Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

PIECZYWO CIASTA GEB ÄCK UND KUCHEN GRUPA D. STRUDEL JAB Ł KOWY DER APFELSTRUDEL JEDNA Z NAJCIEKAWSZYCH PROPOZYCJI KUCHNI NIEMIECKIEJ I AUSTRIACKIEJ. PRZEPYSZNY.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "PIECZYWO CIASTA GEB ÄCK UND KUCHEN GRUPA D. STRUDEL JAB Ł KOWY DER APFELSTRUDEL JEDNA Z NAJCIEKAWSZYCH PROPOZYCJI KUCHNI NIEMIECKIEJ I AUSTRIACKIEJ. PRZEPYSZNY."— Zapis prezentacji:

1 PIECZYWO CIASTA GEB ÄCK UND KUCHEN GRUPA D

2 STRUDEL JAB Ł KOWY DER APFELSTRUDEL JEDNA Z NAJCIEKAWSZYCH PROPOZYCJI KUCHNI NIEMIECKIEJ I AUSTRIACKIEJ. PRZEPYSZNY STRUDEL MA Z REGU Ł Y NADZIENIE SK Ł ADAJ Ą CE SI Ę Z JAB Ł EK, RODZYNEK I CYNAMONU. STRUDEL NALE Ż Y PODAWA Ć NA CIEP Ł O, NA PRZYK Ł AD PRZYBRANY BIT Ą Ś MIETAN Ą.

3 BAGIETKA – DIE BAGUETTE POPULARNA NAZWA D Ł UGIEGO I CIENKIEGO PIECZYWA, ZWANEGO TE Ż BU Ł K Ą PARYSK Ą ALBO FRANCUSK Ą. BAGIETKA UZNAWANA JEST ZA JEDEN Z SYMBOLI FRANCJI, A ZW Ł ASZCZA PARY Ż A.

4 CHLEB – DAS BROT PIECZYWO OTRZYMYWANE Z WYPIEKU CIASTA, B Ę D Ą CEGO PO ŁĄ CZENIEM M Ą KI ZBO Ż OWEJ RÓ Ż NEGO GATUNKU I WODY, PODDANEGO NAJCZ ĘŚ CIEJ FERMENTACJI, WYROBIONEGO W BOCHENKI RÓ Ż NEGO KSZTA Ł TU I WIELKO Ś CI.

5 TORT – DIE TORTE RODZAJ WYKWINTNEGO DESERU. PODSTAW Ą TORTU S Ą WARSTWY CIASTA PRZEK Ł ADANE MAS Ą. CA Ł O ŚĆ JEST ZDOBIONA.

6 P Ą CZEK – DIE KRAPFEN PULCHNE CIASTKO DRO Ż D Ż OWE Z M Ą KI PSZENNEJ W KSZTA Ł CIE NIECO SP Ł ASZCZONEJ KULI. ZAZWYCZAJ NADZIEWANE KONFITUR Ą RÓ Ż AN Ą LUB OWOCAMI, ALE TE Ż LIKIEREM, BUDYNIEM. P Ą CZEK JEST ZWYKLE LUKROWANY LUB OBSYPYWANY CUKREM PUDREM.

7 CIASTO – DER KUCHEN DESER, ZWYKLE OPARTY NA BAZIE PIECZENIA PRZETWORÓW ZBO Ż OWYCH, CUKRU, JAJEK, T Ł USZCZÓW I WODY. CIASTO TO TAK Ż E PÓ Ł PRODUKT POWSTA Ł Y NA BAZIE WW. PRODUKTÓW Z KTÓREGO PRODUKUJE SI Ę M.IN. CIASTA S Ł ODKIE.

8 BU Ł KA – DAS BRÖTCHEN ODMIANA DELIKATNEGO PIECZYWA, NAJCZ ĘŚ CIEJ PSZENNEGO, W FORMIE NIEWIELKIEJ NIECO SP Ł ASZCZONEJ KULKI O MASIE OD OKO Ł O 30 DO 100 GRAMÓW.

