Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałGabriela Laskowska Został zmieniony 6 lat temu
1
Higiena układu pokarmowego i sposoby zdrowego odżywiania się
2
Spis treści Czym jest higiena? Higiena i sposoby odżywiania się
Higiena jamy ustnej Prawidłowe odżywianie Higiena przygotowania posiłków Brak higieny przewodu pokarmowego sprzyjającym środowiskiem dla pasożytów Właściwa dieta Zdrowe odżywianie – prawidłowe funkcjonowanie organizmu Sposoby zdrowego odżywiania Higiena układu pokarmowego, a sen Sprawne funkcjonowanie Quiz Dziękujemy za uwagę
3
Czym jest higiena? Higiena
jest nauką badającą wpływ czynników środowiska na zdrowie. W praktyce dąży do usuwania z otoczenia czynników ujemnych, a wprowadzania dodatnich, w celu ochrony zdrowia oraz zapewnienia jednostce i społeczeństwu najlepszych warunków rozwoju psychicznego i fizycznego. Można wyróżnić kilka rodzajów higieny, najważniejsze to: higiena żywienia i higiena osobista. Pozostałe, to higiena pracy, komunalna, społeczna, szkolna itp.
4
Higiena i sposoby odżywiania się
Higienę układu pokarmowego należy zacząć od dbania o jamę ustną i zęby. bardzo ważne są higieniczne warunki przyrządzania jedzenia oraz mycie rąk przed posiłkiem, co zmniejszy ryzyko zakażenia bakteriami. Należy również przestrzegać diety bogatej w witaminę D, fluor i sole wapnia. Najbardziej narażone na choroby, bakterie i pasożyty jest jelito cienkie i żołądek. Negatywny wpływ na układ pokarmowy mają również używki takie jak papierosy, alkohol czy kawa. Przestrzeganie zasad higieny żywienia i żywności jest podstawowym warunkiem sprawnego funkcjonowania całego ustroju i zachowania zdrowia.
5
Higiena jamy ustnej Higienę układu pokarmowego należy zacząć od dbania o jamę ustną i zęby. Należy szczotkować zęby po każdym posiłku oraz płukać jamę ustną specjalnymi antybakteryjnymi preparatami. Ponieważ resztki pokarmu mogą zalegać w szparach miedzy zębami i prowadzić do próchnicy.
6
Prawidłowe odżywianie
Higiena układu pokarmowego zależy od wielu czynników. Przede wszystkim od prawidłowego odżywiania się, a także skłonności dziedzicznych. Jedzenie, które spożywamy ma bezpośrednią styczność z całym układem. Nieodpowiedni pokarm oraz niehigieniczne jego przygotowanie prowadzi do wielu chorób i zaburzeń trawienia. Długotrwałe niedożywienie prowadzi do osłabienia organizmu, sprawności fizycznej i umysłowej.
7
Zdrowe odżywianie- film
9
DOBRE NAKRYCIE-> <- ZŁE NAKRYCIE
11
ŁAD-> <- BRÓD
12
Brak higieny przewodu pokarmowego sprzyjającym środowiskiem dla pasożytów
Ważnym problemem sanitarnym i medycznym są pasożyty przewodu pokarmowego. Ich głównym źródłem powstawania są skażenia wody i żywności. Zarażeniu zapobiega się przede wszystkim przez niespożywanie surowego lub niedogotowanego mięsa z nieznanego źródła, ochronę gleby i wody przed przedostawaniem się fekaliów ludzkich, w których mogą znajdować się larwy tasiemców, dokładne mycie owoców i warzyw.
13
Film- pasożyty (tasiemiec)
14
Właściwa dieta Należy przestrzegać diety bogatej w witaminę D, fluor i sole wapnia. Witamina D- jajka, sery, mleko Fluor- rodzynki Sole wapnia- natka pietruszki, szczypiorek, migdały, sezam, płatki owsiane .
15
Zdrowe odżywianie – prawidłowe funkcjonowanie organizmu
18
Sposoby zdrowego odżywiania
19
Jedzmy zdrowo- film film
20
TERAZ CZAS NA……..
22
Higiena układu pokarmowego, a sen
23
Sprawne funkcjonowanie
Przestrzeganie zasad higieny żywienia i żywności jest podstawowym warunkiem sprawnego funkcjonowania całego ustroju i zachowania zdrowia.
25
Quiz Ile posiłków dziennie powinien spożywać uczeń?
A 3 posiłki (śniadanie, obiad, kolację), B 2 posiłki (obiad, kolację), C 5 posiłków (I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację).
26
Odpowiedź C
27
Quiz II śniadanie powinno dostarczać nam:
a) 5-10% dziennego zapotrzebowania na energię b) 30% dziennego zapotrzebowania na energię c) 40% dziennego zapotrzebowania na energię
28
Odpowiedź A
29
Quiz A 1 litr, B 0,5 litry, C 1,5 litra, D 3 litry.
Ile wody dziennie powinien wypijać każdy człowiek, w postaci płynów? A 1 litr, B 0,5 litry, C 1,5 litra, D 3 litry.
30
Odpowiedź C
31
Quiz A napoje gazowane, B owoce i warzywa,
Które produkty spożywcze mogą powodować usuwanie wody z organizmu i w nadmiarze odwodnienie? A napoje gazowane, B owoce i warzywa, C woda mineralna niegazowana, D kawa i herbata
32
Odpowiedź D
33
Dziękujemy za uwagę Autorzy: Natalia Pydyś Natalia Witkowska
Wiktoria Verheyen
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.