiza członów końcowych (EMA) Analiza skupień (CA) Sieci neuronowe (NN)

3 Tworzy nowe wymiary danych pomiarowych i umożliwia analizę mniejszej liczby czynników niezależnych lub głównych składników opisujących informacje zawarte w systemie zmiennych.

4 Trudność w interpretacji głównych składowych Pomijanie pewnych informacji

5 Obiekty grupowane są w ten sposób, iż podobne obiekty należą do tej samej grupy oraz są wyraźnie odrębne od innych zgrupowań

6 Techniki hierarchiczne - procedury aglomeracyjne - procedury deglomeracyjne Grupa metod k-średnich Metody rozmytej analizy skupień

7 Określa zróżnicowanie pomiędzy grupami elementów nominalnych, które są opisywane zmiennymi numerycznymi.

8 Identyfikacja źródeł zanieczyszczeń chemicznych Analityczna ocena jakości niektórych produktów żywnościowych Ocena potencjału analitycznego metod łączonych z perspektywy przyszłego ujednolicenia metod w standardach międzynarodowych Ocena efektywności metod wstępnej obróbki próbek przeznaczonych do analizy na zawartość pierwiastków śladowych

9 Ocena rozmieszczenia pierwiastków w ziemiach Przetwarzanie danych pomiarowych dotyczących próbek biologicznych (np. ryb, planktonu) PCA – określenie efektywności różnych metod wstępnej obróbki próbek owoców morza analizowanych pod kątem zawartości : As, Cd, Cr, Cu, Fe, Mg, Mn, Ni, Pb, Se i Zn

10 Wodorosty Mięczaki Ryby Ssaki morskie

11 sezonowewiekowe

12

13 Produkty pochodzenia morskiego Napary i napoje herbaciane Wina i moszcz Ocet winny Koniaki Piwo Ryż

14 Stosowanie techniki PCA do analitycznej oceny stopnia zanieczyszczenia owoców morza przez toksyczne pierwiastki śladowe Na podstawie wyników można określić, w którym rejonie zbierane były np. omułki jadalne – identyfikacja zanieczyszczonych terenów, które mogą być pomocne w biomonitoringu

15 Identyfikacja pochodzenia i sposobu przygotowania na podstawie zawartych metali Napary sporządzone z czarnych herbat są wzbogacone w Mg, Mn, Al, Ca i K Istnieją znaczące różnice w składzie mineralnym naparów sporządzonych z różnym czasem parzenia


Pobierz ppt "Analiza głównych składników (PCA) Analiza czynnikowa (FA) Liniowa analiza funkcji dyskryminacyjnej (LDA) Kanoniczna analiza funkcji dyskryminacyjnej (DA)"

Podobne prezentacje


Reklamy Google