KAWA HERBATA KAKAO
kawa kawowiec ziarna kawy palone ziarna kawy napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. kawowiec ziarna kawy palone ziarna kawy
Gdzie rośnie kawa? Kawa pochodzi z Afryki , w Europie pojawiła się około XVI wieku.
i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii. Kawa to jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii.
Legenda o kawie. Według jednej z legend kawę odkryły... kozy, które po zjedzeniu owoców z krzewu kawowca brykały bardziej niż zwykle, co zastanowiło ich pasterza, który również spróbował czerwonych owoców i poczuł się ożywiony, zapomniał o zmęczeniu i chęci snu.
Produkcja kawy. Owoce kawowca zmieniają barwę z zielonej na czerwoną lub żółtą, gdy ziarna są w pełni dojrzałe. Dojrzałe owoce zbiera się ręcznie lub mechanicznie. Wypalania ziaren dokonuje się w różnych temperaturach (od ok. 200 do nawet 250°C) zależnie od stosowanej metody i pożądanego efektu. Proces palenia kawy decyduje o ostatecznej barwie ziaren i ich smaku. Zebrane owoce poddaje się procesowi suszenia. Kiedy łupiny wyschną, pracownicy plantacji oddzielają je od ziaren.
Najdroższa kawa na świecie Łaskun chętnie zjada dojrzałe owoce kawowca. Wybiera tylko najlepsze ziarna. Nadtrawione ziarna kawy przechodzą przez przewód pokarmowy zwierzątka i są wydalane. Kawa o nazwie Kopi luwak pochodzi … ze zwierzęcych odchodów. „Produkuje” ją łaskun– zwierzę z popularnie nazywane cywetą. Następnie trafiają – dosłownie – w ręce zbieraczy, zajmujących się produkcją kawy kopi luwak. Suszą oni i czyszczą ziarna przez długi czas. Kawa kopi luwak kosztuje minimum 450 dolarów za kilogram . Koszt jednej filiżanki takiej kawy to średnio 100 zł.
Herbata Kwiat herbaty Liście herbaty to napar przyrządzany z liści herbacianych Kwiat herbaty Liście herbaty
Gdzie rośnie herbata?
Produkcja herbaty 1. Zrywanie listków- liście zbiera się 3 do 5 razy w roku 4. Fermentacja -która w przypadku czarnych herbat, trwa około 4 godzin ,w czasie tego procesu herbata zmienia kolor. Proces fermentacji jest procesem naturalnym wywołanym przez znajdujące się w listkach enzymy. Herbaty białe i zielone powstają z pominięciem procesu fermentacji. 2. Proces więdnięcia przeprowadzany w warunkach naturalnych trwa od 18 do 20 godzin, w suszarniach tylko 3 godziny 3. Zwijanie 5. Suszenie- nadanie herbacie trwałości
Rodzaje herbaty Herbata czarna Herbata zielona Herbata biała Herbata żółta Herbata czerwona
Kakao Ziarna kakao to nasiona z owoców kakaowca, proszek zrobiony z tych ziaren stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych.
Gdzie rosną kakaowce? Na świecie istnieje bardzo dużo gatunków drzew kakaowych. Rosną one głównie w Ameryce - Meksyku, Wenezueli czy Brazylii, lecz spotykamy je także w Afryce.
Produkcja kakao Owoce kakaowca zrywa się i pozostawia na 3–7 dni do fermentacji. Następnie ziarna są suszone (zazwyczaj na słońcu) palone i mielone. Uzyskaną masę rozdziela się na masło kakaowe i proszek kakaowy.
Z czego robi się czekoladę? Składniki czekolady: cukier masło kakaowe proszek kakaowy
Rodzaje czekolady gorzka mleczna biała deserowa
KONIEC