Białka Autorzy: Kamila Sałyga Weronika Kuźnia
Co to są białka? Białka – to związki organiczne o wielkich cząsteczkach, występujące we wszystkich organizmach żywych oraz wirusach, pełniące zasadnicze funkcje biologiczne. Ze wszystkich związków chemicznych one właśnie zajmują pierwsze miejsce, pod względem różnorodności funkcji, jakie spełniają w przyrodzie.
Białka są głównym składnikiem budulcowym komórek roślinnych i zwierzęcych. Występują w każdym żywym organizmie i są niejako atrybutem życia. Jako związki chemiczne, składają się z węgla, wodoru, tlenu i azotu, a część z nich zawiera fosfor i siarkę. Białka są związkami o dużej cząsteczce, złożonymi jak gdyby z mniejszych cegiełek - aminokwasów.
Białko występuje zarówno w produktach warzywnych jak i mięsnych. Ciało dorosłego potrzebuje około 50 gramów białka w zależności od masy ciała.
Najdoskonalsze źródła białka to: 1.soja wśród roślin jogurty i napoje sojowe 2.fasola oraz warzywa strączkowe 3.mleko i produkty mleczne 4.ryby
Białko w żywności jest bardzo istotnym składnikiem odżywczym Białko w żywności jest bardzo istotnym składnikiem odżywczym. Wśród roślin najlepszym źródłem białka jest soja, a wśród serów – tofu.
Zalet białka nie sposób przecenić Zalet białka nie sposób przecenić. Stanowią 75% suchej masy tkanek miękkich ciała, są niezbędnym materiałem do budowy nowych i odbudowy tych zużytych, są też źródłem energii i podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, płynu śródtkankowego, mleka.
Dzięki niemu nasz mózg działa na pełnych obrotach, a mięśnie pracują bez zarzutu. Organizm ludzki jest w stanie wyprodukować sam białko, jednak nie w takiej ilości, jakiej mu potrzeba, tak więc brakującą ilość powinniśmy czerpać z pożywienia.
Koniec