Przedszkole Publiczne Nr 5 w Łomży Kształtowanie właściwych nawyków racjonalnego żywienia w ramach edukacji zdrowotnej dzieci w różnorodnych zajęciach i zabawach Innowacja pedagogiczna
Rodzaj innowacji pedagogicznej: - programowa, - metodyczna Okres wdrażania innowacji: r. do r Adresaci: wszystkie grupy przedszkolne
Główne założenie nabycie przez dzieci właściwych nawyków higienicznych i żywieniowych. Poprzez nabywanie w przedszkolu nawyków zdrowego odżywiania się, rozróżniania, które produkty są zdrowe, a których należy unikać, nastąpi ukształtowanie właściwej postawy prozdrowotnej.
Cel innowacji zaangażowanie dziecka w różnorodne zajęcia, zabawy, doświadczenia i konkursy, które będą sprzyjały poznaniu zasad racjonalnego żywienia i stosowania ich w życiu codziennym, jako ważnego elementu zdrowego stylu życia podniesienie jakości pracy przedszkola w zakresie realizacji szczególnie 5. obszaru podstawy wychowania przedszkolnego „Wychowanie zdrowotne i kształtowanie sprawności fizycznej dzieci”. kształtowanie rzeczywistego obrazu dziecka w oczach rodziców,
Treści z obszaru wychowanie zdrowotne i kształtowanie sprawności fizycznej dzieci, korelują z innymi obszarami programu i treściami podstawy programowej wychowania przedszkolnego. Forma prowadzonych zajęć z zakresu żywienia przyczynia się do realizacji treści wykraczających poza podstawę programową i realizowany w naszym przedszkolu program „Zanim zostanę pierwszakiem”. Dodatkowo został opracowany program „Zdrowe dziecko to kreatywne dziecko”, którego elementy są wykorzystywane podczas realizacji innowacji.
Nowatorstwo Różnorodne zajęcia i zabawy będą prowadzone cyklicznie 1 raz w tygodniu z wykorzystaniem niezbędnych akcesoriów kuchennych takich jak: sztućce, talerze, deski, fartuchy itp., produkty żywieniowe, literatura dziecięca, kukiełki, pacynki, płytoteka dziecięca. W realizację szczegółowych zadań włączeni są rodzice, personel niepedagogiczny, specjaliści z istniejących w Łomży szkół prowadzących kształcenie zawodowe na kierunku technologia żywienia, higienistki lub lekarze.
Przewidywane efekty Uczestnicy zajęć przede wszystkim będą: rozpoznawać i nazywać pokarmy zdrowe i niezdrowe znać piramidę żywienia, rozumieć jej kształt, wiedzieć co oznaczają poszczególne poziomy i które produkty żywnościowe mogą jeść w dużych ilościach, a czego unikać pokonywać uprzedzenia do niektórych potraw poprzez ich próbowanie
Dotychczasowe działania Kolorowe kanapki
Pieczenie babeczek
Przedstawienie - Żyj zdrowo
Surówki i inne zdrowe smakołyki
Zajęcie otwarte dla Rodziców
Spotkania z Pielęgniarką
Realizacja innowacji przyczyniła się do uzyskania przez nasze przedszkole certyfikatu „Akademii Zdrowego Przedszkolaka.”
Sposoby dokumentowania realizacji innowacji gazetka przedszkolna „Echo piątki” strona internetowa kronika przedszkolna
Dziękuję