Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Projekt edukacyjny,,Czas na zdrowie” Fundacja Banku Ochrony Środowiska Od Autorów: Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej i najbezpieczniejszej.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Projekt edukacyjny,,Czas na zdrowie” Fundacja Banku Ochrony Środowiska Od Autorów: Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej i najbezpieczniejszej."— Zapis prezentacji:

1 Projekt edukacyjny,,Czas na zdrowie” Fundacja Banku Ochrony Środowiska Od Autorów: Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej i najbezpieczniejszej drogi do zdrowia, którą podążać może każdy.,,WITAMINOWA ÓSEMKA”

2 PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE SEN zdrowie po POZYTYWNE NASTAWIENIE RUCH

3 Galeria zdrowia... na podstawie wiersza Stanisław Karaszewskiego (fragmenty),,Dla każdego coś zdrowego”

4 Galeria zdrowia...,,Jeśli chcesz się żywić zdrowo, jadaj zawsze kolorowo! Jedz owoce i jarzyny, to najlepsze witaminy! Jedz razowce z grubym ziarnem, zdrowe jest pieczywo czarne!”

5 Galeria zdrowia...,,Na kanapkę, prócz wędliny, połóż listek zieleniny! I kapusta, i sałata, w witaminy jest bogata!”,,Oprócz klusek i kotleta niech się z jarzyn składa dieta!”

6 Galeria zdrowia...,,Jedz surówki i sałatki, będziesz za to piękny, gładki!”,,Kto je tłusto i obficie, ten sam sobie skraca życie!”

7 Galeria zdrowia... Używaj tylko świeżych i naturalnych produktów żywnościowych,,Mleko, jogurt, ser, maślanka – to jest twoja wyliczanka! Chude mięso, drób i ryba to najlepsze białko chyba! Sok warzywny, owocowy, kolorowy jest i zdrowy!”

8 Odżywianie się... Używaj tylko świeżych i naturalnych produktów żywnościowych W Unii Europejskiej obowiązuje logo (tzw. euroliść), którym oznacza się żywność pochodzącą z produkcji ekologicznej i po którym można ją rozpoznać wsklepach. Rozpatrując sprawę obecności zanieczyszczeń w żywności należy zdawać sobie sprawę, że niektórych z nich nie można uniknąć. Toteż przy zakupie produktów żywnościowych należy korzystać ze źródeł takich, które w jak najmniejszym stopniu związane są z nawozami sztucznymi (środkami ochrony roślin - pestycydami).

9 ma na celu wytwarzanie wysokiej jakości, zdrowych produktów żywności z zastosowaniem środków naturalnych. Ważna jest także dbałość o żyzność gleb, dobry stan zwierząt i ochronę środowiska podczas produkcji rolniczej. Dla konsumenta oznacza to, że kupowany produkt jest naturalny co najmniej w 95 procentach, do jego produkcji nie użyto produktów modyfikowanych genetycznie (GMO), ani sztucznych polepszaczy. Ponadto rośliny nie były poddawane działaniu szkodliwych chemikaliów, a zwierzęta były dobrze traktowane. Producent zadbał też o ochronę środowiska naturalnego – m.in. o bioróżnorodność, oszczędność energii oraz jak najmniejszą ilość odpadów. Nie unikniemy spożywania konserwantów i barwników, ale możemy się starać znacznie je ograniczyć. Dlatego sięgnijmy po żywność jak najmniej przetworzoną i z pewnego źródła. Rolnictwo ekologiczne

10 MAPKA gospodarstw ekologicznych woj.śląskie

11 W zdrowym ciele zdrowy duch. Podnoś sprawność poprzez ruch. Rzeźb sylwetkę na basenie...

12 … albo biegaj po terenie. Ducha walki w sobie ćwicz, na swe siły zawsze licz.

13 Dołącz do,,Witaminowej ósemki” rozwiązując krzyżówkę 1. Skórka fioletowa, a miąższ pod nią złoty, smakuje wybornie wszyscy wiecie o tym. 2. Służą do biegu po białym śniegu. 3. Skoki, biegi, gimnastyka, wspólną nazwę mają. Jak je wszystkie razem ludzie nazywają? 4. Latem w ogrodzie wyrósł zielony, a zimą w beczce leży kiszony. 5. Jakie warzywo, nawet niewielkie, wyciśnie z oczu słoną kropelkę? 6. Kraulem lub żabką. 7. Ma gruby brzuszek i ogonek mały, będzie z niego pewnie barszczyk doskonały. 8. Pomarańczowa marchew jest. I ta, chociaż okrągła, też ! 9. Przez cały rok pij marchewkowy Włoskie czy laskowe, smaczne są i zdrowe. 11.Wyrosła na grządkach czerwona kuleczka, choć to smakołyczek, to szczypie w języczek. 12.Ładnie pachnie żółta skórka, kwaśny mają smak, zawierają witaminy, wiemy, że to Gdy piłka w bramce. 14.Zamiast grać na komputerze, wolę jeździć na….. 15.Jedz owoce i jarzyny w nich mieszkają Dobra gotowana, dobra i surowa, choć nie pomarańcza, lecz pomarańczowa.

14

15 Ważna kartka z kalendarza Festyn Zdrowia 2014 Zapraszamy Cię już dziś, Ty też musisz tu być ! Galerię zdrowia opracowano na podstawie wybranych internetowych źródeł wiedzy. Wykorzystano również zdjęcia z udziałem uczniów ZSS nr 8 w Tychach oraz wykonane w Oddziałach Rewalidacyjno - Wychowawczych i Zasadniczej Szkole Zawodowej nr 6 o kierunku - kucharz.


Pobierz ppt "Projekt edukacyjny,,Czas na zdrowie” Fundacja Banku Ochrony Środowiska Od Autorów: Celem prezentacji jest wskazanie najprostszej i najbezpieczniejszej."

Podobne prezentacje


Reklamy Google