Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałZuzanna Sokołowska Został zmieniony 8 lat temu
1
Magdalena Mikoda Iga Dąbrowska kl. II C
2
Żywność pochodząca z upraw, gdzie nie używa się środków chemicznych bądź używa w niewielkiej ilości
3
Bezpieczeństwo Wartość odżywcza Wartość kaloryczna Wartość dietetyczna Wygląd zewnętrzny Zapach Konsystencja Obraz struktury Smakowitość Rozpoznawalność gatunkowa Wielkość jednostkowa Trwałość Łatwość przygotowania Rys. Cechy składowe jakości artykułów spożywczych
4
Jakość mikrobiologiczna produktów żywnościowych Jakość mikrobiologiczna produktów żywnościowych Wartość dietetyczna Wartość dietetyczna Akceptowalność Sensoryczna Akceptowalność Sensoryczna Bezpieczeństwo zdrowie Bezpieczeństwo zdrowie Trwałość mikrobiologiczna Trwałość mikrobiologiczna Rys. Cechy składowe jakości mikrobiologicznej żywności
6
Związane z występowaniem w żywności mikroorganizmów saprofitycznych i chorobotwórczych Organizmy saprofityczne powodują psucie się żywności, co objawia się pogorszeniem jej smaku i wyglądu Organizmy chorobotwórcze- patogeny.
7
Pozostałości pestycydów i innych substancji chemicznych stosowanych w celu np. utrzymania higieny w pomieszczeniach. Ważne są opakowania stosowane do żywności, które mogą być przyczyną źródła zanieczyszczeń Znak umieszczany na materiałach i wyrobach dopuszczonych do kontaktu z żywnością (według Ustawy o bezpieczeństwie żywności)
8
RASFF ( rapid alert system for food and feed ) – zapewnia wysokiego stopnia ochronę zdrowia i życia konsumentów Obce ciała w żywności, np. kamyki, piasek, drewno, metale, włosy, guziki itp., które mogą dostać się wraz z surowcami, półproduktami do finalnego wyrobu gotowego
9
EKO (polski znak ekologiczny) - Mogą go otrzymywać wyroby krajowe nie powodujące negatywnych skutków dla środowiska. Dotychczas przyznany głównie nawozom sztucznym i organicznym Ekoland - stowarzyszenie producentów żywności metodami ekologicznymi. Organizacja ta przyznaje atesty gospodarstwom rolnym, które przy produkcji stosują metody ekologiczne Margerytka - przyznawana na podstawie analizy cyklu życia produktu. Na każdym z tych etapów oceniane są aspekty: produkcja odpadów, wpływ na ekosystemy, zanieczyszczenia gleby, etc.
10
Bio – niemiecki znak ekologiczny produktów spożywczych wszystkich marek pochodzących z gospodarstw ekologicznych RE – jednolity dla całej UE. Produkty oznaczone tym znakiem są sprzedawane bezpośrednio przez producenta lub w zamkniętych, zabezpieczonych i oznakowanych opakowaniach
11
Ekoland - stowarzyszenie producentów żywności metodami ekologicznymi. Organizacja ta przyznaje atesty gospodarstwom rolnym, które przy produkcji stosują metody ekologiczne
19
1.„Mniej odpadów – TAK!”. Pod red. dr Krzysztofa Świerkosza, dr Mariusza Sołtysika. Wrocław: 2009. wydawcy: Stowarzyszenie Ekologiczne „EKO- UNIA”, Stowarzyszenie „EKO-EDUKACJA”. 2.Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U.171, poz. 1225) z 25.08.2006r 3.Rozporządzenie (WE) 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28.01.2002 ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. 1.www.halat.plwww.halat.pl 2.www.eufic.org/page/pl/1/1/FOOD TODAY (Żywność dzisiaj) 05/1999www.eufic.org/page/pl/1/1/FOOD 3.http://www.noni.inter-tech.pl/article_info.php?articles_id=343http://www.noni.inter-tech.pl/article_info.php?articles_id=343
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.