8 listopada – Dzień Śniadanie Daje Moc Uczniowie i Wychowawczyni klasy Ic Zespół Szkół Publicznych im. Marii Konopnickiej w Mrokowie to data szczególna w życiu społeczności klasowej I c. To tego dnia nasza klasa, pod kierunkiem wychowawczyni mgr Elżbiety Wójcik, wzięła udział w akcji 8 listopada- Dzień Śniadanie Daje Moc. W realizację zadania aktywnie zaangażowali się również nasi Rodzice. Wspólne przedsięwzięcie dało nam dużo satysfakcji, pozytywnej energii i sprzyjało nauce zasad zdrowego żywienia.
Pomysłów na przygotowanie ciekawego jadłospisu na smaczne i pożywne śniadanie było, co nie miara. Świetnie było móc obserwować Rodziców, którzy wyszukiwali w Internecie, książkach zdrowego żywienia, bądź wśród znajomych zapomnianych lub całkiem nowych przepisów na zdrowe śniadanie. Efektem naszej pracy było wiele ciekawych propozycji ciepłego mlecznego posiłku. Wśród najciekawszych możemy wymienić: dynię z lanymi kluskami na mleku, owsiankę z bananami, kaszę jaglaną na mleku z suszonymi owocami. Największym powodzeniem wśród nas cieszyły się płatki kukurydziane z mlekiem. Natomiast panie nauczycielki oraz rodzice zachwycali się dynią na mleku z lanymi kluskami. Praca w zgodnych zespołach, to sama przyjemność! Zabieramy się do pracy
Nasza propozycja na pożywne śniadanie: Może nasze kanapki będą najlepsze? Rodzice uwijają się jak pszczółki. Płatki kukurydziane z mlekiem są naszym ulubionym śniadaniem.
Zabieramy się do pracy Mleko – gwarancja zdrowych kości! Dynia i zacierki na mleku to dania pierwszorzędne!
W dzień realizacji projektu przystąpiliśmy do efektywnej pracy i zabawy, na zaproponowanym przez Organizatorów scenariuszu zajęć. Pracowaliśmy w grupach, zespołach interaktywnych i bardzo szybko opanowaliśmy zasady zdrowego żywienia, oczywiście pamiętając o wiadomościach zdobytych na zajęciach realizowanych wcześniej. Doskonale poradziliśmy sobie z ułożeniem zasad zdrowego żywienia. Każda drużyna zdobyła punkty i uznanie przeciwników oraz naszej wychowawczyni. Znamy już kilka zasad zdrowego żywienia. Nauka przez zabawę
Kolejnym etapem naszego zadania było przygotowanie drugiego śniadania. Chętnie przyrządzaliśmy kolorowe i pożywne kanapki z produktów nie tylko przyniesionych z domu, ale także od kolegów i koleżanek. Nie zabrakło pasty jajecznej, białego i żółtego serka, rzodkiewki, sałaty, szczypiorku, natki pietruszki oraz kiełków rzeżuchy. Kanapki wyglądały i smakowały wyśmienicie. A co ja tu mam? Zabawy ciąg dalszy
Degustacja Na koniec wyznaczonych zadań wiele radości sprawiło nam wspólne przygotowanie stołu. Wykorzystując nadarzającą się okazję, nasza pani przypomniała nam o kulturze spożywania posiłków. Degustacji nie było końca. Próbowaliśmy każdej potrawy mlecznej, a na przyrządzone kanapki nie u każdego było już miejsce. Zadowoleni z efektów pracy pozostałe kanapki zanieśliśmy do spróbowania naszym Rodzicom. Ja też poproszę dokładkę!
Degustacja Myślę i myślę, co jeszcze by tu zjeść? Chyba nie dam rady! Może jabłuszko?
Degustacja Już jesteśmy syci!Jeszcze ja poproszę!
Ostatnim etapem wspólnego zadania była zabawa w rymowanki. Prześcigaliśmy się w pomysłach i propozycjach, pamiętając, że dobry żart tynfa wart. Ten wspólnie przeżyty czas to dla nas, przede wszystkim świetna zabawa, nauka oraz integracja. Pamiętamy o zasadach zdrowego odżywiania, spożywaniu warzyw i owoców oraz o wielkiej Mocy Śniadania. Z niecierpliwością czekamy na kolejne akcje. Przede wszystkim zdrowe żywienie Dziękujemy Zdrowa żywność to gwarancja zdrowego dziecka. Jedz owoce i warzywa!