9 CIASTO DRO Ż D Ż OWE DER HEFEKUCHEN CHARAKTERYSTYCZNYM DODATKIEM DO CIASTA DRO Ż D Ż OWEGO JEST KRUSZONKA. W PORÓWNANIU DO INNYCH RODZAJÓW CIAST, PODSTAWOWE CIASTO DRO Ż D Ż OWE NIE ZAWIERA DU Ż O CUKRU I T Ł USZCZU.

10 BU Ł KA Z MAKIEM DAS BRÖTCHEN MIT MOHN ODMIANA DELIKATNEGO PIECZYWA, NAJCZ ĘŚ CIEJ PSZENNEGO, W FORMIE NIEWIELKIEJ, NIECO SP Ł ASZCZONEJ KULKI POSYPANA MAKIEM.

11 SERNIK DER KÄSEKUCHEN S Ł ODKIE CIASTO, W KTÓRYM JEDNYM ZE SK Ł ADNIKÓW JEST BIA Ł Y SER. ISTNIEJ Ą DWA RODZAJE PRZYRZ Ą DZENIA, MIANOWICIE TRADYCYJNY PIECZONY SERNIK LUB SERNIK NA ZIMNO.

12 CIASTO MAKARONOWE DER NUDELTEIG CIASTO PRZYRZ Ą DZANE Z M Ą KI, WODY I JAJ. MA WIELE ZASTOSOWA Ń M.IN. MAKARON ZAPIEKANY LUB PRZESMA Ż ANY Z BIA Ł YM SEREM, CUKREM I CYNAMONEM. CO CIEKAWE PIERWSZE CIASTO MAKARONOWE NIE POCHODZI Z W Ł OCH A Z CHIN.

13 TORT KAWOWY DER KAFFEEKUCHEN

14 STRUCLA MAKOWA DER MOHNSTRUDEL Ś WI Ą TECZNY DRO Ż D Ż OWY MAKOWIEC, ZAWINI Ę TY KILKA RAZY, TAK BY W PRZEKROJU UTWORZY Ł SI Ę APETYCZNY Ś LIMACZEK Z MAKU. STRUCL Ę MAKOW Ą NAJLEPIEJ PRZYGOTOWA Ć W FORMIE KEKSOWEJ.

15 BU Ł KA ORKISZOWA DAS DINKELBRÖTCHEN BU Ł KA ORKISZOWA DAS DINKELBRÖTCHEN BU Ł KA PRODUKOWANA NA DRO Ż D Ż ACH, Z MIESZANKI ORKISZOWEJ I M Ą KI PSZENNEJ. MIESZANKA ORKISZOWA ZAWIERA M Ą K Ę RAZOW Ą I P Ł ATKI Z PSZENICY ORKISZ, ZIARNO S Ł ONECZNIKA. CHARAKTERYZUJE SI Ę WYSOK Ą ZAWARTO Ś CI Ą B Ł ONNIKA.

16 TORT SACHERA DIE SACHERTORTE CZEKOLADOWE CIASTO O DOSY Ć ZBITEJ I WILGOTNEJ KONSYSTENCJI, MOCNO S Ł ODKIE, Z JEDNA WARSTW Ą KONFITURY MORELOWEJ W Ś RODKU. CA Ł Y TORT JEST RÓWNIE Ż POLANY POLEW Ą CZEKOLADOWA.

17 DROBNE CIASTKA DAS KLEINGEB ÄCK RODZAJ S Ł ODKIEGO WYROBU CUKIERNICZEGO O RÓ Ż NORODNYCH KSZTA Ł TACH, SMAKACH, WIELKO Ś CI I SPOSOBACH PRZYGOTOWYWANIA. CIASTKA S Ą MNIEJSZE OD CIAST I PRZEZNACZONE NA JEDN Ą PORCJ Ę.

