Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałJoasia Węgrzyński Został zmieniony 10 lat temu
1
Zarządzanie gastronomią z wykorzystaniem rozwiązań IT
AGRO na 6-stkę
2
Definicja gastronomii otwartej
II. Zarządzanie obiektem o charakterze gastronomii otwartej- charakterystyka działalności i podstawowych procesów zachodzących w lokalu gastronomicznym Definicja gastronomii otwartej Gospodarka magazynowa - specyfikacja podstawowych dokument ów magazynowych
3
Etapy produkcji gastronomicznej w gastronomii otwartej
II. Zarządzanie obiektem o charakterze gastronomii otwartej- charakterystyka działalności i podstawowych procesów zachodzących w lokalu gastronomicznym Etapy produkcji gastronomicznej w gastronomii otwartej
4
Prawidłowa receptura podstawą skutecznej działalności gastronomicznej
II. Zarządzanie obiektem o charakterze gastronomii otwartej- charakterystyka działalności i podstawowych procesów zachodzących w lokalu gastronomicznym Prawidłowa receptura podstawą skutecznej działalności gastronomicznej Kontrola i rozliczanie gastronomii – zadania Właściciela lub Managera
5
Terminal POS – podstawowe narzędzie pracy kelnera/barmana
III. Stanowisko sprzedaży gastronomicznej – charakterystyka wyposażenia Terminal POS – podstawowe narzędzie pracy kelnera/barmana Drukarka fiskalna Drukarka zamówień – kuchnia , bar a KDS (KITCHEN DISPLAY SYSTEM) Szuflada na pieniądze Drukarka komputerowa
6
Systemy bezprzewodowej komunikacji – pagery, coastery, wołacze
III. Stanowisko sprzedaży gastronomicznej – charakterystyka wyposażenia Inne urządzenia rzadziej stosowane – bonowniki kelnerskie, skaner kodów kreskowych, waga, dozowniki napoi, monitoring Systemy bezprzewodowej komunikacji – pagery, coastery, wołacze Standardowy PC – magazynier, kontroler magazynu
7
Najważniejsze Wdrożenia Plany rozwojowe –wersja 8
IV. Przedstawienie i krótki opis dostępnych na rynku programów komputerowych do wspomagania procesów zarządzania gastronomią otwartą GASTRO POS, GASTRO SZEF Historia Najważniejsze Wdrożenia Plany rozwojowe –wersja 8 POSitive RESTAURANT & MANAGER Nagrody Plany rozwojowe
8
V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS
Ogólny wygląd, schemat menu, poruszanie się po programie i w przykładowych oknach
9
V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS
Słownik artykułów – opis funkcjonalności okna, surowiec a artykuł , receptura
10
V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS
Słownik grup towarowych – Marża i sposób jej wyliczania, znaczenie nadgrupy
11
V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS
Słownik organizacji firmy – Kasy rejestrujące, Magazyny, Nazwy kierunków rozchodu, Katalog Menu dla kas rejestrujących, jednostki miary, rabaty dla POS , kierunki zamówień
12
V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS
Słownik Kontrahenci – Kontrahent, Kontrahenci-osoby prywatne, Grupy kart rabatowych, Karty rabatowe
13
V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS
Menu DOKUMENTY - – dokument y PZ, MM, RW, SN
14
V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS
Menu SPRZEDAŻ /WYRÓB – Faktury, Sprzedaż z kas i paragonów, Planowanie imprez, Rozchód z magazynu
15
V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS
Menu ZESTAWIENIA - Zestawienie sprzedaży z parametrem TOP/LOW, Zestawienie poglądowe z GASTRO POS – z parametrem Godzinowy raport sprzedaży, Rejestr faktur VAT, Historia artykułu
16
V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS
Menu ZESTAWIENIA - Zestawienie sprzedaży z parametrem TOP/LOW, Zestawienie poglądowe z GASTRO POS – z parametrem Godzinowy raport sprzedaży, Rejestr faktur VAT, Historia artykułu
17
V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS
GASTRO POS Logowanie do Systemu, ogólny wygląd, opis głównego MENU z przyciskami Przycisk SPRZEDAŻ – otwarcie zmiany
18
V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS
GASTRO POS Otwarcie rachunku, nabicie pozycji, wyjście z rachunku, grafik stolików Dobicie pozycji, stornowanie - uprawnienia, funkcje specjalne
19
V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – GASTRO SZEF, POS
GASTRO POS Rabatowanie kartą i bez niej, formy płatności –fiskalne, niefiskalne, napiwek, zamknięcie rachunku, wylogowanie się a zamknięcie zmiany System lojalnościowy BLUE POCKET
20
Ogólny wygląd,schemat menu, poruszanie się po programie
V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – POSitive POS & MANAGER POSitive MANAGER Ogólny wygląd,schemat menu, poruszanie się po programie Menu PRODUKTY – Produkty – Potrawa a Towar, opis zakładek Menu ZARZĄDZANIE SPRZEDAŻĄ – Warunki specjalne, Promocje, Gratisy, Rabaty za kontynuację
21
Menu KARTY – Typy kart rabatowych i lojalnościowych
V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – POSitive POS & MANAGER POSitive MANAGER Menu KARTY – Typy kart rabatowych i lojalnościowych Menu RAPORTY- przegląd dostępnych raportów Menu ADMINISTRACJA – Szablony raportów – możliwość tworzenia własnych zestawień
22
Logowanie do Systemu, ogólny wygląd, zasada działania
V. Prezentacja wybranych programów komputerowych – POSitive POS & MANAGER POSitive POS Logowanie do Systemu, ogólny wygląd, zasada działania Grafik stolików, opis głównego MENU z przyciskami Otwarcie rachunku, nabicie pozycji, wyjście z rachunku, stornowanie
23
VI. Nauka samodzielnego posługiwania się wybranym programem komputerowymi na przykładzie oprogramowania GASTRO POS i GASTRO SZEF: Zadanie – zapoznanie uczestników warsztatu z funkcjonalnością dostępną w/w oprogramowania. Etapy - Realizacja ćwiczeń prezentujących wybrane obszary funkcjonalności oprogramowania.
