Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

GREENFOODS - w kierunku gospodarki niskoemisyjnej w branży spożywczej II kongres S ŁUŻB TECHNICZNYCH P RZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO 6-7 marca 2014, Tarnowo Podgórne.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "GREENFOODS - w kierunku gospodarki niskoemisyjnej w branży spożywczej II kongres S ŁUŻB TECHNICZNYCH P RZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO 6-7 marca 2014, Tarnowo Podgórne."— Zapis prezentacji:

1 GREENFOODS - w kierunku gospodarki niskoemisyjnej w branży spożywczej II kongres S ŁUŻB TECHNICZNYCH P RZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO 6-7 marca 2014, Tarnowo Podgórne k. Poznania Artur Łazicki Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A.

2 Cele przedsięwzięcia poprawa konkurencyjności w Europejskim przemyśle spożywczym i napojów przez wprowadzenie środków poprawy efektywności energetycznej i zmniejszenie emisji gazów CO 2 ze spalania paliw kopalnych wzmocnienie konkurencyjności, poprawa bezpieczeństwa dostaw energii i zagwarantowanie zrównoważonej produkcji w Polsce i Europie dążenie do zeroemisyjnego przemysłu w branży spożywczej i napojów w Polsce i Europe

3 Produkcja żywności i napojów w UE w 2011 % ogólnej liczby zakładów w UE Obroty w 20111,017 Bilonów 14.9 Liczba zatrudnionych w Million15 Liczba zakładów (2010)287,098 Source: FoodDrinkEurope, 2012 Głowni gracze na rynku produktów spożywczych w Europie

4 Udział branżowy w przemyśle spożywczym Source: Eurostat, 2010

5 Wyzwania branży Europejski przemysł spożywczy i napojów jest nieefektywny energetycznie, z wysokimi kosztami energii i zależny od konwencjonalnych źródeł energii Brak świadomości i wiedzy o potencjale w : efektywnych technologiach procesowych zintegrowanych systemach ciepłowniczych zintegrowanych odnawialnych źródłach energii Nieefektywne lub niewystarczające systemy finansowania i fundusze Brak wytycznych do realizacji zidentyfikowanych potencjałów optymalizacyjnych Brak punktów kontaktowych i informacyjnych Brak możliwości wymiany wiedzy na temat proponowanych rozwiązań Potrzeba stworzenia branżowej koncepcji, która dostarczy zindywidualizowanych rozwiązań

6 Zadania GREENFOODS Stworzenie koncepcji branżowej GREENFOODS zindywidualizowany zestaw narzędzi i usług dla zielonej produkcji w małych i średnich przedsiębiorstwach branży spożywczej i napojów Kursy szkoleniowe GREENFOODS Udzielenie specjalistycznej wiedzy na temat inteligentnych i zielonych technologii w branży spożywczej i napojów przez wprowadzenie uczestników projektu do koncepcji branżowej Specjalne systemy finansowania Rozwój zindywidualizowanego mechanizmu finansowania innowacyjnych technologii, odnawialnych źródeł energii i implementacji efektywności energetycznej dla małych i średnich przedsiębiorstw Wirtualne Centrum Kompetencji Uruchomienie punktów informacyjnych w ramach europejskiej sieci Przygotowanie audytów energetycznych na bazie koncepcji branżowej

7 Główne kroki Opracowanie i wykorzystanie koncepcji branżowej projektu GREENFOODS, bazującej na przygotowanych audytach energetycznych Opracowanie krajowych i branżowych zindywidualizowanych systemów finansowania Przeprowadzenie 36 podstawowych audytów energetycznych, 5 szczegółowych audytów energetycznych oraz 1 pilotażowego wdrożenia rozwiązań (w całej Europie 200 audytów podstawowych, 20 szczegółowych, 5 wdrożeń) Kursy szkoleniowe GREENFOODS stanowiące rozwinięcie modułów szkoleniowych EUREM (Europejski Menedżer Energii)

8 Planowany efekt Koncepcja branżowa projektu GREENFOODS zostanie zastosowana w przedsiębiorstwach podczas projektu, będzie zawierać wytyczne, które pomogą w znalezieniu zindywidualizowanych rozwiązań w zakresie systemów energooszczędnych oraz integracji odnawialnych źródeł energii wsparcie i rozpowszechnienie dzięki co najmniej 20 przedstawicielom stowarzyszeń/przedsiębiorstw (w 6 krajach Europy) branży spożywczej i napojów Najlepsze praktyki i zindywidualizowane rozwiązania dla różnych podsektorów branży spożywczej i napojów Kursy szkoleniowe projektu GREENFOODS 60 wykładowców i 150 uczestników, uczestnicy po zakończeniu kursu będą posiadać znakomitą wiedzę na temat metod oszczędzania energii i zastosowania OZE w przedsiębiorstwach produkcyjnych branży spożywczej i napojów Wirtualne Centrum Kompetencji

9 Dane kontaktowe Koordynator projektu : Krajowa Agencja Poszanowania Energii S.A. Monika Jarzemska ul. Nowowiejska 21/25, Warszawa Tel Fax Partnerzy: Austrian Energy Agency (AEA), Austria Austrian Federal Economic Chamber, Energieinstitut der Wirtschaft, Austria Graz University of Technology, Austria Bongfish GmbH, Austria The Polish National Energy Conservation Energy (KAPE), Poland Research Association for the agro-food industry (ainia), Spain ESCAN s.l., Spain ADVANCED SOLAR THERMAL ENERGY SYSTEMS (Aiguasol), Spain SPANISH FOOD AND DRINK INDUSTRY FEDERATION (FIAB), Spain Campden BRI, United Kingdom University of Newcastle upon Tyne, United Kingdom University of Kassel, Germany Stuttgart University of Applied Sciences, Germany Odwiedź nas na stronie:


Pobierz ppt "GREENFOODS - w kierunku gospodarki niskoemisyjnej w branży spożywczej II kongres S ŁUŻB TECHNICZNYCH P RZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO 6-7 marca 2014, Tarnowo Podgórne."

Podobne prezentacje


Reklamy Google