Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

What do you eat in Poland? Co jesz w Polsce. POLISH CUISINE KUCHNIA POLSKA Polish cuisine is a style of cooking and food preparation originating from.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "What do you eat in Poland? Co jesz w Polsce. POLISH CUISINE KUCHNIA POLSKA Polish cuisine is a style of cooking and food preparation originating from."— Zapis prezentacji:

1 What do you eat in Poland? Co jesz w Polsce

2 POLISH CUISINE KUCHNIA POLSKA Polish cuisine is a style of cooking and food preparation originating from Poland. The most popular Polish dishes include: dumplings, grits, noodles, stuffed cabbage, pork chops, ground pork, stew, meat jelly, pork knuckle, soup (soup, cabbage soup, barley soup, beetroot soup, chicken soup, tomato soup, cucumber soup, soup mushroom, cooler), dishes with cabbage and potatoes, bread (rye bread, wheat), pastries, vegetables, fruits (apples, pears, various berries, currants), cottage cheese, and all kinds of meat (especially pork, poultry and beef ) prepared in various ways, and to a lesser extent, marine and freshwater fish. Specific Faworki Polish dessert is popular, there are other baked goods, including plantain, poppy cake, gingerbread or donuts. For very specific foods and beverages include tripe, pickles, sauerkraut, sour milk, buttermilk, kefir. Among the alcoholic drinks vodka was propelled from cereals and potatoes ousted former common mead. Beer in Poland hop is a traditional and common drink, but drink wine less often. A popular drink is tea often drunk with a slice of lemon and sweetened with sugar. Kuchnia polska – jest to styl gotowania i przygotowywania żywności pochodzącej z Polski. Najpopularniejsze polskie potrawy to m.in.: pierogi, kasza, kluski, gołąbki, kotlet schabowy, kotlet mielony, bigos, galareta mięsna, golonka, zupy (żurek, kapuśniak, krupnik, barszcz czerwony, rosół, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, zupa grzybowa, chłodnik), potrawy z kapusty i ziemniaków, pieczywo (chleb żytni, pszenny), ciasta, warzywa, owoce (jabłka, gruszki, rozmaite jagody, porzeczki), ser biały, jak i wszelkiego rodzaju mięsa (głównie wieprzowina, drób i wołowina) rozmaicie przygotowane, oraz w mniejszym stopniu ryby morskie i słodkowodne. Specyficznym polskim deserem są faworki, popularne są też inne wypieki, w tym babka, makowiec, sernik, pierniki czy pączki. Do bardzo specyficznych potraw i napojów należą flaki, ogórki kiszone, kapusta kiszona, zsiadłe mleko, maślanka, kefir. Wśród napojów alkoholowych wódka pędzona ze zbóż i ziemniaków wyparła rozpowszechniony niegdyś miód pitny. Piwo, w Polsce chmielowe, jest napojem tradycyjnym i pospolitym, wino natomiast pija się rzadziej. Popularnym napojem jest herbata pita często z dodatkiem plasterka cytryny i słodzona cukrem.

3 TRADITIONAL DISHES Potrawy tradycyjne For traditional dishes include: baba Easter - also known other Slavs and Lithuanians, beetroot soup - known in various versions in other kitchens Slavic and Lithuanian white borscht (also called zalewajka) and soup, stew - made for hunting, also known in Lithuania cooler - a soup made with milk or cream with vegetables, served cold in the summer, another well-known Slavs, Czernin, pea soup, in Polish vegetables - vegetables boiled in water and served with bread crumbs in butter flushed, carp, pike Polish, eel and other freshwater fish sauerkraut and pickled cucumber, soup, buckwheat groats and a variety of other, black pudding, noodles - the dumplings and Meat dumplings (such as sauerkraut, blueberries, cottage cheese and bacon) Do potraw tradycyjnych można zaliczyć: baba wielkanocna – znana również innym Słowianom i Litwinom, barszcz czerwony – znany w rożnych odmianach w innych kuchniach słowiańskich i w litewskiej, barszcz biały (zwany też zalewajką) oraz żur, bigos – potrawa myśliwska, znana również na Litwie, chłodnik – zupa z mleka lub śmietany z warzywami, podawana na zimno latem, znana innym Słowianom, czernina, grochówka, jarzyny po polsku – warzywa gotowane w wodzie, podawane z bułką tartą zarumienioną na maśle, karp, sandacz po polsku, węgorz i inne ryby słodkowodne, kapusta kiszona i ogórek kiszony, kapuśniak, kasza gryczana i rozmaite inne kasze, kaszanka, kluski – także pyzy i kołduny (np. z kiszoną kapustą, jagodami, twarogiem czy skwarkami),

