Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Promocja Zdrowia w Przedszkolu Leśne Skrzaty w Przeźmierowie 2012/2013
Advertisements

VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
ŻYJ ZDROWO I KOLOROWO KONFERENCJA
Ankieta dla uczniów SP i Gimnazjum
Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Program Agencji Rynku Rolnego Szkoła Podstawowa im. M. J. Piłsudskiego
pod hasłem Jesień pełna zdrowia
Prezentacja przedstawiająca projekt pod hasłem „Trzymaj Formę”
Profilaktyka i promocja zdrowia w roku szkolnym 2012/2013
„Warzywa i owoce są na 5” Szkoła Podstawowa Nr 12 w Elblągu
PROGRAM OWOCE I W SZKOLE. To program unijny, zaproponowany przez Komisję Europejską. Ma na celu zachęcanie młodych ludzi do wyrabiania sobie dobrych nawyków.
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Prezentacja działań z zakresu promocji zdrowia w Szkole Podstawowej nr 88 w Poznaniu w roku 2008 Poznań, styczeń 2009 r.
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Akademia Zdrowego Przedszkolaka – moduł jesienny, pod hasłem: Jemy owoce i warzywa! PRZEDSZKOLE NR 48 z Oddziałami Integracyjnymi w Zabrzu.
Zdrowe odżywianie.
Szkoła Podstawowa nr 9 im. Jana Pawła II w Ostrowie Wielkopolskim.
Opracowała Agnieszka Balcerak
REALIZOWANEGO OD 2013 DO 2015 ROKU Szkoła Promująca Zdrowie dąży do osiągnięcia celów i realizuje zadania określone w podstawach programowych kształcenia.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
Rok szkolny 2011/2012.
W GIMNAZJUM NR 1 W SROKOWIE W ROKU SZKOLNYM 2007/2008
Dzień Zdrowego Śniadania
Sprawozdanie z Akademii Zdrowego Przedszkolaka.
ZDROWY STYL ODŻYWIANIA W SZKOLE
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
Klub śniadaniowy Szkoły Podstawowej w Górkach Pomorskich klasa II
Śniadanie daje moc! Kl. II B Publiczna Szkoła Podstawowa w Byczynie.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
PRZEDSZKOLE MIEJSKIE NR 52 W SOSNOWCU
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
AKCJA EDUKACYJNA PROMUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA I ZBILANSOWANE ODŻYWIANIE realizowana w Szkole Podstawowej nr 3 im. Stefana Czarnieckiego w Słubicach w dniu.
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
Zespół Szkół im. Św. Brata Alberta w Żurawiczkach
Pe ł ni apetytu na moc Uczniowie klasy III a Szko ł y Podstawowej nr 6 w Ś widnicy.
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
Szkolny Klub Śniadaniowy w klasie II b Szkoła Podstawowa nr 3 im. Alfreda Freyera w Tarnobrzegu.
Szkoła Filialna w Brzuścach, grupa dzieci 4, 5, 6- letnich.
REPORTAŻ Z IV EDYCJI PROGRAMU „ŚNIADANIE DAJE MOC” Szkoła Podstawowa Zespołu Szkół im H. Sienkiewicza w Grabowcu- klasa 2 a.
8 listopada 2011r. ~DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA~ SZKOŁA PODSTAWOWA NR 23 W KALISZU.
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Ś NIADANIE DAJE MOC !!!!. Nasza szkoła z olbrzymią przyjemnością przystąpiła do programu „Śniadanie daje moc”. W klasach I-III zostały utworzone Kluby.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, w dniu 7 listopada 2014 r. uczniowie klas I-III szkoły podstawowej wzięli udział w akcji „Śniadanie.
ŚNIADANIE DAJE MOC ! Akcja zorganizowana przez Publiczną Szkołę Podstawową w Krępnej.
Śniadanie daje moc! Szkoła Podstawowa w Toporowicach
Tydzień działań profilaktycznych
W DNIU ZDROWEGO ŚNIADANIA Publiczna Szkoła Podstawowa w Szwarszowicach prowadzona przez Stowarzyszenie Przyjaciół Oświaty w Szwarszowicach Szwarszowice.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Klasa II c Szkoła Podstawowa Nr 3 W Myślenicach. Żyjemy zdrowo Jesień była piękna tego roku, więc staraliśmy się dużo czasu spędzać na grach i zabawach.
‘Śniadanie daje moc’ Ogólnopolska akcja edukacyjna
Światowy Dzień Zdrowia 2015
„ŚNIADANIE DAJE MOC” 8 listopada 2013r. Klasa II a Opracowała: mgr Danuta Pałka.
Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina. * Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy.
DZIAŁANIA ZREALIZOWANE W RAMACH PROGRAMU EDUKACYJNEGO „BĄDŹMY ZDROWI- WIĘMY WIĘC DZIAŁAMY ” „WIEM, CO JEM” (ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1) Celem programu była:
1a Aleksandra Natanek Natalia Rymarz 2a Karolina Święs Emila Witek Martyna Bińkowska 2b Arek Głowacki Natalia Dębska Artur Szewczyk Nauczyciel prowadzący.
Zespół Szkół Ogólnokształcących Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Jedlni Letnisku Oddziały Pięciolatków opracowała Bernarda.
PROJEKT EDUKACYJNY „WIEM CO JEM” WYCHOWANIE FIZYCZNE r.
WIEM, CO JEM Projekt edukacyjny realizowany w kl. III SP w Zespole Szkół im. Stanisława Wyspiańskiego w Waganowicach.
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Dzień Śniadanie daje moc 8 XI 2016r
ODŻYWIAJ SIĘ ZDROWO- ŻYJ KOMFORTOWO
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Prezentację przygotowała: Małgorzata Chocholska
Szkoła Sportowych Talentów
Śniadanie daje moc!.
Zapis prezentacji:

Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu

Głównym celem działań towarzyszacych programowi „Owoce i warzywa w szkole” w Szkole Podstawowej w Dropiu jest:  Zmiana nawyków żywienia dzieci i młodzieży poprzez zachęcanie do zwiększenia spożycia owoców i warzyw.  Propagowanie zasad zdrowego odżywiania poprzez różnorodne działania edukacyjne wzbogacające wiedzę uczniów na temat znaczenia dla zdrowia spożywania owoców i warzyw.  Propagowanie wśród rodziców zasad zdrowego odżywiania swoich dzieci Realizacja wyżej wymienionych celów ma skutecznie przeciwdziałać wzrastającej liczbie osób otyłych wśród dzieci i chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem

Dla dzieci z oddziału przedszkolnego zorganizowane były zajęcia „Odżywiamy się zdrowo”. Dzieci poprzez zabawy, zagadki, prace plastyczne zdobywały wiadomości na temat wartości odżywczych warzyw i owoców. Uczyły się wspólnego kulturalnego i higienicznego spożywania posiłków

W kl. I odbyły się zajęcia metodą warsztatową. Po omówieniu zasad zbilansowanej diety uczniowie stworzyli piramidę zdrowego żywienia i degustowali owoce i warzywa.

Podczas przyjęcia z okazji pasowania na ucznia, dzieci spożywały pyszne kanapki z warzywami przygotowane przez rodziców zamiast słodyczy.

W ramach programu „Owoce w szkole” w klasie II przeprowadzona została pogadanka pod hasłem „Chcesz być zdrowy tak jak ryba, jedz owoce i warzywa” Dzieci bardzo chętnie jedzą otrzymane owoce i warzywa.

Dzieci z kl II przygotowały pyszną i zdrową sałatkę warzywną.

Uczniowie kl III przygotowali wystawę warzyw i owoców w kąciku przyrody. Uczniowie aktywnie uczestniczyli w pogadance na temat prawidłowego odżywiania, rozwiązując przy tym zagadki, rebusy. Podawali nazwy losowanych owoców i warzyw i omawiali ich właściwości zdrowotne.

Następnie z pomocą rodziców uczniowie kl.III przyrządzili sałatkę owocową.

Uczniowie klasy III częstowali dzieci z innych klas własnoręcznie wykonanym smacznym i zdrowym deserem.

Ogłoszony został również konkurs plastyczny pt. „Jedz owoce i warzywa to na zdrowie dobrze wpływa „ Celem konkursu było kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Konkurs przeznaczony był dla uczniów kl. O –VI. Uczniowie mogli wykonać prace techniką dowolną.

Uczniowie chętnie wzięli udział w konkursie i wykonali piękne prace.

Dnia r. odbyło się spotkanie z przedstawicielami Sanepidu. W spotkaniu uczestniczyli uczniowie kl. 0 – III oraz zaproszeni rodzice.

Analizując wnikliwie piramidę zdrowego żywienia dzieci dowiedziały się skąd organizm czerpie najwięcej energii oraz jak należy się odżywiać aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość witamin i minerałów. Panie prowadzące zwróciły również uwagę na zagrożenia wynikające z niewłaściwej diety.

Podsumowując zajęcia uczniowie i rodzice wspólnie zobowiązali się do: Spożywania 5 posiłków dziennie Spożywania wartościowego śniadania Zabierania drugiego śniadania do szkoły Codziennego spożywania owoców i warzyw

Nauczyciele systematycznie promują na gazetkach ściennych w salach i na korytarzu szkolnym zasady zdrowego odżywiania i zachęcają do dbania o właściwą dietę.

W ramach realizacji programu „Owoce i warzywa w szkole” rodzice zamiast słodyczy przygotowali na przyjęcie z okazji wieczoru andrzejkowego zdrowe przekąski :kanapki warzywne i owoce.

Opracowanie prezentacji: Anna Wielgo nauczycielka edukacji wczesnoszkolnej Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu Dobre tel lub –Anna Wielgo