Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?"— Zapis prezentacji:

1 Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Jesteś tym, co jesz Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

2 Jeśli zdrowe odżywianie jest dla ciebie ważne, jedz dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu czy stawów. 

3 WARZYWA

4 PAPRYKA Papryka jest warzywem bogatym w witaminy (szczególnie w witaminę C oraz beta-karoten) i sole mineralne (potas, wapń). Spożywanie papryki pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Zawarte w niej polifenole usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia się organizmu. Papryka czerwona stanowi cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E.[2]

5 POMIDORY W pomidorze znajduje się przede wszystkim witamina C, która wzmacnia odporność i przyspiesza gojenie się ran. W pomidorze znajdują się również witaminy E, K, PP, witaminy z grupy B oraz beta karoten. Jeżeli chodzi o bogactwo składników mineralnych, pomidory zawierają potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź, kobalt. W pomidorach znajduje się także likopen, który jest przeciwutleniaczem.[3]

6 MARCHEW 90% marchewki to woda, 7% to składniki odżywcze, w tym węglowodany, białka, tłuszcze, celuloza. Pozostałe 3% stanowią składniki mineralne (potas, sód, wapń, fosfor, siarka, magnez, żelazo, mangan, miedź, cynk, kobalt), witaminy (A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP), kwas foliowy, inozytol, a także związki siarkowe, kumaryny, alkaloidy i pektyny.[4]

7 BURAKI Buraki zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów. Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (o których przypuszcza się, że działają hamująco na rozwój raka).[5]

8 PIETRUSZKA Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego.[6]

9 RZODKIEWKA Rzodkiewka jest bogatym źródłem potasu, fosforu, wapnia, żelaza i manganu. Takie połączenie składników mineralnych korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie. Dodatkowo warzywo to obfituje w witaminę C oraz witaminy z grupy B.[7]

10 SAŁATA Stanowi ona doskonałe uzupełnienie naszej codziennej diety o witaminy A, PP, a także potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Zawiera również silne przeciwutleniacze – witaminy C oraz E.[8]

11 SZPINAK Szpinak jest niezwykle bogaty w żelazo. Poza tym, zawiera witaminy: C, E, K, B1, B2, B6, oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan czy karoten. Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, które wspierają naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu.[9]

12 OWOCE

13 JABŁKA Jabłko dostarcza nam witamin, w tym głównie witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i neutralizuje wolne rodniki. Oprócz tego jabłko dostarcza minerałów, jak potas i żelazo, a także zwiększa wchłanianie wapnia.[10]

14 BANANY Banany mają dużą zawartość witamin z grupy B - B1, B2, B6, jak również A. Zawierają też m.in. potas. Są również źródłem witaminy C i błonnika.[11]

15 TRUSKAWKI Dostarczają nam witamin A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi. Uzupełniają też niedobory makro- i mikroelementów oraz dostarczają ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu.[12]

16 CZARNE PORZECZKI Czarne porzeczki to przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Są również źródłem witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod.[13]

17 POMARAŃCZE Pomarańcze zawierają witaminę C, A, B, B12, P, sole mineralne i peptyny, które pobudzają czynności jelit. Są też bogatym źródłem wapnia.[14]

18 MALINY Zawierają wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń).[15]

19 ARONIA Aronia zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Jest też jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP. Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne.[16]

20 ŚLIWKI Zawierają witaminy C, A i E, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, antyoksydanty. Mają sporo witamin z grupy B, dzięki czemu wpływają łagodząco na nasz układ nerwowy. Zawierają też mnóstwo błonnika.[17]

21 LITERATURA

22 [1] http://www.tipy.pl/artykul_600,jakie-owoce-i-warzywa-jesc-aby-byc-zdrowym.html
[2] [3] [4] [5] [6]

23 [7] http://www.tesco.pl/smaczna-strona/t/wartosci-odzywcze-rzodkiewki
[8] [9] [10] /533818,1,Wartosci-odzywcze-jablka--zdrowie-wartosci-odzywcze-jablka-.html [11] nany-wasciwosci-skladniki-odzywcze.html [12]

24 [13] http://www. cyberbaba
[13] [14] leczenie_pomarancze.html [15] [16] [17]

25 KONIEC


Pobierz ppt "Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?"

Podobne prezentacje


Reklamy Google