4 WHAT THE POLES LIKE TO EAT MOST ? Co Polacy lubią jeść najbardziej? In Poland, the cuisine is part of the national identity. Traditional Polish dish consumed relatively anytime of the day is cutlet. W Polsce kuchnia jest częścią tożsamości narodowej. Tradycyjnym polskim daniem spożywanym stosunkowo o każdej porze dnia jest kotlet.

5 HOW LOOKS DAILY MENU IN POLAND? Jak wygląda codzienny jadłospis Polaków? Traditional Polish menu open sandwiches that Poles like to eat for breakfast, lunch and dinner. The most common is tomato soup, vegetable or chicken broth. King of the second course of is meat. Poles are fond of minced cutlet, roast or poultry. As far as additions to other dishes usually put the carrots and peas and fried beets. Although we appreciate the dumplings, fish, not to mention the pyzach knedlach, most Poles rarely reaches these items, considering them to be time-consuming. Tradycyjny polski jadłospis otwierają kanapki, które Polacy chętnie jedzą na śniadanie, drugie śniadanie oraz kolację. Najbardziej typową zupą jest pomidorowa, jarzynowa lub rosół. Królem drugiego dania jest mięso. Polacy przepadają za kotletem mielonym, schabowym lub drobiem pieczonym. Jeśli chodzi o dodatki do drugiego dania najczęściej stawiamy na marchewkę z groszkiem lub zasmażane buraczki. Pomimo, iż doceniamy pierogi, dania rybne, nie wspominając o knedlach czy pyzach, to jednak większość Polaków rzadko sięga po te pozycje, uznając je za czasochłonne.

6 THE BEST DISHES IN POLAND! NAJLEPSZE DANIA W POLSCE! PIEROGI ( DUMPLINGS ) ROSÓŁ ( CHICKEN SOUP ) KLUSKI ŚLĄSKIE ( SILESIAN DUMPLINGS ) KIEŁBASA ( SAUSAGE )

7 THE POLISH BREAKFAST POLSKIE ŚNIADANIE KAWA/HERBATA ( COFFEE/TEA ) JAJECZNICA ( SCRAMBLED ) KANAPKI ( SANDWICHES ) ZUPA MLECZNA ( MILK SOUP )

8 THE POLISH DINNER POLSKI OBIAD 1 DANIE (THE FIRST DISH) * ZUPA OGÓRKOWA (CUCUMBER SOUP) *BARSZCZ Z USZKAMI ( BEETROOT SOUP WITH RAVIOLI ) *ZUPA POMIDOROWA (TOMATO SOUP)

9 THE POLISH DINNER POLSKI OBIAD 2 DANIE ( THE SECOND DISH) * ZIEMNIAKI ZE SCHABOWYM (POTATOES WITH PORK) * RYBA Z RYŻEM (FISH WITH RICE) KLUSKI ŚLĄSKIE Z PIECZENIĄ ( SILESIAN DUMPLINGS WITH ROAST)

10 THE POLISH SUPPER POLSKA KOLACJA PARÓWKI (FRANKFURTERS) TOSTY (TOAST WITH CHEESE) SAŁATKA OWOCOWA (FRUIT SALAD)

11


Pobierz ppt "What do you eat in Poland? Co jesz w Polsce. POLISH CUISINE KUCHNIA POLSKA Polish cuisine is a style of cooking and food preparation originating from."

Podobne prezentacje


Reklamy Google