Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
1
WYPRAWY PO PRZYPRAWY Barbara Świątek
2
Zawartość prezentacji:
Wprowadzenie Zadania Proces Źródła Ewaluacja Konkluzja
3
Wprowadzenie: Już od starożytności zdawano sobie sprawę z ogromnego wpływu przepraw na smak potraw. W historii ludzkości o przyprawy nie raz prowadzono wojny, płacono za nie fortuny. Przyprawy były również środkiem płatniczym. My również nie wyobrażamy sobie posiłku bez pieprzu, papryki, czy zimnego wieczoru przy kubku gorącego kakao czy parującej herbaty. Jak to się stało, że przyprawy pojawiły się na naszych polskich stołach? Co sprawia, że nie wyobrażamy sobie bez nich życia? Czy ziele angielskie pochodzi z Anglii?
4
Zadania Zadanie polega na wyszukaniu informacji o powszechnie używanych w kuchni przyprawach, o ich pochodzeniu, właściwościach oraz ciekawostkach. Potrzebne dane zbierać możecie przy użyciu Internetu oraz dostępnej literatury. Zebrane i opracowane materiały należy przygotować w formie prezentacji multimedialnej oraz posteru. Każdy zespół wykonuje takie same zadanie z tą różnicą, że dotyczące różnych zestawów przypraw. Zespół 1: chili, goździki, szafran, majeranek, kawa Zespół 2: cynamon, imbir, papryka, tymianek, herbata Zespół 3: gałka muszkatołowa, pieprz, wanilia, kminek, kakao Zespół 4: kardamon, kurkuma, ziele angielski, bazylia, estragon.
5
Proces Klasa zostanie podzielona na cztery zespoły. Każdy zespół wybiera swojego lidera - osobę odpowiedzialną za poprawność wykonania zadania. Po zakończeniu pracy każda grupa dokonuje prezentacji efektów wykonanego zadania. Prezentacja powinna zawierać: ustną prezentację przygotowaną w ciekawy sposób (np. w programie Power Point). Atrakcyjność prezentacji mogą podnieść np.: fotografie, rysunki itp. elementy związane opracowywanymi zagadnieniami. Ponadto każde zadanie powinno być przedstawione w formie papierowej o jednakowej szacie graficznej – uzgodniona przez liderów – np. ciekawego posteru.
6
Proces cd. 2. Będziecie pracować w czterech grupach trzyosobowych, w których każdy będzie realizował określone zadanie: przyrodnik– określi skąd pochodzi dana przyprawa oraz scharakteryzuje ja grafik – przygotuje prezentację PowerPoint, lider – podsumuje i zaprezentuje wykonane zadanie.
7
Proces cd. 3. Zadaniem każdej z grup będzie zdobycie jak największej ilości informacji związanych z wybranym przyprawami i opracowanie tych zagadnień. 4. Pomocne w wykonaniu zadania będą źródła z sieci Internet.
8
Źródła np. http://mapykonturowe.pl/
9
Ewaluacja Każda z wyżej wymienionych grup będzie miała wystawioną ocenę zgodnie z tym, na ile zrealizowała przyjęte zadanie oraz czy zrealizowała założone cele. Wykonane zadanie zostanie ocenione zespołowo. Jedna ocena określi jakość wykonania projektu. Ważna jest ilość włożonej pracy, jak również ogólne wrażenie.
10
Ewaluacja cd. 0 – 8 podstawowe 2 pkt. rozszerzające 2 pkt.
dopełniające 2 pkt. wykraczające 2 pkt. PUNKTY Poziom merytoryczny Temat opracowany pobieżnie, bez szczegółów Poprawne i szczegółowe zrealizowanie tematu Bogate opracowanie tematu zawierające przykłady, grafikę, rysunki, fotografie Zaawansowane opracowanie tematu, grafy, tabelki i wykresy. Zebrane informacje wykraczają poza założone cele 0 – 8 Jakość przygotowanej prezentacji Wiadomości niezwiązane z tematem, błędy ortograficzne Wiadomości związane z tematem, poprawne gramatycznie. Tekst poprawny, ładnie sformatowany, zgodny z tematem. Ciekawy styl pisania, tekst związany z tematem, poprawny gramatycznie, zachowane zasady prezentacji. Poprawność prezentacji w PowerPoint, szata graficzna, dobór kolorów, sposób rozmieszczenia materiałów na stronie Prezentacja mało estetyczna, źle sformatowana Prezentacja z błędami, działające odnośniki do innych stron. Ładna prezentacja, tekst poprawnie sformatowany, ciekawe kolory, prawidłowe rozmieszczenie materiałów na stronie Bardzo ładna prezentacja, posiada przyciski, elementy graficzne, jednolite tło, stopkę i nagłówek. Tekst jest dobrze sformatowany, ciekawie rozmieszczony materiał na stronie.. Łatwa nawigacja Umiejętność współpracy w grupie Brak współpracy w grupie Praca indywidualna, niewielki wkład poszczególnych członków grupy Dobra organizacja pracy, współdziałanie w grupie Doskonała organizacja i współpraca całej grupy
11
Ewaluacja cd. Po przedstawieniu prezentacji na forum klasy wykonawcy dokonają samooceny, a następnie uczniowie zostaną ocenieni przez widzów. Ocena końcowa zostanie wyrażona przez liczbę punktów na 32 możliwych do uzyskania. PUNKTACJA OCENA 32 – 29 bardzo dobry 28 – 24 dobry 23 – 16 dostateczny 16 – 8 dopuszczający 7 – 0 niedostateczny
12
Konkluzja To już koniec Waszej pracy. Szczęśliwie dobrnęliście do jej końca. Mam nadzieję, że po wykonaniu tego zadania Wasza wiedza na temat historii i pochodzenia powszechnie dziś używanych przypraw jest teraz większa. Na pewno zdobyte informacje przyczynię się do polepszenia jakości przygotowywanych przez Was potraw. Mam również nadzieję, że praca nad wykonaniem tego zadania sprawiła wam chociaż odrobinę przyjemności.
13
Uwagi Na wykonanie zadania macie trzy tygodnie.
Efekty swojej pracy przedstawicie 20 lutego. Na zajęciach zaprezentujecie swoje opracowania, które zostaną ocenione. Każda grupa będzie maiła minut na zaprezentowanie swojej pracy.
14
Życzę przyjemnej pracy
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.