Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Waldemar Krzymowski – inspektor nadzoru

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Waldemar Krzymowski – inspektor nadzoru"— Zapis prezentacji:

1 Waldemar Krzymowski – inspektor nadzoru
KOMÓRKI SOMATYCZNE Waldemar Krzymowski – inspektor nadzoru

2 KOMÓRKI SOMATYCZNE Uważa się, że około 30-50% bydła mlecznego w Polsce posiada wymię dotknięte mastitis. Tylko u 2-5% takich krów notuje się postać kliniczną, u pozostałych – zakażenia przebiegać mogą bezobjawowo, lub jako postać podkliniczna. Szkody finansowe spowodowane przez schorzenia wymienia są większe niż wywołane wszystkimi innymi chorobami. Mówi się, że corocznie polscy producenci mleka tracą ponad 5 mln złotych. Chore krowy tracą około 20% swojej wydajności mlecznej.

3 Mleko „mastitowe” – mleko z podwyższoną liczbą komórek somatycznych
KOMÓRKI SOMATYCZNE Mleko „mastitowe” – mleko z podwyższoną liczbą komórek somatycznych ma gorszy smak i zapach stanowi zagrożenie dla konsumenta z powodu zawartości toksyn bakteryjnych stwarza ryzyko zatruć pokarmowych (gronkowcowych) źle się ukwasza niedostatecznie się ścina w obecności podpuszczki daje gorszą jakość smakową i zapachową produktów (śmietanka, masło, sery, jogurty) – obniżona wartość spożywcza 10% domieszka mleka od krów chorych zakłóca hodowlę zakwasów serowarskich ma z reguły niższą zawartość tłuszczu gorzej się przechowuje, ma niższą wartość odżywczą

4 KOMÓRKI SOMATYCZNE Komórki somatyczne:
komórki krwi: białe ciałka krwi (makrofagi, granulocyty wielojądrzaste, limfocyty) erytrocyty komórki nabłonka wydzielniczego i dróg wyprowadzających Zdrowa wydzielina gruczołu mlekowego zawiera: makrofagi – 60 % liczby komórek somatycznych limfocyty – % liczby komórek somatycznych granulocyty – 30 % liczby komórek somatycznych komórki nabłonkowe - mniej niż 5 % liczby komórek somatycznych

5 KOMÓRKI SOMATYCZNE Limfocyt

6 KOMÓRKI SOMATYCZNE

7 KOMÓRKI SOMATYCZNE

8 KOMÓRKI SOMATYCZNE

9 KOMÓRKI SOMATYCZNE

10 KOMÓRKI SOMATYCZNE

11 KOMÓRKI SOMATYCZNE Naczynie krwionośne pęcherzyk mlekotwórczy

12 KOMÓRKI SOMATYCZNE Komórki somatyczne są integralnym składnikiem mleka tak jak białko, tłuszcz czy laktoza. Powstają na skutek naturalnej regeneracji tkanki gruczołowej wymienia. Komórki somatyczne to także białe ciałka krwi, a ich liczba u zdrowej krowy nie powinna przekraczać 100 tysięcy/ml. Stan alarmowy i czuwania to powyżej 250 tysięcy komórek somatycznych

13 W mleku klasy ekstra dopuszczalny ich poziom to 400 tys./1 ml.
KOMÓRKI SOMATYCZNE Im młodsza krowa, tym mniej w mleku komórek. Zdrowa krowa w 1 laktacji do 35 tyś./ml, w 2 laktacji ok. 50 tyś./ml, w 3 laktacji ok. 60 tyś./ml, w 4 laktacji ok. 85 tyś./ml. W mleku klasy ekstra dopuszczalny ich poziom to 400 tys./1 ml.

14 KOMÓRKI SOMATYCZNE W mleku po doju zawartość komórek somatycznych ma wartość stałą i nie zależy od warunków przechowywania i schładzania. Mleko o wysokiej zawartości komórek somatycznych ma zmieniony skład i sprawia trudności w przerobie, a produkty z niego wytworzone są gorszej jakości i łatwo się psują.

