Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE PROCES - PREZENTACJA PROCES - PREZENTACJA ŻRÓDŁA OCENA Temat:

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE PROCES - PREZENTACJA PROCES - PREZENTACJA ŻRÓDŁA OCENA Temat:"— Zapis prezentacji:

1 Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE PROCES - PREZENTACJA PROCES - PREZENTACJA ŻRÓDŁA OCENA Temat:

2 1. WPROWADZENIE Co jemy? To dobre pytanie. Codziennie zjadamy Śniadanie, obiad, kolację, podwieczorek, przekąski… Zjadamy mięso, warzywa i owoce, przetwory mleczne, pieczywo i inne produkty mączne. Co z tego potrzebne jest dla naszego organizmu? Czy po naszym ciele krążą kawałeczki szyneczki i sałatki? Czy może jakieś tajemnicze substancje tworzą nasz pokarm? MENU

3 2. ZADANIE  wykorzystując netografię zamieszczoną na końcu prezentacji wyszukaj niezbędnych informacji na temat składników odżywczych – ich budowy, funkcji oraz podstawowych źródeł.  możesz korzystać tylko z jednej z wymienionych stron, możesz z kilku  przygotuj na osobnych kartkach „ściągę” zawierającą znalezione przez Ciebie informacje tak, abyś mógł z niej sprawnie korzystać w czasie lekcji i zaprezentować się klasie.  zapisz z których stron internetowych korzystałeś/aś Uwaga!! Nie kopiuj całej zawartości stron internetowych!! Wybierz najważniejsze informacje. Unikaj używania słów których nie rozumiesz!! Jeśli nie znasz stwierdzenia albo go nie używaj albo poszukaj wyjaśnienia!  zapoznaj się z prezentacją dotyczącą składników odżywczych oraz kartą pracy w zeszycie. MENU

4 Składniki pokarmowe 3. Proces: MENU

5 1. Białka Białka pełnią funkcję ……………………………………… ………………………………………. Białka zbudowane są z ………………………………………

6 Białka ……………………………………….………………

7 2. Węglowodany Cukry..…………….. ……………… - ………………… - ………………..dwucukrywielocukry - sacharoza (cukier)- …………….. - laktoza (mleko) - ………………… …………………… Węglowodany nazywane inaczej………………. pełnią funkcję …………………………… ………………………………….....

8 3. Tłuszcze Tłuszcze zbudowane są z ………………… i ……………………….. Pełnią one funkcję ……………………………………………… ………………

9 Tłuszcze …………………………..

10 4. Witaminy a)Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: …………………………… …………………………. ……………………………

11 b) Witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1 – metabolizm (niedobór – zaburzenia pracy układu nerwowego) ……………………………

12

13 5. Sole mineralne a)Makroelementy ……………………….. ………………………. ……………… ………………

14 …………………………….

15 b) Mikroelementy …………………………….

16 6. Woda

17 Piramida żywieniowa MENU

18 Netografia: a) b) c) d) e) sk%C5%82adniki_od%C5%BCywcze_bia%C5%82ka_w%C4%99glowo dany_t%C5%82uszcze.html sk%C5%82adniki_od%C5%BCywcze_bia%C5%82ka_w%C4%99glowo dany_t%C5%82uszcze.htmlhttp://www.bryk.pl/teksty/liceum/biologia/cz%C5%82owiek/ sk%C5%82adniki_od%C5%BCywcze_bia%C5%82ka_w%C4%99glowo dany_t%C5%82uszcze.html f ) 4. Proces: MENU

19 4. Ocena: Ocenie podlegają: Aktywność na lekcji (+ lub -) Notatki sporządzone przez ucznia przed lekcją: poprawność zawartych treści, dobór treści, forma opracowania (ocena z przedmiotu). MENU


Pobierz ppt "Składniki pokarmowe Spis treści: WPROWADZENIE ZADANIE PROCES - PREZENTACJA PROCES - PREZENTACJA ŻRÓDŁA OCENA Temat:"

Podobne prezentacje


Reklamy Google