Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałLudwik Zalewski Został zmieniony 6 lat temu
1
EFEKTYWNA SPRZEDAŻ W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” EFEKTYWNA SPRZEDAŻ W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO Czesława Klonowska Sylwia Rymanowska WODR Poznań Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
2
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” FORMY SPRZEDAŻY ŻYWNOŚCI PRZEZ ROLNIKÓW SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO 2. DOSTAWY BEZPOŚREDNIE ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH DZIAŁALNOŚĆ MARGINALNA, LOKALNA I OGRANICZONA (MOL) ROLNICZY HANDEL DETALICZNY Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
3
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego jest regulowana Rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz.U. 2015, poz. 1703). Podstawowe zasady obowiązujące w sprzedaży bezpośredniej to: sprzedaż wyłącznie nieprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego: tusze i podroby drobiowe, zajęczaków, zwierzyny łownej, produkty rybołówstwa żywe ślimaki, mleko surowe, siara lub surowa śmietana, jaja od drobiu i ptaków bezgrzebieniowych, produkty pszczele nieprzetworzone, Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
4
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO obowiązują limity sprzedaży (z wyłączeniem produktów rybołówstwa oraz produktów pszczelich nieprzetworzonych) sprzedaż wyłącznie dla konsumenta końcowego, do placówek handlu detalicznego i innych podmiotów zaopatrujących bezpośrednio konsumentów finalnych (sklepy, stołówki, restauracje, firmy cateringowe) Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
5
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO obszar prowadzenia sprzedaży bezpośredniej obejmuje województwo, w którym jest prowadzona produkcja oraz sąsiadujące z nim województwa sprzedaż bezpośrednia może być również prowadzona na terytorium całej Polski - wyłącznie podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celach promocji produktów pochodzenia zwierzęcego nadzór nad bezpieczeństwem żywności wprowadzanej na rynek w ramach sprzedaży bezpośredniej sprawuje Inspekcja Weterynaryjna Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
6
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” DOSTAWY BEZPOŚREDNIE ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH Dostawy bezpośrednie środków spożywczych reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 czerwca 2007 r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz.U. 2007, poz. 774). Podstawowe zasady dotyczące dostaw bezpośrednich to: sprzedaż wyłącznie nieprzetworzonych produktów pochodzenia roślinnego, pochodzących wyłącznie z własnych upraw, nie stanowiących działów specjalnych produkcji rolnej np. zboża, owoce, warzywa, zioła, grzyby uprawne, sprzedaż surowców pochodzących z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego, Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
7
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” DOSTAWY BEZPOŚREDNIE ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH środki spożywcze pochodzące z produktów lub surowców, wymienionych powyżej w postaci kiszonej lub suszonej, sprzedaż nie jest limitowana (wielkość obrotu nie może przekraczać wielkości plonów poszczególnych surowców uzyskanych przez producentów z gospodarstw rolnych oraz ilości surowców pochodzących z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego) Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
8
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” DOSTAWY BEZPOŚREDNIE ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH sprzedaż wyłącznie dla konsumenta końcowego, do placówek handlu detalicznego i innych podmiotów zaopatrujących bezpośrednio konsumentów finalnych (sklepy, stołówki, zakłady cateringowe) możliwość sprzedaży na obszarze województwa, na terenie którego jest prowadzona produkcja lub sąsiadujących z nim województw nadzór nad bezpieczeństwem żywności wprowadzanej na rynek w ramach dostaw bezpośrednich sprawuje Państwowa Inspekcja Sanitarna Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
9