15 KOMÓRKI SOMATYCZNE Głównymi przyczynami powodującymi wzrost zawartości komórek somatycznych w mleku są: drobnoustroje chorobotwórcze, środowiskowe brud, wilgoć i przeciągi w oborze, urazy mechaniczne wymienia (stłuczenia, uderzenia, rana na strzyku), drażnienie wymienia w wyniku niesprawnie działającej dojarki i zużytych, popękanych i chropowatych wewnątrz gum strzykowych; pustodoju, niedokładnego wydojenia krów, niewygodne (zbyt krótkie) stanowisko w oborze, wysokie temperatury, pasze złej jakości lub gwałtowne przejście z żywienia np. zimowego na letnie.

16 Wzrost ilości komórek somatycznych w mleku:
KOMÓRKI SOMATYCZNE Wzrost ilości komórek somatycznych w mleku: krótko przed zasuszaniem (wydajność około 2 litry /dzień lub krowy dojone tylko raz dziennie), po wycieleniu w czasie wytwarzania siary, w czasie rui, w stanach zapalnych narządów rodnych (np. zapalenie jajników i jajowodów, ropomacicze, ronienia itp.), w schorzeniach kończyn (zanokcica, wrzody, ropnie - zwłaszcza na kończynach tylnych),

17 KOMÓRKI SOMATYCZNE Wzrost ilości komórek somatycznych w mleku obserwuje się również u krów: zarobaczonych, żywionych złej jakości paszami (zgniłe, zapleśniałe, przemarznięte), przy braku dostatecznej ilości wody, przy braku mikroelementów w dawce pokarmowej, w czasie upałów w miesiącach letnich - wpływ na to ma stres spowodowany wysoką temperaturą, a także mechaniczne drażnienie wymion przy wychodzeniu krów na pastwisko, przy wszelkich bodźcach wywołujących stres i niepokój zwierząt.

18 Drobnoustroje wywołujące zapalenia wymienia:
KOMÓRKI SOMATYCZNE Drobnoustroje wywołujące zapalenia wymienia: 1. Streptococcus agalactiae 2. Staphylococcus aureus 3. Streptococcus dyslactiae 4. Streptococcus uberis 5. Escherihia coli

19 KOMÓRKI SOMATYCZNE LKS zmienia się w zależności od czynników, na które producent nie ma wpływu: Latem na ogół występuje wzrost lks, co spowodowane jest wysoką temperaturą, podrażnieniami wywołanymi ukąszeniami owadów oraz urazami wymion podczas wypasania

20 KOMÓRKI SOMATYCZNE LKS zmienia się w zależności od czynników, na które producent nie ma wpływu: Z wiekiem zwierzęcia zwiększa się ilość LKS - wraz z kolejnymi laktacjami rośnie ilość złuszczających się komórek nabłonka wymienia

21 KOMÓRKI SOMATYCZNE LKS zmienia się w zależności od czynników, na które producent nie ma wpływu: W okresie laktacji występuje wzrost LKS, co wynika z fizjologii i jest zjawiskiem całkowicie normalnym

22 KOMÓRKI SOMATYCZNE LKS zmienia się w zależności od czynników, na które producent nie ma wpływu: Bezpośrednio przed zasuszeniem, co wcale nie musi być związane z występowaniem jakiegokolwiek czynnika chorobotwórczego

23 KOMÓRKI SOMATYCZNE LKS zmienia się w zależności od czynników, na które producent nie ma wpływu: Okres rui, to okres, w którym standardowo wzrasta liczba komórek somatycznych w mleku

24 KOMÓRKI SOMATYCZNE Przyczyną wzrostu LKS mogą być błędy żywieniowe:
Skarmianie pasz złej jakości - spleśniałych, przemarzniętych; Radykalne zmiany sposobu żywienia, nie uwzględniające fizjologii zwierząt; Zadawanie pasz źle zbilansowanych, zwłaszcza pod kątem energii; Skarmianie mieszanek ubogich w mikro i makroelementy, co obniża odporność zwierząt na drobnoustroje chorobotwórcze; Nie zapewnienie krowom stałego dostępu do świeżej, czystej wody;

