Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej"— Zapis prezentacji:

1 Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej

2 Typy firm kateringowych
Handlowe Przemysłowe Hotele Restauracje Kawiarnie Bary i puby Bary Fast Food Catering zewnętrzny Catering na umowę Wojsko Catering w samolotach Opieka społeczna Stołówki pracownicze Placówki wychowawcze

3 Handlowe - Hotele Tanie hotele Bed and Breakfast Jednogwiazdkowe
Dwugwiazdkowe Trzygwiazdkowe Czterogwiazdkowe Pięciogwiazdkowe Hotel Buri Al. W Dubaju

4 Handlowe - Restauracje
Fine dinning Proste dania Bistro Brassiere Narodowe

5 Dobre rady Gordona Ramsay na ciągły sukces restauracji
Kliknij przycisk play aby zobaczyć wideo

6 1. Fine dining Zwykle mała karta dnia Uroczyste otoczenie
Innowacyjne usługi Wytworne

7 Michelin Star Chefs Król kuchni
Kliknij przycisk play aby odtworzyć

8 2. Żywienie codzienne Różne style i rodzaje żywności Różne otoczenie
Przystępne ceny Jedzenie serwowane cały dzień

9 3. Bistro Różne style i rodzaje jedzenia Nieformalne spotkania
Konkurencyjne ceny

10 4. Brasserie Podobne do bistro Zwykle dołączone do większych zakładów
Mniej formalne otoczenie

11 5. Restauracje narodowe Bardzo popularne
Oferują szeroki zakres kuchni międzynarodowych, np. menu indyjskie i azjatyckie

12 Komercyjne - Kawiarnie
Małe placówki gastronomiczne Oferują szeroki zakres napojów i przekąsek

13 Jak zrobić zawiniętą kanapkę?
Kliknij w obrazek powyżej aby zobaczyć wideo

14 Komercyjne - Bary & Puby / Gastro-puby
Szeroki zakres ofert Zależne od lokalizacji np. centrum miasta bądź malownicza wieś Gastro puby są bardziej nowoczesne i oferują bardziej innowacyjne jedzenie

15 Komercyjne – Restauracje Fast Food
Wspólną cechą jest brak sztućców i naczyń Klienci jedzą jedzenie palcami wprost z jednorazowego pojemnika Zatrudnieni: Niskie kwalifikacje W niepełnym wymiarze czasu Nienadające się dla młodych ludzi, których marzeniem jest zostać szefem kuchni

16 Typy restauracji fast-food:
1. Zamawianie przy ladzie Po przygotowaniu jedzenie jest przynoszone do stolika Płatność przy zamawianiu lub po posiłku 2. Zabieranie jedzenia z lady Klient płaci, siada i je (restauracje samoobsługowe)

17 Inne rodzaje fast food’ów
Klienci zabierają gotowe porcje Klienci nakładają sobie sami z pojemników Klienci obsługują się przy ladzie

18 Komercyjne – Catering zewnętrzny
Często stosowany na imprezach, jak np. na weselach.

19 Przemysłowe – Catering na umowę
Zaopatrzenie w jedzenie i picie zgodne z warunkami umowy Działanie na dużą skalę w określonym czasie i za określoną stawkę Catering przemysłowy np. pracownicy stołówki Szpitale, szkoły itp. Oferuje szeroki zakres możliwości rozwoju pracowników

20 Przemysłowe Sektor publiczny Siły zbrojne Edukacja Opieka społeczna Pracownicy stołówki

21 Społeczne Oferują stabilną karierę Długoterminowe zatrudnienie
Często tylko w krajach pochodzenia

22 Przemysłowe – Catering w samolotach
Duża skala cateringu w branży lotniczej Lekkie przekąski w pięciogwiazdkowych samolotach podawane do obiadu


Pobierz ppt "Wprowadzenie do cateringu i branży hotelarskiej"

Podobne prezentacje


Reklamy Google