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” DZIAŁALNOŚĆ MARGINALNA, LOKALNA I OGRANICZONA (MOL) Sprzedaż żywności w ramach ww. działalności reguluje Rozporządzenie MRiRW z dnia 21 marca 2016 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (Dz. U r., poz. 451). Warunki prowadzenia tej formy sprzedaży są następujące: sprzedaż świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, zwierząt dzikich, drobiowego, zajęczaków oraz wyrobów mięsnych i mięsa mielonego, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, produkty mleczne, produkty na bazie siary, produkty jajeczne, gotowe posiłki sprzedaż produktów bezpośrednio konsumentowi końcowemu oraz dostawy (obligatoryjnie) tych produktów do innych zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
10
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” DZIAŁALNOŚĆ MARGINALNA, LOKALNA I OGRANICZONA (MOL) sprzedaż konsumentom końcowym w miejscu produkcji nie jest ograniczona ilościowo, limitowane są dostawy do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego obszar prowadzenia sprzedaży obejmuje województwo, w którym jest prowadzona produkcja oraz na obszarach powiatów sąsiadujących z tym województwem lub na obszarach miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województw, położonych w sąsiadujących województwach Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
11
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” DZIAŁALNOŚĆ MARGINALNA, LOKALNA I OGRANICZONA (MOL) sprzedaż może być również prowadzona na terytorium całej Polski - wyłącznie podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celach promocji produktów pochodzenia zwierzęcego nadzór nad bezpieczeństwem żywności wprowadzanej na rynek w ramach sprzedaży bezpośredniej sprawuje Inspekcja Weterynaryjna Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
12
ROLNICZY HANDEL DETALICZNY
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (Dz. U r., poz. 1961) Rozporządzenie MRiRW z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz. U r., poz. 2159) Rozporządzenie MRiRW z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie rejestru zakładów produkujących produkty pochodzenia zwierzęcego lub wprowadzających na rynek te produkty oraz wykazów takich zakładów (Dz. U.2016 r., poz. 2192) Rozporządzenie MRiRW z dnia 15 grudnia 2016 r. w sprawie sposobu ustalania weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego (Dz. U r., poz. 2161). Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
13
ROLNICZY HANDEL DETALICZNY
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Ustawa wprowadza zmiany w następujących aktach prawnych: 1. Ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych 2. Ustawie z dnia 4 września 1997 r. o działach administracji rządowej 3. Ustawie z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne 4. Ustawie z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych 5. Ustawie z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej 6. Ustawie z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego 7. Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
14
ROLNICZY HANDEL DETALICZNY
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” Nowe regulacje prawne stwarzają rolnikom lepsze możliwości rozwoju produkcji i sprzedaży konsumentom końcowym żywności wyprodukowanej w całości lub w części z własnej uprawy, chowu lub hodowli poprzez uregulowanie kwestii prowadzenia rolniczego handlu detalicznego z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności i spraw podatkowych. Najważniejsze zmiany wprowadzone na mocy ustawy: zdefiniowanie pojęcia „rolniczy handel detaliczny” wskazanie organów właściwych do sprawowania nadzoru nad bezpieczeństwem żywności produkowanej w ramach rolniczego handlu detalicznego: a) nadzór nad właściwą jakością zdrowotną (bezpieczeństwem) żywności pochodzenia niezwierzęcego powierzono Państwowej Inspekcji Sanitarnej Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
15
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY b) nadzór nad właściwą jakością zdrowotną (bezpieczeństwem) produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego (roślinne) i produkty pochodzenia zwierzęcego (żywności złożonej) powierzono Inspekcji Weterynaryjnej powierzenie organom Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych kompetencji do sprawowania nadzoru nad jakością handlową żywności znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
16
