PROJEKT EDUKACYJNY realizowany w ramach Kampanii społecznej „Jem smacznie i zdrowo” realizowany w ramach Kampanii społecznej „Wiem, co jem” w roku szkolnym 2007/2008 w Szkole Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 301 w ZSP nr 2 w Warszawie
PROMOWANIE DZIAŁAŃ SZKOŁY W NAJBLIŻSZYM ŚRODOWISKU W RAMACH KAMPANII „WIEM, CO JEM”: CO JUŻ ZROBILIŚMY ? W październiku 2007 roku została przeprowadzona ankieta wśród rodziców i uczniów klas IV dotycząca odżywiania dzieci. Dostarczyła ona wiele interesujących informacji i okazała się ciekawym materiałem badawczym.
NAJWAŻNIEJSZE FRAGMENTY I WYNIKI ANKIETY DLA RODZICÓW UCZNIÓW KLAS IV Liczba ankietowanych – 87 osób (72 kobiety i 15 mężczyzn) 1. Jak Państwo oceniacie poziom swojej wiedzy na temat zasad żywienia. ocena bardzo dobra – 28,2% ocena dobra – 58,8% 87%!!!! ocena dostateczna – 12,9% 2. Czy Państwa zdaniem żywienie ma wpływ na samopoczucie i stan zdrowia dziecka? TAK – 94,3% 3. Czy Państwa dziecko odżywia się prawidłowo? TAK – 83%
Rodzaj posiłku 4. Jakie są zwyczaje żywieniowe w Państwa rodzinie? prowadzimy raczej nieuregulowany tryb życia – 19,5% nasze dziecko często podjada pomiędzy posiłkami – 36,8% ważnym elementem każdego naszego posiłku są warzywa i owoce- 51,7% 5. Jak często Państwa dziecko spożywa wymienione poniżej posiłki? • Częstość spożywania głównych posiłków w ciągu dnia [%] Rodzaj posiłku Częstość spożywania codziennie nieregularnie nigdy I śniadanie 93,2 6,8 - II śniadanie 69,1 29,6 1,2 obiad 100,0 podwieczorek 51,2 46,3 2,4 kolacja 95,4 3,4 1,1 Liczba spożywanych zazwyczaj posiłków w ciągu dnia: CZTERY LUB WIĘCEJ – 69,3% (TYLKO!!!!!!) 6. Czy Państwa dziecko zjada posiłki o stałych porach? TAK – 70,5% NIE – 25%
22.11.2007 r. ODBYŁY SIĘ WARSZTATY DLA RODZICÓW DOTYCZĄCE „RACJONALNEGO ODŻYWIANIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM”, KTÓRYCH WSPÓŁORGANIZATOREM BYŁ PZH. PROGRAM WARSZTATÓW: 1. Wykład, prezentacja, dyskusja. Czym jest racjonalne żywienie? Choroby, których przyczyną jest nieprawidłowe żywienie Okres dojrzewania – duże wyzwanie dla organizmu Zwyczaje żywieniowe młodzieży polskiej Zalecenia żywieniowe dla dzieci i młodzieży 2. Ćwiczenia: korekta błędów w przykładowym jadłospisie układanie prawidłowego jadłospisu jednodniowego 3. Rozdanie materiałów edukacyjnych: zasada 5xU dekalog zdrowego żywienia dzieci i młodzieży
PRZEBIEG WARSZTATÓW Rodzice słuchają części wykładowej warsztatów. Rodzice korygują błędy w jadłospisie zaprezentowanym na ekranie i układają jadłospisy jednodniowe.
Pomoc specjalisty okazuje się mile widziana. Rodzice prezentują wyniki pracy poszczególnych grup.
PLANY NA NAJBLIŻSZE MIESIĄCE: PROMOWANIE DZIAŁAŃ SZKOŁY W NAJBLIŻSZYM ŚRODOWISKU W RAMACH KAMPANII „WIEM, CO JEM”: PLANY NA NAJBLIŻSZE MIESIĄCE: Zorganizowanie pokazu o zasadach zdrowego odżywiania w Domu Kombatanta. Zaprezentowanie inscenizacji promującej zdrowie w ramach bloku tematycznego „Mali kucharze” w Przedszkolu nr 345. Przeprowadzenie międzyszkolnego konkursu w ramach projektu edukacyjnego „Jem smacznie i zdrowo”.
NASZE SUKCESY Dnia 10 grudnia 2007 r. rozstrzygnięto II etap Kampanii „Wiem, co jem” którego celem było promowanie założeń Kampanii w Dzielnicy, w której usytuowana jest dana szkoła. Wpłynęło 39 projektów. Przyznano 11 głównych nagród w wysokości po 10 tysięcy złotych. Dnia 18 grudnia 2007 r. zostały rozdane warszawskim szkołom wyżej wymienione nagrody w SP 314 na Tarchominie. Jedna z głównych nagród przypadła SP 301. Kwota w wysokości 10 tys. zł została wręczona przez Burmistrza Tarchomina p.Dyrektor Krystynie Ożyńskiej.
WRĘCZENIE NAGRÓD
PREZENTACJA PROJEKTU EDUKACYJNEGO „JEM SMACZNIE I ZDROWO”
Opracowanie i przygotowanie prezentacji: Dorota Zawieska - koordynator projektu edukacyjnego „Jem smacznie i zdrowo” w SP 301