Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Opracowano na podstawie: Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2007 Kunachowicz H. i współ., Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych,

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Opracowano na podstawie: Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2007 Kunachowicz H. i współ., Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych,"— Zapis prezentacji:

1 Opracowano na podstawie: Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2007 Kunachowicz H. i współ., Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych, IŻŻ, Warszawa 1998.

2 Chemia żywności Nauka  o fizycznych, chemicznych i biologicznych właściwościach składników żywności i dodatków do żywności  o przemianach tych związków w czasie przechowywania i przetwarzania surowców oraz produktów żywnościowych  o roli różnych substancji w tworzeniu cech sensorycznych: smaku, zapachu, barwy i tekstury pokarmu

3 Żywność to jadalne części tkanek roślinnych i zwierzęcych w stanie naturalnym lub przetworzonym, które po spożyciu i przyswojeniu przez organizm mogą być źródłem składników odżywczych

4 Grupy produktów żywnościowych I.Białkowe II.Węglowodanowe III.Tłuszcze jadalne IV.Warzywa i owoce

5 Mięso Jadalne części tuszy zwierząt rzeźnych, dziczyzny, drobiu i ryb Zbudowane jest z tkanki mięśniowej i łącznej

6 Skład chemiczny gatunków mięsa w 100 g Składnik Łopatka cielęca KarkówkaSchabWołowina chuda IndykKurczakKaczka Energia (kcal) Woda (g) Białko (g) Tłuszcze (g) Kw. tł. nasycone (g) Jednonienasyc. (g) Wielonienasyc. (g) Rów. retinolu (μg) Rów. α-tokoferolu (mg) Tiamina (mg) Ryboflawina (mg) K (mg) P (mg) Ca (mg) Mg (mg) Fe (mg) ,8 1 1,2 0, ,34 0,14 0, , ,6 - 0,4 0,6 0, , ,5 5 0,7 - 0,23 1 0, ,5 1,7 1,5 0,1 11 0,2 0,1 2, ,2 1, ,5 0,05 0, , , ,5 0,1 0, , , ,

7 Skład chemiczny wybranych ryb w 100 g Składnik DorszKarpSzczupakŁosośŚledźWęgorz Energia (kcal) Woda (g) Białko (g) Tłuszcze (g) Kw. tł. nasycone (g) Jednonienasycone (g) Wielonienasycone (g) Rów. retinolu (μg) Rów. α-tokoferolu (mg) Tiamina (mg) Ryboflawina (mg) K (mg) P (mg) Ca (mg) Mg (mg) Fe (mg) ,7 0,1 0,2 7 0,4 0, , ,23 0,7 1,5 0,7 44 0,6 0,07 0, , ,8 0,1 0,2 0,4 14 0,8 0,08 0, , ,9 5,5 4,8 41 2,2 0, ,2 5, ,1 0,02 0, , ,6 11,5 3, ,1 0,2 0, ,6

8 Mleko i jego przetwory Mleko jest ciekłą wydzieliną gruczołu mlecznego ssaków zawierającą % wody i 10-20% suchej masy Jest mieszaniną wodnego roztworu laktozy i soli mineralnych, białek i zemulgowanego tłuszczu

9 Skład chemiczny mleka i jego przetworów (w 100 g) Składnik Mleko 3,2% Śmietana 18% Jogurt 2% Kefir 2% Twaróg półtłusty Ser gouda Energia (kcal) Woda (g) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g) Kw. tł. nasycone (g) Jednonienasycone (g) Wielonienasycone (g) Rów. retinolu (μg) Rów. α-tokoferolu (mg) Tiamina (mg) Ryboflawina (mg) K (mg) P (mg) Ca (mg) Mg (mg) ,3 3,2 4,8 2,1 1 0,1 36 0,1 0,04 0, ,5 18 3, , ,3 0,03 0, ,3 2 6,2 1,2 0,6 0, ,03 0,05 0, ,4 2 4,7 1,2 0,6 0, ,03 0, ,7 3,7 2,8 1,6 0,2 39 0,08 0,02 0, ,1 13,7 7,3 0, ,4 0,03 0,

10 Skład chemiczny jaj w 100 g SkładnikJajo całeŻółtkoBiałko Energia (kcal) Woda (g) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany (g) Kw. tł. nasycone (g) Jednonienasycone (g) Wielonienasycone (g) Rów. retinolu (μg) Rów. α-tokoferolu (mg) Tiamina (mg) Ryboflawina (mg) K (mg) Ca (mg) P (mg) Fe (mg) Mg (mg) ,5 1, ,7 0,06 0, , ,7 8 13,5 4, ,2 0,2 0, , ,8 0 0,01 0, ,2 11

11 Zboża i produkty zbożowe Zboża należą do traw gruboziarnistych dostarczających ziarniaków, które przerabia się na mąką, kaszę, płatki, pasze dla zwierząt lub wykorzystuje do produkcji alkoholu Do zbóż zalicza się: pszenicę, jęczmień, żyto, owies, ryż, proso, sorgo i kukurydzę