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY przyznanie ministrowi właściwemu do spraw rolnictwa, w porozumieniu z ministrem do spraw zdrowia, kompetencji do określenia w drodze rozporządzeń: limitów ograniczających rozmiar działalności prowadzonej przez jeden podmiot w ramach rolniczego handlu detalicznego b) wymagań higienicznych dla podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny produktami pochodzenia zwierzęcego i żywnością złożoną, w ramach możliwych dostosowań tych wymagań do wymogów określonych w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 852/2004 wprowadzenie preferencji podatkowych dla producentów rolnych prowadzących rolniczy handel detaliczny. W tym zakresie przyjęto jako kwotę zwolnienia z opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych przychodów z rolniczego handlu detalicznego do kwoty zł rocznie. Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
17
ROLNICZY HANDEL DETALICZNY
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY – handel detaliczny w rozumieniu art.3 ust. 7 rozporządzenia nr 178/2002, polegający na zbywaniu konsumentowi finalnemu, o którym mowa w art. 3 ust. 18 rozporządzenia 178/2002, żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym” KONSUMENT FINALNY: ostateczny konsument żywności, który nie wykorzystuje jej w ramach działalności przedsiębiorstwa spożywczego. Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
18
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY PRODUKCJA I ZBYWANIE ŻYWNOŚCI W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO Może być dokonywana w ilościach dostosowanych do potrzeb konsumentów 2. Nie mogą stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na ochronę zdrowia publicznego 3. Podlegają nadzorowi organów odpowiednio, Państwowej Inspekcji Sanitarnej albo Inspekcji Weterynaryjnej 4. Są dokumentowane w sposób umożliwiający określenie ilości zbywanej żywności Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
19
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY PRODUKCJA I ZBYWANIE ŻYWNOŚCI W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO 5. Zbywanie żywności odbywa się wyłącznie na rzecz konsumenta finalnego 6. Zbywana żywność musi pochodzić w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu 7. Zbywanie żywności odbywa się w ramach określonych limitów 8. Zakaz wykorzystywania do produkcji mięsa zwierząt kopytnych pozyskanego z uboju dokonanego poza rzeźnią zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii (np. z uboju w celu produkcji mięsa na użytek własny) Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
20
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY 9. Sprzedaż nie może być dokonywana z udziałem pośrednika, z wyjątkiem zbywania takiej żywności podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji żywności, jeżeli pośrednik zbywa żywność: wyprodukowaną przez tego pośrednika w ramach rolniczego handlu detalicznego, b) wyprodukowaną przez inny podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny na obszarze powiatu, w którym pośrednik ten prowadzi produkcję żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego, lub na obszarze powiatu sąsiadującego z tym powiatem. 10. Nakaz oznakowania miejsca sprzedaży Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
21
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY W MIEJSCU ZBYWANIA ŻYWNOŚCI W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO UMIESZCZA SIĘ W SPOSÓB CZYTELNY I WIDOCZNY DLA KONSUMENTA: Napis „rolniczy handel detaliczny”, 2) Dane obejmujące: imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny, b) adres miejsca prowadzenia produkcji tej żywności, weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny, o ile taki numer został nadany (żywność pochodzenia zwierzęcego i złożona) Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
22
ZASADY PROWADZENIA I PRZECHOWYWANIA DOKUMENTACJI
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY ZASADY PROWADZENIA I PRZECHOWYWANIA DOKUMENTACJI Rolnik Prowadzi dokumentację umożliwiającą określenie ilości żywności zbywanej rocznie, odrębnie za każdy rok kalendarzowy, która zawiera: numer kolejnego wpisu datę zbycia żywności ilość i rodzaj zbytej żywności 2. Informacje w prowadzonej dokumentacji umieszcza niezwłocznie po każdym zbyciu żywności 3. Dokumentację przechowuje się przez dwa lata, licząc od końca roku kalendarzowego, za który została sporządzona. Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
23
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY Pośrednik Prowadzi i przechowuje dokumentację dotyczącą własnej żywności zgodnie z zasadami określonymi dla rolników. Prowadzi dokumentację dotyczącą rolników, których żywność zbywa podczas wystawy, festynu, targu lub kiermaszu odrębnie dla każdego rolnika, która zawiera: numer kolejnego wpisu datę zbycia żywności ilość i rodzaj zbytej żywności miejsce zbycia żywności imię, nazwisko oraz adres albo nazwę, siedzibę oraz adres pośrednika Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
