Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałJanina Kwiecień Został zmieniony 8 lat temu
1
Piotr Sikorski Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpital Uniwersytecki nr 2 im dr J. Biziela CM UMK w Bydgoszczy
2
Trzustka jest narządem bardzo wrażliwym na niedobory żywieniowe W przebiegu OZT dochodzi do wzrostu zapotrzebowania energetycznego i gwałtownego zużycia zapasów tłuszczu i białka Zasadniczym celem leczenia żywieniowego w ciężkich postaciach OZT jest ograniczenie wywołanego ogólnoustrojową reakcją zapalną hipermetabolizmu.
3
Nawet krótkotrwałe głodzenie prowadzi do zaniku kosmków jelitowych, zmniejszenia przepływu krwi i zaburzeń immunologicznych Zmniejszenie przepuszczalności błony śluzowej jelita Umożliwia translokację bakterii przez ścianę jelita do jamy otrzewnowej.
4
Skorygowanie zaburzonego metabolizmu poprzez wystarczającą podaż składników odżywczych Zmniejszenie stymulacji trzustki Zmniejszenie nasilenia odpowiedzi zapalnej.
5
W łagodnej postaci OZT żywienie enteralne nie jest konieczne, jeśli chory może spożywać normalne pożywienie po upływie 5-7 dni od początku choroby (rekomendacja A ESPEN)
6
Zastosowanie wczesnego leczenia żywieniowego u chorych na ciężkie OZT ma duże znaczenie kliniczne, ponieważ zmniejsza częstość powikłań infekcyjnych oraz czas trwania uogólnionej reakcji zapalnej
7
Kluczowe jest prognozowanie ciężkości przebiegu zapalenia Stosuje się skale Ransona, Glasgow, Apache i inne Poszukuje się niezależnych czynników ryzyka: (hematokryt, BMI, obecnośc wysięku w opłucnej, stężnie prokalcytoniny, białka C, D-dimery)
8
Żywienie dojelitowe/ pozajelitowe należy rozpoczynać po wyrównaniu hemodynamicznym (resuscytacji płynowej) (rekomendacja B ESPEN)
9
Według rekomendacji ESPEN żywienie dojelitowe jest podstawową formą leczenia żywieniowego w ciężkiej postaci OZT W razie potrzeby powinno być uzupełniane przez żywienie pozajelitowe.
10
ESPEN rekomenduje diety polimeryczne Brak dużych randomizowanych badań wskazujących na jednoznaczną przewagę danego rodzaju diety Wiele ośrodków stosuje diety peptydowe.
11
Istnieją poważne dowody na to, że przynajmniej niektóre szczepy mogą mieć działanie szkodliwe, zwiększające śmiertelność w OZT.
12
Niewłaściwe oczekiwania co do celów i efektów żywienia dojelitowego Nietolerancja żywienia. Zaburzenia przewodu pokarmowego.
13
Wprowadzenie i utrzymanie cewnika Szybkość podaży diety. Skład diety początkowej. Utrzymanie podaży diety zapewniającej pokrycie potrzeb chorego.
14
Sonda za więzdła Treitza powinna być wprowadzana endoskopowo. Sondy perystaltyczne wydają się być nieprzydatne u chorych z ciężką postacią OZT. Kontrola RTG Główną przyczyną niepowodzeń jest usunięcie sondy przez pacjenta.
15
Konieczne jest podawanie diety z użyciem pompy Szybkość podaży diety na początku nie większa jak 10-15ml/ godzinę Stopniowe zwiększanie podaży w kolejnych dniach przy dobrej tolerancji.
16
Brak jednoznacznych wytycznych ESPEN Czy osmolarnośc diety ma wpływ na tolerancję żywienia? Stosujemy diety peptydowe izoosmolarne Rozcieńczenie diety w pierwszej dobie wodą do wstrzyknięć do osmolarności zbliżonej do soli fizjologicznej Trudna dostępność fabrycznych diet izoosmolarnych.
17
W pierwszych dobach leczenia nie jest możliwe pełne żywienie za pomocą żywienia dojelitowego. Konieczne jest rozważenie wczesnego żywienia pozajelitowego u chorych z prognozowanym ciężkim zapaleniem trzustki.
18
Dziękuję
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.