25 KOMÓRKI SOMATYCZNE Siara z gruczołów objętych obrzękiem ma niską gęstość i niski poziom immunoglobulin Infekcja wpływa negatywnie na lks i pH siary

26 KOMÓRKI SOMATYCZNE - zapobieganie
Higiena doju: krowy chore należy doić jako ostatnie, natomiast pierwiastki jako pierwsze używać ściereczek do czyszczenia wymion dla każdej sztuki oddzielne starać się osuszać strzyki po umyciu suchymi ściereczkami dipping po doju - preparaty błonotwórcze - odkażenie, pielęgnację oraz regenerację skóry strzyków przez pół godziny po zakończeniu doju nie pozwalać krowom kłaść się higiena urządzeń udojowych, używając do ich dezynfekcji odpowiednich środków, przeprowadzać okresowe przeglądy dojarek, wymieniać gumy strzykowe, co pół roku;

27 KOMÓRKI SOMATYCZNE - zapobieganie
Higiena legowisk: stosować okresowo wapno gaszone na część legowiskową, szczególnie na tylne części legowisk (pod ściółkę) stosować w miarę możliwości dużo świeżej dobrej słomy, "czystej", bez grzybów i pleśni (np. przechowywanej pod przykryciem)

28 KOMÓRKI SOMATYCZNE - zapobieganie
Żywienie: nie stosować w żywieniu przegrzanych, spleśniałych i nadpsutych kiszonek i siana stosować dobrze zbilansowaną dawka pokarmową podawać specjalistyczne dodatki mineralno-witaminowe wspomagające walkę z problemem, które zapewniają poprawę mechanizmów obrony przed infekcją

29 KOMÓRKI SOMATYCZNE - zapobieganie
Żywienie: Składniki mineralne i witaminy, które wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego, a więc składniki ważne w profilaktyce mastitis to: selen (Se) cynk (Zn) miedź (Cu) oraz witaminy E i A, beta-karoten. Są częścią systemu antyoksydacyjnego organizmu.

30 KOMÓRKI SOMATYCZNE - zapobieganie
Selekcja: brakowanie najbardziej problematycznych sztuk, szczególnie w przypadku nosicielek gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus) selekcjonowanie stada remontowego, nie należy zostawiać do odchowu cieliczek, których matki miały tendencje do podwyższonego poziomu komórek somatycznych w mleku

31 KOMÓRKI SOMATYCZNE - zapobieganie
Pozostałe czynniki: stosowanie szczepionek i autoszczepionek stosowanie ochrony antybiotykowej w okresie zasuszenia - terapia DC

32 KOMÓRKI SOMATYCZNE – raporty wynikowe
OWUB nie obejmuje gromadzenia danych o klinicznych postaciach zapalenia wymienia LKS - powszechna miara oceny zdrowia wymienia, krowy lub całego stada LKS badają również mleczarnie – kontrola jakości surowca RW 1 – Wyniki stada – sprawozdanie okresowe „Przeciętne wyniki” „Wyniki w trzech ostatnich próbach” RW 2 – Wyniki próbnych udojów RW 5 – Wyniki próbnych udojów RW 8 – Analiza zawartości komórek somatycznych

33 KOMÓRKI SOMATYCZNE – raporty wynikowe RW 8
RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Wartość graniczna przyjęta w PFHBiPM = 300 tyś/ml mleka Rozporządzenie MRiRW z dnia 18 VIII 2004 r. Dz. U ze zmianami z dnia 18 maja 2005 r. Dz. U – „liczba komórek oznaczana metodą ilościową, będącą średnią geometryczną za okres 3 miesięcy, przy zbadaniu co najmniej 1 próbki w miesiącu, nie może przekroczyć w 1 ml ”

34 KOMÓRKI SOMATYCZNE Pamiętaj, że dokonywana w ramach oceny użytkowości analiza występowania mastitis oparta jest wyłącznie na liczbie komórek somatycznych (LKS) stwierdzonej w próbkach mleka, pochodzących z próbnego doju ze wszystkich ćwiartek wymienia razem. W związku z tym nie należy rezygnować z bieżącej (pomiędzy próbnymi dojami) diagnostyki, w tym TOK – terenowego odczynu komórkowego.