24
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY Pośrednik 3. Zamieszcza informacje w dokumentacji niezwłocznie po każdorazowym zbyciu żywności konsumentowi finalnemu. 4. Przekazuje dokumentację, podmiotowi, którego żywność zbywał, niezwłocznie po zakończeniu wystawy, festynu, targu lub kiermaszu. Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
25
REJESTRACJA DZIAŁALNOŚCI
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY REJESTRACJA DZIAŁALNOŚCI W celu dokonania rejestracji rolniczego handlu detalicznego należy złożyć, w przypadku zamiaru prowadzenia produkcji i sprzedaży: Produktów pochodzenia zwierzęcego lub żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia roślinnego i produkty pochodzenia zwierzęcego (żywności złożonej) – do właściwego powiatowego lekarza weterynarii – wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów w formie pisemnej, w terminie co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności lub Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
26
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY 2. Żywności pochodzenia roślinnego – do właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego – wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności. Podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością złożoną nie są zobowiązane do sporządzania projektu technologicznego. Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
27
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY NADZÓR NAD BEZPIECZEŃSWEM ŻYWNOŚCI PRODUKOWANEJ W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO SPRAWUJE: Inspekcja Weterynaryjna – nadzór nad właściwą jakością zdrowotną (bezpieczeństwem) produktów pochodzenia zwierzęcego i żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego (żywnością złożoną). Państwowa Inspekcja Sanitarna - nadzór nad właściwą jakością zdrowotną (bezpieczeństwem) żywności pochodzenia niezwierzęcego. Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
28
PODSTAWOWA ZASADA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY PODSTAWOWA ZASADA PRODUKCJI ŻYWNOŚCI Żywność wprowadzana na rynek musi być bezpieczna dla zdrowia i życia konsumenta Producent ponosi odpowiedzialność za produkcję i wprowadzenie do obrotu bezpiecznej żywności Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
29
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY Przy prowadzeniu produkcji i zbywaniu żywności w ramach działalności rolniczy handel detaliczny należy spełnić przede wszystkim wymagania rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
30
ROLNICZY HANDEL DETALICZNY
2. Przepisy tego rozporządzenia powinny być stosowane w sposób elastyczny biorąc pod uwagę zakres prowadzonej działalności, wielkość zakładu i jego specyfikę. Przepisy te przewidują, że w przypadku gdy produkcja prowadzona jest przy wykorzystaniu pomieszczeń używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne (np. przy wykorzystaniu sprzętu i urządzeń gospodarstwa domowego w kuchni domowej), zamiast wymogów określonych w załączniku II w rozdziale II ww. rozporządzenia, obowiązują wymogi określone w załączniku II w rozdziale III (uproszczone wymagania higieniczne). Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
31
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ROLNICZY HANDEL DETALICZNY MAKSYMALNA ILOŚĆ ŻYWNOŚCI ZBYWANA ROCZNIE W RAMACH ROLNICZEGO HANDLU DETALICZNEGO JEST OKREŚLONA DLA: Surowców pochodzenia niezwierzęcego (roślinnego) – w załączniku nr 1 2. Żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego – w załączniku nr 2 3. Surowców pochodzenia zwierzęcego – w załączniku nr 3 4. Produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce – w załączniku nr 4 Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
32
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY ZAŁĄCZNIK 1 - Maksymalna ilość surowców pochodzenia niezwierzęcego zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego w przeliczeniu na 1 ha uprawy lub kg/m2, kg/m2/cykl, kg/m2/rzut 1. Jęczmień jary ton 2. Jęczmień ozimy - 9 ton 3. Gryka - 2,5 tony 4. Kukurydza – ziarno 11 ton 5. Mozga kanaryjska (kanar) - 1,5 tony 6. Owies jary - 7 ton 7. Proso - 3,5 tony 8. Pszenica orkisz jara – ziarno 4 tony 9. Pszenica orkisz ozima – ziarno 4,5 tony Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
