Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

J ESTEM TYM CO JEM Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "J ESTEM TYM CO JEM Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014."— Zapis prezentacji:

1 J ESTEM TYM CO JEM Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014

2 Kiedy jemy, pokarm wędruje przełykiem do żołądka, gdzie ulega rozbiciu. Przerobione jedzenie przedostaje się do krwi, a z nią do różnych części ciała. W ten sposób dostarczamy energii potrzebnej do życia i rośnięcia całemu organizmowi. Dlatego słuszne jest powiedzenie: Jestem tym co jem

3 Odżywianie ma duży wpływ na stan naszego zdrowia i na nasz wygląd. Aby wiedzieć jakie produkty powinny znaleźć się w codziennej diecie opracowano piramidę żywieniową.

4 Przestrzegaj zasad zdrowego odżywiania: Nie głodź się! Warto w ciągu dnia jeść około pięciu posiłków Pamiętaj również o tym, by dobrze zacząć dzień pożywnym śniadaniem. Dbaj o różnorodność posiłków. Aby uniknąć niedoborów posiłki powinny łączyć w sobie produkty kolejnych szczebli piramidy żywieniowej. Pij wystarczającą ilość wody. Unikaj napojów energetyzujących i gazowanych.

5 Przyjrzyj się kształtom warzyw i owoców. Plasterek marchwi wygląda jak ludzkie oko. Dzięki marchewce dostarczymy organizmowi witaminę A, która zapewni nam prawidłowy wzrok. Pomidor, tak jak serce, jest czerwony i ma cztery komory. Warzywo to obniża stężenie tzw. złego cholesterolu i dzięki temu uchroni nas przed zawałem i chorobą wieńcową. Cebula przypomina swym kształtem komórkę. Badania wykazały, że pomaga usuwać niebezpieczne wolne rodniki ze wszystkich komórek organizmu.

6 Orzech włoski wygląda jak mózg. Owoc ten zawiera kwasy omega-3, niezbędne do prawidłowej pracy mózgu. Rzodkiewka kształtem przypomina głowę z bujną czupryną. Zawarte w tym warzywie: siarka, witaminy B6 i C oraz potas, mangan i żelazo korzystnie wpływają na cebulki włosów. Seler naciowy swym wyglądem przypomina nasze kończyny. Jest to skarbnica mikroelementów - fosforu i wapnia, które warunkują prawidłową budowę kości.

7 Podstawowym budulcem ludzkiego organizmu jest woda. Organizm traci dziennie ok. 3 litrów wody. Dlatego należy pić około sześciu-ośmiu szklanek wody dziennie. Niedobór wody w organizmie powoduje wiele dolegliwości: ból głowy, zmęczenie, spadek koncentracji. Najlepszym sposobem nawadniania organizmu jest picie jej nie czekając aż pojawi się pragnienie.

8 O dobrym odżywianiu powinni myśleć uczniowie, którzy nie tylko są w okresie wzrostu, ale także w intensywnym okresie nauki. Do nich należą mięso, ryby i jajka. Zawierają one także witaminy z grupy B, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek nerwowych. Nie odmawiajmy sobie przyjemności, jaką jest np. czekolada, która powoduje wytwarzanie hormonu szczęścia – serotoniny. Powinniśmy więc pamiętać o produktach będących źródłem białka.

9 Co jeść aby ładnie wyglądać? Włosy, paznokcie i skóra świadczą o naszym zdrowiu. Piękne i zdrowe włosy = białko i kwasy omega 3

10 Ładny wygląd skóry = witamina A, witamina E i beta-karoten Mocne, ładne paznokcie = minerały

11 Źródła: B. Avision,,Ciekawe dlaczego burczy mi w brzuchu i inne pytania na temat ciała Focus Ekstra Nr 1 styczeń - luty 2014 Strony internetowe: zdrowo.info.pl Dziękuję za uwagę!


Pobierz ppt "J ESTEM TYM CO JEM Prezentacja wykonana przez Jędrzeja Huzarskiego kl. Va Luty 2014."

Podobne prezentacje


Reklamy Google