12 Skład chemiczny zbóż i produktów zbożowych Produkt Białka % Tłuszcze % Węglowodany % Skrobia % Błonnik pokarmowy % Pszenica Żyto Mąka pszenna Mąka żytnia Kasza jęczmienna Kasza gryczana Płatki owsiane Płatki kukurydziane Chleb pszenny Chleb żytni Otręby pszenne ,4 2,2 1,8 1,7 2, ,5 1,5 1,7 4, ,6 1,

13 Miód Rozróżnia się miód: 1.Nektarowy – ma barwę od białej do ciemnobursztynowej i jest bardzo aromatyczny 2.Spadziowy – najczęściej ciemny z odcieniem zielonkawym lub szarym 3.Nektarowo-spadziowy

14 Skład chemiczny miodu SkładnikZawartość [%] Woda Węglowodany: fruktoza glukoza maltoza sacharoza Białka, witaminy, składniki mineralne 17,0 82,5 38,5 31,5 7,0 1,5 0,5

15 Skład chemiczny nasion roślin strączkowych [%] GatunekBiałkaTłuszczeWęglow odany Popiół Groch Fasola Bób Soja Soczewica Orzech ziemny ,0 1,0 2,0 21,0 3, ,0 55,0 63,0 30,0 62,0 14,0 3,0 3,5 3,0 5,0 2,5 3,0

16 Tłuszcze jadalne Pochodzenia zwierzęcego: masło, smalec, łój, słonina Pochodzenia roślinnego: oleje roślinne i margaryny produkowane na bazie olejów

17 Skład chemiczny tłuszczów Smalec, łój, słonina, oleje roślinne: % tłuszczu Masło: 80-82% tłuszczu 16-18% wody ok. 0,5% białka 0,5% węglowodanów

18 Warzywa - klasyfikacja Warzywa korzeniowe bulwiaste: burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler, rzodkiewka, ziemniak Cebulowe: cebula, czosnek Warzywa liściaste i łodygowe: brokuł, burak liściowy, cykoria, kalafior, kalarepa, kapusta, brukselka, koper, por, rabarbar, rzeżucha, sałata, szczaw, szpinak, szparag Warzywa owocowe: arbuz, cukinia, dynia, melon, bakłażan, ogórek, papryka, patison, pomidor Warzywa strączkowe: bób, fasola, groch, soczewica

19 Owoce - klasyfikacja Owoce ziarnkowe: gruszka, jabłko, pigwa Owoce pestkowe: brzoskwinia, czereśnia, morela, nektarynka, śliwka, wiśnia Owoce jagodowe: agrest, aronia, borówka, czarna jagoda, jeżyna, malina, porzeczka, poziomka, rodzynka, truskawka, winogrono, żurawina Owoce cytrusowe: cytryna, grejpfrut, mandarynka, pomarańcza Owoce inne: ananas, awokado, banan, daktyl, figa, granat, kiwi, mango, oliwka, papaja

20 Skład chemiczny warzyw i owoców Mają bardzo zróżnicowany skład chemiczny zależnie od gatunku i stanu dojrzałości  Woda do 96% ogólnej masy  Węglowodany %  Błonnik pokarmowy 1- 15%  Białka <1 - 4%  Tłuszcze <1%  Składniki mineralne 1- 4%  Witaminy, barwniki, kwasy organiczne

21 Orzechy Do orzechów zalicza się: kasztany jadalne, orzechy kokosowe, włoskie, laskowe, migdały, orzeszki ziemne (arachidowe) i pistacjowe

22 Orzechy - skład chemiczny Składnik KokosoweWłoskieLaskoweMigdałyArachidowePistacje Energia (kcal) Woda (g) Białko (g) Tłuszcze (g) Węglowodany Kw. tł. nasycone (g) Jednonienasycone (g) Wielonienasycone (g) , ,2 0,

23 Soki owocowe i warzywne Sok to produkt płynny, nie sfermentowany (ale zdolny do fermentacji) lub poddany fermentacji mlekowej, który otrzymuje się przez wyciskanie owoców lub warzyw bezpośrednio w okresie zbioru lub przez odtworzenie z form zagęszczonych przygotowanych ze świeżych surowców

24 Soki owocowe i warzywne Soki mętne są bardziej wartościowym produktem, ponieważ zawierają większą ilość pektyn, białka i polifenoli Oprócz soków mętnych są także w sprzedaży soki z miąższem, a także soki jednodniowe ze świeżo wyciśniętych owoców, niepasteryzowane i niesłodzone (do spożycia w ciągu 24 godz.)

25 Napoje owocowe i nektary Napoje zawierają 20-30% soku, są klarowne, z dodatkiem cukru, naturalnych aromatów i barwników Nektary zawierają 5-20% soku, są mętne i zawierają dodatek cukru, aromatów i barwników

26 Skład soków Woda 85-95% Wartość energetyczna kcal/100g Węglowodany (sacharoza, fruktoza, glukoza) 3-13% Błonnik pokarmowy (soki marchwiowo-owocowe) 1,3-2,2% Wit. A, C i K w znacznych ilościach Wit. z grupy B i foliany w umiarkowanych Na – soki warzywne i warzywno-owocowe Poza tym producenci wzbogacają soki w witaminy i inne składniki (błonnik, białko, aminokwasy, ekstrakty roślinne)


Pobierz ppt "Opracowano na podstawie: Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2007 Kunachowicz H. i współ., Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych,"

Podobne prezentacje


Reklamy Google