33
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY 10. Pszenica twarda jara i ozima - 6 ton 11. Pszenica twarda jara i ozima - 6 ton 12. Pszenica zwyczajna jara - 8 ton 13. Pszenica zwyczajna ozima - 9,5 tony 14. Pszenżyto jare - 7 ton 15. Pszenżyto ozime - 9 ton 16. Żyto ozime - 8 ton 17. Gorczyca biała - 2 tony 18. Gorczyca sarepska - 1,5 tony 19. Kminek zwyczajny - 2 tony 20. Len zwyczajny - 2 tony Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
34
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY 21. Mak - 1,5 tony 22. Słonecznik - 3,5 tony 23. Soja - 2,5 tony 24. Brukiew - 60 ton 25. Rzodkiew oleista - 1,5 tony 26. Ziemniak - 50 ton 27. Bób - 12 ton 28. Brokuł - 20 ton 29. Burak ćwikłowy - 40 ton 30. Burak liściowy - 65 ton 31. Chrzan pospolity - 15 ton Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
35
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY 32. Cebula siedmiolatka - 40 ton 33. Cebula - 50 ton 34. Cukinia - 45 ton 35. Cykoria korzeniowa - 35 ton 36. Cykoria liściowa i cykoria sałatowa - 30 ton 37. Czosnek pospolity - 7 ton 38. Dynia olbrzymia - 55 ton 39. Dynia zwyczajna - 50 ton 40. Endywia – endywia eskariola i endywia kędzierzawa - 45 ton 41. Fasola wielokwiatowa - 2 tony 42. Fasola zwykła karłowa - 11 ton Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
36
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY 43. Fasola zwykła tyczna - 2 ton 44. Groch - 8 ton 45. Jarmuż - 27 ton 46. Kabaczek - 50 ton 47. Kalafior - 30 ton 48. Kalarepa - 70 ton 49. Kapusta brukselska - 7 ton 50. Kapusta głowiasta biała - 75 ton 51. Kapusta głowiasta czerwona - 50 ton 52. Kapusta pekińska - 50 ton 53. Kapusta włoska - 35 ton Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
37
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY 54. Karczoch hiszpański (kard) i karczoch zwyczajny - 11 ton 55. Kawon (arbuz) - 40 ton 56. Koper włoski (fenkuł) - 15 ton 57. Kukurydza cukrowa - 13 ton 58. Kukurydza pękająca - 6 ton 59. Marchew - 70 ton 60. Melon - 50 ton 61. Oberżyna - 17 ton 62. Ogórek gruntowy - 30 ton 63. Ogórek pod osłonami - 35 kg/m2 64. Papryka słodka gruntowa - 35 ton Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
38
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY 65. Papryka słodka pod osłonami - 50 kg/m2 66. Pasternak - 40 ton 67. Patison - 30 ton 68. Pietruszka zwyczajna - 20 ton 69. Pomidor gruntowy - 80 ton 70. Pomidor pod osłonami – tunel foliowy 40 kg/m2 71. Pomidor pod osłonami – szklarnia 20 kg/m2 72. Pomidor koktajlowy - 45 ton 73. Por - 50 ton 74. Rabarbar ogrodowy -18 ton 75. Rzodkiewka - 20 ton 76. Salsefia - 17 ton Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
39
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY 77. Sałata gruntowa - 30 ton 78. Seler korzeniowy - 25 ton 79. Seler naciowy - 60 ton 80. Skorzonera (wężymord) - 20 ton 81. Szalotka - 35 ton 82. Szczypiorek - 30 ton 83. Szparag - 5 ton 84. Szpinak - 20 ton 85. Trybuła ogrodowa - 1 tona 86. Agrest - 14 ton 87. Aronia - 15 ton Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
40
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY 88. Borówka amerykańska - 7 ton 89. Brzoskwinia - 16 ton 90. Czereśnia - 12 ton 91. Czarny Bez (owoce) - 14 ton 92. Dzika róża (owoce) - 4 tony 93. Gruszka - 18 ton 94. Jabłko - 25 ton 95. Orzech laskowy - 2 ton 96. Malina - 10 ton 97. Jeżyna - 12 ton 98. Morela - 16 ton Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
41
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY 99. Morwa - 4 ton 100. Pigwa pospolita - 8 ton 101. Orzech włoski - 3 ton 102. Porzeczka czarna - 10 ton 103. Porzeczka czerwona - 12 ton 104. Porzeczka biała - 11 ton 105. Śliwa domowa - 10 ton 106. Śliwa japońska - 8 ton 107. Truskawka - 14 ton 108. Poziomka - 12 ton 109. Wiśnia - 16 ton Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
42
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY 110. Żurawina - 6 ton 111. Tarnina - 5 ton 112. Tymianek ziele - 3,5 tony 113. Bazylia - 3 tony 114. Melisa - 4,5 tony 115. Mięta ziele - 4,5 tony 116. Mięta liść - 1 tona 117. Lebiodka pospolita (oregano) ziele - 3 tony 118. Majeranek ogrodowy ziele - 3 ton 119. Szałwia ziele - 3 tony Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
43
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY 120. Szałwia liść - 1 tona 121. Pieczarka - 30 kg/m2/cykl 122. Boczniak - 20 kg/m2/rzut 123. Inne niż wymienione w lp. 1–122 surowce pochodzenia niezwierzęcego - 21 ton 124. Inne niż wymienione w lp. 1–122 surowce pochodzenia niezwierzęcego uprawiane pod osłonami - 30 kg/m2 Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
