Pobierz prezentację
OpublikowałJerzy Przybylski Został zmieniony 8 lat temu
1
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
2
Składniki odżywcze – niezbędne do życia substancje chemiczne, dostarczane do organizmu z pokarmem.
3
Wśród składników pokarmowych wyróżniamy:
- budulcowe: białka i sole mineralne - energetyczne: tłuszcze i cukry - regulujące: sole mineralne i witaminy
4
BIAŁKA Białka to związki organiczne, zbudowane z aminokwasów. Są najważniejsze w budowie każdego żywego organizmu. Budują: - wszystkie tkanki i komórki - hormony i enzymy - krew i przeciwciała
5
Białka dzielimy na: - pełnowartościowe (zwierzęce) zawierające wszystkie rodzaje aminokwasów potrzebnych do budowy białek - niepełnowartościowe (roślinne) zawierające niepełny zestaw aminokwasów
6
Źródłem białek dla organizmu są:
- mleko i jego przetwory - mięso - drób - ryby - jaja - rośliny strączkowe
7
NIEDOBÓR BIAŁKA powoduje:
- upośledzenie wzrostu i rozwoju człowieka - spadek masy ciała - obniżenie odporności organizmu - ogólne osłabienie
8
NADMIAR BIAŁKA powoduje:
- niekorzystny wpływ na wątrobę i nerki
9
CUKRY Cukry (węglowodany) - to związki organiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Są głównym, najtańszym i najłatwiej dostępnym źródłem energii, służącej przede wszystkim do pracy narządów wewnętrznych i pracy mięśni.
10
Cukry dzielą się na: - cukry proste, w których występuje od 3 do 7 atomów węgla np. glukoza i fruktoza - cukry złożone składające się z łańcuchów cukrów prostych np. skrobia
11
Cukry występują w: - pieczywie - słodyczach
- roślinach okopowych np. marchew - owocach - kaszach i makaronach
12
NIEDOBÓR CUKRÓW powoduje:
- rozpad białek - utratę jonów, w szczególności kationów sodu - odwodnienie organizmu
13
NADMIAR CUKRÓW powoduje:
-otyłość (nadmiar cukrów zamieniany jest na tłuszcze)
14
TŁUSZCZE Tłuszcze należą do dużej grupy naturalnych związków organicznych, nierozpuszczalnych w wodzie. Ich rolą w organizmie jest: - dostarczanie energii, zużywanej na utrzymanie stałej temperatury ciała oraz termoregulacja - rozpuszczają witaminy A, D, E, K dzięki czemu mogą one być łatwiej wprowadzone do krwiobiegu.
15
Tłuszcze dzielimy na : a) tłuszcze pochodzenia zwierzęcego b) tłuszcze pochodzenia roślinnego Drugi podział tłuszczów: a) stałe (nasycone): twarde, maziste, b) ciekłe (nienasycone).
16
Występowanie tłuszczów:
a) zwierzęcych: -smalec -słonina -mięso wieprzowe -masło, śmietana b) roślinnych -oleje -margaryna
17
NIEDOBÓR TŁUSZCZY powoduje:
- pogorszenie wzroku, stanu skóry, włosów i paznokci
18
NADMIAR TŁUSZCZY powoduje:
- otyłość - podniesienie poziomu cholesterolu - przeciążenie wątroby - choroby serca
19
Pokazuje to piramida pokarmowa.
W diecie każdego człowieka bardzo ważne są odpowiednie proporcje każdego ze składników odżywczych. Pokazuje to piramida pokarmowa.
21
Wykonała Anna Małkowska
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.