35 KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 1 Wyniki stada

36 KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 1 Wyniki stada

37 KOMÓRKI SOMATYCZNE – RW 2

38 KOMÓRKI SOMATYCZNE – RW 2
Wyniki próbnych udojów

39 KOMÓRKI SOMATYCZNE – RW 8
Zapamiętaj! Podstawowymi wielkościami charakteryzującymi dynamikę występowania mastitis w stadzie są: »» tempo pojawiania się nowych infekcji »» liczba krów chronicznie chorych w grupie zwierząt zainfekowanych »» wskaźnik ozdrowień

40 Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach
KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach 7 x conajmniej 300 tyś.

41 Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach
KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach 0 x powyżej 300 tyś.

42 Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach
KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach 2 x powyżej 400 tyś.

43 Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach
KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach 1 x powyżej 1000 tyś.

44 Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach
KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach kolejna laktacja

45 Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach
KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach Ilość dni doju

46 KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH
Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach Dobowa ilość udojonego mleka w kolejnych próbnych udojach

47 KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH
Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach Ilość komórek somatycznych w kolejnych próbnych udojach

48 Jak krowa paskudzi tank
KOMÓRKI SOMATYCZNE RW 8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH Ilość komórek somatycznych w ostatnich 12 miesiącach Procentowy udział komórek somatycznych w stadzie. Wyliczony dla każdej krowy indywidualnie, z uwzględnieniem ilości udojonego mleka, Jak krowa paskudzi tank

49 KOMÓRKI SOMATYCZNE RW-8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH

50 KOMÓRKI SOMATYCZNE RW-8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH

51 KOMÓRKI SOMATYCZNE RW-8 ANALIZA ZAWARTOŚCI KOMÓREK SOMATYCZNYCH

52 KOMÓRKI SOMATYCZNE na RW 7
RW-7 wartość hodowlana = HODOWLANA ANALIZA KRÓW zdrowie wymienia tylko w 10% zależy od genów, a w 90% od czynników środowiskowych, Pamiętaj: im wyższa (powyżej 100) jest wartość hodowlana dla komórek somatycznych w mleku (WH_KSOM) tym skłonność do przenoszenia wysokich komórek na potomstwo jest niższa.

53 KOMÓRKI SOMATYCZNE

54 KOMÓRKI SOMATYCZNE

55 KOMÓRKI SOMATYCZNE – terenowy odczyn komórkowy

56 KOMÓRKI SOMATYCZNE Porta SCC- Szybki test określający liczbę komórek somatycznych w mleku krowim

57 KOMÓRKI SOMATYCZNE Wirówka - separator

58 KOMÓRKI SOMATYCZNE

59 KOMÓRKI SOMATYCZNE Wszystkie opisane działania w żadnym stopniu nie zastąpią profilaktyki! - mają być jedynie jej stałym elementem. Niezależnie od analizowania wyników oceny na RW lub w programie Hodowcy On-line nie można zapomnieć o: » higienie wymienia i pozyskiwania mleka, » dezynfekcji strzyków przed i po udoju, » prawidłowym zbilansowaniu żywienia » zasuszaniu krów problemowych pod osłoną antybiotyków, » wykonywaniu TOK u krów podejrzanych o infekcję, » zapewnieniu odpowiedniej opieki weterynaryjnej, » zapewnieniu właściwej wymiany powietrza w oborze.

60 KOMÓRKI SOMATYCZNE Dziękuję za uwagę


Pobierz ppt "Waldemar Krzymowski – inspektor nadzoru"

Podobne prezentacje


Reklamy Google