44
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY Załącznik 2 - Maksymalna ilość żywności pochodzenia niezwierzęcego innej niż surowce oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego 1. Przetwory z owoców: soki owocowe 6700 l dżemy 3400 kg owoce suszone 1600 kg inne 3900 kg lub litrów 2. Przetwory z warzyw: kiszonki warzywne 5000 kg marynaty warzywne 3400 kg soki warzywne l inne 6200 kilogram lub l 3. Przetwory z owoców i warzyw, w tym soki 8400 kg lub l 4. Przetwory z warzyw i grzybów 3400 kg Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
45
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY 5. Przetwory z grzybów kg 6. Przetwory z orzechów kg 7. Przetwory zbożowe: mąki kg kasze kg płatki kg otręby kg inne kg 8. Pieczywo kg 9. Pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka kg 10. Wyroby cukiernicze kg 11. Przyprawy kg 12. Koncentraty spożywcze: koncentraty warzywne l syropy owocowe l inne l 13. Oleje l Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
46
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY 14. Gotowe posiłki (potrawy) nie mięsne: pierogi kg kopytka i kluski śląskie kg knedle z owocami kg placki ziemniaczane kg inne kg 15. Żywność, w tym gotowe posiłki (potrawy), zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego kg 16. Napoje bezalkoholowe litrów Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
47
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY ZAŁĄCZNIK – 3 Maksymalna ilość surowców pochodzenia zwierzęcego zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego 1. Mleko surowe albo mleko surowe i siara litr 2. Surowa śmietana litr 3. Jaja od drobiu sztuka 4. Jaja od ptaków bezgrzebieniowych 800 sztuka Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
48
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY 5. Produkty pszczele nieprzetworzone, w tym miód, pyłek pszczeli, pierzga, mleczko pszczele do 5 rodzin pszczelich – 150 kg do 10 rodzin pszczelich – 300 kg do 20 rodzin pszczelich – 600 kg do 30 rodzin pszczelich – 900 kg do 40 rodzin pszczelich – 1200 kg do 50 rodzin pszczelich – 1500 kg do 60 rodzin pszczelich – 1800 kg do 70 rodzin pszczelich – 2100 kg do 80 rodzin pszczelich – 2400 kg Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
49
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY 6. Produkty rybołówstwa żywe lub uśmiercone i niepoddane czynnościom naruszającym ich pierwotną budowę anatomiczną lub poddane czynnościom wykrwawiania, odgławiania, usuwania płetw lub patroszenia kg 7. Żywe ślimaki lądowe z gatunków Helix pomatia , Cornu aspersum aspersum3), Cornu aspersum maxima, Helix lucorum oraz z rodziny Achatinidae kg Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
50
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY ZAŁĄCZNIK NR 4 Maksymalna ilość produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego 1. Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone kg 2. Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone kg 3. Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone kg Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
51
LIMITY SPRZEDAŻY 4. Produkty mięsne kg 5. Wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa kg 6. Produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie 2600 kg 7. Produkty jajeczne kg 8. Gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego kg Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
52
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” LIMITY SPRZEDAŻY ZAŁĄCZNIK NR 4 Maksymalna ilość produktów pochodzenia zwierzęcego innych niż surowce zbywana rocznie w ramach rolniczego handlu detalicznego 1. Świeże mięso wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone kg 2. Świeże mięso drobiowe lub zajęczaków, lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone kg 3. Świeże mięso zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych lub produkowane z tego mięsa surowe wyroby mięsne lub mięso mielone kg 4. Produkty mięsne kg 5. Wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa kg 6. Produkty mleczne lub produkty na bazie siary łącznie 2600 kilogram Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
53