18 SZARLOTKA DER APFELKUCHEN KLASYCZNY FRANCUSKI DESER Z KRUCHEGO LUB PÓ Ł KRUCHEGO CIASTA, PACHN Ą CA CYNAMONEM, PODAWANA NA ZIMNO I NA CIEP Ł O, Z LODAMI, SOSAMI, BIT Ą Ś MIETAN Ą. NAJCZ ĘŚ CIEJ PIECZE SI Ę J Ą Z JAB Ł KAMI, ALE MO Ż NA TE Ż WYKORZYSTA Ć GRUSZKI, MORELE CZY BRZOSKWINIE.

19 CIASTO KRUCHE DER MÜRBEKUCHEN RODZAJ S Ł ODKIEGO LUB WYTRAWNEGO CIASTA O KRUCHEJ STRUKTURZE. WYRABIA SI Ę Z NIEGO DROBNE CIASTKA LUB U Ż YWA SI Ę GO JAKO SPODU DO CIAST OWOCOWYCH (NP. JAB Ł ECZNIKÓW), SERNIKÓW ORAZ MAZURKÓW.

20 PIECZYWO CHRUPKIE DAS KNÄCKEBROT DOSTARCZA SPORYCH ILO Ś CI Ż ELAZA, CYNKU. JEGO ZALETAMI S Ą D Ł UGI OKRES PRZYDATNO Ś CI DO SPO Ż YCIA I NIEWIELKA KALORYCZNO ŚĆ 1 KROMKI (OKO Ł O KCAL).

21 BU Ł KA Z MAS Ł EM - DAS BRÖTCHEN UND BUTTER ODMIANA DELIKATNEGO PIECZYWA, NAJCZ ĘŚ CIEJ PSZENNEGO, W FORMIE NIEWIELKIEJ O MASIE OD OKO Ł O 30 DO 100 GRAMÓW Z DODATKIEM MAS Ł A - T Ł USZCZU Z MLEKA KROWIEGO.

22 CHLEB RAZOWY – DAS VOLLKORNBROT CHLEB RAZOWY – DAS VOLLKORNBROT ODMIANA CHLEBA WYPIEKANEGO Z PSZENNEJ, Ż YTNIEJ LUB MIESZANEJ M Ą KI RAZOWEJ, TZN. Z WYPRODUKOWANEJ PRZEZ JEDNORAZOWE GRUBE ZMIELENIE ZIARNA, ZAWIERAJ Ą CEJ OTR Ę BY.

23 CIASTO FRANCUSKIE DER BLÄTTERTEIG RODZAJ CIASTA O SPECYFICZNEJ, WARSTWOWEJ STRUKTURZE W POSTACI CIENIUTKICH LISTKÓW. NA CIE Ś CIE FRANCUSKIM MO Ż NA UK Ł ADA Ć DODATKI S Ł ODKIE LUB WYTRAWNE.

24 PIERNIK – DER LEBKUCHEN PIERNIK – DER LEBKUCHEN TWARDE CIEMNOBR Ą ZOWE CIASTO. NAZWA PIERNIK WYWODZI SI Ę OD STAROPOLSKIEGO S Ł OWA "PIERNY", CZYLI PIEPRZNY. PIERWSZY CECH PIERNIKARZY W POLSCE POWSTA Ł W KRAKOWIE.

25 BU Ł KA Z SEZAMEM DAS BRÖTCHEN MIT SESAM ODMIANA DELIKATNEGO PIECZYWA, NAJCZ ĘŚ CIEJ PSZENNEGO, W FORMIE NIEWIELKIEJ, NIECO SP Ł ASZCZONEJ KULKI POSYPANA SEZAMEM.

26 AUTORZY PREZENTACJI PIERONKIEWICZ JOANNA PI Ń SKI PIOTR PRZYBY Ł A KAROLINA RAK KATARZYNA ROJEK JUSTYNA WANDZEL KAROLINA


Pobierz ppt "PIECZYWO CIASTA GEB ÄCK UND KUCHEN GRUPA D. STRUDEL JAB Ł KOWY DER APFELSTRUDEL JEDNA Z NAJCIEKAWSZYCH PROPOZYCJI KUCHNI NIEMIECKIEJ I AUSTRIACKIEJ. PRZEPYSZNY."

Podobne prezentacje


Reklamy Google