Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Ze względu na nieustanny brak śniegu tej zimy, a zatem brak substancji do zaplanowanego eksperymentu Ile wody jest w śniegu? –pomysł doświadczenia który.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Ze względu na nieustanny brak śniegu tej zimy, a zatem brak substancji do zaplanowanego eksperymentu Ile wody jest w śniegu? –pomysł doświadczenia który."— Zapis prezentacji:

1

2 Ze względu na nieustanny brak śniegu tej zimy, a zatem brak substancji do zaplanowanego eksperymentu Ile wody jest w śniegu? –pomysł doświadczenia który powstał w grupie zamkniętej CHEMII Z KLASĄ na Facebooku spalony. Jednak nie ma nic gorszego niż bezczynność, której wtóruje nuda. Burza mózgów i… Rys.1

3 Do dzieła tropiciele lodów! –sprawdźmy ile lodów jest w lodach, które można, mimo zimy, kupić wszędzie, o każdej porze roku: w szkolnym sklepiku, w Biedronce, Tesco, Żabce …….???

4 1.Najpierw sprawdzili ś my, które sk ł adniki ż ywno ś ci powinny zawiera ć lody? Rys.2

5 WITAMINY I MINERAŁY rys.3 rys.4

6 BIA Ł KO Podstawowym surowcem do produkcji lodów jest mleko - uważane za jeden z najzdrowszych produktów w naszej diecie. Tak więc lodowe przysmaki, podobnie jak i ten produkt, dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych jak pełnowartościowe białko Rys.5 Rys.6

7 Rys.7 Co więcej, wzbogacone wsadem owocowym i bakaliami mogą niekiedy podwoić swoją wartość odżywczą i stanowić idealną formę przekąski w ciągu dnia. Lodowe przysmaki, podobnie jak inne produkty pochodzenia mlecznego obfitują w wapń. Szklanka lodów zawiera ok 400mg wapnia co stanowi prawie połowę dziennego zapotrzebowania na ten składnik pokarmowy w przypadku osób dorosłych. Wapń jest podstawowym nieorganicznym składnikiem kości. Odpowiednia podaż tego składnika jest konieczna dla zapewnienia prawidłowego rozwoju kośćca, osiągnięcia jego szczytowej masy, a także zmniejszenia tempa ubytku masy kostnej związanego z wiekiem. Rys.8

8 W porównaniu do mleka dostarczają więcej potasu, magnezu, fosforu oraz witamin grupy B. K, Mg, P, witamina B2 Rys.9

9 Lody, oprócz wielu cennych składników odżywczych zawierają także sporo cukru, z czego ponad 70% stanowi sacharoza - węglowodan najintensywniej potęgujący proces tycia. Spożywane rozważnie, działają korzystnie. Rys.10

10 Ze względu na zwiększoną zawartość cukru, wzmagają wydzielanie w mózgu serotoniny – jednego z najważniejszych neuroprzekaźników kontrolujących nasz nastrój. Zwiększony poziom tej substancji wywołuje uczucie odprężenia i spokoju, działa relaksująco i nasennie. Zmniejszony - wywołuje depresje, bezsenność, drażliwość, łakomstwo. Schłodzona, rozpływająca się w ustach słodka masa także intensywnie rozbudza zmysły smaku. W wyniku podrażnienia kubków smakowych, w podwzgórzu zwiększa się wydzielanie specjalnych substancji narkotycznych zwanych endorfinami wywołujących, uczucie szczęścia i zadowolenia. Z tego tytułu dla wielu osób lody stają się pokusą nie do przezwyciężenia. Rys.11

11 Rys.12 Rys.13

12 Jak się uważa, mrożone przysmaki mogą zapobiegać osteoporozie, regulować ciśnienie krwi, łagodzi stany napięcia przedmiesiączkowego, poprawiać odporność, zapobiegać powstawianiu kamieni nerkowych oraz niektórych typów nowotworów. Lody zabliźniają rany. Paradoksalnie, lody mogą być także ulgą dla bolącego gardła. Dzięki obniżaniu temperatury w gardle powodują zmniejszenie opuchlizny, ponadto przyczyniają się do zwiększonego wydzielania śliny, co łagodzi uczucie suchości w gardle Rys.14 Rys.15

13 Wszystko wskazuje na to, że lody mogą być jednym z bardziej wartościowych elementów naszej diety, pod warunkiem że spożywamy je rozsądnie i z umiarem. Rys.16

14 Tymczasem, coraz częściej zamiast prawdziwych lodów, takich z mleka, jajek, masła i owoców, których smak pamiętamy sprzed lat, dostajemy zamrożony chemiczny śmietnik.