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” PODATEK DOCHODOWY Przychody uzyskiwane ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych, z wyjątkiem przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych uzyskanych w ramach prowadzonych działów specjalnych produkcji rolnej i produktów opodatkowanych podatkiem akcyzowym są przychodami z innych źródeł, jeżeli: Sprzedaż nie jest wykonywana na rzecz osób prawnych, jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej lub na rzecz osób fizycznych na potrzeby prowadzonej przez nie pozarolniczej działalności gospodarczej Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
54
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” PODATEK DOCHODOWY 2. Sprzedaż odbywa się wyłącznie w miejscach: a) w których produkty te zostały wytworzone (np. gospodarstwo), lub b) przeznaczonych do prowadzenia handlu (np. targowisko) Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
55
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” PODATEK DOCHODOWY 3. Przetwarzanie produktów roślinnych i zwierzęcych i ich sprzedaż nie odbywa się przy zatrudnieniu osób na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze, z wyłączeniem: uboju zwierząt rzeźnych (kopytnych) i obróbki poubojowej tych zwierząt, w tym również rozbioru, podziału i klasyfikacji mięsa (ubój w rzeźni zatwierdzonej przez powiatowego lekarza weterynarii), przemiału zbóż, wytłoczenia oleju lub soku oraz sprzedaży podczas wystaw, festynów, targów przez rolnika prowadzącego działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
56
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” PODATEK DOCHODOWY 4. Ilość produktów roślinnych lub zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu, użytych do produkcji danego produktu stanowi co najmniej 50% tego produktu, z wyłączeniem wody Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
57
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” PODATEK DOCHODOWY 5. Jest prowadzona ewidencja sprzedaży za każdy rok podatkowy przetworzonych przez rolników produktów roślinnych i zwierzęcych musi zawierać, co najmniej: numer kolejnego wpisu, datę uzyskania przychodu kwotę przychodu, przychód narastająco od początku roku ilość i rodzaj przetworzonych produktów Dzienne przychody należy ewidencjonować w dniu sprzedaży a ewidencja sprzedaży musi być dostępna w miejscu sprzedaży. Za produkt roślinny pochodzący z własnej uprawy uważa się również mąkę, kaszę, płatki, otręby, oleje i soki wytworzone z surowców pochodzących z własnych upraw Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
58
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” PODATEK DOCHODOWY Przychody ze sprzedaży przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych w ramach rolniczego handlu detalicznego, w ilościach nie przekraczających maksymalnych limitów określonych w rozporządzeniu MRiRW do kwoty zł rocznie, są zwolnione z podatku dochodowego Rolnicy przetwarzający i sprzedający przetworzone przez siebie produkty rolne w kwocie przekraczającej zł mogą korzystać z ryczałtowej formy opodatkowania. Prawo do ryczałtu ma rolnik, który w roku poprzedzającym dany rok podatkowy uzyskał dochód poniżej euro ( zł). Ryczałt wynosi 2% ewidencjonowanych przychodów i obowiązuje przy przychodach przekraczających zł i nie więcej niż równowartość w złotych euro (ok zł) Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
59
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” PODATEK DOCHODOWY 4. Możliwe jest opłacanie podatku dochodowego uzyskiwanego ze sprzedaży przetworzonych przez rolnika produktów rolnych pochodzących z własnej produkcji upraw, chowu lub hodowli na zasadach ogólnych tj. rozliczania się z urzędem skarbowym z podatku dochodowego po przekroczeniu kwoty tzw. „dochodu wolnego od podatku” ze sprzedaży przetworzonych produktów rolnych 5. O wyborze opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych ze sprzedaży przetworzonych przez siebie produktów rolnych, rolnik informuje naczelnika urzędu skarbowego właściwego ze względu na miejsce zamieszkania rolnika, nie później niż do dnia 20 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym uzyskał przychody ze sprzedaży albo do końca roku podatkowego, jeżeli pierwszy przychód uzyskał w grudniu roku podatkowego. Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
60
