Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

„Tradycja i rzemios ł o w Cukierni Belle Epoque”.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "„Tradycja i rzemios ł o w Cukierni Belle Epoque”."— Zapis prezentacji:

1 „Tradycja i rzemios ł o w Cukierni Belle Epoque”

2 Zak ł ad Belle Epoque Nasz sta ż odby ł y ś my w cukierni Belle Epoque, która znajdowa ł a si ę w Rimini. Jest to ma ł y, rodzinny zak ł ad o charakterze rzemie ś lniczym, którego w ł a ś cicielem jest Marco Casadei. Swoje wyroby sprzedaje w kawiarni znajduj ą cej si ę bezpo ś rednio przy cukierni.

3 Troch ę o produkcji… Nasz zakład produkował głównie wyroby z ciasta kruchego, francuskiego i ciasta na croissanty, którego receptura jest tajemnic ą zakładu.

4 Robi ł y ś my wiele wyrobów m.in. ró ż nego rodzaju desery, babeczki, ciasteczka, ptysie, bezy, rurki francuskie oraz croissanty.

5

6 WYROBY TRADYCYJNE Deser Santo Lore Jest to deser wykonany z ciasta francuskiego posypanego cukrem, z warstwą kremu Russel zabajone i masą biszkoptową z amaretto i orzechami. Jest udekorowany rozetkami ze śmietany, ptysiami w karmelu, kremem Russel zabajone i czekoladowym oraz orzechami.

7 WYROBY TRADYCYJNE Tiramisu – jest to deser złożony z trzech blatów biszkoptowych, nasączonych syropem kawowym i przekładanych kremem Russel zabajone oraz posypany kakao.

8 WYROBY TRADYCYJNE Biscotti – są to kruche ciasteczka w różnych kształtach, często łączone ze sobą czekoladą, marmoladą lub nugatem. Obciąga się je w czekoladzie i obsypuje kokosem, orzechami lub posypkami cukrowymi.

9 Przygotowanie ciasta kruchego na Biscotti Receptura: -5 kg masła -2,5 kg cukru -20 jaj -7,5 kg mąki pszennej typ g sody oczyszczonej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miesiarce do uzyskania jednolitej masy.

10 ETAPY PRODUKCJI CIASTEK KRUCHYCH

11 1. Wałkowanie ciasta kruchego 2. Wycinanie ciasteczek za pomocą foremek 3. Wypiek ciasteczek w temperaturze 165 stopni C przez ok minut. Następnie dekorowanie.

12 WYROBY TRADYCYJNE Ciastko Francuskie Są to kawałki ciasta francuskiego wałkowane w cukrze na płaty i szprycowane budyniem lub serem.

13 Przygotowanie ciasta francuskiego na ciastka Receptura: 1)Grunt: -1,3 kg mąka pszenna typ 00 -szczypta soli -woda 2) Tłuszcz do wałkowania: - 0,3 kg masła - 0,150 kg mąki Składniki na grunt wyrabiamy w miesiarce do uzyskania jednolitej masy, następnie wałkujemy z tłuszczem.

14 ETAPY PRODUKCJI CIASTKA FRANCUSKIEGO

15 1. Wałkowanie ciasta francuskiego 2. Smarowanie fragmentu ciasta smarówką

16 3. Zwijanie ciasta w roladę 4. Krojenie rolady na równe kawałki

17 5. Układanie zwiniętych kawałków w cukrze 6. Ugniatanie ciasta i zasypywanie cukrem

18 7. Wałkowanie ciasta na płaty 8. Szprycowanie przygotowanych płatów budyniem lub serem

19 9. Zwijanie ciastka 10. Wypiek ciastka w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15 minut. Następnie obsypanie cukrem pudrem

20 Podczas pracy…

21 Zako ń czenie sta ż u… Bardzo miło wspominamy odbyty staż w zakładzie Belle Epoque jak i pracowników, którzy zawsze byli uśmiechnięci, przyjaźni i pomocni. Bardzo wiele się nauczyłyśmy i z pewnością zdobyte umiejętności przydadzą nam się w dalszej pracy w cukierni w Polsce.


Pobierz ppt "„Tradycja i rzemios ł o w Cukierni Belle Epoque”."

Podobne prezentacje


Reklamy Google