Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU."— Zapis prezentacji:

1 KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU art. 67a ustawy z dnia 7 września 1991r. o systemie oświaty (Dz.U. z 2015, poz. 2156)

2 K TO BRAŁ UDZIAŁ W ANKIECIE ? Łącznie 568 uczniów, tj. 26% ogółu uczniów szkól prowadzonych przez Gminę Olecko, z tego: 381 uczniów szkół podstawowych, tj. 25% ogółu uczniów SP, 187 uczniów gimnazjów, tj. 30% ogółu uczniów GIM.

3 K TO BRAŁ UDZIAŁ W ANKIECIE ?

4

5 P YTANIE 1: C ZY JESZ ŚNIADANIE W DOMU PRZEZ WYJŚCIEM DO SZKOŁY ?

6

7

8

9 P YTANIE 2: C ZY ZABIERASZ DO SZKOŁY DRUGIE ŚNIADANIE ? [1 UCZEŃ GIM. NIE UDZIELIŁ ODPOWIEDZI ]

10

11 Nie lub czasami nie zabiera drugiego śniadania do szkoły 47% dziewcząt i 53% chłopców.

12 P YTANIE 3: C ZY JESZ OBIADY W SZKOLE ?

13

14 Kto nie je obiadów w szkole? W grupie nie jedzących obiadów w szkole dziewczęta stanowią 51%, chłopcy - 49%. Ze względu na miejsce zamieszkania uczniów w grupie nie jedzących uczniowie zamieszkali na terenie miasta stanowią 76% i 24% - zamieszkali na terenie wiejskim.

15 P YTANIE 4: D LACZEGO NIE JESZ OBIADÓW W SZKOLE ? 298 uczniów spośród 568 ankietowanych wypowiedziało się, że nie je obiadów w szkole. Przyczyny, które powodują nie korzystanie z posiłku szkolnego: rodzice nie mają pieniędzy na opłacenie obiadów jem obiad w domu nie jem takich posiłków, jakie są podawane w szkole nie odpowiada mi godzina podawania obiadu nie jestem głodny, bo mam posiłek w domu nie zdążam zjeść podczas przerw inne 192313413701821 6%78%11%4%23%6%7%

16 P YTANIE 4: D LACZEGO NIE JESZ OBIADÓW W SZKOLE ? W poszczególnych grupach wiekowych przyczyny niejedzenia posiłków w szkole są w zbliżonych proporcjach: rodzice nie mają pieniędzy na opłacenie obiadów jem obiad w domu nie jem takich posiłków, jakie są podawane w szkole nie odpowiada mi godzina podawania obiadu Nie jestem głodny, bo mam posiłek w domu nie zdążam zjeść podczas przerw inne III10831161334 V477623069 II5711752798 łącznie192313413701821

17 P YTANIE 5: J AK OCENIASZ JAKOŚĆ POSIŁKÓW W SZKOLE W SKALI OD 1 DO 5 Spośród 270 uczniów spożywając posiłki w szkole 266 - dokonało subiektywnej oceny jakości posiłków. 5 ozn. ocenę najwyższą ocena12345 nie mam zdania liczba oceniających 8228795504 % liczba ocen 3%8%33%36%19%2%

18 P YTANIE 6: J AKIE POTRAWY NAJBARDZIEJ LUBISZ ? Ankietowany mógł udzielić kilku odpowiedzi. Najbardziej popularne potrawy wśród uczniów szkół podstawowych i gimnazjów są potrawy mięsne, z ziemniakami i mączne. Najmniejsze zainteresowanie jest potrawami z rybą i kaszą. W poszczególnych grupach wiekowych preferencje w zakresie popularności potraw są zbliżone. mięsnerybnez kaszą z ziemniakami z warzywami potrawy z mąki (placki, kluski, makaron) inne (jakie?) 4171239528318027862 73%22%17%50%32%49%11%

19 P YTANIE 6: J AKIE POTRAWY NAJBARDZIEJ LUBISZ ? Analiza nawyków żywieniowych w grupie wiekowej uczniów klas III szkół podstawowych. mięsnerybnez kaszą Z ziemniakami z warzywami potrawy z mąki (placki, kluski, makaron) SP III dz. M77%23%26%59%36%59% chł. M88%26%11%63%26%48% dz.W53%13% 47% chł.W75%38%19%50%38%