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” PODATEK DOCHODOWY 6. Podatnicy podatku ryczałtowego są zobowiązani za każdy miesiąc obliczać ryczałt od przychodów ewidencjonowanych i wpłacać go na rachunek urzędu skarbowego w terminie do dnia 20 następnego miesiąca, a za miesiąc grudzień – w terminie złożenia zeznania. 7. W przypadku nie przekroczenia przychodów w poprzednim roku podatkowym w równowartości euro ( zł), podatnicy mogą rozliczać się z urzędem skarbowym w okresach kwartalnych, po zawiadomieniu o tym naczelnika urzędu skarbowego do dnia 20 stycznia roku podatkowego. 8. Zeznanie wg ustalonego wzoru o rocznej wysokości uzyskanego przychodu, składa się w urzędzie skarbowym w terminie do dnia 31 stycznia następnego roku. W zeznaniu wykazywane są kwoty odliczeń od należnego ryczałtu. Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
61
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” PODATEK DOCHODOWY 9. Odliczeniu podlega strata z lat poprzednich, wydatki określone w art. 26 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, w tym wydatki internet, składki z tytułu ubezpieczenia społecznego, wydatki rehabilitacyjne, darowizny na rzecz organizacji pożytku publicznego, kultu religijnego, krwiodawstwa. Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
62
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI Żywność wyprodukowana w gospodarstwie rolnym i wprowadzana do obrotu w ramach rolniczego handlu detalicznego musi być dobrze oznakowana, zgodnie z przepisami prawa unijnego i krajowego. Nadzór nad jakością handlową żywności, w tym prawidłowym jej oznakowaniem, sprawuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Żywność wprowadzana na rynek musi być oznakowana co najmniej w języku polskim, a etykiety środków spożywczych muszą być czytelne, jasne i łatwe do zrozumienia dla konsumenta. Nie mogą kupującego wprowadzać w błąd, w szczególności co do właściwości środka spożywczego, składu, ilości, trwałości, kraju lub miejsca pochodzenia, metod wytwarzania lub produkcji. Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
63
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI 3. Informacje umieszczone na etykiecie powinny być napisane przy użyciu czcionki o wysokości min. 1,2 mm - dotyczy to małych liter, np. w, a, c, n itp. - pozostałe powinny być proporcjonalnie większe. W zależności od tego czy produkt będzie sprzedawany w opakowaniu lub bez (sprzedaż luzem lub pakowanie dopiero w momencie sprzedaży po przygotowaniu porcji na życzenie klienta) obowiązywały będą inne przepisy i na etykietach będzie trzeba umieścić inne dane. Wymagania dotyczące obowiązkowych danych, które muszą być umieszczone na opakowanych środkach spożywczych zostały zdefiniowane w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
64
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI Zgodnie z przepisami, na etykiecie opakowanego środka spożywczego obowiązkowe jest podanie następujących danych szczegółowych: Nazwa środka spożywczego Wykaz składników Oznaczenie ilościowe składników Ilość netto Data minimalnej trwałości, termin przydatności do spożycia, Warunki przechowywania lub warunki użycia Kraj lub miejsce pochodzenia Dane identyfikujące podmiot odpowiedzialny za przekazywanie informacji na temat żywności Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
65
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI W przypadku żywności sprzedawanej bez opakowania lub pakowanej na życzenie konsumenta należy uwzględnić wymagania zawarte m.in. w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Zgodnie z przepisami prawnymi miejscem prezentacji informacji o danym środku spożywczym będzie wywieszka w miejscu jego sprzedaży lub inny nośnik informacji dostępny bezpośrednio dla konsumenta. Informacje, które muszą być podane do wiadomości konsumenta to: nazwa środka spożywczego, wykaz składników, dane producenta - zaprezentowane zgodnie z zasadami obowiązującymi jak w przypadku żywności opakowanej. W przypadku pieczywa należy podać dodatkowo masę jednostkową. Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
66
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI Przy znakowaniu wybranych grup produktów, należy również wziąć pod uwagę szczegółowe wymagania jakościowe, które są określone w odrębnych przepisach prawnych. Do produktów tych należą m.in. przetwory mleczne, wyroby czekoladowe i kakaowe, miód, świeże owoce i warzywa, soki i nektary owocowe, dżemy i galaretki. Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
67
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie” DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ Operacja pt. „Efektywna sprzedaż w ramach rolniczego handlu detalicznego” współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.