24
Wykonaj następujące polecenia:
VI. Nauka samodzielnego posługiwania się wybranym programem komputerowymi na przykładzie oprogramowania GASTRO POS i GASTRO SZEF: Wykonaj następujące polecenia: Konfiguracja podstawowych parametrów (słowników) niezbędnych do uruchomienia programów Załóż dodatkowy magazyn o nazwie LOBBY BAR o charakterze produkcyjnym Załóż nowe Menu dla stanowiska sprzedaży LOBBY BAR Stwórz kierunek rozchodu magazynowego o nazwie LOBBY BAR Stwórz nową kasę o nazwie LOBBY uwzględniając jej parametry na podstawie danych wprowadzonych w uprzednich punktach Przypisz dla kasy LOBBY możliwość korzystania z form płatności: gotówka oraz stwórz nową formę niefiskalną o nazwie WŁAŚCICIEL Zmień widełki marżowe dla grupy sprzedażowej WÓDKI na % i zmodyfikuj ją tak aby można jej artykuły sprzedawać na LOBBY BARZE Wprowadź surowiec o nazwie _mleko przyjmowany w litrach do grupy surowcowej oraz surowiec _kawa przyjmowany w kilogramach
25
Wykonaj następujące polecenia:
VI. Nauka samodzielnego posługiwania się wybranym programem komputerowymi na przykładzie oprogramowania GASTRO POS i GASTRO SZEF: Wykonaj następujące polecenia: Wprowadzenie i edycja słownika artykułów – niezbędne do stworzenia menu lokalu Wprowadź artykuł sprzedażowy KAWA Z MLEKIEM w stałej cenie 8.00 brutto – cena zawiera 23% VAT jako artykuł rodzaju: standardowy o tej samej nazwie Stwórz do niego recepturę na 10 porcji składające się z surowców w następujących ilościach: 80 gram kawy oraz 50 mililitrów mleka i 50 gram cukru
26
Wykonaj następujące polecenia:
VI. Nauka samodzielnego posługiwania się wybranym programem komputerowymi na przykładzie oprogramowania GASTRO POS i GASTRO SZEF: Wykonaj następujące polecenia: Nowoczesne Narzędzia promocji Zaloguj się do systemu GASTRO POS Otwórz zmianę Otwórz rachunek dla gościa na stolik nr 1 Nabij artykuły: ROSÓŁ Z MAKARONEM szt 1 UDKO Z KURCZAKA Szt 3 Zamknij rachunek formą płatności WŁAŚCICIEL Zdefiniuj w GASTRO SZEFIE rabat o nazwie LOBBY 25% w wysokości 25% tylko dla sprzedaży z LOBBY BARU Stwórz grupę kart o nazwie GOŚCIE WŁAŚCICIELA korzystających z rabatu lobby 25% Załóż kartę do grupy kart rabatowych GOŚCIE WŁAŚCICIELA o numerze 100 dla kontrahenta Firma Testowa 6 z dowolnym opisem
27
Wykonaj następujące polecenia:
VI. Nauka samodzielnego posługiwania się wybranym programem komputerowymi na przykładzie oprogramowania GASTRO POS i GASTRO SZEF: Wykonaj następujące polecenia: Podstawowe raporty kontroli działalności lokalu Wykonaj raport umożliwiający analizę najlepiej i najgorzej sprzedawalnych artykułów Wykonaj raport obrazujący w których godzinach powinniśmy zwiększyć obsadę kelnerską Wykonaj zestawienie sprzedaży VAT w ubiegłym roku Sprawdź historię artykułu Batonik w ubiegłym roku.
28
Dziękuję za uwagę !
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.