20 P YTANIE 6: J AKIE POTRAWY NAJBARDZIEJ LUBISZ ? Analiza nawyków żywieniowych w grupie wiekowej uczniów klas V szkół podstawowych. mięsnerybnez kaszą z ziemniakami z warzywami potrawy z mąki (placki, kluski, makaron) SP V dz. M62%14%15%43%34%58% chł. M72%21%15%40%23%47% dz.W47%24%12%47%12%53% chł.W80%20%10%43%13%43%

21 P YTANIE 6: J AKIE POTRAWY NAJBARDZIEJ LUBISZ ? Analiza nawyków żywieniowych w grupie wiekowej uczniów klas II gimnazjalnych. mięsnerybnez kaszą z ziemniakami z warzywami potrawy z mąki (placki, kluski, makaron) GIM II dz. M67%28%14%30%37%49% chł. M86%18%14%51%29%31% dz.W58%19%6%71%42%52% chł.W89%14% 57%43%32%

22 P YTANIE 7: M OIM ULUBIONYM DANIEM JEST : ZUPY l.ankietowanych DRUGIE DANIAZUPY l.ankietowanych DESERYZUPY l.ankietowanych Ogórkowa66Schabowy203Lody178 Pomidorowa141Kiełbasa5Racuchy6 Buraczkowa60Spagetti70Serek/jogurt45 Grzybowa31Kurczak67Baton28 Rosół130Kartacze42Ciasto118 Szczawiowa34Mielony13Kasza manna4 Krupnik5Ryba17Owoce88 Jarzynowa38Gołąbki12 Budyń/kisiel/ galaretka 36 Grochowa11Pierogi13 Pizza10 Naleśniki27

23 P YTANIE 8. J AKIE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE NAJCZĘŚCIEJ KUPUJESZ W SKLEPIKU SZKOLNYM ? Ankietowany mógł udzielić kilku odpowiedzi. Tylko 28 ankietowanych uczniów wypowiedziało się, że w szkole nie ma sklepiku. Można zatem przypuszczać, że sklep spożywczy istniejący przy w pobliżu szkoły traktują jako sklepik szkolny. wodęowocekanapkichrupkiinne nie kupuję w mojej szkole nie ma sklepiku 203781001826617828 36%14%18%32%12%31%5%

24 P YTANIE 8. J AKIE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE NAJCZĘŚCIEJ KUPUJESZ W SKLEPIKU SZKOLNYM ? Jak wynika w przedstawionej tabeli preferencje najczęściej kupowanych artykułów spożywczych są zbliżone w każdej grupie wiekowej. wodęowocekanapkichrupkiinne nie kupuję SP III37%17%18%39%17%34% SP V38%11%19%31%9%30% GIM II32%13%16%27%9%31%

25 P YTANIE 9: C ZY POPIERASZ TO, ABY W SKLEPIKU SZKOLNYM NIE BYŁO NIEZDROWEJ ŻYWNOŚCI ( SŁODYCZE, CHIPSÓW, SŁODKICH NAPOJÓW ) Odpowiedzi udzieliło 564 uczniów (4 – nie udzieliło odpowiedzi)

26 Najbardziej nie przychylni wprowadzaniu zdrowej żywności do sklepików szkolnych są uczniowie gimnazjów – 63% ankietowanych. P YTANIE 9: C ZY POPIERASZ TO, ABY W SKLEPIKU SZKOLNYM NIE BYŁO NIEZDROWEJ ŻYWNOŚCI ( SŁODYCZE, CHIPSÓW, SŁODKICH NAPOJÓW ) taknienie mam zdania SP III43%30%21% SP V42%47%12% GIM II15%63%17%

27 N AJCZĘŚCIEJ POJAWIAJĄCE SIĘ POSTULATY I PROPOZYCJE UCZNIÓW DOTYCZĄCE ŻYWIENIA W SZKOLE Odpowiedzi na ostatnie pytanie : a) więcej zdrowych produktów w sklepiku szkolnym (owoce, warzywa, kanapki, woda mineralna); b) darmowe warzywa i owoce, nie tylko dla najmłodszych; c) ograniczyć sprzedaż niezdrowych produktów w szkolnych sklepikach.


Pobierz ppt "KORZYSTANIE PRZEZ UCZNIÓW Z POSIŁKU W STOŁÓWCE SZKOLNEJ NA PODSTAWIE ANALIZY ANKIET PRZEPROWADZONYCH P RZEZ K OMISJĘ R EWIZYJNĄ R ADY M IEJSKIEJ W O LECKU."

Podobne prezentacje


Reklamy Google