15 Jeśli lody są pełnowartościowe to najesz się trzema kulkami. To zasada na sprawdzenie loda, ale niestety dopiero po jego zjedzeniu. Bo dobre lody można poznać po tym, że po zjedzeniu trzech kulek czujemy się najedzeni! Ale to zbyt ogólna hipoteza. Branża spożywcza daje nam lodową ofertę przywracającą o zawrót głowy. Szczególnie te kolorowe lody, wyglądające jak z bajki, najbardziej przyciągają nasze oczy. Tyle że ten ładny kolor i zapach to często czysta chemia, a nie prawdziwe owoce. Zakręcić lodów zrobionych z owoców po prostu się nie da. Resztki owoców zapchałyby dysze, więc stosuje się proszek i wodę – wyjaśnia pracownica lodziarni w Olsztynie. To tanie i proste rozwiązanie. – dodaje.

16 - mączka chleba świętojańskiego? -emulgatory mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych? -guma guar? -barwniki? -aromaty? Przeanalizujmy etykiety na opakowaniach wybranych losowo lodów w celu ustalenia nietypowych składników pokarmowych: Rys.17 Rys.18

17 -emulgatory mono-i diglicerydy wasów tłuszczowych? mączka chleba świętojańskiego? guma guar?karagen?barwnik? aromaty? Rys.19

18 -czerwień koszelinowa? -cukier inwertowany? - mączka chleba świętojańskiego? -emulgatory mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych? -guma guar? -karagen? -barwnik? -aromaty? Rys.20

19 -emulgatory mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych? - mączka chleba świętojańskiego? -guma guar? -karagen? -barwnik? -aromaty? Rys.21

20 Jedyne LODY HAAGEN DAZS –WANILIOWE- BEZ ZASTRZEŻEŃ! Barwniki, szkodliwe tłuszcze, zagęstniki-emulgatory, aromaty! Dietetycy przestrzegają przed jedzeniem chemicznych lodów!

21 Ustalenie szkodliwych substancji w artykułach żywnościowych-lodach BARWNIKI: Symbol kodu DZIAŁANIE E 100 NIESZKODLIWY (kurkumina) - lody Cartedor –waniliowe E 124 NIEBEZPIECZNY (czerwień koszenilowa)-to syntetyczny odpowiednik naturalnej koszenili (E120) -lody Belcanto – wiśniowe Może powodować katar sienny, ale także w tabelach dodatków i składników chemicznych występuje jako substancja kancerogenna, doprowadzając w jakiejś mierze do guzów wątroby, nie jest wskazany dla astmatyków może również powodować nadpobudliwość u dzieci. (czerwień koszenilowa)-

22 ZAGĘSTNIKI–EMULGATORY (we wszystkich w/w lodach) - mączka chleba świętojańskiego (karob) -karagen, - mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych -guma –guar

23 Symbol kodu DZIAŁANIE E mączka chleba świętojańskiego (karob) - produkowana z drzewa świętojańskiego, stosowana jako substancja zagęszczająca, używana w wielu produktach spożywczych, ogólnie nieszkodliwa, jednak spożyta w nadmiarze może powodować wzdęcia, podobnie jak w przypadku innych niestrawionych polisacharydów, przetwarzanych przez florę bakteryjną jelit, może obniżać poziom cholesterolu we krwi.- mączka chleba świętojańskiego

24 Symbol kodu DZIAŁANIE E 407 -karagen niebezpieczny: -lody Manhatan –waniliowe-karagen Włókna karagenu pozyskane z czerwonych wodorostów uprawianych w wodach morskich o dużym nieraz zanieczyszczeniu wymagają zastosowania pestycydów, aby mogły być dopuszczone do produkcji żywności, kosmetyków Spożyty w nadmiarze może powodować wzdęcia, podobnie jak w przypadku innych niestrawionych polisacharydów, przetwarzanych przez florę bakteryjną jelit. U ludzi może on wywoływać owrzodzenia jelit (wrzodziejące zapalenie jelita grubego), łącznie ze zmianami złośliwymi.

25 Symbol kodu DZIAŁANIE E 471 mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych-nieszkodliwemono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych-nieszkodliwe Związki syntetyczne. Wytwarzane z glicerolu i naturalnych kwasów tłuszczowych, głównie pochodzenia roślinnego, również zwierzęcego. E412 guma –guar- bezpiecznaguma –guar- bezpieczna Spożycie małych dawek nie powoduje żadnych dolegliwości, jednak nadmiar może być przyczyną wzdęć, podobnie jak w przypadku innych niestrawionych polisacharydów, przetwarzanych przez florę bakteryjną jelit.

26 To jeszcze nie wszystko! Pamiętajmy o tym, że przemysłowe lody z fabryki mają często ponad roczny termin przydatności do spożycia. Tradycyjne lody z rzemieślniczej lodziarni, zaledwie kilkutygodniowy. Rys.22

27 CZAS NA PODSUMOWANIE: 1.Większość LODÓW ma w swoim składzie substancje oznaczone kodem, które po rozszyfrowaniu okazują się mniej lub bardziej szkodliwe dla człowieka. 2.W celu przechowania żywności przez dłuższy okres czasu stosuje się różne metody konserwacji. 3. Należą do nich: pasteryzacja, zamrażanie, kiszenie np. ogórków, suszenie, hermetyczne opakowania a także dodawane do żywności środki chemiczne tzw. konserwanty i substancje poprawiające barwę, smak i zapach produktu. 4. Nie wszystkie jednak substancje dodawane do środków spożywczych są bezpieczne dla zdrowia człowieka. Należy więc zwrócić szczególną uwagę na to, czym dany produkt był konserwowany. Najlepiej jednak spożywać produkty świeże lub pasteryzowane, z krótkim okresem gwarancji.

28 Wykonana przez nas prezentacja zasiała w nas ziarno niepokoju- Czy my wiemy co na co dzień jemy?. Dlatego spontanicznie przeprowadziliśmy ankietę wśród społeczności szkolnej, a okazja była przednia okres około bożonarodzeniowy – czyli jedzonka co niemiara!

29 A oto wyniki ankiety……. Rys.23

30

31

32

33

34 Wyniki ankiety wykazały, iż losowo wybrana spośród społeczności szkoły grupa osób -W WIĘKSZOŚCI NIE SUGERUJE SIĘ NA ZAKUPACH REKLAMAMI, -CZYTA ETYKIETY PRODUKTÓW SPOZYWCZYCH ALE NIE WIE CO ZAWIERAJA, - PRZY WYBORZE PRODUKTÓW DO JEDZENIA SUGERUJE SIĘ W 78% CENĄ. Uznaliśmy, iż zaistniała potrzeba przeprowadzenia w szkole na szeroka skalę kampanii po hasłem Plastik –fantastik-czy wiesz co jesz? cdn…..

35 Bibliografia: rys.1 jt_th_bed743d08114c54bf92e6fd6ac1cf82e_ http://niekupuje.redblog.to.com.pl/2012/08/08/ostroleka-potrzebuje-wlodarzy-z-pomyslami/kopia- jt_th_bed743d08114c54bf92e6fd6ac1cf82e_ rys.2 - lupahttp://office.microsoft.com/pl-pl/images/results.aspx?qu=lupa&ex=1&origin=EC #ai:MP lupa rys.3 rys.4 rys.5 rys.6 fotografia ucznia rys.7,8 rys.9 rys.10 rys.11 rys. 12 rys.13 rys.14 rys.15 rys.16 rys.17,18,19,20, 21 rys Clip Art –pakiet OFFICE ummarytemplate=Strona%20z%20rozwijaniem&m3pagenumber=2&m3returnid=38&page=38


Pobierz ppt "Ze względu na nieustanny brak śniegu tej zimy, a zatem brak substancji do zaplanowanego eksperymentu Ile wody jest w śniegu? –pomysł doświadczenia który."

Podobne prezentacje


Reklamy Google